יריד צבע טרי 2021

יריד העיצוב והאמנות צבע טרי (בחסות הפניקס) חוזר אחרי שנה של הפוגה בעקבות מגפת הקורונה. זה יקרה בתאריכים 26-21 באוקטובר, והפעם בלוקיישן חדש (עניין שהפך קצת מסורת של היריד- לדלג בין לוקיישנים שונים מדי שנה) -  הוולודרום הלאומי ע"ש סילבן אדמס, בלב מסלולי אופניים הוקמו מאות דוכנים. בין החידושים, יהיה היריד פתוח במשך יום נוסף, ושעות הפעילות בכל יום התארכו לטובת הקהל הרחב. 

ביריד ייקחו חלק מעצבים ומעצבות רבים שיציגו פריטי עיצוב ורהיטים. בין המציגים: סטודיו קוזי שיציג את קולקצית אינפיניטי, אלמנט פיסולי בחלל עשוי מעץ מכופף המזזוהה עם היוצרים; סטודיו NACHSHON יציגו רהיטים לשימוש יום יומי בעיצוב קלאסי ועל זמני; גלריה פריסקופ לעיצוב ולניאו-קראפט תציג את סטודיו ביקאקו והאמנית ביאנקה ספריינס בפרויקט משותף במיוחד ליריד, המשלב עבודות ברזל ונייר; מאור אהרון יציג את פרויקט לומפה אומפה, אובייקטים עשויים שכבות-שכבות; גיל אלדור יציג את סדרת Fenestra – סדרת מדפי מתכת דקורטיביים דקיקים וצבעוניים בשילוב מראה ועוד הרבה עבודות אמנים, ציירים ופסלים.

בנוסף, ייערכו השקת צבעי השנה של חברת נירלט (לראשונה במסגרת יריד צבע טרי), פרויקטים חברתיים, הופעות פרפורמנס בלייב, פודקסט, סיורים מודרכים, פעילויות לילדים, מתחם שלוחות של גלריות האמנות המובילות ועוד.

 

תערוכת, יצירה של סטודיו זלקינד יריד צבע טרי 2021 (צילום: איה ווינד)
יצירה של סטודיו זלקינד "צבע טרי" 2021 | צילום: איה ווינד

עץ מכופף של סטודיו קוזי יריד צבע טרי 2021 (צילום: שי גיל)
עץ מכופף של סטודיו קוזי | צילום: שי גיל

יוצאים לאור

60 קופסאות אור ובהן עבודות של הבוגרים והבוגרות של האקדמיות לעיצוב ואמנות בישראל מוצגות בימים אלו (עד השבוע הראשון של נובמבר) בגלריית הרחוב ביפו העתיקה, נגישות לקהל הרחב 24/7 בחינם. האוצרים חגית פלג רותם ויובל סער ממגזין פורטפוליו בחרו את העבודות בתערוכה "יוצאים לאור" זו השנה החמישית המוצגות בגלריית הרחוב בסמטאות מזל דגים ומזל אריה ביפו. 

הבוגרים שסיימו השנה את לימודיהם מציגים את היצירות שנבחרו בקופסאות אור המוצבות במרחב הציבורי והן משקפות את הנושאים המעסיקים את הדור העכשווי של היוצרים בשלל דרכי הבעה וקולות ייחודיים, גם בעקבות תקופת הקורונה שחוו תוך כדי הלימודים. את העבודות בחרו פלג-רותם וסער מבין פרויקטי הגמר של הבוגרות והבוגרים של בצלאל, שנקר, המדרשה בית ברל, ויצו חיפה, אוניברסיטת חיפה, אורנים, מנשר, מכללת הדסה, מכון טכנולוגי חולון, מכללת תל חי ומכללת ספיר.

תערוכת יוצאים לאור ביפו עבדה של דנה חי Eye's_Appetite (צילום: טל ניסים)
תערוכת יוצאים לאור ביפו עבדה של דנה חי | צילום: טל ניסים

 

תערוכת פופ-אפ בסטורי כיכר דיזנגוף

רשת סטורי משיקה שיתוף פעולה עם האוצרת קרן בר-גיל שבמסגרתו יוצגו מבחר יצירות אמנות עכשווית בחנות הדגל של סטורי בכיכר דיזנגוף ותכניס אמנות ישראלית עכשווית וצעירה. רשת סטורי בחרה להציג לצד הבגדים והאקססוריז הנמכרים בחנות הדגל אובייקטים אמנותיים מאומנים מקומיים, כאלה שמשלבים דרכי עבודה מעניינות, סיפור טוב והומור. את היצירות בהן צילום, ציור, פיסול, וידאו ועיצוב, ליקטה בר-גיל והן יוצגו בתוך החנות ובחלונות הראווה למקסימום חשיפה של הקהל. את כל העבודות אפשר לרכוש, הפופ אפ נפתח ב-12.10.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Keren Bar Gil (@kerenbargil)

 

פסטיבל מנופים

פסטיבל מנופים לאמנות עכשווית ייערך בירושלים בתאריכים 29-26 באוקטובר 2021 בפעם ה-13. הפסטיבל חוזר לרחובות ירושלים לאחר שנה של הפוגה ונחשב לסנונית המבשרת את פתיחת עונת האמנות הירושלמית. הפסטיבל נערך בשיתוף מוסדות תרבות, גלריות, קהילות, יוצרות ויוצרים עצמאיים ממגזרים שונים הפועלים בעיר.  

תוכנית הפסטיבל עשירה וכוללת מופעים, פתיחות של עשרות תערוכות חדשות בגלריות ברחבי עיר, כנס ירושלים לאמנות, תוכנית אמנותית לילדים ולכל המשפחה, קונצרטים בגלריות, סיורים ומפגשים אישיים עם אמנים. במסגרת האירועים ייערך אירוע על הדרך - האירוע המרכזי של הפסטיבל שיתקיים בערב הפתיחה לאורך כל פארק המסילה. מדובר במסע הליכה חווייתי עם אירועי אמנות לאורך הפארק, על פני כשישה קילומטרים.

עוד במסגרת הפסטיבל מפגשים עם תושבים בבתים פתוחים, מופעי אמנות, ספרות, מוזיקה ומחול הנקשרים למקום שבו הם נערכים, סיורים מודרכים, סדנאות יצירה לכל המשפחה, טעימות וסודות מתבשיל הבית של בית צפאפא וכנס פתוח הבוחן את עתידו של הפארק עם מומחי תכנון, טבע עירוני, שימור והתחדשות עירונית. הכניסה חופשית לחלק מהתערוכות והאירועים; חלק מהאירועים בתשלום.

מציאות רבודה בגן הבוטני

  הגנים השקטים של הגן הבוטני בגבעת רם בירושלים מתעוררים בימים האחרונים לחיים. קבוצות של אנשים מטפסות במעלה הגבעה, עוצרות מדי פעם בנקודות ציון בדרך, מפעילות את הסמארטפון או הטאבלט כשהן מצוידות באוזניות, מושיטות ידיים לחלל האוויר, אלא שמלבדן ומלבד 6,600 מינים וזנים של צמחים מהעולם - שום דבר לא נראה בשטח. השקט נשמר בגן הענקי, כשהכול בו הרבה יותר גדול ממה שרגילים לראות בדרך כלל, וכך גם במדשאות, בחורשות ובכל פינה אחרת – משום שהאמנות שמוצגת בו היא בכלל וירטואלית.

13 אמנים ישראלים ובינלאומיים, ביניהם סיגלית לנדאו ואורי גרשט מישראל, שרה מיוחס מניו יורק, דַייטוֹ מנאבֵּה מטוקיו, טימור סי-קין מברלין, רפיק אנדול מאיסטנבול ומוחמד קאזם מדובאי, יצרו עבודות אמנות עכשווית בטכניקה של מציאות רבודה (AR), והן מוצגות בתערוכה המשותפת ל-12 גנים בוטניים בשש מדינות בו זמנית, בשם SEEING THE INVISIBLE.

"כבר בתקופת הקורונה קראנו לציבור לשוב אל המרחבים הפתוחים, להתקרב אל הטבע וליהנות מאמנות בצורה בטוחה", אומרת מירב שנפ, מנהלת מחלקת האמנות בגן הבוטני האוניברסיטאי, כשהיא מנווטת את הקלנועית שלה במעלה הגן בן 120 הדונמים. "יציאה אל הטבע הפכה להכרחית לבריאות הפיזית והנפשית שלנו. בעקבות ההבנה הזאת ולצד המציאות הממשיכה לבקש מאיתנו להיות יצירתיים וליצור במרחבים פתוחים, נוצרה תערוכת אמנות במציאות רבודה הראשונה מסוגה בעולם. היא מזמינה אותנו להתבונן על מערכות היחסים שבין האדם לטבע ולבחון את הקשר המפתיע בין אמנות-טכנולוגיה-טבע, להיות חלק בלתי נפרד מהאמנות ומהחוויה ולהגדיר מחדש את תפקידו של הצופה".

הייחוד הוא השילוב של עבודות AR בסביבה רוויית טבע כך שמטשטשת ההפרדה הבינרית בין מה שבדרך כלל נחשב טבעי לבין מה שנחשב דיגיטלי או וירטואלי. בעצם מציעה התערוכה דרך חדשה לאנשים לבוא במגע עם האמנות ועם הטבע בו זמנית.

תערוכת לראות את הבלתי נראה מציאות רבודה בגן הבוטני בירושלים (צילום: אורי גרשט)
תערוכת לראות את הבלתי נראה מציאות רבודה בגן הבוטני בירושלים | צילום: אורי גרשט
תערוכת לראות את הבלתי נראה מציאות רבודה בגן הבוטני בירושלים (צילום: איי וֵויוֵוי)
תערוכת לראות את הבלתי נראה מציאות רבודה בגן הבוטני בירושלים עבודה של אורי גרשט בתערוכה | צילום: איי וֵויוֵוי

תערוכת לראות את הבלתי נראה מציאות רבודה בגן הבוטני בירושלים (צילום: סיגלית לנדאו)
תערוכת לראות את הבלתי נראה מציאות רבודה בגן הבוטני בירושלים עבודה של האמנית סיגלית לנדאו | צילום: סיגלית לנדאו

XO "יעקב קאופמן" בבית ליבלינג

ב-28 באוקטובר תיפתח תערוכת "XO יעקב קאופמן" בבית ליבלינג בתל אביב (אוצרות ועיצוב ערן איזנהמר). O הוא שדה פרחים: מחקר צורני על גלילים ועל פלסטיק שבו עסק לאחרונה המעצב יעקב קאופמן, וכעת הוא מוצג בגלריה שבדירה מספר 6.

X הוא אוסף הכיסאות המתקפלים של קאופמן, שאותו ליקט במשך שנים ארוכות. בזמן התערוכה ישמשו כיסאות האוסף את היושבים בבית הקפה לב.

התערוכה היא גלגולו של אוסף הכיסאות שאוסף קאופמן בסטודיו שלו במשך כמה עשורים (ואף הוצגו בעבר במוזיאון העיצוב חולון ובפלטפורמות נוספות). גם את יתר האובייקטים המוצגים בתערוכה מצאו האוצרים בסטודיו של קאופמן. הם גילו אותם במצבים שונים של פיתוח: חקירות של חומרים, של צורות ורעיונות, או במילים אחרות, התנסות והמצאה חופשית בעיצוב ובאמנות. בין לבין נמצאו האובייקטים המוצגים - שדה פרחים לבנים עשויים פלסטיק.

תערוכת, בית ליבלינג קאופמן (צילום: עיצוב טל ניסטור)
בית ליבלינג קאופמן | צילום: עיצוב טל ניסטור

Pottery Slam 3

בגלריית בית בנימיני, המרכז לקרמיקה עכשווית שחוגג השנה עשור, תיערך ב-23-21 באוקטובר תערוכת Pottery Slam 3 (אוצרת שירה סילברסטון). במשך סוף שבוע אחד תהפוך הגלריה לקרמיקה למעבדת ניסיונות ארעית בחומר (clay), גוף, פעולה ומילים. 30 משתתפים במגוון מדיומים יעשו שימוש בחומר שיהפוך לחלק אינטגרלי ומשמעותי בפעולות הנעשות בחלל. הצופים במופעים מוזמנים להיות שותפים בהם באופן אקטיבי, ובחלקם כמתבוננים העדים להתרחשות חד פעמית.

Pottery Slam מתקיים בפעם השלישית ויעסוק השנה בנושא אי יציבות. הכניסה חופשית בהרשמה מראש.

תערוכת Pottery Slam בבית בנימיני פרפורמרית פלורה דבורה ואברהם הרוש (צילום: מתי אלמליח)
תערוכת Pottery Slam בבית בנימיני פרפורמרית פלורה דבורה ואברהם הרוש | צילום: מתי אלמליח

"עמק הפרחים" בבית העיר

תערוכה מקיפה על כרם התימנים המתעדת את כוחה של השכונה ואת עושרה התרבותי (אוצרת ראשית: איילת ביתן שלונסקי, עיצוב והקמה: סטודיו נעם בר). התערוכה שתיפתח החודש בבית העיר בתל אביב תציג את החלוצים הראשונים בשכונת כרם התימנים, חיי הדת והמסורת, צמיחתה של המוזיקה המזרחית, עליית הפשע המאורגן, פעילות מסעדות הפתיליה ועוד.

התערוכה נקראת "עמק הפרחים" על שם שירה של אהובה עוזרי ז"ל, והיא תיעוד החושף לראשונה את תרומתם של תושבי כרם התימנים להקמת המדינה ולחיי החברה, הקהילה והתרבות. זהו מסמך צבעוני ונועז שמסקר את קהילת יוצאי תימן שהתיישבה בשכונה בתחילת המאה הקודמת.

 

תערוכת, אוולין הגואל תערוכת ג, עמק הפרחים בנושא כרם התימנים (צילום: נטע אלונים)
אוולין הגואל בתערוכת עמק הפרחים | צילום: נטע אלונים

 

הנשף, מוזיאון העיצוב חולון

עד 11 בדצמבר 2021 יש הזדמנות לראות את תערוכת "הנשף" במוזיאון העיצוב חולון. מדובר בתערוכת אופנה מקורית המוקדשת לקשר שבין אופנה לבין חלומות לבין אסקפיזם ובה כ-120 שמלות ומערכות לבוש. את "הנשף" אצרה יערה קידר, וברחבי שתי גלריות במוזיאון מוצגות בובות ראווה רבות עם שלל שמלות ופרשנות לשמלות, לפי תמות שונות, מקורות השראה מגוונים, חומרים, צבעים ותקופות. מיטב מעצבי האופנה הפועלים בארץ לקחו חלק בתערוכה, חלקם יצרו במיוחד לתערוכה וחלקם איפשרו להציג שמלות אייקוניות שעיצבו בעבר.

על עיצוב חללי התערוכה אחראי שמואל בן שלום, שיצר מרחבים מלאי טקסטיל נשפך ורך  שיוצר מסגרת לבובות הראווה עם השמלות, ממש כמו בנשף אמיתי. מעצב האופנה ויקטור (ויוי) בלאיש אחראי על הצבה אמנותית ופיסול בובות. המעצב מוני מדניק יצר את הדגמים ההיסטוריים בגלריה התחתונה. בחלל נפרד מוצגת תערוכה כובעים בעיצוב מאור צבר, המשולבים בקינוחים מושחתים וצבעוניים של השף-הקונדיטור אלון שבו.

תערוכות, תערוכת הנשף במוזיאון העיצוב חולון (צילום: אלעד שריג)
תערוכת הנשף במוזיאון העיצוב חולון | צילום: אלעד שריג

 

"פרשת מים"

על רקע משבר האקלים העולמי המדיטק והמרכז לאמנות דיגיטלית חולון משיקים תערוכה קבוצתית בעקבות המים - נוזל החיים בשם "פרשת מים" (אוצרים: אודי אדלמן ואביטל ברק). משבר האקלים והחשש מעליית מפלס הים לצד חשש מהיעלמות מי השתייה הולידו את התערוכה שמציגה את המים בתוך רשת הקשרים נוזלית – כמקור חיים, כמוצר צריכה, כנושאי הזיכרון והמיתוס, כמחוללי קונפליקט וכפוטנציאל לשיתופי פעולה.

בתערוכה יוצגו עבודות וידאו, מיצבים, הדפסי דיו ופסלים של אמנים ישראלים ובינלאומיים המייצרים תמונה מגוונת על יחסי התלות והניצול של האדם את הטבע והאופן שבו יחסים אלה מקרינים על מערך הכוחות החברתי, הכלכלי והפוליטי. התערוכה תוצג מ-23 באוקטובר עד 29 בינואר 2022. הכניסה חופשית.

תערוכה פרשת מים המרכז לאמנות דיגטלית (צילום: סנטייגו מוסטין)
תערוכה פרשת מים המרכז לאמנות דיגטלית | צילום: סנטייגו מוסטין

תערוכת "יסוד בודד"

במרכז אדמונד דה רוטשילד יעלו יצירות ייחודיות במסגרת התערוכה "יסוד בודד" (אוצרת התערוכה רולא ח'ורי, אוצרת משנה רזאן שאמי) הדנה בשאלות יסוד כמו האם אנחנו עצמאים או נתמכים? מה יקרה לבניין שיסודותיו יתערערו? מה יקרה כשהיסודות של חיינו יתרוקנו מתוכן ויהפכו חלולים? היצירות מנסות להעניק פרשנויות שונות למושג יסודות במציאות העכשווית ולהשיב על שאלות קיומיות בנוגע לשורשים, מערכות יחסים ובית. התערוכה תיפתח בתאריך 7.10 ותינעל ב-12.11.

תערוכת יסוד בודד יצירה של נתי הוקי ותום אריאל מטוס ״הרקולס״ (צילום: במצלמת פילם)
תערוכת יסוד בודד יצירה של נתי הוקי ותום אריאל מטוס ״הרקולס״ | צילום: במצלמת פילם

 

תערוכת מוני אקספו

ועידת Muni Expo 2021, שהפכה למפגש הגדול ביותר של השלטון המקומי, תתקיים השנה זו הפעם החמישית, ב-21-20 באוקטובר במרכז הירידים תל אביב, ויוצגו בה, בין היתר, מוצרים חדשניים שנועדו למרחבי הערים והיישובים במטרה לקדם ערים חכמות בישראל. בתערוכה ישתתפו יותר מ-170 מציגים שיביאו לקדמת הבמה את מיטב החדשנות לניהול עירוני. את עינינו צדו כמה יוזמות למשל מוצר של קבוצת אי. אם. שגב שמפתחת ריהוט אורבני. לחברה יש את אחד מקווי הייצור המתוחכמים ביותר בתחום המתכת בישראל ומחלקת עיצוב המתמחה בהפקת פרויקטים אדריכליים מורכבים במרחב העירוני. הרהיטים של החברה משלבים טכנולוגיות IOT וטכנולוגיות דיגיטליות לערים חכמות והיא תציג פארקלטים - מתחמי עבודה ופנאי צבעוניים במרחב הציבורי. הפארקלט הוא מקום מפגש מוצל המשלב ריהוט חוץ מעוצב, שקעי USB, משטחי הטענה אלחוטיים להטענת מכשירים ניידים, צמחי נוי וצמחים מטפסים לטובת הצללה טבעית.

חברת שחם אריכא, חברה מובילה לריהוט רחוב וגן, פיתחה מערכת ישיבה לעבודה שיתופית במרחב הציבורי. החידוש הוא אפשרות לעבודה עם מחשבים ניידים וחיבור לחשמל בצורה בטיחותית ונוחה (מדובר במערכת של שקעים חכמים שנפתחים ונסגרים על ידי שליטה מרחוק. המשתמש מגיע לשולחן סורק ברקוד ואז נפתחת לו אפשרות לפתוח שקע לפי העמדה שבה הוא יושב).

תערוכת מוני אקספו ריהוט למרחב העירוני פרקלט קבוצת אי אם שגב (צילום: פלינגזון רותם)
תערוכת מוני אקספו ריהוט למרחב העירוני פרקלט קבוצת אי אם שגב | צילום: פלינגזון רותם

 

ואחד לחודש הבא: אמנות דיגיטלית למען נשים

גלריה חדשה לאמנות דיגיטלית בעיר התחתית בחיפה, "שאט דה רו", תערוך את ערב הפתיחה ב-28.11 ואת השקת התערוכה moogzam לאות המאבק הבינלאומי לאלימות נגד נשים. "אנחנו רואות את חשיבות הנושא והרצון שלנו לתרום לקהילה החלטנו לנצל את ההזדמנות ולעשות בפתיחה אירוע התרמה", אומרת בעלת הגלריה והאמנית מעיין בכר המזוהה בשם המקצועי Chat des rues (כשם הגלריה). במסגרת האירוע תימכר מכל יצירה הדפסת קנבס אחת וההכנסות יועברו למען עמותה למאבק לאלימות בנשים. לצד היצירות יוצגו גם פרינטים.

באירוע תהיה חשיפת היצירות של אומנים מרחבי העולם, מכירת יצירות לתרומה עבור עמותת "אישה לאישה" ועמותת "רוח נשית", תצוגת אופנה של בוגרי פקולטה לעיצוב אופנה והדלקת נר ראשון של חנוכה. הקהל יוכל לרכוש פריטים שהתשלום עבורם יועברו לתרומות למאבק נגד אלימות בנשים.

ליצן יצירה דיגיטלית של האמנית מעיין בכר (צילום: מעיין בכר)
ליצן יצירה דיגיטלית של האמנית מעיין בכר | צילום: מעיין בכר