המתקפה הרצחנית של ה-7 באוקטובר שמה על הולד מדינה שלמה, בין היתר גם מסעדות מוכרות וידועות, שבעליהן גויסו למילואים או נאלצו להוציא עובדים לחל"ת והאכילו בהתנדבות מעוררת השראה מילואימניקים ברחבי הארץ. חלקם עדיין משרת במילואים או מפונה בעצמו ואף ספג אבדות, ולמרות הכול מנסים להתניע מחדש את העסק היקר לליבם. המערה התל אביבית, הפטיסרי המפונה מהצפון, הבר השכונתי, הבראסרי והמסעדה היפואית לא אומרים נואש, מניפים דגל וממשיכים קדימה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> 3 שניות: השיטה החדשה והמפתיעה לסידור הבית

>> טרנד חדש ברשת: "הפינה הכי חסרת תועלת בבית"

 

מערות קומראן בעיר הגדולה

מסעדות של מילואימניקים קומראן (צילום: COVER)
קומראן | צילום: COVER
הכניסה למסעדת "קומראן" כמוה ככניסה למערה בלב תל אביב. היא עוצבה בהשראת מערות קומראן שבים המלח, מהמערות החשובות ביותר ליהדות שנמצאו במאה השנים האחרונות. עיצוב המסעדה מאופיין באבנים, ממש כמו בירושלים, ומשלב בין סגנון ים תיכוני עתיק ובין מודרניות קלאסית שמתכתבים עם התפריט והטעמים. זוהי מסעדת שף ים תיכונית אקלקטית עם אג'נדה, שכל מי שמגיע אליה ימצא את עצמו ואת הטעמים שהוא אוהב. בתחילת המלחמה הוציאו הבעלים - אנשי העסקים והיזמים לירן וניסו צדיק, את כל העובדים לחל"ת ובכל יום במהלך המלחמה הם התנדבו ובישלו 2,000 מנות שחולקו למילואימניקים ברחבי הארץ. היום, כשחזרו לשגרת עבודה רגילה, חלק מהעובדים עדיין בשירות מילואים וחלקם חזרו לאחר החל"ת ולאחר צו 8. 

אז מה עכשיו? גם בתוך החגיגות שילוו במוזיקה, אוכל טוב ואווירה, בקומראן לא שוכחים את החטופים ועל התחתיות לכוסות כתובה ברכת "שהכול נהיה בדברו" למען השבת החטופים. בכל ערב בשעה 11 יוצאים המלצרים עם דגלי ישראל לצלילי השיר "תקווה" של סאבלימינל, הצל וגלית דהן על מנת להחדיר תקווה ואנרגיה חיובית. 

קומראן, הארבעה 21 תל אביב

עיצוב: גל כהלון בשיתוף הבעלים

מסעדות של מילואימניקים קומראן (צילום: COVER)
קומראן | צילום: COVER

מסעדות של מילואימניקים קומראן (צילום: COVER)
קומראן | צילום: COVER
מסעדות של מילואימניקים קומראן (צילום: COVER)
קומראן | צילום: COVER
מסעדות של מילואימניקים קומראן ג (צילום: COVER)
קומראן | צילום: COVER
מסעדות של מילואימניקים קומראן ג (צילום: COVER)
קומראן | צילום: COVER

מסעדות של מילואימניקים קומראן ג (צילום: COVER)
קומראן | צילום: COVER

 

פופ-אפים וקיר הנצחה בבר השכונתי

זץ שקד (צילום: אריק אייחר)
ZETZ | צילום: אריק אייחר
ה- Zetz הוא בר מאזטים פינתי שמשקיף לגן החשמל, והישיבה היא על הרחוב בסגנון אירופאי, כשהכול מוקף בג'ונגל של ירוק עם הרבה מוזיקה, בעיקר דיסקו. המקום משמש כקהילה שכונתית לקפה ביום, דרינקים בלילה ואוכל ישראלי גלילי מוקפד של השף איתי בלחסן. המקום גם מארח ירידי מכירות ופופ אפים באווירה צעירה וכיפית, כמו הפופ אפ של עגלת הקפה והמאפים של עוז שחרי- עוז פטיסרי, שהתארח בתחילת החודש ומכר חלות ועוגות לשבת, בנוסף לספיישלים ששולבו בתפריט הבראנץ' של הבר. בימי שגרה עגלת הקפה של שחרי משקיפה אל החרמון ממיקומה בחניון קיבוץ מעיין ברוך בצפון עמק החולה, והמאפים והקינוחים שלו מוזרמים אליה מהמפעל בקריית שמונה, אך אלה כמובן לא ימי שגרה.
מסעדות של מילואימניקים עוז פטיסרי (צילום: עוז שחרי)
העגלה של עוז פטיסרי הגיעה להתארח מהצפון | צילום: עוז שחרי
 

על ה-Zetz אחראים ארבעה חברים במקור מהצפון (עמק יזרעאל, כפר ורדים, כפר הס), שלקחו בית קפה והפכו אותו לבר השכונתי: דניאל, שניהל את מועדון הדרמה, שותף בחברת הפקות סאונד תאורה, זמר, יוצר ואיש תוכן והפקות; רועי, האחראי על הניהול העסקי, שניהל את האברקסס, ובא מעולמות השירות; אלון, האחראי על החשבונאות וניהול יום ושקד, איש יח"צ ומסיבות, אחראי על ליין רביעי במועדון הדרמה והלב של הקהילה. ב-7 באוקטובר התגייסה כל הרביעייה בצו 8 ונלחמה, ובאותו יום נורא ארבעה חברים ולקוחות קרובים שלהם נרצחו במסיבת הנובה, לזכרם הכינו קיר הנצחה בבר. "בתחילת הלחימה קיבלנו עזרה גדולה מהשכונה", הם מספרים, "אנשים באו לשאול ולהתעניין. ההורים של שקד ואלון באו לעזור למלצר ובכללי קיבלנו תמיכה גדולה מהקהילה. כולל חנוך דאום, יאיר לפיד ואורנה ברביבאי שבאו להרים לנו". 

אז מה עכשיו? מאחר שאוהבים מילואימניקים, הם וחברי השכונה מקבלים 15 אחוזי הנחה, בנוסף להאפי האוור מראשון עד חמישי, שבו יש 1+1 על האלכוהול ו-20 אחוז הנחה על האוכל.

Zetz, לבונטין 11 תל אביב  

זץ אוכל (צילום: אריק אייחר)
ZETZ | צילום: אריק אייחר
זץ ארבעת הבעלים והשף (צילום: עצמי)
ארבעת הבעלים עם השף בלחסן (בכחול) ZETZ | צילום: עצמי
זץ שקד (צילום: אריק אייחר)
שקד, אחד הבעלים של ZETZ | צילום: אריק אייחר
 

ביסטרו בעיצוב שמשדר קלאס צרפתי אורבני

לונל (צילום: איתמר גינזבורג  Pano)
LUNEL | צילום: איתמר גינזבורג Pano
לאחר שחזר משירות מילואים ארוך בעזה, השף ינון אלעל חבר ליזם ולשותף העסקי עמרי קאופטייל ויחד השיקו מחדש את LUNEL, עם קונספט של All day בראסרי לצד תפריט ערב שמחבר טכניקות מהמטבח הצרפתי עם הטעמים החזקים של הלבנט. את המסעדה הם פתחו באוגוסט האחרון אבל היא נסגרה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר. 

אלעל הוא יוצא "משחקי השף" עונה 3, שימש כשף תפעולי של מאיר אדוני, עבד ב"מחניודה", "קפה פופולר" והתמחה במסעדת המישלן PUJOL המקסיקנית. קאפוטייל אחראי על ניהול ושיווק המקום. עד לאחרונה הייתה בבעלותם גם מסעדה "מנא" בירקון 88 בתל אביב, שנסגרה עקב המלחמה, ותפריט הבוקר שלה עבר ל-LUNEL. "מנא" איבדה שתי מלצריות במסיבת הנובה - מאיה חיים וקארינה פטריקה, לאחר שעבדו עם שני השותפים קרוב לשלוש שנים. "לצד ינון, הצוות שלנו, כמעט כולו, נאלץ להתגייס כדי להגן על המדינה וספגנו גם אבדות קשות בנפש כששתי מלצריות אהובות שלנו נרצחו בטבח האכזרי ב'נובה'", מספר קאפוטייל. "רק עכשיו, בתום תקופה בה היינו חייבים לקחת הפסקה, ולאחר שחלק מצוות העובדים חזר מהמילואים, החלטנו שחייבים להמשיך קדימה. בחרנו להתמקד ב-LUNEL ולהקדיש לה את כל תשומת הלב שלנו, כדי לפתוח אותה מחדש ולהפוך אותה למסעדת ביסטרו לכל שעות היום שתחזיר לפלורנטין קצת סומק קולינרי ללחיים".

העיצוב שנעשה בידי מעצבת הפנים אלונה ישמרני, שזהו לה העיצוב המסחרי הראשון, כולל אלמנטים שמזכירים את אזור נחלאות של ירושלים ונברשות שמשדרות קלאס צרפתי אורבני, ומשלים את הווייב של התפריט. "ינון ביקש מטבח פתוח, כי זה החלום שלו, לבשל כשהלקוחות יראו וייהנו מהיצירות שלו, ועומרי ביקש סגנון ביסטרו צרפתי ושהמקום יהיה מוכן תוך חודשיים בתקציב של 150 אלף ולא יותר". כדי לתת תחושה של צרפת היא בחרה וילונות לבנים ובר בצבעי יין בטקסטורת רטרו שיוצרת עניין. הקיר הראשי במסעדה נפתח והמטבח פתוח עם אווירה מעניינת בכל מהלך הערב. במקום כורסאות מחנות רהיטים בחרה ישמרני אלמנט קצת שונה - אמבטיה בסגנון רטרו שאותה מילאה בבקבוקי יין. מאחר שהתקציב נגמר, היא בחרה כורסאות משוק הפשפשים ושלחה אותן לרפד. לכל צלחת שנקנתה בקפידה יש סיפור מאחוריה, החל מאלה שנושאות כיתוב ועד צלחות הווינטג'. 

אז מה עכשיו? לצד תפריטי הערב והבוקר, יש גם תפריט עסקיות לשעות הצהריים, המוגש מדי ראשון עד חמישי ומציע סלסלת לחמים ומיני מאזטים במחיר המנה העיקרית.

LUNEL, אברבנאל 72 פלורנטין, תל אביב 

עיצוב אלונה ישמרני 

 

לונל (צילום: איתמר גינזבורג -Enhanced-NR)
LUNEL | צילום: איתמר גינזבורג -Enhanced-NR
לונל (צילום: איתמר גינזבורג 333)
LUNEL | צילום: איתמר גינזבורג 333
לונל (צילום: 333)
LUNEL | צילום: 333
מסעדות של מילואימניקים לונל ג (צילום: איתמר גינזבורג)
LUNEL | צילום: איתמר גינזבורג
לונל מלצריות (צילום: שי חדד)
המלצריות האהובות שנרצחו ב"נובה"- מאיה חיים וקארינה פטריקה ז"ל | צילום: שי חדד
לונל אוכל (צילום: איתמר גינזבורג)
LUNEL | צילום: איתמר גינזבורג
 

מסעדת שף במבנה עות'אמני היסטורי ביפו

מסעדות של מילואימניקים קנדינוף עיצוב לוטן זינגר וגלעד זעפרני (צילום: נועם פריסמן אדווה רז)
קנדינוף | צילום: נועם פריסמן אדווה רז

כמו כל ענף הקולינריה, מסעדת בית קנדינוף ביפו נסגרה ב-7 באוקטובר. 18 מעובדיה גויסו למילואים, וביניהם איתי און, אחד הבעלים, שעדיין נמצא בשירות ביחידת מגלן. הרבה מהעובדים המגויסים משרתים ביחידות מיוחדות - שלדג, שייטת, מגלן, 669, אגוז, 8200 ועוד. בית קנדינוף, שנפתחה בתחילת שנת 2017 היא מסעדת שף, שהתפריט שלה נבנה על בסיס חומרי גלם מקומיים עדכניים, שמגיעים מסביבתה הטבעית - הים התיכון, שווקים יפואיים ויצרנים מקומיים. היא ממוקמת בסמטה ביפו, במבנה עות'מאני היסטורי שנושא את שם המסעדה, על שם המשפחה שבנתה אותו בשנת 1907. במקור החלל היה רחוב לאורך החומה ההיסטורית של יפו העתיקה, כיום הוא החצר הפנימית של המסעדה, המוקפת חללים מקומרים במגוון גדלים. החללים מקנים תחושה אינטימית ומשמשים כגלריות לאמנות מתחלפת וחדרים פרטיים לאירועים קטנים.

הבעלים הם יזמים תל אביבים צעירים בעלי רקע בתחום המסעדנות, שרואים במסעדה לא רק מקום שאנשים באים אליו לאכול אלא מקום של תרבות ולכן דוגלים בשילוב בין קולינריה לאמנות: אמיר ארליך, איתי און, נדב רפפורט וליאור סדן. השף מיומה הראשון של המסעדה הוא שאמי גולומב. השף השני של המסעדה הוא אוהד גור הרץ, שחזר אליה לאחרונה אחרי 4 חודשי מילואים כשריונר בעזה.

ארליך מספר כי בשבוע השני של המלחמה המסעדה חברה לעמותת "תרבות של סולדריות" והתחילה לייצר אלפי מנות מזון ביום לחיילים ומפונים. "במשך קרוב לחודש הגיעו מאות מתנדבים לבשל, לארוז ולשנע מנות ברחבי הארץ. לאחר חודש מפרוץ המלחמה המסעדה נפתחה במתכונת מאוד מצומצמת ועם מעט מאוד כוח אדם - פחות מרבע העובדים עקב המלחמה. לאט לאט היא התחילה לבנות את עצמה מחדש". 

אז מה עכשיו? בימים שני עד חמישי בין 19:00-18:00 כל התפריט בהנחה של 30 אחוז.

בית קנדינוף, הצורפים 14 תל אביב

עיצוב לוטן זינגר וגלעד זעפרני, סטודיו OPA 

מסעדות של מילואימניקים קנדינוף עיצוב לוטן זינגר וגלעד זעפרני (צילום: נועם פריסמן אדווה רז)
קנדינוף | צילום: נועם פריסמן אדווה רז
מסעדות של מילואימניקים קנדינוף עיצוב לוטן זינגר וגלעד זעפרני ג (צילום: נועם פריסמן אדווה רז)
קנדינוף | צילום: נועם פריסמן אדווה רז
מסעדות של מילואימניקים קנדינוף עיצוב לוטן זינגר וגלעד זעפרני ג (צילום: נועם פריסמן אדווה רז חדר יין)
קנדינוף | צילום: נועם פריסמן אדווה רז חדר יין
מסעדות של מילואימניקים קנדינוף עיצוב לוטן זינגר וגלעד זעפרני (צילום: נועם פריסמן אדווה רז כניסה)
קנדינוף | צילום: נועם פריסמן אדווה רז כניסה
מסעדות של מילואימניקים קנדינוף עיצוב לוטן זינגר וגלעד זעפרני (צילום: נועם פריסמן אדווה רז אוכל)
קנדינוף | צילום: נועם פריסמן אדווה רז אוכל
מסעדות של מילואימניקים קנדינוף עיצוב לוטן זינגר וגלעד זעפרני (צילום: נועם פריסמן אדווה רז)
קנדינוף | צילום: נועם פריסמן אדווה רז
מסעדות של מילואימניקים קנדינוף שף שאמי גולומב ג (צילום: נועם פריסמן)
קנדינוף שף שאמי גולומב | צילום: נועם פריסמן