מחודש ספטמבר הקרוב אין צורך לתור אחר מצפים תת ימיים ברחבי העולם כדי לראות כרישים אימתניים מקרוב. הבריכה החדשנית של פלג אדריכלים במצפה התת ימי באילת, שמחליפה את הבריכה המקורית שיצרו, תאפשר למבקרים לצפות בכרישים מבעד לקירות שקופים ומגשר תצפית שמוקם מעל לבריכה, ובעיקר תספק לכרישים תנאי חיים טובים יותר.

אין תמונה
אחד הפרויקטים המעניינים והחשובים
אין תמונה
צבעי ים ומדבר

עוד באתר לעיצוב הבית:

הפרויקט השאפתני משתרע על פני 1,000 מ"ר, ובו מרכז מבקרים אינטראקטיבי ובריכת אקווריום הגדולה במזרח התיכון, שבה יתגוררו 18 כרישים, שאורכם עד ארבעה מטרים. יחיו בה שישה מינים, חלקם נדירים בסכנת הכחדה, ובהם כריש נמר, כריש פטיש, כריש לבן קצוות, זנבתן מנומר, שחור סנפיר וכריש לבן סנפיר, שישחו לצד מאות דגי מים פתוחים מעל שונית אלמוגים אמיתית וססגונית.

לא בכל יום מקבל משרד אדריכלות בקשה לתכנון בריכת כרישים ועל כן פנו האדריכלים של פלג לצוות הטכני של המצפה התת ימי, Coral World, מהמומחים המובילים בעולם בטיפול בחיות ים וביצירת סביבת תת מימית אידיאלית. "אנו מודים על ההזדמנות שניתנה לנו ורואים את הפרויקט כאחד המעניינים והחשובים שנעשו במשרד", אומר בן פלג, משותפי המשרד. "על ידי שיתוף הפעולה העמוק והעזרה האדירה של Coral World הגענו לפתרונות מעניינים וטובים לכל המתחם".

על הקשיים הטכניים מספר פלג, "האתגרים שעמדו בפנינו כאדריכלי הפרויקט היו בעיקר מדעיים וסביבתיים. השאיפה היתה ליצור סביבה נכונה מבחינה מדעית וטכנולוגית, ידידותית לכרישים ולציבור הרחב. בתהליך התכנון הוכנסו אלמנטים טכנולוגיים, מהמתקדמים ביותר, בתחום הטיפול בכרישים והבנייה במים. היינו צריכים להתאים את הפרויקט לסביבה המדברית תוך שימוש בחומרים שישתלבו בנוף ושיעמדו בתנאי האקלים המדברי. במי הבריכה הרדודים יחסית, לדוגמה, יש לדאוג לקירוי כדי למנוע מצב של חשיפת יתר של הכרישים לשמש. מצד שני, חייבים לאפשר הכנסת אור שמש בצורה מבוקרת גם למען איכות חיי הכרישים. צרכים מורכבים אלו הכתיבו קירוי ממברנות לגג הבריכה". סוגיה נוספת שעמדה בפני האדריכלים היתה שקיפות קירות הבריכה וגודלם מול תכתיבי העובי והחסינות.

אין תמונה
קירות שקופים וגשר תצפית
אין תמונה
לא צריך לנסוע

צבעי מדבר וים

עקב התכנון המורכב, נעשו כל פעולות הבנייה בבריכה לאחר התייעצות קפדנית עם מומחים לנושא, מתוך התחשבות בצורכי הכרישים ובתנאים המיוחדים של המבנה הרטוב. השימוש בתערובת בטון ובחומרי איטום נעשתה תוך בדיקה מתמדת לאורך כל תהליך הבנייה עם צוות מומחים מחו"ל.

התוצאה היא בריכה גדולה משמעותית מקודמתה העומדת בקו אחד עם תכנון אקרוויומים חדשניים בעולם. הבריכה תאפשר למבקרים לראות את מגוון הכרישים דרך חלונות אקריליים גדולים במעבר במנהרה שמתחת, כאשר הכרישים שוחים מכל עבר, ובמרפסת תצפית מגג הבריכה.

עוד תכננו האדריכלים בריכה קטנה להתאקלמות ודרכי גישה לצוללנים המטפלים בכרישים, ואף התאימו את הבריכה לסביבה הטבעית שבה היא נטועה - חומרי הגמר נבחרו כך שיתייחסו לצבעי המדבר והים הנשקפים מהמצפה. ברחבת הכניסה לבריכה ישולבו אלמנטים מעולם הים והספנות וכמובן מדמותם של סוגי הכרישים השונים.

אין תמונה
פרויקט שאפתני