הדיירים: בדירה שלושה דיירים, שני פנסיונרים בני 80+ ועובדת זרה בת 40+. בעל הדירה היה קבלן ותיק ומוכר בתל אביב. אשת הקבלן היא מוזיקאית אינטלקטואלית, שוחרת מוזיקה ואמנות, נוי ואסתטיקה. בני הזוג נסעו הרבה בעולם, הם אספני תמונות, חפצי אמנות וריהוט עתיק. האסתטיקה תמיד היתה אספקט חשוב בחייהם.

בשיפוץ הגר יואלי
המטבח. פינת האוכל במרכז | צילום: יונתן בלום
בשיפוץ הגר יואלי
תמונת החתול במטבח. ההשראה לבחירת הצבע | צילום: מיכל יניב
 

עוד באתר לעיצוב הבית:

צבעים מוזיקליים

הדירה: הדירה במרכז תל אביב, גודלה כ-200 מ"ר והיא מתפרשת על פני הקומה האחרונה וקומת הגג. את הבניין בנה בעל הבית לפני 25 שנה, והוא שופץ לאחרונה לפני עשר שנים. השיפוץ הנוכחי נבע מצורכי הגיל והתנאים החדשים.

בשיפוץ הגר יואלי
הקיר מדגיש ומעצים ציור מקורי ויפהפה של נערה עם צמה וגוף תאורה מיוחד | צילום: יונתן בלום
בשיפוץ הגר יואלי
כניסה. קיר פרונטלי צבוע בגוון ירוק אנגלי עמוק | צילום: מיכל יניב

החזון: מבחינה טכנית נדרש מענה לצורכי אנשים מבוגרים כמו נגישות, חדר לעובדת הזרה ועוד, אבל עיקר השינוי היה צורך לייצר בית שמגרה חושים והתעוררות לאנשים שמבלים יותר בבית ופחות בחוץ. לתת ביטוי ומענה לאוספים האהובים שמשמחים אותם ולבטא מוזיקליות צבעונית בתוך החלל.

משך השיפוץ: השיפוץ הכללי ערך כחודשיים. התכנון והצביעה המיוחדת ארכו כעשרה ימים.

תיאור כללי של השיפוץ: תכנון צבע מוקפד ויישום טכניקות ייחודיות על קירות הבית ליצירת אווירה עמוקה, ליצירת ביטוי לחפצים העתיקים והאמנותיים שנאספו ונשמרו באהבה שנים

ולבניית מוזיקליות צבעונית בחלל. שימוש בצבעי המעצב ראלף לורן, קירות בזהב, בורדו וירוקים עמוקים בהתאמה לז'אנר הריהוט האירופי העתיק. כמו כן צביעת דלתות פלדלת ומשקופים, דלתות פנים וארון קיר. מעבר לצבע בוצעו שינויים והחלפות בחדרי האמבטיות, בחשמל, פרקט, ריצוף וחיפויים, כלים סניטריים, החלפות ריפודים ושיפוץ רהיטים.

בשיפוץ הגר יואלי
הכניסה. מציגה את אוסף המסכות | צילום: יונתן בלום
בשיפוץ הגר יואלי
הקיר נצבע בטכניקת צביעה אמנותית ליצירת מראה שכבות בזהב-ברונזה | צילום: מיכל יניב

תחושה מוזיקלית מרגשת

כניסה: חוויית הכניסה לדירה מתחילה בדלת פלדלת שנצבעה מטפט חום לגון שמנת מאיר עיניים. בפתיחת הדלת מתגלה קיר פרונטלי צבוע בגוון ירוק אנגלי עמוק שמדגיש ומעצים ציור מקורי ויפהפה של נערה עם צמה וגוף תאורה מיוחד שנבחרו לקבל את פני הנכנסים – בייחוד את הפרטים האדומים-כתמתמים בתמונה ואת גוני הזהב בגוף התאורה. כך כבר עם הכניסה לחלל נוצרת אווירה מרגשת של תחושה מוזיקלית.

הסלון: המבואה נפתחת לחלל רחב העטור ציורים ופריטים שנאספו במשך שנים. קירות הסלון נצבעו בגוון ירוק בהיר, המהווה רקע הרמוני ומשלים לכל הציורים והפריטים המוצגים עליו. מעין במת תצוגה. מול הספה הגדולה ניצב קיר, ועליו מוצג אוסף מסכות פורצלן שבעלת הבית אוהבת במיוחד. הקיר היה צבוע לפני השיפוץ בגוון ורוד בהיר, ונבחרה לו טכניקת צביעה אמנותית ליצירת מראה שכבות בזהב-ברונזה. צביעת השכבות יוצרת אפקט מחוספס המנוגד מבחינת הטקסטורה לחלקות הפורצלן וכך מאפשר הבלטה והדגשה של חומריות המסכות.

הגוון המוזהב נמצא בפריטים רבים ברחבי הבית, וכך מלבד הדגשת וייחוד האוסף האהוב, נוצרת בחלל הרמוניה צבעונית וריצוד מהגוון חוזר בפרטים רבים בחלל.

היושבים בסלון רואים את הקיר האחורי הצבוע באותו הירוק האנגלי. הוא מייצר רובד עומק נוסף בשכבות הצבעוניות שנבנתה בחלל, מתחבר בהרמוניה לקיר הכניסה, עוטף את קיר המסכות הצבוע בברונזה ומרכך בקרירותו את להט הגוונים וריצוד צבעי האלמנטים שעליו. קיר ירוק זה הוא העוטף את חלל פינת האוכל ופסנתר הכנף השחור שלפניו. עליו מוצגת ויטרינה כסופה ובה פרטי אוספי פסלים.

בשיפוץ הגר יואלי
הסלון. פריטים שנאספו במשך שנים | צילום: מיכל יניב
בשיפוץ הגר יואלי
הסלון. ציורים ופריטים שנאספו במשך שנים | צילום: מיכל יניב

אווירה חושנית

במטבח הנמצא בחלל נפרד בצמוד למבואת הכניסה ניצבת פינת האוכל במרכז. מעליה גוף תאורה עטור בזכוכיות כתומות, בחלון משולב ויטראז' משולב כתומים. תמונות בגון פשתן טבעי נבחרו לעטר את קיר הפינה. לצדן תמונת חתול בעל פרווה באפור-לבן וג'ינג'י על רקע כחולים. התמונה משכה את תשומת לבי בתכנון, כיוון שבעלי הבית אוהבי חיות גדולים, המגדלים תוכונים מכל מיני סוגים, כלבים וגם חתול אחד, גם הוא פנסיונר,
והחלטתי לתת ביטוי משמעותי לתמונה וכך גם לפינה ובחרתי בגוון כתום ליצירת אווירה חושנית ולהדגשת האלמנטים היפים הנמצאים בחלל, ומקום של כבוד כאמור ל"חתול הבית".

בשיפוץ הגר יואלי
חדר הרחצה. אווירה קרירה משלימה בגוני תכלת מעושן | צילום: יונתן בלום
בשיפוץ הגר יואלי
שירותי אורחים לפני | צילום: הגר יואלי
בשיפוץ הגר יואלי
שירותי האורחים אחרי. רצפה משובצת זהב וירוקים | צילום: יונתן בלום

לשירותי האורחים נבחרה רצפה משובצת זהב וירוקים, ריצוף מיוחד מאוד. הקירות נצבעו בגוון ירוק מעושן, המבליט את הגוונים הזהובים בריצוף ומייצר קשר הרמוני לחלל האירוח הכללי במקביל לתחושת אינטימיות נפרדת. קירות הכניסה לשירותי האורחים והמעבר - אזור שטיפת הידיים - נצבעו בגוון ירוק-אפור מעושן המייצר קונטרסט מעודן לרהיט העץ העתיק והדקורציה שנבחרה בפינה זו.

חדר השינה, המרוהט בריהוט עתיק בסגנון אירופי והמאובזר בשלל גופי תאורה מוזהבים ובתמונות עם מסגרות זהובות, נבחר לשוות מראה מלכותי ולשחק עם הגוונים הקיימים בחלל. את הקירות צבעתי בגוון זהב מיוחד בטכניקה של התזה. קירות אלו הם רקע לפרטי הריהוט העתיקים בחלל ולשזלונג בורדו בפינת הקריאה. הגוון הזהוב מכניס הרבה אור לחלל לצד הגוונים העציים של הריהוט והפרקט.

הקיר מאחורי המיטה נבחר להיצבע בגון בורדו מבריק בטכניקה של התזה. בקיר זה קיימת פלדלת שמיועדת לשימוש בחירום, הפלדלת נצבעה בגוון הקיר בטכניקה דומה ונעלמה למראה. גב המיטות העשוי פרזול בגון זהב ומסגרות התמונות הזהובות מקבלים ביטוי והדגשה על גבי הקיר הצבוע בורדו מבריק. כך נוצרת הרמוניה משקלית צבעונית בחלל, על גבי הזהב מוצגים בורדו וחומים, על גבי הבורדו זהובים, ופשתנים. כל רהיט מקבל את הכבוד שלו, כל תמונה את מקומה וכל גוף תאורה דגש ראוי. לריכוך נצבעה התקרה בירוק בהיר מעושן.

בשיפוץ הגר יואלי
חדר השינה. ריהוט עתיק בסגנון אירופי | צילום: מיכל יניב
בשיפוץ הגר יואלי
לשוות מראה מלכותי ולשחק עם הגוונים הקיימים | צילום: מיכל יניב
בשיפוץ הגר יואלי
פינת קריאה בחדר השינה | צילום: מיכל יניב

חדר הרחצה בחדר השינה מרחב הרחצה המחובר לחדר השינה נבחר להיות באווירה קרירה משלימה בגוני תכלת מעושן. החדר ניבט מהמיטה, כך נוצר מקום רך וקריר לעין המרכך את עוצמת הצבעים החמים והעזים בחלל ומשרה מרגוע.

חיבור לחוץ הירוק

בקומת הגג, מרפסת גדולה וירוקה. משני צדי המרפסת שני חללים מרכזיים. חלל מטבח עליון – מטבחון ופינת ישיבה מסוגננת, וחלל ספרייה – פינת קריאה, וחדר רחצה גדול נוסף. קירות החלל נצבעו בגוון ירוק אנגלי ליצירת תחושת אינטימיות בחלל הישיבה ולהדגשת פרטי הריהוט העתיק והתמונות התלויות. כמו כן חיבור לחוץ הירוק הנכנס מבעד לחלונות בלגיים גדולים.

בשיפוץ הגר יואלי
המטבחון העליון. ירוק אנגלי ליצירת אינטימיות | צילום: יונתן בלום
בשיפוץ הגר יואלי
בשיפוץ הגר יואלי - חדר רחצה עליון גובה | צילום: יונתן בלום

חדר הרחצה העליון מרווח וקליל שבתקרתו חלון. קירותיו נצבעו בגוון סגלגל בהיר שנגזר מהריצוף המצויר שנבחר לרצפה. את התקרה בחרתי להדגיש עם גוון סגול עמוק. כך האור המוקרן מהחלון העילי מאיר את החלל באור סגלגל רך ומייצר אווירה קרירה המדגישה את החום המוקרן מפרטי הריהוט העתיקים.

דבר המעצב: כשהוזמנתי לתכנון הצבע בחלל, הוא היה עמוס בפרטי אוספים וריהוט עתיק. התרשמתי מאוד מיופים ומייחודיותם, אבל התחושה היתה שהכל נבלע לבליל אחד גדול של פרטים. המטרה הראשונה שהצבתי היתה לתת ביטוי לכל האלמנטים האהובים על בעלי הבית. לבחור את הבמה לכל פריט או אוסף, כך שיתאפשר מיקוד והבלטה לכל ניואנס צבעוני וטקסטורלי. כשאני מתכננת צבע בחללים, אני מתייחסת לחלל כהרמוניה מוזיקלית, ולכן היה לי קל להתחבר לאהבת המוזיקה של בעלי הבית ולדבר איתם בשפה זו. כלי העבודה שלי הם המשקלים שמייצרת דרגת כהות הגוונים, המאסה שלהם, החזרה בחלל, ההדהודים, הם שמייצרים את המלודיה והמקצב. צלילי הטקסטורות הם כלי הנגינה.

טיפ: קירות כהים בחללים עשירים בפרטים מייצרים מיקוד והכלה לפרטים הוויזואליים, וכך מתרכך הריצוד וניתן לחוות את הפרטים בנינוחות.

בשיפוץ הגר יואלי
חדר הקריאה. אינטלקטואלי | צילום: מיכל יניב
בשיפוץ הגר יואלי
חובבי ואספני חפצי אמנות | צילום: מיכל יניב
 
בשיפוץ הגר יואלי
בעלת הבית והגר יואלי. תודה על הכנסת האורחים | צילום: הגר יואלי

מעצבת בצבע: הגר יואלי – מומחית לשדרוג הבית בצבע
בחירת חומרים: אפי גלוז
ריהוט עתיק וסטיילינג: סימה קנטור – גלריה בורדו לריהוט עתיק

במדור הקודם: מדוגמנות לעיצוב: יאל דניר עיצבה מלון בוטיק בתוך הבית
לכל מדורי "בשיפוץ"