הדיירים: זוג הורים בשנות ה-30 ושני ילדים קטנים. הוא מנהל פרויקטים בחברה קבלנית. היא מעצבת פנים, שותפה במשרד '1:1 אחד לאחד - מעצבים פנים' יחד עם אלעד יששכר.
הדירה: דירה בקומה ראשונה בבנין משנות ה-70 בשכונת קטמון בירושלים. הדירה בת ארבעה חדרים בשטח של כ-90 מ"ר שלא עברה שיפוץ מעולם ולכן נזקקה לשיפוץ כללי.
החזון: החלום החל בשלב חיפוש הדירה. מהתחלה ידענו שאנחנו רוצים דווקא למצוא חירבה לשיפוץ באחת מהשכונות הוותיקות של העיר, שבהן מתומצת ההווי הירושלמי. על אף מצבה העגום, התאהבנו מיד באור ובבריזה שבלטו בה וקלטנו את פוטנציאל העצום הגלום בה.
המהפך התכנוני בדירה נשען על יצירת חלל ציבורי גדול יחסית הכולל מטבח, הוספת פינת אוכל וסלון המשקיפים אל המרפסת והחוץ, יצירת חדר הורים הכולל פתרונות אחסון וחדר רחצה, הוספת חדר ילדים, חדר אורחים ופינת עבודה. המטרה הייתה למזג בין השיגעונות של אמא מעצבת פנים לבין השמרנות של אב מיושב, ובשורה התחתונה רצינו לייצר תא משפחתי חם ועוטף.
משך השיפוץ: תהליך התכנון ובחירת החומרים ארך כחודש והשיפוץ ארך חודשיים וחצי.
עלות השיפוץ: כ-400 אלף שקלים, כולל עבודות קבלן ובעלי מקצוע, החלפת תשתיות, החלפת אלומיניום, כל חומרי הגמר, נגרות והלבשת הבית.
תיאור השיפוץ: הדירה עברה שיפוץ כללי וחולקה מחדש לאחר שכל המחיצות הפנים הוסרו ושנשארו בה רק העמודים הקונסטרוקטיביים. מה שהיה מטבח הפך ליחידת הורים, חדר ההורים המקורי הפך לחדר ילדים, חדר הילדים הפך למטבח ונוספו פינת עבודה ופינת אוכל.
מיקומה של הדירה בצומת סואן הצופה אל נופה האורבני של דרום העיר היווה אחד מהיסודות לבחירת הסגנון וחומרי הגמר לדירה. ביקשנו להכניס את האופי הירושלמי פנימה ולהגדירו מחדש באמצעות חומריות בסיסית. כך בחרנו לכל הבית אריחי גרניט פורצלן בדוגמת שחור-לבן בעיצוב וייצור ישראליים המשמשים תרגום לאריחים המצוירים של פעם. את הקירות חיפינו בטיח מינרלי, ואילו התקרות בחלל הציבורי נחלקות לתקרה מונמכת שנצבעה כחול ותקרה העשויה לוחות שבבים. עבור מסגרות למפתחים בחרנו בפרופיל אלומיניום דמוי בלגי בגוון שחור שיכול לעמוד בגבורה מול הקור הירושלמי. דלתות הפנים השחורות משולבות חלונות זכוכית חלבית במראה קלאסי והתאורה משלבת בין גופים טכניים שקועים וגופים תלויים שנבחרו בחנויות שונות.
מכניסים את הנוף פנימה בחלל הציבורי
הכניסה: עם הכניסה לדירה, דרך דלת שנצבעה באדום עז, ניתן לחוות את החלוקה הברורה של החלל כשמצד אחד ישנו החלל הציבורי הנשקף דרך רשת ברזל תעשייתית הנטועה כחלון בקיר שנצבע כחול וממול מסדרון המוביל אל חדרי השינה. במבואת הכניסה ישנו קיר שעליו תלוי שלט עץ שבו רוססה הכתובת BECHAVOD כאות הערכה והמשכיות למשפחת 'בכבוד', דיירי הבית הקודמים שייסדו ובנו את הבניין. עוד במבואה הוצב פטפון ישן שהתקבל בירושה יחד עם תצוגה מתחלפת של אוסף תקליטים שנצבר עם השנים.
הסלון: בסלון ניצבת ספת שזלונג שהופנתה כלפי המרפסת והנוף. מולה ניצבים כיסאות עץ אימס וביניהם שולחן ברזל רשת שחורה בהזמנה מיוחדת. במקום קיר ייעודי ניצבת הטלוויזיה על עמוד מחוזק לרצפה ולתקרה, מה שאפשר פתיחה של חלון רחב שמכניס את הנוף פנימה. בקיר הרקע של הסלון, שעליו נתלו צילומי הילדים בשחור-לבן, קולף הטיח ונשארו בלוקים חשופים שנצבעו בלבן.
המטבח: המטבח הותאם בריבוי משטחי העבודה והאחסון שבו לאחד התחביבים הגדולים שלי - לאפות, לבשל ולארח. באחד מסיורי השטח שלנו בדירה, בדיוק פירקו הפועלים את הקרשים ששימשו ליציקת הבטון. מיד הבנו שמצאנו את החומר שממנו נעצב את חזיתות המטבח. כשהבאנו את הקרש לנגר הוא הסתכל עלינו בתמיהה. לא מעט ניסיונות צבע ספג הקרש עד שהגענו לבחירה בשמן פשתן מעורבב בצבע שחור. במגירות הרחבות שולבו החזיתות עם זכוכית משוריינת. האי משלב משטח אבן קיסר לבן שיושב על קונסטרוקציית ברזל פשוטה עשויה פרופילים שחורים ויחידות נגרות מעץ. בניצב, את קיר המקרר והאחסון, צבענו בשלייף לק שחור מט.
פינת האוכל: לטובת פינת האוכל, נגנב קצת שטח מהמטבח, קצת מהמרפסת ועוד קצת מהסלון. גם אז התקבל חלל עם לא מעט בעיות. חשבנו מה יוכל להגדיר את פינת האוכל ומצאנו גוף תאורה של אסף וינברום שעושה את העבודה יחד עם שולחן עגול עם אופציה לפתיחה.
המרפסת: המרפסת הקטנטונת מטשטשת את הגבולות בין פנים לחוץ, ולכן גם חומרי הגמר בה ממשיכים את אלה שבתוך הבית. ספסל עץ משולב אדניות מתחיל במרפסת וחודר פנימה אל פינת האוכל. בתקרה נתלתה רשת ועליה נשזרו צמחים ושרשרת נורות.
תחושת מרחב בחללים הפרטיים
המסדרון: המסדרון המוביל לחדרים הפרטיים נקי מאלמנטים וקישוטיות ועם זאת מכיל ארון מערכות נסתר, נישה נסתרת לתליית מעילים, פינת עבודה וחלון עגול שנפתח בקצה להחדרת אור טבעי. פינת העבודה עשויה משטח ומדפים עשויים לוחות שבבית ויחידת מגירות עשויה מפח צבוע אדום.
יחידת ההורים: כדי ליצור תחושת מרחב ביחידת ההורים, עולים אריחי הריצוף גם לקיר גב המיטה, וחדר הרחצה נתחם במחיצות אלומיניום מזוגגות. גם חזיתות ארון הקיר, העשויות מראות, מכפילות את החלל ותורמות לתחושת המרחב. פינת ישיבה, שבה ספסל המשמש גם לאחסון, חופו בלוחות שבבים, ויחד עם הירוק הנשקף מבעד לחלונות התקבל רקע למנעד צבעים מונוכרומטיים טבעיים.
חדר הילדים: בחדר הילדים ניכרות השפעות סקנדינביות והוא נטול צבעוניות וגימיקים ילדותיים. החדר חופה בסרגלי עץ אנכיים שנצבעו לבן. אליהם הותאמו תריסי עץ שחורים שמקובל לראות דווקא בצד החיצוני של החלון, והחליפו את תפקיד הווילונות. מעל המיטה נתלו מסגרות עם שירי ילדים קלאסיים שהכינו בני המשפחה. גם שידת ההחתלה הייתה פרויקט שנבנה באופן עצמאי. האביזרים שנבחרו, ובהם סוס עץ, מתלים, דגלונים, שרשרת אורות, שטיחים וגופי התאורה, הם שמקנים את הרכות ואת ההקשר לעולם הילדים.
חדר האורחים: חדר האורחים שטוף שמש בזכות חלונות גדולים הפונים למזרח ולדרום. החדר חופה בטיח מינרלי אפור וניצבת בו קונסולה שעברה במשפחה ונצבעה מחדש ומשמשת היום כעמדת עבודה נוספת.
חדר הרחצה: חדר הרחצה הכללי חופה גם הוא בטיח מינרלי. הארון חולק כך שיהיה שימושי לצורכי בני הבית. גופי התאורה הורכבו מחבלים ונורות פחם ובמקלחון שולבו ספסל בנוי מחופה עץ ונישה צרה וארוכה להנחת תמרוקים.
"כולם הורידו בפנינו את הכובע"
דבר המעצב: חוויית היצירה הייתה מרגשת ומלמדת. התהליך כולו לווה בתחושה של התגייסות למטרה משותפת ורצון עז להוציא לפועל חלל חווייתי ויוצא דופן. לא אחת מצאנו עצמנו מפשילים שרוולים, נוגעים בחומרי בניין ומנסים טכניקות יישום שונות. לאורך התהליך כולו, נראה מהצד כאילו אנחנו משתטים, ובעלי מקצוע וספקים שונים הרימו גבה וטרחו לציין בפנינו עד כמה אנחנו משוגעים. בסוף כשהתקבלה דירה מוארת, מאוזנת, רעננה וצעירה, כולם הורידו בפנינו את הכובע, וזה הכיף הגדול בלהיות הלקוח של עצמך".
טיפ: בית הוא מראה של השוהים בו. אלמנטים אישיים המשקפים את הלך רוחם של הדיירים ומשולבים בחלל כאמירה עיצובית, תורמים לתחושת השייכות ולתחושה של בית.
פריט אהוב: קשה לבחור כי בלא מעט בחירות העזנו ואנו אוהבים את התוצאה כל יום מחדש. אבל אחת הבחירות החמודות הם המתלים במבואת הכניסה שהם יצור ישראלי פשוט, גאוני, פרקטי וחינני מבית LOOP DESGIN.
עיצוב: 1:1 אחד לאחד - מעצבים פנים - אלעד יששכר וטלי פורת סטרר.
תוכלו לבקר בדירה בשבוע הבא במסגרת אירועי "בתים מבפנים" בשיתוף הרשות לפיתוח ירושלים. רשימת הסיורים המלאה והרשמה לסיורים החל משישי 16.9 באתר "בתים מבפנים".
במדור הקודם: בית צבעוני ומיוחד בנווה אילן
לכל הכתבות במדור בשיפוץ