הדיירים: זוג בשנות ה-60 לחייו, מנכ"ל בארגון גג להובלות ונטורופטית אלטרנטיבית. הילדים לא גרים כבר מזמן בבית. לזוג תשעה נכדים שמגיעים לעתים קרובות לביקור ולינה. בני הזוג מאוד אוהבים את השכונה ולא רצו למכור את הבית. מאחר שעייפו משתי הקומות שהיו במקור, פנו אלינו לעזרה.

הבית: בית עץ קסום בן 13 שנה בהרצליה מוקף בצמחייה, בלב שכונה ותיקה. טרם השיפוץ כלל הבית שתי קומות עם גרם מדרגות במרכזו בגודל של כ-160 מ"ר. הקומה העליונה, שכללה שני חדרי שינה, חדר עבודה ושני חדרי רחצה, נסגרה אך לא נהרסה כדי לא לפגוע במעטפת החיצונית היפה וכדי לא לסגור אופציות בעתיד. הקומה התחתונה כללה מטבח, סלון, פינת אוכל, פינת משפחה, חצר גדולה ושני Bay window  בגודל 3 מטרים כל אחד, שהיו ממוקמים במטבח ובסלון.

בשיפוץ הורחבה הקומה התחתונה על ידי תוספת של קוביית בטון חשוף בגודל של כ-50 מ"ר שמתחברת לבית העץ, תוך שימור חלונות העץ שנעקרו מהחלק הישן שנהרס. נעשתה חלוקה מחדש הכוללת חדר שינה לדיירי הבית, חדר אירוח, פינת עבודה, מטבח, סלון ושני חדרי רחצה תוך שילוב שני חלונות ה-bay window שהיו במקור. למעשה גודל הבית לא השתנה משמעותית.

רצפת החלקת הבטון המחפה גם את פנים וגם את חוץ הבית מחברת בין הישן והחדש. תאורה מוקפדת מקרני תכלת, תכנון נגרות בהתאמה אישית וריהוט עם קשר סנטימנטלי שמלווה את בני הזוג שנים יצרו בית מיוחד ומרגש.

משך השיפוץ: חצי שנה.

עלות השיפוץ: כ-700 אלף שקל, שכוללים את כלל העלויות הכרוכות בשיפוץ. תכנון, הנדסה, פיקוח, בנייה, נגרות, חיפויים למיניהם, מערכות מיזוג אוויר, מכשירי חשמל, תאורה, ריהוט חדש לחדר שינה של בעלי הבית, עבודות חשמל ואינסטלציה, תכנון גינה והקמתה, פרגולה וכן הלאה.

חוץ (צילום: הגר דופלט)
בית עץ קסום בן 13 בהרצליה | צילום: הגר דופלט
חוץ (צילום: הגר דופלט)
מוקף צמחייה | צילום: הגר דופלט
חצר (צילום: הגר דופלט)
הקומה העליונה נסגרה אך לא נהרסה | צילום: הגר דופלט
כניסה (צילום: הגר דופלט)
לא סוגרים אופציות | צילום: הגר דופלט
פינת אוכל בחוץ (צילום: הגר דופלט)
חלמו על בית שטוח שיתאים לאורך שנים | צילום: הגר דופלט
פינת אוכל בחוץ (צילום: הגר דופלט)
אפשר ליהנות גם מאור טבעי הנכנס הביתה וגם מצל העצים ומאוויר צח | צילום: הגר דופלט

עוד באתר לעיצוב הבית:

בטון וצמחייה ים תיכונית

הדיירים חלמו על בית שטוח שיתאים להם לאורך שנים. הקו המנחה היה ביטול גרם המדרגות, כך שגם אם ירצו בעתיד להשמיש את הקומה העליונה, זה יהיה על ידי גרם מדרגות חיצוני.

מבנה המגרש ומגבלות הבנייה החוקיות אפשרו הגדלה ששיוותה לבית מראה צר וארוך של 8 מ"ר על 18 מ"ר. זה, בתוספת רהיטים גדולים ויקרי ערך, הביאו לאתגר תכנוני ועיצובי.

במהלך הריסת המחיצות הפנימיות נתגלו כמה קורות עץ תומכות. החלטנו להשאיר אותן כפי שהן על מנת לשמר את האלמנטים של בית העץ כפי שעשינו עם מסגרות החלונות. הקורות הללו חוצות את המטבח, חדר השינה וחדר רחצה של האורחים. למעשה, הושארו המעטפת החיצונית הקיימת והממ"ד. הבית החדש כולל חלוקה מחדש של הפנים ותוספת קוביית בטון.

פינת אוכל (צילום: הגר דופלט)
הסלון ופינת האוכל הממשיכים את המטבח ממלאים את קוביית הבטון החשופה כולה | צילום: הגר דופלט
פינת אוכל (צילום: הגר דופלט)
שימוש בחומרים וצבעוניות מיוחדים | צילום: הגר דופלט
פינת אוכל (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
אוכל (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
סלון (צילום: הגר דופלט)
הסלון. רהיטים קיימים בגודל שאינו סטנדרטי הכתיבו תוכנית העמדה מדויקת | צילום: הגר דופלט
סלון (צילום: הגר דופלט)
המטבח. קורות העץ התומכות הושארו כמו שהן | צילום: הגר דופלט
סלון (צילום: הגר דופלט)
דגש על תאורה פרקטית חזקה | צילום: הגר דופלט

בני הזוג ביקשו להתמקד במספר אזורים בבית:

החלל הפתוח של המטבח – בעלת הבית ביקשה מקום עם קשר עין לסלון, לחוץ ולפינת האוכל. ברשותה כלי בישול ושולחן רבים והיא ביקשה לתכנן מטבח עם מקומות אחסון רבים. מאחר שהמטבח גובל עם קיר שכנים משותף, הושם דגש על תאורה פרקטית חזקה. למרות הקרבה לפינת האוכל הגדולה, היה חשוב להם להשאיר בגבולות פינת אוכל קטנה ואינטימית ליומיום. מאחר שהתקרה בבית המקורי היא בגובה 2.60 מטרים, ולא רצינו להנמיך אותה או להשתמש במזגנים עיליים, בנינו יחידת מיזוג שהוחבאה מעל ארון האחסון הגבוה.
פינת האוכל – שתהיה מספיק גדולה להכיל 20 ילדים ונכדים ללא צורך בחיבור שולחנות נוספים.
הסלון – רהיטים קיימים בגודל שאינו סטנדרטי הכתיבו תוכנית העמדה מדויקת, כך שהמעברים שייוותרו יהיו נוחים. כפועל יוצא ויתרנו על שידת טלוויזיה, מיקמנו את הממירים במטבח והשתמשנו בעינית נסתרת.
המרפסת – המשך ישיר של הסלון ופינת האוכל, מחופה בהחלקת בטון זהה לזו של הבית. המרפסת מוקפת בצמחייה ים תיכונית של מיני מרווה, רוזמרין ותבלינים לצד עצי פרי כמו מנגו, ליצי, שזיף וסוכת גפנים. אבני קפיצה מחברות בין הצד הקדמי לאחורי. החצר, שקטנה על חשבון הבית, מאפשרת לבני הזוג לעבוד בה בהנאה ובקלות. הפרגולה תוכננה רק לאחר המעבר כדי לבחון את כמות כניסת האור אל תוך הבית. כך, תוכננה פרגולה רחבה של 8 מטר על 6 מטר עם זרוע חשמלית שמסוככת רק בשעות השמש הקופחות וסגורה בשאר שעות היום, כך שאפשר ליהנות גם מאור טבעי הנכנס הביתה וגם מצל העצים ומאוויר צח.
יחידת ההורים – תוכננה במקום שבעברו של הבית שימש כמטבח עם Bay Window רחב שמשמש ביחידת ההורים כחלון רחב ידיים ומדף לפריטי נגינה עתיקים. היחידה שונתה מהתכנית המקורית עקב עמוד תומך שנתגלה בזמן הפירוק והגדירה מחדש את אזור וגודל האחסון.
חלל הרחצה המחופה כולו באריחים בהירים עם טקסטורה של תחרה בגודל של 1.20*0.60 ס"מ שנרכשו במודי וכולל מקלחון בגודל מפנק במיוחד של 1.20*2.00 מ"ר.
גופי הנגרות בשני חדרי הרחצה בנויים מעץ אלון ועליהם מונחת יציקת כיור ומשטח מבטון של סטודיו קראפט.
חדר אירוח – נסגר סביב ה-Bay window שהיה בסלון במקור ויצר חדר לינה ומשחק לנכדים.
פינת עבודה – תוכננה במבואת יחידת ההורים וסוגרת למעשה את האזור הפרטי של בעלי הבית.

מטבח (צילום: הגר דופלט)
גוון חרדלי דומיננטי שבעלת הבית בחרה עוד טרם התחיל השיפוץ | צילום: הגר דופלט
מטבח (צילום: הגר דופלט)
קשר עין לסלון | צילום: הגר דופלט
מטבח (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

ריהוט אנגלי שעובר במשפחה

המבואה: כדי לא לפגוע במעטפת החיצונית מהעץ הושארה הכניסה המקורית שממוקמת במרכז החזית הצפונית. נכנסים למבואה רחבת ידיים, שבה הוחלט, עוד בשלב התכנון, למקם שידת משקאות עתיקה וסנטימנטלית של אמו של בעל הבית. המבואה משמשת כצומת מעבר לשאר חלקי הבית וממנה מגיעים ישירות ליחידת ההורים, לחדר האורחים ולמטבח הפונה לפינת אוכל והסלון. תמונות שמלוות את בעלת הבית שנים ארוכות רוכזו בקיר המבואה הארוך. למעט קיר זה לא נתלו תמונות באף קיר. התמונות מוארות על ידי שני גופי תאורה קיריים וגוף תאורה שקוע בתקרת הגבס עם תבליט של פרחים מקרני תכלת.

כל הבית נצבע בצבע אפקט הקטיפה של נירלט בגוון בהיר.

חדר האורחים: הוא הראשון מהמבואה וכולל את חלון ה-Bay Window בצורת חצי משושה וריהוט אנגלי עתיק שעובר במשפחה שנים ארוכות. מאחר שלבית אין תריסים, תוכננו בהזמנה מיוחדת רפרפות המתאימות לצורת החלון ויוצרות חשכה מוחלטת בהתאם לצורך.

פינת העבודה: עם הכניסה לבית נמשך המבט להצצה משולבת ומסקרנת של פינת העבודה שמוקמה באזור שירותי האורחים לשעבר וטפח מגוף הנגרות של חדר רחצת האורחים.

יחידת ההורים: בעלת פלטת צבעים רגועה לקירות, לגוון ארונות הקיר, לווילונות הרכים שמסתירים את מדף החלון וליתר הטקסטיל. מיטת ברזל שחורה ושתי שידות ברזל שחורות משמשות ככתם הצבע הדומיננטי בחדר.

חדר רחצה אורחים: ממוקם מימין לפינת העבודה. גם הוא חופה באריחים דמויי תחרה כמו בחדר הרחצה של ההורים, אך הפעם נבחר לו גוון אפור עכברי דרמטי. שילוב של שתי מראות עתיקות, אחת בעלת מסגרת עץ והשנייה בעלת מסגרת ברזל, משלים את המראה המיוחד של חלל זה ומשתלבות באופן מקסים עם אחת הקורות התומכות שחוצה אותו.

המטבח: תוכנן אצל נגר בהתאמה אישית ונבחר לו גוון חרדלי דומיננטי שבעלת הבית בחרה עוד טרם התחיל השיפוץ. ליחידת הארונות הגבוהה, שמשמשת גם כמעבר לאזור פינת האוכל והסלון, נבחר עץ אלון שגוון במעט כדי להתאים לגוון הקורות התומכות שנתגלו בעת ההריסה. ארון זכוכית יפהפה שהיה במטבח הישן בגוון ירוק בקבוק נצבע מחדש בלבן צחור והונחו בו כלי זכוכית ופורצלן. הארון מוקם בחיבור שבין בית העץ לקוביית הבטון. שולחן האוכל הקטן, שהיה גם הוא במטבח המקורי, מוקם במרכז המטבח ונקנו לו כיסאות בגוון חרדלי מ-ID DESIGN. תנור ומקרר רחבי ידיים מנירוסטה משלימים את המראה.

הסלון ופינת האוכל: אזור הסלון ופינת האוכל הממשיכים את המטבח ממלאים את קוביית הבטון החשופה כולה (קירות ותקרה) ומודגשים על ידי גופי תאורה מיוחדים: של חברת FLOS והמעצב טום דיקסון, גם הם מקרני תכלת. הריהוט המונוכרומטי הודגש גם על ידי שטיח אתני ושטיח טלאים בצבעוניות אדום-בורדו. שני חלונות ושתי דלתות יציאה שפורקו מבית העץ מוקמו בקוביית הבטון, ומחזקים את החיבור בין הבית הישן לתוספת החדשה.

שינה (צילום: הגר דופלט)
יחידת ההורים. בעלת פלטת צבעים רגועה | צילום: הגר דופלט
שינה (צילום: הגר דופלט)
וילונות רכים מסתירים את מדף החלון | צילום: הגר דופלט
שינה (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שינה (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שינה (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

פתרונות יצירתיים לבית לא סטנדרטי

דבר המעצב: בעלת הבית נכנסה לתהליך מגובשת ובשלה, דבר שהוביל לשיתוף פעולה חקרני, מפרה ואמיץ. דו השיח לאורך כל התקופה היה פתוח ואתגר אותנו למצוא פתרונות יצירתיים לבית לא סטנדרטי, גם מבחינה עיצובית וגם מבחינה פרקטית. מבחינה אישית, הצלחנו להביא לידי מימוש שימוש בחומרים וצבעוניות מיוחדים שאנחנו מאוד אוהבות.

טיפ: לא להתפשר בבחירת החומרים ובעלי המקצוע. כדאי לשלב בין ישן וחדש, זה נותן המון אופי לבית. ולא לחשוש מצבע.

עבודה ורחצה (צילום: הגר דופלט)
חדר העבודה והרחצה הסמוכים | צילום: הגר דופלט
שולחן כתיבה (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
עבודה (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שידה (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

פריטים אהובים: השילוב בין גופי הנגרות באמבטיות בעיצובנו לבין יציקת המשטח-כיור של סטודיו קראפט.
גוף התאורה AIM של חברת Flos שתלוי בחזית של עמוד הבטון הממוקם בין המטבח לסלון.
חיפויי הקיר באמבטיות - גרניט פורצלן דמוית תחרה.

רשימת מכולת:
נגרות מטבח (כולל ארון המזווה), אורי אבינדב, 39,000 שקל.
יציקת משטח-כיור מבטון, סטודיו קראפט, 3,500 שקל.
אריחי גרניט פורצלן בדוגמת תחרה, מודי, 390 שקל למטר.
סקיי גרדן Flos, קרני תכלת, 8,000 שקל.
שטיח טלאים, ביתילי, 2,500 שקל.
מיטת ברזל, Dupen, 2,500 שקל. 

רחצה (צילום: הגר דופלט)
שילוב של שתי מראות עתיקות, אחת בעלת מסגרת עץ והשנייה בעלת מסגרת ברזל, משלימות את המראה המיוחד | צילום: הגר דופלט
דוגמה (צילום: הגר דופלט)
אריחים דמויי תחרה בחדר הרחצה | צילום: הגר דופלט
רחצה (צילום: הגר דופלט)
גוון אפור עכברי דרמטי | צילום: הגר דופלט
רחצה (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
רחצה (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

עיצוב: ענבר סיון ותמר סלע - ענבר ותמר תכנון ועיצוב פנים
קבלן מבצע: גיל דיולד, מושב ניר צבי

במדור הקודם: חיים של פלייבויז, דירה שלא תרצו לצאת ממנה
לכל כתבות בשיפו