ברכות. הצלחתם לקנות בית בישראל 2022, רק על זה מגיע לכם שאפו. בין אם זו דירת 2 חדרים או חמישה - עשיתם את זה וזה כלל לא מובן מאליו. עכשיו, מה אתם עושים עם כל היופי הזה?

היתרון המובהק של דירת קבלן הוא העובדה שאתם יכולים לעצב אותו כאוות נפשכם. הבשורה הרעה היא שלעתים "אוות נפשכם" עלולה להיות בעוכריכם. בחירות לא נכונות בתחילת הדרך יכולות לא רק לעלות לכם בכיס, אלא גם באווירה, באנרגיה שהבית משדר ובשיפוץ עתידי שיכול היה להיחסך. פנינו למעצבת הפנים אינגריד גואטה שפרטה בפנינו כמה מהטעויות נפוצות בתהליך תכנון דירת קבלן.

  1. שוברים את הקירות הלא נכונים

    מצד אחד, קיבלתם דירה מתוכננת אבל לכם יש תוכניות אחרות לגביה: במקום חדר ארונות - פינת מחשב? רוצים לוותר על חדר לטובת סלון גדול יותר? נפלא, אם כי שימו לב לפרט הבא שמסבירה גואטה. "כיום יש תקנים ברורים לגבי גדלים של חדרים. אם שוברים את הקיר למשל ולוקחים מקום על חשבון חדר אחר, זה מבטל את מספר החדרים במקרה של מכירה הדירה, ולמעשה דירת 5 חדרים הופכת ל- 4.5 חדרים, מה שמוריד את ערך הדירה כשנרצה למכור אותה וחבל". מומלץ להתייעץ ולהפעיל שיקול דעת בטרם מתחילים לשבור.
  2. בחירת צבעים ושילובים שגויה

    זה כנראה האתגר הגדול של רובנו. הרצון לצבוע את הבית בהתאם למשהו שראינו במגזין או מצב הרוח. "יש הרבה מאוד טעויות בתהליך בחירת צבעים. חשוב להבין שלא כל מה שנראה יפה באפליקציות עיצוב ומגזינים יהיה יפה בהכרח למבנה הבית שלכם", מסבירה גואטה. צבעים צריכים להתאים כמובן גם לגודל החללים, התאורה ומומלץ שלא להישען על טרנדים שעלולים להיות לא רלוונטים בחלוף המגמה. טעות נוספת שמצביעה עליה גואטה היא ברכישה עצמה של הצבע.

    "לרכוש צבע של חברה אחת ובסיס של צבע של חברה אחרת - משנה את הגוון הסופי. בחנויות ׳עשה זאת בעצמך׳ נוטים למכור את מה שיש באותו רגע, מה שמשנה באופן משמעותי את הגוון. ואז חוזרים לחנות ולא מבינים היכן הבעיה. זו טעות נפוצה שאפשר לפתור אותה עם אדם מקצועי שיידע להנחות את השיפוצניק בדיוק איזה צבע ואיזה בסיס לרכוש״.

  3. בחירה לא נכונה של גוון התאורה בחללים

    תאורה היא מסוג הדברים שאנחנו נוטים לשמור לרגע האחרון ובפועל מה שקורה הוא שאתם מתהלכים בתוך דירה בת 5 שנים עם נורה בסיסית במטבח. ובכן, נתחיל בזה שההמלצה הגורפת היא דווקא לתכנן ולהתאים תאורה עוד בטרם רכישת הרהיטים. כמו כן, חשוב לשים את הדעת על גווני התאורה שיתאימו לחללים. 

    "אנשים שקונים לבד תאורה לא תמיד יודעים לבחור את הגוון. כך יוצא שכשהתאורה מגיעה, נהיה לא נעים בבית ולא יודעים לשים את האצבע על מה בדיוק", אומרת גואטה ומדגישה כי סוגיית התאורה צריכה להיות מתוכננת היטב במיוחד אם קיימים מספר גופי תאורה בחלל אחד. "לדוגמה,  סלון ופינת אוכל שבבנייה המודרנית הם חלל אחד יחד ולכן חשוב לתכנן את חלוקת התאורה בחללים בהתאם לשימוש באזורים השונים כמו ספוטים ותאורה מרכזית וכו׳. דבר נוסף, צריך גם לדעת לבחור את גווני התאורה והעוצמה בכל חלל. 

    גואטה ממליצה על כלל האצבע הבא: "כל הבית בגוון אור צהוב ( k3000 ) במטבח ואמבטיות אור יום ( k 4000) שכן אלו חללים שחשוב לראות היטב לכלוכים, מאכלים ועוד. אני לא ממליצה לתלות בשום מקום אור לבן (k 6000 ) כיוון שהוא אגרסיבי, קר ומתאים בעיקר לבתי חולים"
  4. לא מתכננים את הרהיטים בחלל

    את הרהיטים צריך לתכנן מראש ולראות איזה מהם קונים חדשים ואיזה לוקחים מהבית הישן ולשלב ביניהם. "פעמים רבות אנשים רואים ספה יפה בחנות, וכשזו מגיעה הביתה - היא לא מתאימה לחלל. לדברי אינגריד, מבחינת גדלים וצבעים, חשוב שהכל ידבר באותה השפה וגם יתאימו למרקם המשפחה ובני הבית. "הדמיה למשל יכולה לפתור את העניין ולאפשר לרכוש רהיטים ללא הפתעות ובזבוז כספים. חשוב להבין שלעתים לא ניתן להחזיר ריהוט, במיוחד בהזמנות מיוחדות״. 
  5. רצים להחליף את כל המטבח במקום לשדרג את הקיים

    "דיירים מקבלים מהקבלן מטבח סטנדרטי וממהרים להחליף לחדש שעולה כפליים אם לא יותר כיוון שברוב המקרים גם יידרש לפרק ולהזיז נקודות חשמל ואינסטלציה. ״אני ממליצה להישאר עם מטבח קבלן ורק לשדרג אותו. לדוגמה להוסיף אחסון, לשנות צבעים וכו׳, ולקבל מטבח כמו חדש בעלויות הרבה יותר נמוכות״, מסכמת אינגריד.

  6. לא מערבים אנשי מקצוע בתחילת הדרך

    פעמים רבות אנשים רוצים לחסוך כסף, וזה מובן. הרי הם השקיעו כל כך הרבה כסף בתהליך רכישת הדירה, אבל אז הם עושים טעויות שלאחר מכן יעלו להם הרבה כסף או שבכלל בכל פעם יקנו עוד ועוד פריטים שאולי לא מתאימים לדירה. חשוב להבין שמה שלא עושים כשנכנסים לדירה לא עושים בכלל, ולכן מומלץ כבר בשלבים הראשונים לשלב מעצבת פנים.