שני אנשי קריירה עסוקים רכשו בית בתל מונד, המשקיף אל השדות של מושב משמרת באזור השרון, במטרה ליצור עבורם ועבור שתי בנותיהם בית נעים ומחבק, שבו יוכלו לבלות זמן משפחתי, לנוח ולהירגע. הבית, שגודלו 240 מ"ר, מתפרש על פני שלוש קומות וממוקם על מגרש של כחצי דונם עם גינה גדולה. במצבו המקורי היה הבית חשוך ודחוס ולא היתה בו זרימה בין החללים. לכן פנתה המשפחה לאדריכלית רינה דוקטור, שבנוסף לתכנון השיפוץ וחלוקת הפנים ליוותה אותם גם בשלבי עיצוב, אבזור והלבשת הבית.

רינה דוקטור
הכניסה לבית מלווה בצמחייה מגוונת ובפרטים עיצוביים מזמינים | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
הבריכה תוכננה בניצב אל הבית כדי לשמור על זרימה בין הפנים לגינה | צילום: שי אדם

עוד באתר לעיצוב הבית:

המטבח הפך ללב הבית

המטרה הראשונית בתכנון השיפוץ היתה ליצור קשר בלתי אמצעי בין חללי הפנים לבין שטחי החוץ של הבית, שהיו הסיבה העיקרית לרכישתו. קירות אלכסוניים בזוויות בלתי סטנדרטיות יצרו במצב הקיים הפרדה בין הבית לבין הנוף, ולכן בחרה האדריכלית ליישר את קווי הבית ולנקות את מראה החזיתות. פינת האוכל והסלון הפתוח פונים לעבר הגינה, ודלתות רחבות מובילות מהסלון אל המרפסת, המקורה באמצעות סוכך חשמלי ולא בעזרת פרגולה, כדי לשמוע על קו המבט אל הגינה והנוף. בגינה נוספה בריכת שחייה שתוכננה בניצב למבנה הבית ולא במקביל אליו, כדי לא לפגוע בזרימה שבין חללי הפנים לגינה ולאפשר מעברים נוחים בין החללים. בגינה תוכננו פינות ישיבה שונות, העונות על צרכים שונים של בעלי הבית, כמו שולחן אוכל רחב לאכילה משותפת בחוץ לצד פינת ישיבה רכה ונינוחה יותר. מעבר לבריכה מוקמה כורסה רחבה למנוחה, ובגינה הקדמית ליד שביל הכניסה הונח ספסל לבן מזמין.

רינה דוקטור
ריצוף הבית כולו הוחלף בפרקט | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
עיצוב פנים מזמין עם שימוש במגוון חומרים וצבעים | צילום: שי אדם

חלוקת הפנים תוכננה כך שתענה על צרכים פונקציונליים של בעלי הבית תוך ניצול מיטבי של המבנה, זרימת האוויר וכניסת האור הטבעי. במצב הקיים המטבח פנה אל החזית הקדמית של הבית לכיוון הרחוב ופינת המשפחה היתה מעין שלוחה לא מוגדרת של הסלון. בתכנון המחודש הוחלט להפוך ביניהם, כך שהמטבח הפך להיות לב הבית ופינת המשפחה הורחקה מהסלון והופרדה ממנו, על מנת ליצור חלוקה פונקציונלית, הגיונית ונוחה יותר של החלל.

המטבח תוכנן במבנה טורי עם נגרות (סובחי עיצובים) בגוון כחול נעים ומרגיע. אילוץ של שני עמודים החוצצים בין המטבח לסלון הפך ליתרון - הם נוצלו ליצירת ארונות אחסון גבוהים ושימושיים וביניהם דלפק אכילה ביתי ומזמין. בהמשך למטבח מוקמה פינת האוכל עם שולחן עגול שסביבו כיסאות מסוגים שונים.

רינה דוקטור
שני עמודים משמשים לאחסון וביניהם דלפק אכילה | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
מטבח טורי בגוון כחול ופינת אוכל עגולה | צילום: שי אדם

מראה עשיר וביתי

מול המטבח מוקם הסלון עם אח מרכזי שלצדו ספריות גבוהות במראה סימטרי. מערכת הישיבה יוצרת מראה עשיר אך ביתי בזכות שילוב בין גוונים וחומרים שונים, ובינה לבין היציאה למרפסת מוקמה פינת עבודה קטנה. כל ריצוף הבית הוחלף בפרקט של Parqueteam, והחלונות הוחלפו מאלומיניום לחלונות עץ תוצרת ארצות הברית, כך שנוצרה אווירה אינטימית וחמה בחללי הבית. 

רינה דוקטור
ספה רכה ואבזור במראה נקי בפינת המשפחה | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
פינת המשפחה הורחקה מהסלון ליצירת הפרדה ואווירה אינטימית | צילום: שי אדם

ההשראה לסגנון העיצובי הגיעה מעיצוב הפנים האמריקני היוקרתי. בעלי הבית ביקשו "בית מחבק וגדוש בפרטים, אך לא גדוש מדי", מספרת רינה דוקטור. "בעלי הבית הם אנשי קריירה, וכמו אצל כאלה, ההחלטות היו מהירות וענייניות. בשלב מסוים הגענו לידי כך שאני הסתובבתי לבד בחנויות, מעבירה דרך הטלפון תמונות של פריטים לרכישה. לרוב קיבלתי אישור על המקום, וגם ואם לא התקבל אישור, ההחלטה הסופית הושארה בידי תוך אמון מלא בינינו".

רינה דוקטור
חדר השינה הזוגי הורחב וקיבל מרפסת פרטית אל הנוף | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
טקסטיל רך ונעים מלווה את כל חדרי הבית | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
חדר הרחצה של ההורים אובזר בגוני שחור ולבן | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
ארון כיור במראה קלאסי בחדר הרחצה של ההורים | צילום: שי אדם

נוף שדות רומנטי

בקומה העליונה מוקמו יחידת ההורים וחדרי הילדות. יחידת ההורים גדלה ונוספה לה מרפסת פרטית המשקיפה אל נוף השדות הרומנטי. החדר המרווח עוצב בגוני אפור נעימים, המשתלבים היטב עם רצפת הפרקט ועם אביזרי עץ שונים. חדר הרחצה של ההורים פונה גם הוא אל הנוף, והוא תוכנן בגוני שחור ולבן המוסיפים נגיעה מודרנית לעיצוב הקלאסי.

רינה דוקטור
חדר השינה המשותף של שתי הבנות | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
גוני ורוד רכים ושילוב טקסטורות בחדר הילדות | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
חדר משחקים רומנטי החליף חדר שינה אחד | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
ספסל חלון כיפי ומפנק בחדר המשחקים של הבנות | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
חדר הרחצה של הבנות | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
שילוב גוונים חמים וקרים בחללי הפנים | צילום: שי אדם

חדר משחקים ורדרד

באגף הילדים לא נעשה שינוי מבני אך חלוקת הפונקציות בין החללים השתנתה – במקום שני חדרי שינה הוחלט לתכנן חדר שינה משותף עבור שתי הבנות ובחדר השני ליצור חדר משחקים מרווח. החדרים תוכננו בסגנון רומנטי ועדין, בגוני לבן, ורוד ונגיעות ירוק. בחדר השינה מוקמה מיטת קומתיים, ובחדר המשחקים תוכנן ספסל חלון שימושי וכיפי, המשלים את הריהוט הקליל. בסיומו של תהליך השיפוץ ועיצוב הבית זכו בני המשפחה בבית חלומותיהם – בית מואר ונעים עם זרימה נכונה בין החללים השונים וקשר הדוק בין חללי הפנים לבין שטחי החוץ המרהיבים העוטפים את הבית.

רינה דוקטור
המרפסת מקורה באמצעות סוכך חשמלי על מנת שלא ייחסם קו המבט אל הנוף | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
פינות ישיבה בסגנונות שונים מוקמו בשטחים החיצוניים | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
שולחן אוכל רחב וכיסאות צבעוניים לצד הבריכה | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
ספסל לבן נוח לצד שביל הכניסה | צילום: שי אדם
רינה דוקטור
שטחי החוץ של הבית היו הסיבה העיקרית לרכישתו | צילום: שי אדם

תכנון ועיצוב פנים – רינה דוקטור
הלבשת בית - אורית טראוב