משפחה ישראלית בת חמש נפשות השוהה כבר כמה שנים באירופה ברילוקיישן החליטה לקנות דירה בתל אביב בעקבות חזרתם של שני הילדים הגדולים לארץ כדי להתגייס לצה"ל. ההורים רצו לתת לילדים בית משלהם, דירה מינימליסטית בלוקיישן מצוין, ופנו ללירון גונן, מעצבת ובלוגרית.

הדירה, ששטחה 75 מ"ר, נמצאת בצפון הישן בתל אביב בבניין בן 30 שנה בקומה הרביעית. יש בה שלושה כיווני אויר - צפון, מזרח ודרום - השוטפים את הדירה באור טבעי ומאפשרים זרימת אויר טובה. "החלל הציבורי פונה לכיוון דרום ויש בו שלושה חלונות המאפשרים כניסה של שמש ישירה ומחממת בחורף. בקיץ השמש גבוהה ולא נכנסת ישירות לדירה, מה ששומר על טמפרטורה נעימה בתוך הבית", אומרת גונן.

דירה לירון גונן, ג, (33)
הכניסה לדירה | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (4)
ספרייה בכניסה לדירה | צילום: לירון גונן

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

שאלון לבני המשפחה

החלום היה לתת לדירה מראה טרנדי, חדש ונקי בגוני שחור לבן. "כבר בתחילת התהליך נבחר הסגנון סקנדינבי ברוח ה'הוגה' (Hygge), תפיסת עולם המדגישה איכות חיים, נוחות ותחושת רווחה בסביבה הביתית, ומתבטאת בסביבה נקייה מרעשים, פונקציונלית, ללא עיטורים וקישוטים מיותרים", מספרת המעצבת.

בני המשפחה התבקשו למלא שאלון ובו נשאלו על הצרכים שלהם. בהתאם, נעשה שינוי גדול בחדר הרחצה ושרותי האורחים, תוכננו נישות לארונות, והמטבח שונה מצורת רי"ש לשני מקבילים. "האתגר התכנוני היה לשלב שירותי אורחים בדירה הקטנה", אומרת גונן. "השירותים שתוכננו ונבנו לפני כ-30 שנה לא תואמים את תקן הבנייה של היום. ובנוסף, גם לא היו מרווחים מספיק ונוחים לשימוש".

המטבח נמצא בכניסה לדירה והוא מורכב משתי יחידות מקבילות: צד אחד מורכב מארונות גבוהים ומקרר, וצד שני הכולל אי מטבח לבן מבריק באורך 2.7 מטר. קיר אריחים דומיננטי מעניק מראה מעוצב בסגנון סקנדינבי למטבח הלבן. הלקוחה בחרה בחיפוי העץ במטבח, המוסיף חמימות סקנדינבית לחלל.

דירה לירון גונן. (10)
המטבח נמצא בכניסה לדירה | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (26)
אריחים לבנים וארונות עם חזית עץ | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (32)
הזזת החלון אפשרה ליצור מדף והוסיפה למרחב הקטן | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (24)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (25)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (15)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (28)
הדמיה של המטבח. בנוי משני מקבילים | צילום: לירון גונן

כדי לעמוד בתקציב מוגבל נבחר מטבח של איקאה, שמחירו, כולל שיש והתקנה, היה זול בכ-30 אחוז מחברת מטבחים נוספת שביקשנו ממנה הצעת מחיר. תהליך העבודה מול הרשת, שכלל הפקת תוכניות, מדידות, והתקנת המטבח והשיש, היה רצוף מהמורות. השירות של החברה לקה בחסר בשירותי התכנון, המדידה וההתקנה, עד כדי כך שכל דבר נאלצו לבצע פעמיים או שלוש. אמנם איכות המטבח טובה מאוד והוא יפה ומוצלח, אבל העבודה מול נותני השירות הייתה אתגר גדול ויצרה עיכוב לא קטן בלוח הזמנים.

דירה לירון גונן, ג, (31)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (34)
חזית קיר המטבח | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (36)
המטבח לפני ואחרי השיפוץ | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (28)
צילום: לירון גונן

התרחשות עיצובית אחת מדויקת

"כמו שלכל יצירה דרוש מוטיב, כך גם כל בית זקוק למוטיב שיעניק את המשמעות והנגיעה הנכונה בעיצוב הכולל", אומרת גונן. "מוטיב הוא ההתרחשות המעניינת והדומיננטית בחלל, ומאחר ומדובר בסגנון עיצוב סקנדינבי מינימליסטי, היה ברור לי כמעצבת, שהביטוי שלו חייב להיות באלמנט אחד ברור ומודגש.  מאחר ולכל סגנון השפה שלו, לסגנון סקנדינבי מינימליסטי מתבקש שתהיה התרחשות עיצובית אחת ומדויקת. בדירה זו ההתרחשות היא במפגש בין הריצוף הכללי דמוי הבטון לפרקט עץ אלון בגימור טבעי ובצורת פישבון, הנפגשים לאורך 9.7 מטרים ובליווי של פרופיל שקוע עשוי פליז".

דירה לירון גונן. (7)
מפגש בין הריצוף הכללי דמוי הבטון לפרקט עץ אלון בגימור טבעי ובצורת פישבון | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (2)
סף שקוע מפליז במפגש הארוך בין הריצוף לפרקט הפישבון | צילום: לירון גונן

אובייקט מעניין נוסף, שנעשה בשיתוף פעולה יפה בין איתי שמבן המסגר לקבלן של הפרויקט, הוא העמוד השחור במטבח. זהו עמוד לא קונסטרוקטיבי המסתיר צינור מי גשם (צמ"ג) היורד מן הגג. עבודה מדויקת וטובה הביאה לכך שהעמוד הוא כמו תכשיט החוצץ בין המטבח לאזור הסלון.

דירה לירון גונן. (9)
העמוד הוא תכשיט החוצץ בין המטבח לסלון | צילום: לירון גונן

שחור, לבן ואפור, על גוניהם השונים, מופיעים בדירה בכל חללי הבית. העמוד והחלונות נצבעו בגרפיט שחור RAL 9011 – צבע עם עומק שלא יהיה קשוח מדי לעין. תריסי הרפפה בחדרים והצילונים בחלל הציבורי נצבעו באלומיניום טבעי 9006RAL כדי לשמור על מראה בהיר וטבעי של רפפות האלומיניום. הארונות בחדרי השינה נרכשו ברשת איקאה. בחדר אחד לארון חזית מבריקה בצבע לבן ובחדר השני הארון בצבע אפור בהיר וחם. הארונות שודרגו עם ידיות MANTA מעץ אלון של מעצב אוסטרלי שנרכשו בחנות טיראדור בהרצליה. לכך נוספו פריטי טקסטיל בגוונים מונוכרומטיים, עם נגיעות של צהוב, חרדל וכחול כהה. על הספה בסלון ובחדרי השינה מונחות כריות של מעצבת הטקסטיל מיקה בר, ובחדרי השינה יש כיסויי מיטה מחנות הטקסטיל רוזבד ברעננה.

דירה לירון גונן, ג, (34)
חדר השינה של הבת החיילת | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (37)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (9)
הסלון | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (27)
סגנון סקנדינבי מינימליסטי | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (22)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (3)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (26)
חפצים שהילדים הביאו מחו"ל | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (38)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (14)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (15)
צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (1)
צילום: לירון גונן

אתגר בשירותי האורחים

לבעלי הבית היה חשוב ליצור הפרדה בין חדר הרחצה של הילדים לשירותי האורחים, למרות שמדובר בדירה בתל אביב בה כל מטר רבוע יקר וחשוב. כדי ליצור חדר שירותים קטן ותקני הותקנה אסלה קצרה בעומק 48 ס"מ (כלומר, קרובה יותר לקיר) ומכל הדחה צר בעומק שמונה ס"מ ששולב בקיר הגבס המפריד בין חדרי הרחצה. למרות הטרנד של שימוש בשחור בחדרי רחצה, חדרי הרחצה בדירה מאובזרים בחיפוי קיר לבן ואביזרים סניטריים בלבן, עם ברזי נירוסטה, בגלל שיקולים של תחזוקה שוטפת וכמויות אבנית שיש במים.

דירה לירון גונן, ג, (27)
שירותי האורחים | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן, ג, (29)
צילום: לירון גונן

<< רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

שיפוץ הדירה ארך כארבעה חודשים, מנובמבר עד פברואר, מכיוון שהעבודה הייתה לא סטנדרטית והצריכה שילוב של מספר בעלי מקצוע שונים ופיקוח יומיומי על הנעשה בשטח. "עיצוב הדירה והלבשתה נעשו מתוך מחשבה על האפשרות לוורסטיליות ושינוי של הבית באמצעות אביזרים וטקסטיל בלבד", מסבירה גונן. "היה חשוב לי כמעצבת לאפשר למשפחה המקסימה סביבה נקייה יחסית, שאליה יוכלו ליצוק את חפציהם ואת חייהם המשתנים לאורך השנים. אם המשפחה, קוראת ותיקה בבלוג שלי, פנתה אליי כשהייתי בחודש תשיעי, ואת פגישת התכנון הראשונה ערכנו כשבועיים אחרי הלידה. הייתי מלאת אמביציה ואמונה שהפרויקט הזה אפשרי ואף יצליח, ואני אסירת תודה על כך שבני המשפחה נתנו בי את אמונם ובחרו בי באותה נקודת הזמן. הפרויקט התגלגל בלי לחץ ובקצב הנכון, דבר שהשאיר מספיק זמן לתהליך תכנון מפורט לפני השיפוץ".

דירה לירון גונן. (25)
תוכנית הדירה המקורית | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (23)
תוכנית השיפוץ | צילום: לירון גונן
דירה לירון גונן. (5)
סקיצות | צילום: לירון גונן

לירון גונן, מעצבת, בעלת בלוג עיצוב "האוספים שלי"  ב-living ובעלת הבלוג מיס גרות