הדיירים: זוג פלוס שתי בנות. האם אדריכלית שעובדת מהבית ולכן זקוקה לפינת עבודה שקטה, גם האב עובד מהבית. שתי הבנות בגילאי בית הספר היסודי.

הדירה: ממוקמת בבניין בן 54 שנים בלב תל אביב. גודלה של הדירה 100 מ"ר מרובע ולפני השיפוץ היא כללה שלושה חדרים וחצי. הדירה הייתה מוזנחת מאד, מאובקת ובמצב לא שמיש. למעשה, היא הייתה ריקה במשך 10 שנים לאחר שבעלת הבית המזדקנת עברה להתגורר בבית אבות. השמועה מספרת שבנותיה נקלעו לסכסוך משפטי, ולכן הדירה נותרת סגורה ולא מאוכלסת במשך שנים רבות. לבסוף החליטו שתי הבנות למכור את הדירה דרך כונס נכסים.

רותי קידר, מבט לכניסה גובה (צילום: גלית דויטש)
גם יפים אבל גם שימושיים | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, כניסה (צילום: גלית דויטש)
מראה וספסל בשיק נוסטלגי | צילום: גלית דויטש


החזון: ארבעה קווים הנחו אותי בשיפוץ הדירה: הראשון, לנצל כל סנטימטר בחלל האורבני והיקר, על ידי תכנון של חללים פונקציונאליים. לאפשר לכל אחד מהדיירים אזורי מחייה מרווחים ומקבילים.
הקו השני היה לתת לדירה תחושה שהיא  גדולה ומרווחת - הרבה יותר ממה שהיא על הנייר. בתור ילידת תל אביב שתמיד חיה בקופסאות נעליים, זה היה עקרון ממעלה ראשונה. הקו השלישי הוא ליצור כמה שיותר מקומות אחסון, והקו הרביעי שהנחה אותי הוא לשוות לחלל מראה נוסטלגי של תל אביב הישנה, שהיא הבית הפנימי שלי.
רותי קידר, המטבח לפני (צילום: תומר ושחר צלמים)
10 שנים לא בישלו פה. מבט למטבח לפני השיפוץ | צילום: תומר ושחר צלמים
רותי קידר, מטבחון (צילום: גלית דויטש)
אחרי: משחקים של שחור ולבן והרבה ארונות לאחסון | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, מבט מהמטבח (צילום: גלית דויטש)
עיקרון מנחה: מקסימום ניצול במרחב | צילום: גלית דויטש


משך השיפוץ: השיפוץ ארך כחודש וחצי, אך עם כל ההתקנות והנגרות, הוא נפרש על פני חמישה חודשים.

עלות השיפוץ: 450 אלף שקלים שכללו עבודות קבלן, נגרות, אלומיניום, מיזוג אוויר, ריצופים , חיפויים וכלים סניטריים. הריהוט המשלים של הבית, מכשירי החשמל, הווילונות והטפטים, והצמחיה, הסתכמו ב- 200 אלף שקלים נוספים.

תיאור כללי:  כל קירות הדירה גולחו והריצוף הישן הוסר. למעשה כל פנים הבית נהרס ונבנה מחדש כולל מערכת אינסטלציה חדשה וחשמל - למעט שני עמודים קונסטרוקטיביים וצינור 4 צול בשירותים. הפריטים היחידים שנשארו בדירה מטעמי נוסטלגיה, הם ספריה ישנה ששופצה והוחזרה לשימוש וגופי תאורה שנמצאו בדירה והותקנו בה מחדש. התקציב אילץ התפשרות בחומרים, אך לא בתכנון. התכנון היה בלתי מתפשר כדי למצות במקסימום את שטח הדירה. הקירות נבנו מחדש בגבס כפול ובבידוד כפול. ההחלטה על קירות גבס ולא בלוקים התקבלה עקב מיקומה הגבוה של הדירה בקומה חמישית. והקושי היחסי בשינוע החומרים.

רותי קידר, מבט מהסלון (צילום: גלית דויטש)
הקיר המרכזי בסלון נצבע בגוון תכלת פסטלי | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, פינת ישיבה גובה (צילום: גלית דויטש)
פינת אוכל לארוחות קטנות | צילום: גלית דויטש


מבואת הכניסה: מהווה תחנת עצירה ראשונה של פריקת הסלים והתיקים. ספסל בסגנון רטרו מקדם את פני הבאים, מעליו התוקנה מראה גדולה בסגנון רטרו. מול המבואה מוקם האי של המטבח ומתחתיו הוצב ספסל לנעליים ועיתונים. על הקיר שמאחורי הספסל הודבק טפט בסגנון רטרו.

המטבח: נמצא מצד שמאל למבואה. המטבח תוכנן בסגנון נקי ומודרני בצבעי שחור לבן, עם הרבה מקומות אחסון וארונות שתוכננו עד התקרה.

רותי קידר, סלון (צילום: גלית דויטש)
ממשיך את קו הרקיע הנשקף מהווטרינה הגדולה | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, משרביה (צילום: גלית דויטש)
פינת האוכל משקיפה לנוף האורבני | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, פינת אוכל גובה (צילום: גלית דויטש)
ומוגדרת על ידי אריחים מאוירים | צילום: גלית דויטש

הסלון: מוקם בחלל הפתוח מצד ימין למבואה וכולל פינת אוכל ופינת עבודה. המטרה: להעניק תחושה של גודל ומרחב, ולכן, כל החלל הציבורי תוכנן כאופן ספייס אחד עם אזורי פעילות ושהייה מוגדרים. בסלון תוכננה ספריה גדולה בסגנון שנות ה-70 שמהווה קיר אחסון עם מדפים ומגירות. פינת העבודה של האם תוכננה כהמשך ויזואלי של הספריה, והיא גולשת לשטח המרפסת המקורית שהייתה בשטח הדירה.

הקיר המרכזי בסלון נצבע בגוון תכלת פסטלי, שממשיך את קו השמיים התכול הנשקף מבחוץ. בקיר נפער חלון  משרביות גדול, שנראה כמו תחרה שקופה. המטרה: לחצוץ בין החללים - הציבורי והפרטי אבל בלי לחסום את הזרימה. מטרתן של המשרביות הוא להכניס אור ואוויר לבית, אבל כשהן משולבות בפנים הבית הן מקבלות פרשנות חדשה ודקורטיבית.

רותי קידר, עגלת משקאות (צילום: גלית דויטש)
פינת העבודה של האם נמצאת מול פינת האוכל | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, פינת עבודה (צילום: גלית דויטש)
וגם היא מוקמה בשטחה של המרפסת | צילום: גלית דויטש


פינת האוכל: בצבעי שחור לבן, מוקמה אף היא בקצה החלל מול הוויטרינה הגדולה, המשקיפה אל העיר. רצפת פינת האוכל רוצפה באריחים מצויירים בשחור לבן, אשר מתכתבים עם סגנון הרטרו התל אביבי של פעם.

פינת טלוויזיה ומשפחה: מאחורי קיר המשרביות בסלון, מסתתרת פינת המשפחה. אזור המגשר בין החלל הציבורי לחללים הפרטיים. בתחילת התכנון, חלל זה תוכנן כחדר ארונות של סוויטת ההורים. אבל לאחר התייעצות יועצת פנג שווי הבהירה שזהו האזור המרכזי החשוב של הבית, ומתפקידו להיות פתוח, לשרת אל כל בני הבית ושיהיה בו חופש תנועה. לאחר מחשבה רבה והתלבטיות הוחלט להרחיב את האזור ולהפכו לפינת טלויזיה מרווחת לילדים שמאחדת את כל חדרי השינה של הדיירים. 

פינה זו, מהווה עוד אזור שהייה ומשחק לבנות ולחברותיהן. מעבר לחדרי השינה הפרטיים. בפינה תוכנן מרבץ כריות ססגוני ומפנק מול קיר הטלויזיה. על הקיר הודבק טפט בדוגמת טיח צהוב. קולאז'  תמונות שחור לבן, של תל אביב הישנה נתלה על הקיר הצהוב שמשתקף דרך קיר המשרבייה של הסלון.  מכונת הכביסה והמייבש מסתתרות אף הן מאחורי דלתות נוסטלגיות בעלות זכוכית סבתא ונראות כארון לכל דבר.

רותי קידר, מסדרון לחדרים (צילום: גלית דויטש)
הפרדה בין החלל הציבורי לפרטי | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, מסדרון (צילום: גלית דויטש)
קיר המשרביות בסלון - גם דקורטיבי וגם שומר על זרימה בין החללים | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, פינת ישיבה (צילום: גלית דויטש)
במקום חדר ארונות הוחלט לעצב פינת טלוויזיה לילדים | צילום: גלית דויטש


חדרי השינה של הבנות: חדרי השינה של הבנות הם קטנים, אך מתוכננים בצורה חכמה כדי להעניק תחושת מרחב. לכל חדר שני חלונות גדולים, מיטה, פינת לימוד, ספריה וארון. יחידת עבודה וספריה מקורית משנות ה-70 שנמצאה בדירה שופצה והוחזרה לשימוש בחדרי הבנות. בחדר אחד נבנה חלון צרפתי עם מעקה, אדנית וצמחיה ירוקה. לבנות חדר רחצה משותף הכולל מקלחת קטנה ופונקציונאלית. קירותיה מעוטרים באריחים מצויירים בשחור לבן.
רותי קידר, טלוויזיה (צילום: גלית דויטש)
קיר צילומים של תל אביב הישנה בשחור לבן | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, פינת טלוויזיה (צילום: גלית דויטש)
על רקע טפט בדוגמת טיח צהבהב | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, שירותי אורחים (צילום: גלית דויטש)
גיאומטריה בשחור לבן בשירותי האורחים | צילום: גלית דויטש


חדר ההורים: תוכנן כחלל גדול ומרווח. ארון הכיור הוצא ממקלחת ההורים ומוקם בתוך חדר השינה כיחידת ריהוט עצמאית - כך נשאר מקום למקלחת גדולה ומפנקת מצד אחד, והפרדה מוחלטת בין זה המשתמש בשירותים ובמקלחת, לבין זה המשתמש בארון כיור, מצד שני.
חדר ההורים נבנה בחלקו בתוך מרפסת מקורית של הדירה כדי לנצל את החלל. מבחוץ הותקנו תריסי דמה, כדי להשאיר את החזית המקורית ללא שינוי. עמוד קונסטרוקטיבי נבלע ונעלם בתוך ארון הקיר הגדול.

הצבעים הדומיננטיים בחדר השינה הם סגול ואפרפר מעושן ומרגיע. מקלחת ההורים עוטרה באריחים מצויירים בשחור לבן וחום, כהמשך רעיוני של הרצפה המצוירת, כמו כן, במקלחת הותקן מתלה מגבות רטרו של איימס בגווני כחול.
בוידעם נבנה מעל כל אזור המקלחות והשרותים, כחלל אחסון משני. לבוידעם שלושה פתחי גישה היקפיים.
רותי קידר, חדר הורים גובה (צילום: גלית דויטש)
סגול, אפרפר מעושן ומרגיע בחדר השינה של ההורים | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, חדר רחצה בחדר גובה (צילום: גלית דויטש)
הכיור הוצא מחוץ לחדר הרחצה ומוקם בשידה | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, כיור בחדר שינה גובה (צילום: גלית דויטש)
ויש אפילו בוידעם מעל המקלחון | צילום: גלית דויטש


דבר המעצבת: בניית הבית הייתה מבחינתי חלום שהתגשם. האפשרות למזג תחומים רבים כמו פרקטיות, ניקיון עיצובי, יופי ואסטתיקה, תכנון מפתיע ויצירת חללים מרגיעים, נוחים ומותאמים לצרכי המשתמש - הם אלו שבסופו של דבר הביאו אותי לבחור במקצוע בו אני עוסקת. בתור ילדה שגרה עם אח בחדר אחד בדירה תל אביבית טיפוסית, מעולם לא היה לי את החלל הפרטי שלי. בגיל 9 ניסיתי לבנות לי בית בחצר בניין המגורים, עם כמה לבנים שסחבתי מאתר בנייה סמוך. נסיון שהסתכם בשורה וחצי של לבנים, וביאוש ניכר. מאז נטווה החלום לבנות מקום משלי לי ולאחרים. הנסיון להגיע אל המקום המושלם, המקום בו אפשר לנוח כאשר החלל המקיף אותך הוא מדוייק ונכון, הוא משימה קשה ומהנה בו זמנית.

רותי קידר, מתלה גובה (צילום: גלית דויטש)
מתלה של איימס בגוונים כחולים | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, מקלחון (צילום: גלית דויטש)
מקלחת ההורים עוטרה באריחים מצויירים בשחור לבן וחום, | צילום: גלית דויטש


טיפים שלי: בחרו באנשי מקצוע בעלי ניסיון, שמבינים אתכם ואת הצרכים שלכם - הם אלו שיגרמו לפרוייקט שלכם להצליח. אל תחליטו דברים חשובים בלחץ - לקבלת החלטות צריך זמן. בניית בית או שיפוץ לא עושים כל יום - אלו תהליכים שדורשים זמן וכסף, נסו לגייס את הזמן הדרוש לתכנון ולבנייה.
כמו כן, לא כדאי להתקע באמצע השיפוץ עם חור בכיס, לכן בנו לכם תקציב. יש באינטרנט אינספור טבלאות אקסל של  שיפוץ ומחירים. אם אין לכם זמן היעזרו ביועצים טובים, מנהלי פרוייקטים ומפקחים שיעשו עבורכם את העבודה.

רשימת מכולת:
1.ספסל בסגנון רטרו ומראה מעוגלת משלימה למבואת הכניסה, נרכשו באלמנטו שביפו העתיקה. יחד הם יוצרים פינה נוסטלגית בכניסה: מחירם יחד הסתכם ב-15,000 שקלים.          
2.    המשרביות מרוחמה שרון: 68 שקל ליחידה, רבניצקי 4 סגולה.
3.    כיסאות פינת האוכל מטולמנס  גן העיר: 1,200 שקל ליחידה.
4.    מנורות חדרי השינה בנות: נמצאו בדירה.
5.    כיסא נדנדה: טולמנס גן העיר 10,000 שקלים.
6.    מתלה רטרו תכלת: מהביטאט אבן גבירול , 1200 שקלים
7.    שטיחון ליד המיטה, מפאריז מחנות ושמה FLOUX  ניתן להיכנס לאתר ולהזמין, 80 אירו.
רותי קידר, מיטת ילדים (צילום: גלית דויטש)
חדרי השינה של הבנות קטנים אך מרווחים | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, חדר ילדים (צילום: גלית דויטש)
וכוללים פינת לימוד, ספריה וארון | צילום: גלית דויטש
רותי קידר, ספריית ילדים (צילום: גלית דויטש)
וחלונות שמכניסים הרבה אור | צילום: גלית דויטש

הדירה המרשימה תוצג במסגרת אירועי "בתים מבפנים" שיערך בין התאריכים 23-24 למאי ברחבי העיר תל אביב. רוצים להצטרף לסיור פרטי בדירה? הירשמו באתר של "בתים מבפנים"

אדריכלות ועיצוב פנים: רותי קידר

במדור הקודם: ירוקים מקנאה - דירה קטנה ומלבלבת בתל אביב
לכל הכתבות במדור בשיפוץ