חגיגות הפעם העשירית של אירועי בתים מבפנים בתל אביב מעידות על כך שמשהו טוב כנראה קורה כאן. האירועים סוחפים מדי שנה יותר ויותר מבקרים, אורחים וסקרנים, אנשי מקצוע ומתעניינים שבמהלך סוף שבוע שלם יוצאים לבחון את הסביבה, הגינות, השכונות וכמובן דירות ובתים פרטיים מעוצבים בסגנונות שונים. לא פחות מ-150 נקודות ביקור, אירועים, סיורים ופעילויות לכל המשפחה מתקיימים חינם אין כסף, בשיתוף עיריית תל אביב. השנה יתקיימו האירועים בסימן ובדגש על רצועת החוף בניסיון לחקור את ההשפעה הרבה של הים והחוף על האדריכלות של תל אביב ושל יפו ועל ההיסטוריה שלהן. בין היתר, ייפתחו דירות מעוצבות על קו החוף, יתקיימו סיורים בטיילות, ברידינג ובשפך הירקון, מפגשים עם מצילים, מיצבים ותערוכות שמתמקדים בחוף.

לקראת האירוע, בחרנו להציג שלוש דירות מסקרנות ושונות זו מזו בעיצוב ובסגנון. כל אחת מהן מכבדת ומשמרת את המבנה המקורי ומתאימה את עצמה לדייריה ולרוח הזמן.

עוד בערוץ עיצוב הבית:

עכשווי ומינימליסטי: לופט בבניין באוהאוס

דירה בבניין שהוכרז לשימור מחמיר, בעלת חלל פתוח שבו הרצפה והתקרה עשויים בטון חשוף והרהיטים תוכננו במיוחד על ידי מעצבת הפנים. "התכנון מתייחס לרוח ההיסטורית של בניין הבאוהאוס, לדירה המקורית, לכיווני האוויר ולאור הטבעי שהכתיבו את חלוקת החלל והעמדת הריהוט שתוכנן בהשראת המודרניזם, מבני תעשייה והסגנון הברוטליסטי", אומרת גלית אשכנזי בגס, מעצבת הפנים. "הוא נעשה בסגנון עכשווי ומינימליסטי, בקווים פשוטים והרמוניים ותוך שימוש במרקמים של חומרים ובגוונים עדינים אך עשירים במשחקי בין כהה לבהיר, מט למבריק".

הדירה האורבנית הותאמה לצורכי זוג חובבי עיצוב כשבהמשך ניתן יהיה ליצור בה חדר נוסף. בשלב הזה היא מתוכננת כחלל פתוח ומרשים, מעודכן ויחד עם זה מלא באמירה אישית שבאה לידי ביטוי למשל באמצעות חפצים אישיים המונחים על מדפים פתוחים. המבנה הלופטי המוארך והפתוח חולק לסלון, מטבח וחדר שינה כשמכל אחד מהם ניתן לצאת אל המרפסת ההיקפית. "הקפדנו לשמור את החלוקה לחדרים המשכיים כפי שהיו בדירה המקורית, אך התאמנו את הדירה לדרישות ולצרכים העכשוויים של הדיירים", מציינת אשכנזי בגס, "יצרנו חלל פתוח ומרווח שיהיה גם מפנק, גם יתאים לאירוח וגם גמיש לשינויים עתידיים. השילוש של רצפת הבטון הבהירה, התקרה החשופה הכהה והריהוט העדכני מינימליסטי-ברוטליסטי מעץ אלון טבעי, בשילוב חפצים אישיים על מדפים פתוחים ושימוש ייחודי בנגיעות של צבע וטקסטורות יצרו דירה מינימליסטית נונשלנטית, מפנקת מאוד עם אמירה אישית".

אדריכל הבניין המקורי: זאב הלר, 1934. אדריכלית שימור: טל אייל, 2015. עיצוב פנים: גלית אשכנזי בגס, 2015.

יהודה הלוי 60. ו' 27.5: 16:00-11:00. שבת: 17:00-12:00. ביום ו' ב-11:00 יתקיים סיור עם אדריכלית השימור טל אייל.

לופט בבניין באוהאוס
מבט אל הרחוב. הבניין הוכרז לשימור מחמיר | צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
הרצפה והתקרה עשויים בטון חשוף | צילום: איריס חסיד סגל, עיצוב: גלית אשכנזי בגס
לופט בבניין באוהאוס
צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
הרהיטים תוכננו במיוחד על ידי מעצבת הפנים | צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
כיווני האוויר והאור הטבעי הכתיבו את חלוקת החלל | צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
חלל פתוח, מרשים ומעודכן | צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
ריהוט מינימליסטי-ברוטליסטי מעץ אלון טבעי | צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
לופט בבניין באוהאוס | צילום: איריס חסיד סגל
לופט בבניין באוהאוס
לופט בבניין באוהאוס | צילום: איריס חסיד סגל

מהמרכז החוצה: דירה בבניין אקלקטי

דירה בבניין אקלקטי שנבנה בשנות ה-30 המוקדמות בסגנון ערבי קלאסי לפיו חדרי הבית מקיפים חלל מרכזי רחב. שיפוץ הדירה כלל שימור חלק מהאלמנטים המקוריים ושחזור של אחרים ובהם מרצפות ומפתחי העץ. "מבחינה תכנונית רצינו לשמור על הבנייה המקורית האותנטית תוך ביצוע התאמות ושינויים טכניים שמתאימים לחיים היום", אומרים ממשרד סמי שלום כנפו, "חשוב היה לנו להתייחס לסביבה ולהתחבר אליה בלי הפרעות וכן לשחזר אלמנטים מקוריים כמו חלונות ודלתות. אל זה הוספנו צמחייה וצבע".

תבנית החלל המרכזי הפתוח נשמרה כמעט במלואה, והיום מרכז הבית משמש למגורים. המטבח הועתק לאזור מואר שבמרכזו מתגלה הריצוף המקורי המצויר במלוא הדרו. שטחי הריצוף המצויר כאן וביתר הדירה עברו שימור ושחזור וכך גם פרטי הבנייה, הצירים, חלונות הוויטראז' הגבוהים ועמודי המרכז התומכים ומפרידים בין החללים. "הבקשות והצרכים של הדיירים עמדו לנגד עינינו לאורך כל התהליך כך שהשיפוץ והשחזור נעשו בשיתוף מלא איתם. חלל מגורים רחב, יצירת פינת אוכל ועבודה, בניית מטבח חדש ומרווח, הוספת אזורי אחסון, שינוי חללים רטובים, חללי שינה נוחים, פטיו, מרפסת שמש וגינה".

אדריכל: לא ידוע, שנות ה-30. עיצוב פנים: סטודיו סמי שלום כנפו, 2015.

פושקין 20. ו' 27.5: 12:00-09:00.

דירה בבניין אקלקטי
בניין משנות ה-30 בסגנון ערבי קלאסי | צילום: סוזי לוינזון
דירה בבניין אקלקטי
הריצוף המקורי המצויר מתגלה במלוא הדרו | צילום: סוזי לוינזון
דירה בבניין אקלקטי
צילום: סוזי לוינזון
דירה בבניין אקלקטי
צילום: סוזי לוינזון
דירה בבניין אקלקטי
המטבח הועתק לאזור מואר | צילום: סוזי לוינזון
דירה בבניין אקלקטי
צילום: סוזי לוינזון

צבע ופריטי נגרות: דופלקס בבניין מודרני

דירת דופלקס בבניין משנות ה-80 שעברה שיפוץ יסודי ומלא והותאמה לצורכי המשפחה. חשיבה מעמיקה על סגנון החיים וסדרי העדיפויות של הדיירים הביאה לניצול מקסימלי של כל סנטימטר ולשימת דגש על כל פרט. "למעשה, לא השארנו כלום מהדירה הישנה שהייתה ישנה ובמצב לא טוב. נשברו קירות, הוחלפו החלונות, המדרגות הפנימיות, הצנרת והחשמל, מערכות האינסטלציה פורקו והותקנו מחדש", אומרת ליאת עברון, מעצבת הפנים. בקומת הקרקע נמצאים הסלון, המטבח, חדרי הילדים וחדר רחצה ואילו בקומה מעל פינה פרטית של סוויטת הורים עם מרפסת צמודה שבה מטבח חיצוני ובר ישיבה הפונה לים.

עיצוב הדירה הוא צעיר, צבעוני ולא שגרתי ומתייחס לסביבה ולנוף, ובמהלך השיפוץ נפתחו חלונות גדולים אל החוץ. הבסיס הוא סולידי באפור ולבן ועליו הולבשו פריטים בצבעוניות עזה כמו פינת עבודה וגרם מדרגות בירוק, ארונות מטבח בצהוב, דלתות חדרי הילדים בתכול וכמובן חדרי הילדים עצמם. "יצרנו דירה צבעונית ומשמחת, ידידותית ובטיחותית לילדים שמותאמת לאהבתם של בני הזוג לאירוח ולאמנות", מסכמת עברון.

דופלקס בבניין מודרני
עיצוב צעיר ולא שגרתי | צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
בסיס סולידי באפור ולבן | צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
חשיבה מעמיקה על סגנון החיים של הדיירים | צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
"יצרנו דירה צבעונית ומשמחת" | צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
דופלקס בבניין מודרני
צילום: שי אפשטיין
_OBJ_OBJ< /p>

עיצוב פנים: ליאת עברון, 2014.

בעלי המלאכה 25, קומה 5. ו' 27.5, 14:00-10:00

פרויקט "בתים מבפנים", בשיתוף עיריית תל אביב יפו, לפרטים מלאים ולתוכנית הסיורים 

במדור הקודם: פנטהאוז תל אביבי שמאיר את היום
לכל הכתבות במדור בשיפוץ