בתים לא קונבנציונליים הופכים להיות יותר ויותר חלק מהנוף הבנוי, אך כשמדובר בבית עשוי מכולות, אי אפשר שלא להיות מופתעים מהמבנה שהתקבל בביתם של סיגל ואיליה מגנס. השניים החליטו לבנות את ביתם שבמושב לוזית מארבע מכולות, תוך שבירת הצורה המלבנית של המכולה. התוצאה: בית בן שתי קומות, יצירתי ויפהפה שמראהו החיצוני לא רומז כלל על מה שנגלה בפנים.  

"החלטנו לבנות בית שיתאים לתפיסת החיים שלנו"

הבית הינו יצירה של בני זוג שסיפור חייהם אינו שגרתי, והדבר מתבטא בבית ובהחלטות שמאחורי עיצובו. איליה, אמן בנשמתו ובפועלו, הינו צייר ומוסיקאי. הוא יליד ארה"ב שעלה לארץ עם אמו בגיל שנתיים וחצי, למד בבצלאל וחי שנים רבות בדנמרק ובספרד, שם יצר מוזיקה לתיאטרון, ניגן ברחוב להנאתו והתפרנס גם מציור. קשת הכלים שעליהם הוא מנגן רחבה מאוד: כלי נשיפה, הקשה ופריטה מאד מיוחדים, מכל רחבי העולם ביניהם סנטור פרסי, באלאפון אפריקאי, בוזוקי יווני, חליל סיני שהינו מקל הליכה ותוף דג'מביי.  

בגיל 40 הגיע איליה לביקור בישראל ופגש את סיגל גבע. סיגל, שלמדה עיצוב תעשייתי, היא מדריכת טיולים ותיקה, בעיקר למרכז אסיה ולקווקז. ברזומה שלה מסעות ארוכים אותם ערכה לבדה ברחבי העולם - משנה שטיילה לבדה על גבי אופנוע ברחבי אוסטרליה (אודותיו כתבה את ספרה – 'סוף העולם שמאלה'), מסע בן שלושה חודשים בג'יפ סביב הים השחור וטיולים רגליים בני שבועות ויותר ברחבי סיני. מזה 15 שנה היא מדריכה במלכת המדבר.  אגב, את החיבור בין בני הזוג יזם הסופר והעיתונאי צור שיזף, חבר קרוב של השניים.

איליה שגר אז בבית ערבי יפהפה על חופה של יפו, בית שהוריו רכשו בתחילת שנות השמונים, עבר לחיות עם סיגל בביתה במושב בעמק האלה. ארבע שנים לאחר שהכירו, כבר חבקו השניים שלושה ילדים שנולדו בהפרשים צפופים. שינוי הסטטוס המשפחתי, הוביל אותם להחלטה לבנות בית משלהם ולעצבו בהתאם לתפיסת חייהם. הם חיפשו שטח שיאפשר להם פרטיות ומרחב נשימה ירוק מסביב לבית ומצאו שטח כזה ביישוב לוזית. לשניהם היה ברור שהם בונים בית בתקציב נמוך וידוע מראש. אחרי שההצעה הראשונה של איליה, לבנות בית מבוץ וקש, נשללה על ידי סיגל, צץ הרעיון לבנות בית ממכולות שקסם לשניהם.

הביתה בלוזית, מטבח מבט מלמעלה (צילום: הגר דופלט)
סיפורים וחוויות מתבשלים במטבח | צילום: הגר דופלט

תכנון קפדני, אך גם לא מעט אילתורים

הבית יושב על מגרש בן חצי דונם על גבי טרסה המשקיפה לנוף מרהיב של שדות פתוחים וגבעות נטועות עצי זית. מלב המרתף, הבית בנוי מארבע מכולות שנבחרו בידי הזוג אחת-אחת בנמל, הועמסו והונחו בשני שלבים על מבנה שתוכנן מראש כשבסיסו מרתף בטון. זה לא קל ומהיר כפי שזה נשמע. התכנון שקדם לזה ארך לאיליה שנה שלמה. יחד עם האדריכלית אילנה כהן (דדה), הוא ישב ותכנן כל פרט עד כמה שניתן. הוא יצר בתוכנת תלת-ממד את התכנית כולה עד הרזולוציה של "מה רואים מכל אזור בבית". סיגל מספרת שתהליך העבודה עם המכולות היה דרך ניסוי וטעייה משום שכמעט ולא היה למעשה עם מי להתייעץ בנושא הבניה ממכולות. הם רצו להשתמש בכל המכולה, כולל רצפת העץ היפהפייה שלה, ושמראה המכולה הגולמי יהיה גלוי ובולט בתוך חלל הבית ולא בחוץ. 

שטח הבית 265 מ"ר והוא כולל כאמור מרתף בטון ומעליו שתי קומות. הרווח בין שתי המכולות העליונות יוצר את החלל הגבוה והמרשים של הבית. תכנית הפתחים כולה נערכה בהתאמה לחלונות והדלתות שכבר היו לזוג בפועל, וצרכים שהתעוררו תוך כדי נפתרו בגלל הקלות בעבודה עם קירות המכולה. הדלתות וכמעט כל החלונות נמצאו ברחוב או פורקו מהרחבה של בית הוריו של איליה ביפו. שאר החלונות, הבלגים, הכין המסגר שבנה את הבית יחד עם איליה, דניס פייגין, כשאיליה משמש לו שוליה. "הרבה מהבית הזה אלו בעצם אלתורים", מסבירה סיגל, "למשל הקיר הנטוי בסלון נולד במקרה: איליה השעין את הקיר לרגע, ובהחלטה ספונטנית החלטנו להשאיר אותו כך, המעקות בנויים מברזל בניין גולמי, דלתות המכולה נשארו חשופות ומשמשות יציאה החוצה".

המון דברים בנויים מהעץ של רצפת המכולה. מלבד הניצול המקסימלי של החומר שהיה בידיהם, דבר מקסים בעינינו, העץ עצמו מאד יפה ומחמם מאד את קירות המכולה בפנים. המטבח בנוי מהעץ הזה וגם הספסלים בפינת האוכל, המדרגות, פינת הישיבה בסלון ועוד. המטבח הפתוח, שנבנה ברובו מרצפת העץ של המכולות, מתחבר לחלל הפתוח של הבית כולו, מתחבר לסלון וממשיך את הזרימה הטבעית שמאפיינת את המקום. גם ההחלטה להימנע מהעמסת הקירות במטבח בארונות אחסון, תוך תלייה של כלי המטבח מעל משטח העבודה, מסמלת את הפתיחות של בעלי הבית.

הביתה בלוזית, גיטרה גובה (צילום: הגר דופלט)
מנגינות וצלילים. אחד משלל כלי הנגינה של איליה | צילום: הגר דופלט

אחד מהדברים שהם נשאלים עליו הרבה הוא הבידוד, ואכן הם השקיעו הרבה בבידוד מעולה. זה עובד. החימום היחיד בבית הוא אח, שלגמרי עושה את העבודה, בטח בזמן החורף הישראלי 'הקשה'. האח מוצב במרכז הקומה הראשונה וארובה ארוכה מאוד מובילה את חומו גם לקומה השנייה. את העצים להסקה איליה מביא מפארק בריטניה הסמוך לבית, יציאות שהופכות לעיתים לפיקניק משפחתי, וכך מקבל הזוג חימום חינם לכל החורף.

בקיץ, הגג תוכנן כגג כפול שמאפשר זרימת אוויר חם כלפי מעלה והחוצה בקיץ ומיקום הבית על טרסה גורם לו ולדייריו ליהנות מחמישה (!) כווני האוויר הנפלאים. לחיסכון במי השקיה, מי המקלחות של הקומה השניה מוזרמים לגינה שכולה עצי פרי, גן ירק ושיחי תבלין.

ערבים בלתי נשכחים של מוזיקה, סיפורים ואוכל משובח

הגימור של הבית נעשה מכלים סניטריים יד שניה, דלתות עץ נהדרות שנזרקו בשיפוץ בית יפואי, וריהוט שנבנה על ידי השניים או נמצא ושופץ. כל הציורים המרשימים בבית הם עבודות של איליה. יחד עם עבודות קרמיקה שסיגל יצרה, כלי הנגינה המיוחדים ופריטים רבים שהביאה ממסעותיה במרכז אסיה והקווקז, נוצרת טביעת אצבע ברורה ואישית מאוד בבית.

השניים נזהרים מלכנות את הבית אקולוגי. "אנחנו לא מתיימרים להיות בית ירוק או לומר שהינו בר קיימא", הם מסבירים, "כיום יש זילות במילים הללו ובעצם כל עוד אנו משלמים חשבונות חשמל ומים וקונים בסופרמרקט מוצרים ולא ממחזרים כל דבר, איננו ירוקים באמת, אולי ירקרקים". הם צוחקים ומוסיפים שאינם צמחוניים או טבעונים, פשוט מוצאים את הדרך שלהם לחיות באופן שנראה עבורם זמין, נכון וזול יותר.

בית הקונטיינרים החל לעורר ענין רב. צולמו בו מספר כתבות טלוויזיוניות המעלות את הבעייתיות במציאות הישראלית שבה יוקר המחיה הופך את נושא בנית הבית לענין יקר ולא תמיד בהישג ידם של משפחות רבות. בפועל, קיימת אלטרנטיבה יצירתית ופחות יקרה תוך שינוי תפיסתי. התוצאה כפי שאתם רואים, ייחודית, שונה ונהדרת עד שבבית צולמו מספר הפקות של תכניות בישול וכן הוא נבחר על ידי הבלוגריות של מאקו לאחד משניים עשר הבתים היפים ל- 2014.

sIMG_2832.1 (צילום: הגר דופלט)
טביעת אצבע ברורה | צילום: הגר דופלט

אט אט החלו אנשים לשמוע ולהתעניין בבית, ומשום שעמק האלה וחבל עדולם מזמנים אליהם מטיילים רבים, החלו מטיילים לשאול אם ניתן לבקר בבית. במהלך הזמן, נולד מיזם המשלב ביקור של אורחים בבית עם רסיטל מוזיקלי.

כיום, בתיאום מראש, סיגל ואיליה מארחים בביתם קבוצות של עד 50 אנשים. בביקור ניתן לשלב ארוחה עשירה, טעימה ובריאה שסיגל מכינה על בסיס קטניות, עשבי תיבול וירקות טריים (או בהתאם לבקשת הקבוצה, כולל בשרים), וכן  נגינה של איליה לצד הסיפור האישי המרתק של שניהם ושל בניית הבית המיוחד הזה תוך מצגת המתעדת את תהליך הבניה מהשלב בו המכולות עומדות בנמל אשדוד ועד לשלב בו הבית אוכלס.

המבקרים מוזמנים לסייר ברחבי הבית ולהנות ממטעמים ביתיים בפינות הנעימות המשקיפות לנוף הקדומים. האירוח מאד אישי ולבבי והקשר הבלתי אמצעי עם בעלי הבית הופך את הביקור המשולב הזה לחוויה שונה ונהדרת. אנחנו ממליצות לכם בחום למצוא את ה"תירוץ" שלכם: ימי גיבוש של חברות, יום הולדת, סדנת מנהלים, ופשוט להגיע.

אתם מוזמנים להכנס אל אתר הבית או לדף הפייסבוק של בית הקונטיינרים. ניתן לצור קשר במייל ilya@ilya.dk