אם יש דבר שישראלים הכי מזוהים איתו – זה האופי. בכל זאת, אין דבר שישראלים אוהבים יותר לעשות מאשר להביע את עצמם, לבחור, להחליט ולהשאיר טביעת חותם אישית. כל זה רלוונטי גם כשמדובר בעיצוב הבית וקל וחומר כשמדובר בעיצוב המטבח בו הם מבלים יותר ויותר זמן.

"בשנים האחרונות המטבח הפך להיות סוג של לב הבית", מסביר אייל בר, אדריכל ומעצב פנים. "בעבר היו מצניעים את המטבח כחלל סגור בצד והוא היה נפרד מפינת האוכל ומהסלון, אבל כיום הוא הפך להיות חלק מרכזי והרבה דברים סובבים אותו. זה ממש נהיה אישיו, אני רואה את זה אצל לקוחות שמתייחסים אליו כאל נקודת מוצא לעיצוב הבית כולו ונותנים לו את כל הפוקוס. כל אחד עם הדרישות שלו ויש הרבה אפשרויות".

אז רגע לפני שאתם הולכים לאיבוד בין דוגמאות למשטחי עבודה, קרמיקות ומכשירי חשמל – עשינו לכם סדר בבלאגן ועשינו לכם רשימה שתעזור לכם להתאים את המטבח בדיוק לאופי שלכם:

הכפרי-נוסטלגי: חומרים טבעיים בלבד

אומרים שהיה פה שמח לפני שנולדתם? אז אמנם את הזמן אי אפשר להחזיר לאחור אבל אם את המטבח אפשר לסגנן בכיוון – אז למה לא? את הסגנון הכפרי-נוסטלגי קל לזהות לרוב בזכות ריבוי הדלתות לעומת המטבח המודרני בו כמעט כל הארונות הוחלפו במגירות, ויש לזה סיבה: החזיתות הכפריות לרוב מעוטרות בדוגמא או תבליט שממסגר כל דלת, מה שהיה יוצר בלאגן בעיניים ותחושה של כובד בהנחה וכל מגירה הייתה מעוטרת בצורה כזאת. עוד דבר שמאפיין את הסגנון הזה הוא כיורים יותר גסים, מדפים תלויים, שיש עבה במיוחד ושימוש בחומרים טבעיים כמו חרס, קש, עץ ואבן. בקיצור – את החיבור לשורשים מרגישים כבר לפני ממבט ראשון.

אז אם אתם מגדירים את עצמכם כאנשי טבע שמעדיפים נוף לרפת ולפרדס מאשר לכביש הראשי ולקניון, זו ההזדמנות שלכם להביא קצת מאווירת הכפר אל תוך הבית. 

אייל בר (צילום: עדי גלעד)
הסגנון הכפרי-נוסטלגי, תכנון: אייל בר | צילום: עדי גלעד
 

אייל בר (צילום: עדי גלעד)
תכנון: אייל בר | צילום: עדי גלעד

המודרני: תמיד עכשווי ונכון

אם אתם דווקא כן אוהבים להיות UP TO DATE וליהנות מכל מה שיש לרוח התקופה להציע, בטח תשמחו לעשות את זה גם במטבח שלכם עם הסגנון המודרני. לעומת המטבח הכפרי – למטבח המודרני יש הרבה תתי סגנונות וקשה יותר לאפיין אותו. יחד עם זאת אפשר להגיד עליו כמה דברים ברורים – הוא הרבה יותר מינימליסטי, לא משתולל אחרי טרנדים ומשתמש בחומרים בעלי חזות נקיה לעין. במטבח המודרני החזיתות לרוב יהיו בלי ידיות, לפעמים אף עם מגירות פנימיות שמצניעות את החלוקה הפנימית כלפי חוץ שנראית אחידה.

כיום יש גם הרבה חידושים טכנולוגיים שניתן להוסיף כמו למשל מנגנון מגע (טאץ') שמאפשר לפתוח את המגירות בקלות. הרבה פעמים אפשר למצוא את המדיח או את המקרר עם חיפוי מרוהט שמשתלב עם שאר המטבח ומצניע את הפרטים ואת מה שקורה בפנים. במידה והמשפחה מחליטה יחד עם המתכנן להדגיש ולהבליט אלמנט מסוים – זו תהיה בחירה מושכלת, כמו למשל מקרר יין שחור באמצע מטבח לבן וכסוף. "השאיפה היא שיעברו עשר שנים והעיצוב עדיין יישאר רלוונטי ולא יימאס. זו הסיבה שבחרתי גם בבית שלי במטבח המודרני", מסביר אייל. "לפעמים נכנסים אליי הביתה ואומרים לי שהמטבח ממש מגניב ושזה מה שהולך היום. הם לא יודעים שזה מטבח מלפני 12 שנה. זה הסוד שלו, הוא תמיד ייראה עכשווי ונכון". 

אייל בר (צילום: רונן קוק)
תמיד עכשווי ונכון, תכנון: אייל בר | צילום: רונן קוק
 
אייל בר (צילום: עידן גור)
מטבחי סמגל, תכנון: אייל בר | צילום: עידן גור
 
אייל בר (צילום: עידן גור)
מטבחי סמגל, תכנון: אייל בר | צילום: עידן גור
 
אייל בר (צילום: עדי גלעד)
תכנון: אייל בר | צילום: עדי גלעד

אייל בר (צילום: ירין בר)
תכנון: אייל בר | צילום: ירין בר

המטבח הנועז: NEVER SAY NEVER

כולם אומרים לכם שבכל יציאה אתם מסמר הערב? שהחיים שלהם נחלקים ללפני ואחרי שהם הכירו אתכם? שאתם אנשים מוקצנים עם אומץ ואמירה שאוהבים לשבור מוסכמות? כנראה שהמטבח הזה הוא בדיוק בשבילכם. המטבח הנועז הוא בעצם ההגדרה הכי פחות מוגדרת מבין כל הסגנונות. בכל זאת כשמדובר בתעוזה, דווקא השינוי והמקוריות הופכים להיות גולת הכותרת. פעם, עצם העובדה שהיו מתכננים את הבית עם מטבח פתוח כלפי הסלון ולא בחלל צדדי וסגור, הייתה נחשבת תעוזה - אבל היום כבר די מדובר בסטנדרט, מה שמעביר את התעוזה להיות בשימוש בחומרים חדשניים, בהדפסים וקונטרסטים ובצבעוניות עזה.

כוכב עולה במטבחים האלה הוא הגרניט פורצלן שעבר ממשטחי העבודה לחזית הריהוט או לחילופין למשטחי האי, כשהוא בכלל בטקסטורה של דמוי עץ. חלק מכל הטרנד הזה נובע הרבה מתכניות הבישול שאנו רואים על המסך, עם מטבחים מדוגמים שעושים תיאבון. "מדובר ממש באופנת מטבחים", הוא מוסיף, "זה מגיע אפילו לאביזרים החשמליים במטבח שמקבלים טוויסט של צבע והדפס, כמו מקררים או מדיחי כלים ותנורים. בקיצור, השמיים הם הגבול". 

דלית ונגרובסקי (צילום: אלעד גונן)
מטבחי סמגל | המטבח הנועז | תכנון, עיצוב פנים וסטיילינג: דלית ונגרובסקי | צילום: אלעד גונן
 

דלית ונגרובסקי (צילום: אלעד גונן)
מטבחי סמגל | תכנון, עיצוב פנים וסטיילינג: דלית ונגרובסקי | צילום: אלעד גונן

המטבח העתידני: לממש את הפנטזיות בצורה חכמה

והנה סגנון מפתיע וחדשני לסקרנים שביננו שאוהבים להתנסות בדברים חדשים ולחוות את החיים לפני כולם. במטבח העתידני יש הרבה "וואו" וניסיונות להיות צעד אחד לפני כולם – אבל חשוב לשים לב שזה צעד אחד ולא קילומטר קדימה. "בסופו של דבר חשוב שמטבח יהלום את רוח התקופה, גם אם הוא מנסה להיות חדשני", מסביר בר. "אנשים רוצים את המטבח של המחר, לא את המטבח של עוד עשרים שנה".

בדיוק בגלל זה חשוב להיזהר ולקחת את העתיד בעירבון מוגבל. אפשר להשתמש בחומרים הכי חדישים ובטכנולוגיה הכי עדכנית אבל עדיין לשלב את זה בתכנון קלאסי שיתאים לשנים הבאות. "חשוב לא להגיע למצב קיצוני או בוטה, אלא לעשות את זה בצורה חכמה. יש כל מיני חידושים של קולטי אדים ואפילו מעליות למגירות מיקסר שהם לגמרי עתידניים ומשודרגים, אבל אין צורך ללכת למקומות שהם לא פרקטיים. אחד הדברים הכי חשובים בתכנון מטבח זה שהוא יהיה שימושי. כל שאר החידושים יכולים לשמש בתור השראה".

כדוגמא לתכנון חכם אפשר לקחת את הטרנד של אחריות סביבתית שהולך מאוד חזק ומשתלב גם במטבח. הטרנד כולל מכשירים בטוחים לשימוש שגם חושבים על הסביבה, כמו למשל טוחני אשפה לכיור שמגיעים בגרסה הרבה יותר בטיחותית ממה שהכרתם וגם מסייעים לכדור הארץ. בנוסף אפשר למצוא ברזים מתחת לכיור שהם גם מחממים וגם מקררים את המים ולמעשה מחליפים את בר המים הקלאסי ומפנים את המקום שהוא תופס על משטח העבודה. "הכל פונקציה של תקציב", בר מסכם, "התפקיד שלנו פה הוא לממש פנטזיות".

מטבח העתיד (הדמיה: אול אין אול בע"מ)
מטבח העתיד | הדמיה: אול אין אול בע"מ

השמרני-קלאסי: ללכת על בטוח

אם גם אתם התחלתם להרגיש את האדמה רועדת לכם מתחת לרגליים בעקבות כל החידושים שהצגנו, תמיד תזכרו שאפשר פשוט ללכת על הבטוח ולהישאר עם הקלאסיקה השמרנית שכולנו מכירים. "השמרנות היא למעשה יותר תפיסת חיים מאשר סגנון בפני עצמו", אומר בר, "הרי בכל אחד מהסגנונות אפשר לקחת צעד אחד אחורה ולעדן את הסגנון. אפשר למעשה להוסיף מודרניות, תעוזה, חדשנות ואפילו נוסטלגיה באופן רגוע יותר וככה גם להכניס אופי וגם להיות נאמנים לעצמכם ולהרגיש טוב ונכון עם מה שבחרתם". אז אם אתם טיפוסים שמרנים וחובבי קלאסיקה – אל תוותרו עליה גם במטבח. להיות רגיל וכמו כולם זה הכי בסדר בעולם.  

אייל בר (צילום: עודד סמדר)
ללכת על בטוח, תכנון: אייל בר | צילום: עודד סמדר