לכל אחד מאתנו יצא לבקר – או אפילו לגור – בבית שמשהו בתכנון שלו השתבש: קירות זוויתיים, חדרים ללא חלונות, שטחים מתים ודלת כניסה שנפתחת לתוך קיר. לפעמים נראה שהדרך היחידה לפתור את הבעיה היא לעבור בית, אבל מתברר שעם קצת מחשבה אפשר להתגבר על החיסרון ואפילו להפוך אותו למרכז הבית. הנה כמה דוגמאות שמוכיחות שאפשר להפוך את החיסרון ליתרון מרשים:

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

מרפסת ללא יציאה

בשבוע שעבר עוררה תמונה שצולמה במרכז הארץ על ידי הגולשת מור טוך לא מעט דיונים בפייסבוק. בתמונה נראית מרפסת הבנויה בחזית הבית, מעל דלת הכניסה כנראה, ללא דלת או פתח כלשהו המובילים אליה. 

"לדעתי, הם בנו גג לכניסה, כדי להגן על הדלת מגשם ומשמש, וכדי שזה לא יראה כסתם פרגולה הוסיפו מעקה, או שהייתה שם מרפסת ובמהלך שיפוץ הבית פשוט סגרו את הפתח", אומרת מיכל גולדברג ממשרד "חגית ומיכל עיצוב וסטיילינג". "יש בעולם העיצוב מרפסות שנבנות רק לשם הדקורטיביות ויכול להיות שזה מה שנעשה כאן, אולי כי רצו להוסיף גיוון לחזית הישרה".  

הפתרון: "אפשר להעמיד עציצים עם צמחים מלאכותיים בכל מיני גבהים או עבודת אמנות יפה. במילים אחרות, לטשטש את זה עם פריטים דקורטיביים".

פייסבוק Mor Tuch (צילום: פייסבוק Mor Tuch)
איפה היציאה למרפסת? | צילום: פייסבוק Mor Tuch

המכשול: קיר מול דלת הכניסה

"במהלך שיפוץ בית במושב בשרון נתקלתי בקיר שהיה ממוקם בכניסה ובעצם חסם את המבואה של הבית. הקיר הערום קיבל את פני הבאים לבית והפך לנטל עיצובי", מתארת אדריכלית איריס אבנרי דביר.

הפתרון: "חיפיתי את הקיר בעץ והצבתי שידה אוורירית. בכך הפך הקיר למבואה מעוצבת וססגונית שבעצם מגדירה את הכניסה לבית ויוצרת זרימה טבעית לבאים. העץ נתן פתרון חם בהיבט העיצובי, וביחד עם השידה נוצר חלל מוגדר של מבואה".

טעויות בעיצוב, אדריכלית איריס אבנרי דביר- קיר כניסה משמים (צילום: אלעד גונן)
עיצוב: איריס אבנרי דביר | צילום: אלעד גונן

המכשול: חיפוי קיר מיושן

"קירות הבית מבחוץ ומבפנים חופו באבן גיר מיושנת והלקוחות רצו בית מודרני ועדכני", מספרות המעצבות חגית צוקרמן ומיכל גולדברג ממשרד "חגית ומיכל".

הפתרון: "החלטנו שדווקא נעשה שימוש קטן באבן גיר כדי לתת זיכרון מתוק למשהו שמייצג את הבית הישן. כך הוספנו עוד מוטיב, כמו הסגנון של הבריקים, חסכנו עלויות והשארנו ספח קטן בפרופורציה של עמוד, שבהחלט נותן ממד יפה לבית".

טעויות בעיצוב חגית ומיכל עיצוב וסטיילינג- חיפוי מיושן (צילום: דנה כספי)
עיצוב: חגית ומיכל עיצוב וסטיילינג | צילום: דנה כספי

המכשול: קיר כפול

"בבית שתכננו בדרום נתקלנו בחדר הרחצה בקיר כפול שגבל בממ"ד", מתארות צוקרמן וגולדברג.

הפתרון: "במקום להרוס את אחד הקירות, עשינו שימוש מושכל בשניהם ויצרנו נישת אחסון מעוצבת לכלי רחצה".

טעויות בעיצוב חגית ומיכל עיצוב וסטיילינג- קיר כפול לא מנוצל (צילום: דנה כספי)
עיצוב: חגית ומיכל עיצוב וסטיילינג | צילום: דנה כספי

המכשול: סוויטת הורים ללא חדר רחצה

"בעלי הבית ביקשו ליצור עבורם חדר רחצה גדול ומרווח בסוויטת ההורים, אך בפועל היחידה הייתה צמודה למרפסת כביסה ישנה ומוזנחת שמרוחקת שני מטרים בלבד מהבית השכן", מסבירה מעצבת הפנים דורית וינברן.

הפתרון: "השתמשנו בשטח מרפסת הכביסה והפכנו אותו לחדר רחצה גדול, מפנק ומעוצב. על מנת להותיר את החלל מואר ומאוורר השתמשנו בזכוכית ארוכה וכדי שיהיה פרטי ואינטימי השתמשנו בווילונות הצללה. התכנון החדש הותיר אפילו מקום לפינת ישיבה אישית קטנה ומפנקת. את מכונת הכביסה והמייבש העברנו לנישה ייעודית הממוקמת בסמוך לחדרי השינה, מוסווית בתוך ארון".

טעויות בעיצוב דורית וינברן- מחסור בחדר רחצה (צילום: אלעד גונן)
עיצוב: דורית וינברן | צילום: אלעד גונן

המכשול: חדר שינה בלי חלון

"בתכנון המקורי של הדירה התל אביבית אחד מחדרי השינה הוא נטול חלון וגובה התקרה עמד על 2.5 מטרים", מספרת אדריכלית נירית פרנקל.

הפתרון: "על המחסור באור טבעי פיצינו באמצעות פתיחת שני חלונות סקיילייט מהתקרה, שאפשר לפתוח ולסגור על ידי שלט חשמלי. החלל הפך למואר ואוורירי וכך נוצרה אשליה של תקרה גבוהה יותר".

טעויות בעיצוב שרה ונירית פרנקל- חדר שינה נטול חלון (צילום: איתי בנית)
עיצוב: שרה ונירית פרנקל | צילום: איתי בנית

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

המכשול: מחסור בחדרים

"בני הזוג, שעמדו לפני הולדת בתם השלישית, ביקשו להוסיף חדר שינה וחדר עבודה לאישה", מתארת מעצבת הפנים קרן מימון.

הפתרון: "ניצלנו את התקרה הגבוהה שבמפלס העליון כדי ליצור גלריית עבודה לבעלת הבית. את התחושה הפתוחה והמוארת קיבלנו על ידי קירות זכוכית אטומה שמאפשרות פרטיות ועדיין קשר עין עם החלל הרחב. מדרגות הברזל הקלות המובילות למפלס החדש גם הן מוסיפות לתחושה הקלילה והאוורירית".

טעויות בעיצוב קרן מימון- מחסור בחדרים (צילום: ערן תורג'מן)
עיצוב: קרן מימון | צילום: ערן תורג'מן

המכשול: קירות לא סימטריים בחיבור עם התקרה

"בבית נוסף שתכננתי התמודדנו עם קירות לא סימטריים באזור החיבור עם התקרה, מה שנתפס על ידי העין כעיוות", מספרת מימון.

הפתרון: "הפתרון היעיל ביותר במקרה הזה היה העמדה נכונה של רהיטים. באחד מחדרי השינה בחרתי למקם את המיטה במרכז המשולש של הקיר וכך לייצר מראה של מיטת אפיריון שנותנת תחושה של גובה לחדר". 

טעויות בעיצוב קרן מימון- קירות לא סימטרים (צילום: עודד סמדר)
עיצוב: קרן מימון | צילום: עודד סמדר

המכשול: דלת הממ"ד

"דלת הביטחון בבתים ובדירות החדשות בישראל לא ממש עולה בקנה אחד עם אסתטיקה", אומר אדריכל מיקלה סימאונה.

טעויות בעיצוב מיקלה סימאונה-דלת ממד (צילום: עודד סמדר)
עיצוב: מיקלה סימאונה | צילום: עודד סמדר

הפתרון: "בעזרת שימוש בצבע אפשר לגרום לדלת להיטמע בחלק מהקיר. בדירה שתכננתי בתל אביב הממ"ד משמש כחדר אורחים. צבענו את הקיר והדלת בצבע שחור דרמטי שיוצר מראה מהוקצע ואחיד".