בערים רבות בישראל מורגשת בשנים האחרונות תנופת בנייה של בתי ספר שמעוצבים כקומפלקסים מודרניים לחינוך הדור הבא. הם נותנים דגש עדכני לתפיסת מרחב, צבע ואווירה מזמינה ללמידה, והכניסו לחיינו בין היתר קירות שקופים, פינות ישיבה במסדרונות וגינות מטפסות במגרש. בהשראתם, גם מנהלי ומנהלות בתי ספר ותיקים כבר לא משלימים עם הריצוף המיושן וחוטי החשמל שמקשטים את הקירות במוסד שלהם ולאט לאט, בעזרת תקציבים שונים, מצליחים לשדרג את סביבת הלימוד והעבודה של התלמידים והמורים. שלושה חדרי מורים- בירושלים, בגבעת שמואל ובצלפון, עברו מהפך יסודי מהמרחב העייף של פעם לחלל סלוני שלא מבייש לאונג'ים או חדרי מגורים ביתיים. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

תיכון אולפנת אמי"ת בגבעת שמואל

במצבו ההתחלתי היה חדר המורים של בית הספר חסר אופי או ייחוד, וילונות האפלה כבדים חסמו את האור הטבעי וריבוי תאי המורים יצר הכבדה נוספת על המרחב. בעזרת תקציב של עיריית גבעת שמואל יצא לדרך שיפוץ ממוקד, עם בקשה לעצב חלל שישרה אווירה חמימה המאפשרת שיח נעים בין המורות, לצד שימוש במרחב למפגשים רבי משתתפים כגון ישיבות צוות. 

"כמעצבות היה חשוב לנו להכניס חמימות ואווירה ביתית לצד פונקציונליות ופינות עבודה מגוונות", אומרות המעצבות ניצן פלד ומיכל לוי שיצרו חלל אקלקטי של בוהו בתיבול מודרני. "האתגר של הכנסת 90 תאי מורים למרחב אחד פרץ את הדרך מבחינה תכנונית". תכנון שידות התאים ומיקומם במרכז החלל הביאו ליצירת הפרדה רעיונית בין האזור ה"ביתי" לאזור הישיבה הפורמלי ולמעשה הפכו חלל גדול וקר לאינטימי ונעים. מעל התאים תוכנן מדף תלוי עם עציצים נשפכים שיוצר מעין חלון דרכו ניתן לראות את האזור הביתי. 

עמדות המחשב מוקמו במעטפת החדר לקבלת אור יום טבעי בשילוב תאורה ממוקדת, ושולחן בר מוקם באזור המטבח החדש. כדי לתת מענה למספר רב של מורים תוכננו מספר מוקדי חימום לאוכל עם ארבעה מכשירי מיקרוגל, והמטבח תוכנן כקומפוזיציה של תאים פתוחים וסגורים בשילוב סלסילות קש לריכוך המראה. לשולחנות הישיבה יש גלגלי נעילה, כדי שיהיה אפשר לשנע ולחבר אותם בקלות כמקבץ שולחנות עבור צוות גדול. שטיח אריחים מצוירים שהוטמע בפרקט הוסיף לתחושת הביתיות ושימש כבמה לפינות ישיבה רכות. הטפט עוצב במיוחד לפרויקט ומתכתב עם הצבעוניות הרכה אך הבוגרת של החלל, שמשרה רוגע כבר מהקפה הראשון של הבוקר. פלד ולוי: "המרחב תוכנן לתת מענה רחב ומגוון למורי בית הספר, החל מישיבה פורמלית בתצורות שונות ועד תחושה של סלון ביתי. שילוב הסגנונות והצבעוניות השמחה משתלבים לחדר נעים חמים ומזמין".

עלות המהפך: כ-250,000 שקלים 

חדר מורים, עיצוב מיכל לוי וניצן פלד - 1 (צילום: טלי פורת ועוזי פורת)
צילום: טלי פורת ועוזי פורת
חדר מורים, עיצוב מיכל לוי וניצן פלד - 3 (צילום: טלי פורת ועוזי פורת)
צילום: טלי פורת ועוזי פורת
חדר מורים, עיצוב מיכל לוי וניצן פלד - 4 (צילום: טלי פורת ועוזי פורת)
צילום: טלי פורת ועוזי פורת
חדר מורים, עיצוב מיכל לוי וניצן פלד - 5 (צילום: טלי פורת ועוזי פורת)
צילום: טלי פורת ועוזי פורת
חדר מורים, עיצוב מיכל לוי וניצן פלד - 6 (צילום: טלי פורת ועוזי פורת)
צילום: טלי פורת ועוזי פורת
חדר מורים, ג, עיצוב מיכל לוי וניצן פלד - 7 (צילום: טלי פורת ועוזי פורת)
צילום: טלי פורת ועוזי פורת

בית הספר גילה א' לסביבה ולחברה בירושלים

מנהל בית הספר ביקש לשמח את צוות המורים שלו ולהעניק להם מקום עבודה מזמין נעים לשהייה, שיעצים את העשייה החינוכית וידגיש עד כמה הם חשובים וראויים. חדר המורים היה ישן ונטול אווירה, והבליטו אותו עוד יותר הסביבה החיצונית והמושקעת של בית הספר וסביבת התלמידים. עיריית ירושלים הקדישה תקציב והשיפוץ יצא לדרך. הוא כלל תכנון חשמל ואינסטלציה וכן העמדת ריהוט ואקססוריז, עד לעציץ הקטן שמונח על המדף.

בעזרת קבוצת ווטסאפ משותפת למעצבת ולצוות מורות שעבדו מולה התבררו הצרכים וצורות הישיבה הרצויות. במסגרת החלוקה מחדש הוגדרו אזורים בעזרת ריצוף שונה. אריחי גרניט פורצלן דמויי פרקט, שניתנים לשטיפה, הגדירו ישיבה בדומה לבתי קפה סביב שולחנות אינטימיים או סביב שולחנות משותפים, והמטבח רוצף עם אריחי גרניט פורצלן 33X33 ס"מ מעוטרים במראה אתני. אזור אחר עם ריצוף מעוטר במראה עדין יותר הוקדש לחדר תחום בקירות זכוכית; אזור שקט המנותק מאזור השיחות והאוכל ומיועד להכנת מערכי שיעור, עבודה ולמידה על מחשב ושהייה שקטה בזמן "חלון". 

"במקום ישיבה סביב שולחנות בלבד, נוצר חלל דינמי שובר מוסכמות עם מבחר מנחי ישיבה: אזור ספה שהמורות מעדיפות אותו, שולחנות עגולים לישיבה משותפת, שגם אפשר להצמיד אותם וליצור חיבור מחבק, ושולחנות אינטימיים ושקטים יותר לבודדים", מסבירה המעצבת יעל קול, שאף החליפה את ארוניות המורים הישנות שהיו עשויות מעץ ונגה או מייפל, בתאים חדשים שמוקמו בצדדים. 

למטבח נבחר צבע בורדו דומיננטי לארונות שמותן על ידי נגיעות עץ, ושולב בו שולחן בר גבוה בדומה לעיצוב ביתי. המדיח נותר חשוף כדי לשמור על נוחות השימוש. הבורדו חוזר גם בכורסה באזור הסלוני ובאקססוריז. מהתקרה האקוסטית יורדת תאורת קש שמוסיפה לאווירת הבוהו שיק המינימליסטית.

עלות המהפך: 150 אלף שקלים 

חדר מורים, עיצוב יעל קול - 1 (צילום: איתי בנית)
צילום: איתי בנית
חדר מורים, עיצוב יעל קול - 2 (צילום: איתי בנית)
צילום: איתי בנית
חדר מורים, עיצוב יעל קול - 3 (צילום: איתי בנית)
צילום: איתי בנית
חדר מורים, עיצוב יעל קול - 4 (צילום: איתי בנית)
צילום: איתי בנית
חדר מורים, ג, עיצוב יעל קול - 7 (צילום: איתי בנית)
צילום: איתי בנית
חדר מורים, ג, עיצוב יעל קול - 8 (צילום: איתי בנית)
צילום: איתי בנית
חדר מורים, עיצוב יעל קול, לפני (צילום: יעל קול)
לפני השיפוץ | צילום: יעל קול

בית הספר ממ"ד תורני "מתתיהו" בצלפון

מנהלת בית הספר הוותיק בשפלה ביקשה לשדרג את חדר המורים ולהפוך אותו למקום נעים המאפשר מפגשים לצוות ולקהילות חינוכיות לומדות. לאחר פרסום קול קורא לתוכנית פעולה (אותה מגישים מוסדות חינוך למשרד החינוך), הקצו המועצה ומשרד החינוך את התקציב המיועד לשיפוץ. 

כדי לתת מענה למגוון הצרכים והפעילויות במקום שוקק עם צוות שפוקד את בית הספר מדי יום, בוצעה הרחבה פיזית על ידי סיפוח של כיתת לימוד צמודה. החלל תוכנן עם העמדה חדשה המגדירה לכל צורך את האזור המתאים לו: לצד המטבחון הקיים הוגדר אזור אכילה באמצעות שולחנות וכיסאות עבור מספר רב של אנשי צוות בו זמנית, וכן שולחן בר לישיבה עם כיסאות גבוהים מול הנוף הפסטורלי של היישוב הכולל שבילים ירוקים בתוך עצים ושטחי חקלאות. 

דלת שלא הייתה בשימוש נסגרה והמקום יועד לארוניות אישיות נגישות לצוות באזור המטבחון. אזור העבודה מול מחשב כולל מדפסת להכנת חומרים ומערכי שיעור, והוקצה אזור למפגשי לימוד והעשרה לצוות המורים עם נגישות לברקו ומסך גלילה, ואזור לפגישות ושיח אישי באמצעות כורסאות שיוצרות אווירה אינטימית בחלל. חלק אחר נשמר למעין סלון באווירה ביתית, שבו אפשר לשבת מול הנוף ולהירגע. 

בהתאם לבקשת המנהלת לאווירה חמימה וכפרית הורכבה פלטת הצבעים: שמנת, תכלת וירוק. על הרצפה הקיימת הודבקו אריחי פורצלן המדמים פרקט, וכדי להעצים את תחושת הכפריות שולבו באזור האוכל והסלון גם אריחים מאוירים. כדי להיטיב את האקוסטיקה בחלל הגדול הוחלפה התקרה הקיימת בתקרה אקוסטית ונוספו גופי תאורה ממוקדים. במטבחון נוסף פס צבירה שמאיר על משטח העבודה. כל הרהיטים חדשים, והקירות נצבעו בכחול ושמנת כמעטפת חמימה וצבעונית. חלונות הברזל נצבעו בכחול כדי להדגיש את הטבע הירוק בחוץ ונוספו המון עציצים ירוקים. 

פרט תכנוני שהוסיף לעיצוב הוא פתיחת שני חלונות גדולים בצידי הפתח בין חדר המורים לכיתה המסופחת. מאחר שלא ניתן היה לפתוח את הקירות לגמרי, הוסיפה המעצבת את החלונות כדי ליצור חיבור זורם בין החללים. "היה לי חשוב לשמור על האווירה המיוחדת שיש בבית הספר: אווירה חמימה, משפחתית וכפרית, שהצוות ירגיש נוח, במקום מכובד שכיף להגיע אליו, לשהות בו ולבצע את אחד התפקידים החשובים בימינו – החינוך", אומרת המעצבת טלי גולד. 

עלות המהפך: 100 אלף שקלים 

חדר מורים, עיצוב טלי גולד (צילום: תמיר רוגובסקי)
צילום: תמיר רוגובסקי
חדר מורים, ג, עיצוב טלי גולד - 1 (צילום: תמיר רוגובסקי)
צילום: תמיר רוגובסקי
חדר מורים, עיצוב טלי גולד - 3 (צילום: תמיר רוגובסקי)
צילום: תמיר רוגובסקי
חדר מורים, ג, עיצוב טלי גולד - 6 (צילום: תמיר רוגובסקי)
צילום: תמיר רוגובסקי
חדר מורים, עיצוב טלי גולד - 2 (צילום: תמיר רוגובסקי)
צילום: תמיר רוגובסקי
חדר מורים, עיצוב טלי גולד - 4 (צילום: תמיר רוגובסקי)
צילום: תמיר רוגובסקי
חדר מורים, עיצוב טלי גולד - 5 (צילום: תמיר רוגובסקי)
צילום: תמיר רוגובסקי
חדר מורים, עיצוב טלי גולד, לפני (צילום: טלי גולד)
לפני השיפוץ | צילום: טלי גולד
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ