הדיירים: זוג בשנות ה-30 לחייהם עם שלושה ילדים (הקטנה הצטרפה לאחר המעבר לבית). היא: סמנכ"לית תפעול במפעל משפחתי, הוא: מנהל מכירות בחברת הייטק.

הבית: 140 מ"ר בנוי בקומה אחת, על מגרש בגודל 375 מ"ר בשיכון ותיקים בכפר סבא. המבנה הוא חצי מדו-משפחתי עם קיר משותף.

החזון: כבר בפגישות הראשוניות עם בני הזוג היה ברור שהקו המנחה העיקרי הוא לתכנן בית חם, חופשי ומשוחרר, ושמדובר במשפחה שה"ביחד" שלה עומד מעל הכל. בהתאם לכך, תוכנן בית צנוע בממדיו, כמו בית של פעם, בקומה אחת שמאפשרת ומזמנת אינטימיות בחיי היומיום. האלומיניום, גג הרעפים, השערים והגדרות – כולם בצבע שחור – מוסיפים לוויית חן עדכנית למבנה הצנוע והחריג בנוף הווילות המפוארות שברחוב.

תוך כדי תכנון הבית נעשתה חשיבה מקדימה על בניית קומה נוספת כשהילדים יגדלו ולכן תוכננה בסלון תקרה משופעת גבוהה מאוד (5.4 מ' גובה), כדי שבעתיד תצפה הקומה השנייה אל הסלון באופן שישמר את הקשר והאינטימיות בין שתי הקומות. סכמת הצבעים והחומרים של הבית מדויקת ומהודקת – שחור, לבן, בטון ועץ אלון, ואלו חוזרים על עצמם במינונים ובפרופורציות שונות בכל חללי הבית, ויוצרים סביבה מונוכרומטית ויחד עם זאת חמה ומזמינה.

משך השיפוץ: תהליך התכנון והוצאת היתרי הבניה נמשך כשנה. הבנייה נמשכה כשמונה חודשים. מכיוון שאני מעצבת פנים, לצורך התכנון והוצאת האישורים הנדרשים ברשויות נעזרתי באדריכל רוני קאופמן.

פנינית שרת אזולאי, חוץ וכניסה מבחוץ (34)
הכניסה אל הבית מאמצע המגרש | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, חוץ (35)
הבית בולט בצניעותו ברחוב שכולו וילות מפוארות | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, חוץ וכניסה מבחוץ ג (33)
ספסל חיצוני עשוי בטון. רגע לפני הכניסה | צילום: איתי בנית

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

פטיו שהוא מסדרון אחורי

האתגר התכנוני המרכזי שעמד בפנינו היה מבנה המגרש - מלבן ארוך וצר. לכן תוכננה הכניסה לבית ממרכז המגרש כאשר אל דלת הכניסה מוביל שביל עטוף בצמחייה. מיקום דלת הכניסה מייצר הפרדה ברורה בין הפונקציות השונות: מצד אחד החלל הציבורי (סלון, מטבח, פינת אוכל) עם היציאה לגינה, ומצד שני החלל הפרטי שבו מוקמו חדר הילדים, חדר המשחקים, חדר הרחצה הכללי ויחידת ההורים אשר כוללת חדר רחצה פרטי. בתווך, בין האזורים ואל מול דלת הכניסה, נמצאת מבואה ובה ספרייה וספסל.

אתגר תכנוני נוסף היה הצורך לאפשר כניסת אור ואוויר מכיוון רביעי - הקיר המשותף עם הבית הצמוד. לשם כך תוכנן פטיו מחופה ברצפת דק אשר אליו פונות דלתות יציאה מחדר הרחצה של ההורים ומחדר השירות הצמוד למטבח ואף שני חלונות לחדר הרחצה הכללי פונים אליו. כך זוכים כל החללים בבית לאוורור ואור טבעיים.

הפטיו יוצר למעשה "מסדרון" אחורי לבית, אשר מחבר בין יחידת ההורים למטבח. כבר בשלב התכנון דמיינו את הילדים משחקים מחבואים ותופסת בין החללים המקבילים, ולשמחתנו הדבר אכן קורה יומיום בפועל.

פנינית שרת אזולאי, סלון (12)
הנמכת התקרה אפשרה מיקום תעלות מיזוג ותאורה | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, ספרייה ומטבח (13)
מונוכרומטיות שמצליחה להיות לא מנוכרת | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, כניסה מבפנים (3)
ספסל המשמש את ההורים וילדיהם כפינת קריאה | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, ספרייה, ג (15)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, מטבח וספרייה (16)
צילום: איתי בנית

ממרכז המגרש אל לב הבית

הכניסה: שביל עם מדרגות רחבות מבטון מוחלק מוביל מהשער אל מבואת הכניסה לבית הנמצאת במרכז המגרש, ומשני צדיו שתולה צמחייה עשירה. אדני החלונות שלאורך השביל נוצקו אף הם בבטון ומשמשים כספסלים. גובהם של האדנים/ספסלים תוכנן באופן שיאפשר יציאה דרך החלונות לחצר, והילדים אכן משתמשים בהם מידי יום למטרה זו כפי שקיווינו שיקרה.

במבואה החיצונית המקורה לבית, לצד דלת הכניסה המרשימה הצבועה שחור, יצקנו ספסל בטון צף שמשמש נקודת עצירה - לחלוץ נעליים, להניח מטריות, לברך את הבית בברכת שלום. משני צדי המבואה מוקמו גופי תאורה חינניים במראה נוסטלגי.

דלת הכניסה נפתחת למבואה המפרידה בין החלל הציבורי (משמאל) לחלל הפרטי (מימין), כאשר לצד הדלת מוקם ארון בגוון הקיר שבו נמצאות כל מערכות האודיו של הבית, ומול הדלת מוקמה ספרייה גדולה צבועה לבן עם חוצצי ברזל דקיקים. לצד הספרייה הוצב ספסל המשמש את ההורים וילדיהם כפינת קריאה. מעל הספסל תלוי צילום ממוסגר של הצלם המוכשר איתי בנית. עבודות נוספות של בנית תלויות בסלון. התקרה במבואת הכניסה הונמכה לגובה שלושה מטרים ומעליה מוקמו מערכות המיזוג. הנמכת הגבס אפשרה תכנון מוקפד של ספוטים שקועים לתאורה.

פנינית שרת אזולאי, סלון (7)
חלונות גדולים מביאים את החוץ פנימה | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, סלון (8)
חלל ציבורי פתוח המאפשר שהות משפחתית משותפת | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, סלון (6)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, סלון (10)
ספסל עץ אלון צף מקיר לקיר | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, סלון (17)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, סלון ג (20)
שולחנות ברזל ופליז קטנים בתפזורת ממוקמים על השטיח | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, סלון (5)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, סלון, ג (11)
צילום: איתי בנית

הקיר המשותף מנוצל לאחסון

משמאל למבואה ממוקם החלל הציבורי של הבית, אשר בו תקרה משופעת מחופה בקורות עץ צבוע לבן, המתנשאת לגובה 5.4 מ' בחלק הגבוה ויורדת עד לגובה 3.05 בקיר של שתי ויטרינות היציאה לחצר. בחלק הגבוה ממוקמים גרילי מיזוג "עין זיקית" עגולים. בחלל הציבורי שוכנים המטבח, שולחן האוכל והסלון, אשר בהם מתרחשת רוב האינטראקציה בין דיירי הבית ושם בני המשפחה יכולים לבלות יחד באותו החלל בזמן שהם עוסקים בפעילויות שונות.

המטבח: ארונות המטבח הלבנים תוכננו לאורך הקיר המשותף עם השכנים באורך שישה מטרים, ומשלבים יחידות גבוהות בצדדים ויחידה נמוכה במרכז שבה ממוקם הכיור הכפול. בסגירת הגבס שמעל הארונות מוקמו גופי תאורה אשר מציפים את המטבח בתאורה נעימה. הכיריים ממוקמות באי השחור שמפריד בין המטבח לסלון, ומשמש לאחסנה מכיוון המטבח ולישיבה מכיוון הסלון. מעל האי מוקמו שלושה גופי תאורה מינימליסטיים מזכוכית אשר נתלו מהתקרה המשופעת.

בין הארונות הגבוהים לאי מוקמה דלת אלומיניום בלגי עם זכוכיות סבתא המובילה לחדר שירות שבו ארונות אחסנה גבוהים מצד אחד וארונות נמוכים עם כיור ומכונות כביסה וייבוש בצד השני. לצד האי מוקם שולחן האוכל המרובע שעבר עם המשפחה מביתה הקודם, ואליו צורפו כיסאות ברזל שחורים חדשים. מעל פינת האוכל נתלה גוף תאורה ישן שרכשו בני הזוג בשוק הפשפשים עוד טרם בניית הבית.

הסלון: ממוקם "עם הגב" למטבח, כאשר ספה גדולה בריפוד בצבע אפור-פחם תוחמת את אזור הסלון. שתי כורסאות מרופדות קטיפה שחורה על רגלי ברזל דקות ניצבות לצדי הספה, ושולחנות ברזל ופליז קטנים בתפזורת ממוקמים על שטיח אפור דהוי. הטלוויזיה ממוקמת על הקיר בין שני חלונות גדולים במיוחד, ומתחתיה "צף" ספסל עץ אלון מקיר לקיר. שתי הוויטרינות הגדולות בסלון נפתחות לרחבת ישיבה יצוקה אף היא בבטון מוחלק, אשר מעליה פרגולת ברזל עם סככת במבוק. בחצר כולה דשא וצמחייה, וממוקמות בה נדנדות להנאת הילדים.

פנינית שרת אזולאי, סלון, ג (9)
הספה הגדולה בסלון - עם הגב למטבח | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, סלון ומטבח (8)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, מטבח ופינת אוכל (4)
המטבח. הארונות הגבוהים על הקיר המשותף | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, רחצה ג (18)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, מטבח, ג (16)
אי המשמש לישיבה מצד אחד ולאחסון מעברו השני | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, פינת אוכל, ג (7)
צילום: איתי בנית

"בית ילדים" מלא שמחה

מימין למבואת הכניסה לבית ממוקם החלל הפרטי של הבית. מצדו הימני של המסדרון דלת לחדר השינה של הילדים, מצדו השמאלי של המסדרון ארון לאחסנה כללית (מצעים, מגבות וכו'), דלת לחדר הרחצה הכללי ודלת ליחידת ההורים, ובקצה המסדרון דלת לממ"ד המשמש כחדר משחקים.

חדר השינה של הילדים: ארון קיר גדול במיוחד וחלון ענק שמכניס אל תוך החדר את כל הירוק שבחוץ. כיום ישנים שלושת הילדים יחדיו בחדר המרווח שזכה לכינוי הקיבוצי "בית ילדים", ובו מוקמו מיטת קומתיים לשני ה"גדולים" ומיטת תינוק לקטנטונת.

הממ"ד: משמש את הילדים כחדר משחקים. מדפים עמוסי משחקים וצעצועים מספקים בו שעות רבות של הנאה. בעתיד, ישמש כחדר ילדים נוסף.

חדר הרחצה של הילדים רחב ידיים, והאמבטיה הגדולה במיוחד מאפשרת רחצה בצוותא. מול דלת הכניסה ממוקם ארון יפהפה שחור עם כיור שוקת גדול (רוחב 120) ושני ברזים. מראת ברזל שחורה תלויה בין שני חלונות עם זכוכית סבתא אשר פונים אל הפטיו המאוורר. הריצוף הגיאומטרי בשחור-לבן עם אריחי חיפוי לבנים במראה מינימליסטי מוסיפים חן לחלל המונוכרומטי.

ביחידת ההורים חלון גדול הפונה לחצר הקדמית, ובה ארון קיר הממוקם מול המיטה הזוגית. דלת אלומיניום בלגי עם זכוכית סבתא נפתחת לחדר הרחצה הפרטי הצמוד, אשר בו דלת זהה נוספת הנפתחת לפטיו. בשתי הדלתות שובצו חלונות עליונים לאוורור. הריצוף בחדר הרחצה זהה לזה שבחדר הרחצה של הילדים וגם כאן נבנה ארון עץ שחור שעליו מונחים שני כיורים נפרדים לצחצוח שיניים משותף. במקלחון המפנק נישה לבקבוקים וראש גשם תקרתי.

פנינית שרת אזולאי, ילדים (22)
חדר הילדים. שלושה יחד | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, ילדים, ג (23)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, שינה ג (30)
גם בחדר ההורים נשמרת הצבעוניות המאופקת | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, שינה ג (29)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, שינה ג (28)
צילום: איתי בנית

דבר המעצבת: תכנון הבית הזה, ממגרש ועד לבית גמור לפרטי פרטים, היה עבורי חוויה מיוחדת מאוד, וההקפדה על כל פרט ופרט בבית הזה ניכרת בתוצאה המוגמרת. נפלה בחלקי הזכות ללוות לקוחות מיוחדים - פתוחים, מתמסרים ונותני אמון. ההנאה והאהבה שליוו את תהליך העבודה המשותף הניבו את הפירות. אני מאוד גאה בבית הזה. בתכנון שלו ובעיצוב שלו, וביכולת ליצור שפה של צבעוניות מונוכרומטית ויחד עם זאת חמה ומזמינה.

פריט אהוב: עבודת הבטון המורכבת בבית אהובה עליי במיוחד (ישר בטון). הרצפה, אדני החלונות ומדרגות שביל הגישה תוכננו ובוצעו בקפידה ויצרו תשתית מושלמת לכל יתר השכבות של הבית. גם ארון הכיור בחדר הרחצה של הילדים (אלון גרבר נגרות) אהוב עליי במיוחד. הושקעה הרבה מחשבה בתכנון החלונות המתחילים מגובה המשטח, עיצוב הרהיט, בחירת הכיור, וחיפוי השיש בגימור מקור ציפור ש"חודר" אל אדני החלונות.

פנינית שרת אזולאי, רחצה, ג (25)
ארונות זהים בחדרי הרחצה של ההורים והילדים | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, רחצה, ג (24)
אצל הילדים: כיור שוקת גדול ושני ברזים | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, רחצה (23)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, רחצה, ג (29)
אצל ההורים: שני כיורים נפרדים | צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, רחצה, ג (26)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי, רחצה, ג (27)
צילום: איתי בנית
פנינית שרת אזולאי התוכנית
פנינית שרת אזולאי התוכנית
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

רשימת מכולת:

כיסא ברזל פינת אוכל: Fe סטודיו למתכת, 700 שקלים
ספסל ליד הספרייה: Collectie- פשוט לעצב יפה, 1,250 שקלים
ספה בסלון: 12,500 שקלים, IDdesign
אקססוריז בספרייה: תמה -Tema Shop. פמוטי זהב 80-95 שקלים; מספרים מעץ 79 שקלים; מסגרות ברזל עם רישומים 185 שקלים
לוח גיר שחור תלוי במטבח: 490 שקלים, Fine Lab
שטיח כותנה גיאומטרי עגול בחדר ילדים: 1,000 שקלים, Fibers

מעצבת פנים: פנינית שרת-אזולאי בשיתוף אדריכל רוני קאופמן

במדור הקודם: שיפוץ ברוח שנות השישים עם נגיעות יפניות
לכל הכתבות במדור בשיפוץ