איך בונים בית יפה בתקציב מוגבל? כיצד מעצבים סלון עגול ואיך משמרים מבנה ישן? את התשובות לשאלות הללו ולאחרות, תוכלו לקבל באחד הסיורים שיערכו בסוף השבוע הבא (22-24.5) ברחבי העיר תל אביב, במסגרת אירוע "בתים מבפנים" בשיתוף עיריית תל אביב יפו. עשרות בתים, מבני ציבור וממשל, בתי תפילה וגינות יפתחו דלתותיהם ויאפשר לקהל הרחב להציץ, לסייר ולקבל השראה.
"אנחנו ממשיכים לארגן את האירוע שוב ושוב כי אנחנו פשוט מאמינים בחשיבותו", אומרת אביבה לוינסון, מנהלת "בתים מבפנים", לצד מייסד האירוע האדריכל אלון בן נון. "באמצעות סופי השבוע האלה אנחנו מצליחים ליצור מודעות להיסטוריה של האדריכלות, לסגנונות אדריכליים, לטכנולוגיות בנייה, לנושאים אקולוגיים שקשורים בבנייה, למפגשים עם אדריכלים, אנשי מקצוע ובעלי בתים", אומרת לוינסון. לרגל האירוע, הצצנו לארבעה בתים שווה לבקר בהם גם במציאות.
עוד באתר לעיצוב הבית:
דירת 37 מ"ר ווילה ערבית: עוד חמישה בתים בתל אביב
הבתים הכי יפים של המעצבים
עלי חסה שהפכו למטריה, ושולחן הכי מגניב לישיבות
בית גורדון: ירושלמי בתל אביב
בית בהרחבה אופיינית לשכונת הדר יוסף שעבר שיפוץ מקיף והותאם לצרכיה של בעלת הבית שעברה להתגורר בו אחרי שנים בהן התגוררה בירושלים. בתכנון הושם דגש על ניצול אור טבעי ועל קשר המשכי בין חדרי הבית וקומותיו. את האווירה הירושלמית, שביקשה בעלת הבית לשוות לדירה, יוצרים חומרי גמר טבעיים וגינה עשירה בצמחייה ירושלמית טיפוסית.
"הבית נבנה בשלושה מפלסים, בדומה לבתי מגורים רבים בהדר יוסף - מפלס הגינה ושני מפלסי מגורים", אומרים האדריכלים דנה ורוי גורדון. "תפיסת התכנון של הבית הייתה ביצירת חלל המגורים בשני מפלסים כחלל רצוף והמשכי המתאים לאורח חייה של הדיירת. כמו כן, אחת המטרות העיקריות הייתה ליצור אווירה המותאמת לאישיותה של הדיירת, דבר שהתאפשר על ידי השימוש באור טבעי, בחומרים כגון אבן, ברזל ועץ ובפריטים בעלי צבעוניות מיוחדת. מפלס הגינה, דרכו נכנסים אל הבית, מתהדר בצמחי נוי, עצים וערוגות, תבלינים וירקות".
אלמנט מיוחד: "הנגרות של הבית נועדה להשלים את החוויה ולשרת את רעיון ההמשכיות בין כל חללי הבית. דוגמה לכך היא הספרייה המחברת בין הסלון לבין חלל העבודה והאירוח. חלל מיוחד נוסף הוא חדר הרחצה שתוכנן כחלל פתוח, שמפגיש כמה סוגי חומרים - אריחי בטון מצוירים, בלוקים חשופים במבוק וברזל", מפרטים בני הזוג גורדון.
אדריכלים: סטודיו לאדריכלות, דנה גורדון ורוי גורדון. מועד השלמה: 2011.
כתובת: רחוב בן זבארה 7, הדר יוסף. שעות ביקור: שישי, 23.5, 16:00-11:00; שבת, 24.5, 13:00-10:00, אין צורך ברישום מוקדם.
בית אלה: ארוך, צר ולבן
בית פרטי חדש בן ארבע קומות שמשמש דוגמה להתחדשות העירונית ולפוטנציאל הנדל"ני בשכונת שפירא. הבית, שנבנה לגובה עקב מגבלות המגרש והתב"ע, נבנה בבנייה עצמית ובתקציב מוגבל והוא בולט על רקע הרחוב בזכות החזית הלבנה והחלקה שלו ותריסי הפח המשמשים גם כסורגים.
"בגלל אופיו של המגרש, שאורכו כ-20 מטר ורוחבו כ-7.5 מטר, תוכנן בית שכל רוחבו מבפנים הוא כחמישה מטר בלבד", אומר האדריכל ארז אלה. "מסיבה זו, ניתן היה להשתמש בחזית כאלמנט המבני ולהשאיר את החללים הפנימיים נקיים וללא עמודים או קורות תומכים. התוצאה מאפשרת פתחים גדולים מרצפה לתקרה שתרמו להרגשת מרחב של חללים גדולים וזורמים. הפתחים תוכננו כך שהחזיתות מאפשרות לעקוב אחר תנועת האנשים כפי שהם נעים בחללים הציבוריים מקומה לקומה".
אלמנט אהוב במיוחד: "חלונות המסך הגדולים מרצפה לתקרה ותריסי הפח המשמשים גם כסורגים", מסביר אלה.
אדריכלים: HQ אדריכלים, ארז אלה. מועד השלמה: 2013.
כתובת: רחוב חכמי אתונה 46, שכונת שפירא. שעות ביקור: שבת, 24.5, 15:00-12:00, אין צורך ברישום מוקדם.
דירת התוף: לופט אורבני במבנה עגול
הדירה, בבניין התוף שמיועד לשימור, מיוחדת בשל התוכנית בצורת עיגול הנגזרת מתוכנית הבניין בו היא מצויה. אלמנטים אדריכליים מקוריים וייחודיים, כמו קורות יורדות ותקרות בגובה ארבעה מטרים, שימשו בסיס לשיפוץ מקיף ועיצובה מחדש בסגנון לופט אורבני מוקפד. בחלל המרכזי של הדירה בולטת ספרייה גדולה העשויה פרופילי ברזל שחור הממשיכה את המוטיבים התעשייתיים של הבניין ומייצרת חיבור הרמוני בין פנים לחוץ.
"בדירה הייחודית בלטו אלמנטים דקורטיביים חדשניים של עיצוב תעשייתי, המאפיינים מבנים תעשייתיים משנות ה-30 ובהם קורות תקרה קונסטרוקטיביות", אומרת האדריכלית דנה אוברזון, "את המאפיינים המבניים הללו, שמאפשרים את יצירת שטחי הרצפה הגדולים, בחרנו לחשוף חזותית במטרה ליצור חלוקת חלל המייצרת סימטריה. שילובים של גוונים כהים יחד עם חומריות בולטת של עץ בגוון טבעי, אבן קררה טבעית, קורות הבטון החשופות וקירות מטויחים שומרת על האווירה המקורית ונותנת בה נופך אורבני, לופטי תל אביבי. החיבור עם השימור של הבניין הוא בבחינת שימור של האופי המקורי התעשייתי של הדירה דרך האמת של החומר וחשיפתו".
אלמנט אהוב במיוחד: "ספריית הברזל השחורה שאורכה שבעה מטרים המהווה גב לכל חלל המגורים עד לגובה התקרה כ-4 מטרים. הספרייה עשויה פרופילי ברזל מאסיביים המשמשים לרב לקונסטרוקציות חוץ מורכבות, ממשיכה את התחושה המחוספסת והגולמית של הבניין בפנים", מפרטת אוברזון.
אדריכלות פנים: דנה אוברזון אדריכלים. מועד השלמה: 2013.
כתובת: רחוב ניצנה 11, כניסה א', דירה 4, המושבה האמריקנית. שעות ביקור: שישי, 23.5, 9:00, 9:30, 10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 13:00, 13:30, 14:00, 14:30, 15:00 ו-15:30. 12 סיורים מוגבלים ל-15 משתתפים על בסיס כל הקודם זוכה.
בית האדריכלית והאמנית עדי פקט: גינה על הגג
בית שנבנה במקור בשנות ה-50 כבית שיכון דו קומתי, קטן וצנוע. במסגרת שיפוצו בחרה האדריכלית להדגיש את אופיו המודרניסטי של המבנה על ידי הפיכתו לקובייה לבנה פשוטה בעלת מפתחי חלונות גדולים. באמצעות שימוש בחומרים טבעיים, כמו ברזל שחור בחלונות ובדלתות, טיח לבן, מרצפות בטון וקיר מרכזי של לבני סיליקט חשופות, הפך הבית לעכשווי, מואר ופתוח. אחרי השיפוץ הוא נהנה מקשר הרמוני עם החצר שבקומת הקרקע בזכות ניצול חכם של מרכיבים קיימים כמו מחסן בחצר שעל גגו נשתלה גינה ומדרך ביניים שהפך למרפסת.
"את הבית עיצבתי תוך דגש על קווים נקיים, מודרניים ופונקציונאליים בשילוב חומרים טבעיים", אומרת אדריכלית עדי פקט. "הבית סובב סביב קיר סיליקט שהוא האלמנט המרכזי בבית, דבר המדגיש את הזרימה מחלל לחלל ויוצר משחקיות ומעבר נעים של בריזה ואור. הקיר מכיל הן את הקמין והן את הספרייה המרכזית בסלון. כמו כן, חשוב היה ליצור קשר מיידי ועקיף עם השכונה על ידי פתיחתם של חלונות גדולים ומרפסת דרומית ומלאת שמש הצופה אל הגינה וכן מרפסת אחורית, צפונית לשהייה של אחר הצהריים.
אלמנט אהוב במיוחד: "על גג המחסן בגינה נשתלו צמחים כך שיהיה חיבור לטבעי ולירוק. מעבר לכך, כאמנית, לצד פרטי אמנות שלי, אני אוספת פריטים ממסעותיי בשווקים בעולם", מפרטת פקט.
אדריכלית: עדי פקט. מועד השלמה: 2013.
כתובת: רחוב הרבי מלילוב 4 א', יפו. שעות ביקור: הכניסה לדירה בקבוצות קטנות בכל 20 דקות. שישי, 23.5, 13:30-10:30.