הדיירים: זוג עם ילדים בוגרים אשר גרים מחוץ לעיר. קנו את הדירה להשקעה, אך התאהבו בה במהלך תקופת השיפוץ והחליטו לשמור אותה כדירת בילוי עירונית עבורם.

הדירה: במרכז תל אביב, בקרבת דיזנגוף. שטח הדירה 72 מ"ר + 16 מ"ר מרפסת, שלושה חדרים, שני חדרי רחצה, קומה אחת. בניין באוהאוס מקורי, בן כ-70, שמיועד לשימור מחמיר ועדיין לא עבר חידוש. מצב הדירה לפני השיפוץ היה לא טוב, אך למרות מצבה הייתה מלאת קסם בשלל המבנה המעוגל והייחודי, אופייה המיוחד והריצוף המאויר.

החזון: מקסום השטח הקיים - הפיכת הדירה משני חדרי שינה, סלון ומטבח קטנים וחדר רחצה אחד, לשני חדרי שינה, חלל ציבורי מרווח ופתוח ושני חדרי רחצה. האתגר היה להפוך את הדירה לעכשווית תוך שמירת ומתן כבוד למקוריות, להוויה ולקונספט הבאוהאוס. התייחסות מעודנת למבנה האונייתי של הדירה כהשראה (לאורך השיפוץ הצוות קרא לדירה "בית האונייה" בשל המבנה המזכיר אונייה).

עבודות הנגרות בבית (ארונות הבגדים, מטבח ועוד) עוצבו על ידי המעצבים כך שיותאמו לחזון, ויהיו עכשוויים (פתיחה בלחיצה, לבן נקי) אך עם רוח קלאסית (סרגלים עדינים מאוד). נעשה שימוש רב בצבע לבן על מנת ליצור מראה נקי, מכיוון שהרצפה היא הדומיננטית בדירה באופן כללי, תוך התייחסות למה שהיה קיים במקור.

משך השיפוץ: ארבעה חודשים

עלות השיפוץ: 450 אלף שקלים כולל הכל

מעיין זוסמן (20), מבט מבחוץ (צילום: גדעון לוין)
הבית שזכה לכינוי "בית האונייה". לשימור מחמיר | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (7), מרפסת ג (צילום: גדעון לוין)
המרפסת העגולה מקיפה כשני שלישים מן הבית | צילום: גדעון לוין

עוד בערוץ עיצוב הבית:

טוב שכן קרוב

הוחלט לשמר את הריצוף המקורי, דבר שהיה נראה משונה בשלב ראשוני לרבים. הדבר דרש פירוק עדין ביותר של האריחים (לצורך העברת תשתיות), שמירה וריצוף מחדש. בשל צורתו הגיאומטרית של הריצוף היה ניתן להניחו כך שייצור צורות שונות, ובמקור באמת היה מונח באופן שונה בכל חלל. בהשראת בית האונייה הוחלט להניחו כך שנוצרו "גלים", כרמיזה לים.

ידענו שאנחנו גבוליים ביותר בכמות הקיימת. בשלב הריצוף גילינו שחסרים כמה אריחים, ומכיוון שהם מקוריים ידענו שלא נוכל למצוא כאלה בחנויות. הקבלן המבצע דפק על דלתות השכנים ומצא אריחים עודפים אצל אחד השכנים. לשמחתנו, השכן הסכים לתת אותם. כמות מכסה של ריצוף זה חשוב, ושכנים טובים עוד יותר!

מעיין זוסמן (18), מסדרון ג (צילום: גדעון לוין)
הכניסה שמשני צדיה חדרי השינה | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (15), מסדרון ג (צילום: גדעון לוין)
חלק מן הדלתות מקוריות וחלקן חדשות שהותאמו לסגנון | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (19), כניסה ג (צילום: גדעון לוין)
זכוכית מחוסמת שמאפשרת מעבר אור אך גם מעניקה פרטיות | צילום: גדעון לוין

קודם חדרים, אחר כך סלון

נכנסים למסדרון המואר משני כיווניו על ידי קיר בנוי בנגרות ובו זכוכית מחוסמת התואמת לתקופת הבניין. עם הכניסה למסדרון רואים שני גופים תאורה תלויים משלבים את המראה הקלאסי אך העכשווי כאחד. היה רעיון ראשוני, הרפתקני, ליצור את הקירות הגובלים בין חדרי השינה למסדרון מלבני סיליקט מקוריות של הדירה שפורקו, ולהותיר ביניהן רווחים למעברר אור. הלבנים היו מפוררות למדי, ולא היה אפשר להשתמש בהן, אך משם נולד הרעיון למחיצות זכוכית מחוסמת בתוך נגרות המותאמת ליתר הפתחים והמאפשרת פרטיות אך מעבר אור.

חדר שינה מאסטר: בכל צד של המסדרון כניסה לחדר שינה. הדלתות חדשות, אך יוצרו במיוחד כדי שיתאימו ליתר החלונות והדלתות אשר היו קיימים ואשר חודשו ושוחזרו. בחדר שני ארונות גבוהים בצדי המיטה הזוגית. המיטה תוכננה ויוצרה במיוחד לדירה ובגבה נחשף קיר לבני סיליקט מקורי אשרר נצבע בלבן. על הקיר תלויה תמונה של עבודת נגרות שיצר הדייר הקודם של הדירה, שהיה נגר בצעירותו - גם התמונה מחברת את היסטוריית הדירה לקיים.

מהמאסטר הורים ניתן לצאת למרפסת המעוגלת המקיפה כשני שליש מהדירה, דרך דלת שעברה שחזור. גוף התאורה התלוי במרכז החדר וגופים התלויים על קירות המרפסת שייכים לאותה הסדרה (אסף וינברום). הסורגים שעל החלונות הוחלפו וחודשו בסורגים בעלי אופי מסורתי ותקופתי. מתוך המאסטר יש מעבר לחדר רחצה צר דרך קיר זכוכית.

חדר שינה נוסף: בצד ימין של המסדרון, כניסה לחדר שינה נוסף ובו ארון קיר באותה השפה של ארונות המאסטר, מיטת יחיד מינימליסטית (pas normal) וצילום בניין באוהאוס תל אביב אחר של ערן מנור. אל תוך הנישה הוכנסה פלטת ברזל המנצלת את החלל ויוצרת שולחן עבודה בתוךך הנישה. פלטת הברזל מדברת בשפת אי המטבח שאף הוא מחומר זהה בממדים שונים. כיסא הפינה נרכש בשוק הפשפשים.

חדר רחצה: בהמשך המסדרון, בצד ימין, יש חדר רחצה קטן נוסף, שגם בו כל הפריטים תוכננו במיוחד.

מעיין זוסמן (9), חדר שינה (צילום: גדעון לוין)
חדר השינה הראשי. עם יציאה למרפסת | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (10), חדר שינה (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (8), חדר שינה (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (11), חדר רחצה כיור ג (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (12), חדר רחצה ג (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (16), שירותים (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (17), מקלחון ג (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

המטבח: בהמשך המסדרון נפתח החלל הציבורי המעוגל. בחלל מטבח בצורת מסגרת בשפת יתר הנגרות בבית ובו שני מקררים אינטגרליים, מכונת כביסה ומייבש. בגב המטבח תלויות יצירות. אי המטבח הוא כאמור, פלטת ברזל המונחת על גבי בסיס נגרות. משקלה של הפלטה כ-300 ק"ג. גם פה ניתן לראות את המפגש בין קלאסי למודרני.

הסלון: ספה עם רגליים מוזהבות, גוף תאורה התלוי על הקיר והוא דומיננטי וקלאסי, עשוי מברזל שחור בעיצובו של "סרג' מויי" בשנות ה-50. מוט שחור מברזל, סולם ברזל ומעמד טלוויזיה בשילוב ברזל וקררה תוכננו במיוחד ומעבירים את רוח ה"אונייה" של הדירה (סולם שעליו מטפסים באונייה, ומעקה מעוגל הדומה לזה באוניות). בנוסף, יצירות האמנות בדירה בגווני כחול המרמזים על ים. מהסלון וגם מהמטבח דלתות יציאה למרפסת.

דבר המעצב: תכנון דירה במבנה כה ייחודי, בבניין כה מיוחד, הוא חוויה ייחודית ביותר. התהליך היה מאתגר בכל שלב אך מספק ומלמד ביותר. 

טיפ: בבניין עם מורכבות גבוהה חשוב לעבוד עם בעלי מקצוע טובים אשר ידעו להתמודד עם מורכבויות טכניות אשר עולות בבנייה לא סטנדרטית -  החל מהקבלן המבצע ועד לבעלי מקצוע העוסקים בשחזור פריטים מקוריים.

פריט אהוב: הקומפוזיציה שנוצרה בחדר רחצה הורים (מראה עם מדף מברזל, פלטת קררה, תאורת לינסטרה פשוטה וכיור קוריאן עם משטח וכלים שחורים) היא אהובה במיוחד. חיבורי חומר ופשטות לצד איחוד באים לידי ביטוי באזור הקטן הזה.

מעיין זוסמן (13), ארון (צילום: גדעון לוין)
חדר השינה המשני. מיטת יחיד מינימליסטית | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (14), כיסא ג (צילום: גדעון לוין)
פלטת ברזל שחורה יוצרת נישת עבודה | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (1), סלון (צילום: גדעון לוין)
האריחים פורקו והורכבו מחדש בצורת גלים | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (6), ספריה ג (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (3), מטבח (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (2), מטבח (צילום: גדעון לוין)
המטבח. הרבה לבן, שמשאיר את הדומיננטיות לרצפה | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (5), אי במטבח (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (4), אי במטבח (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (21), חלל לפני (צילום: גדעון לוין)
הדירה לפני, עם האריחים היוצרים דוגמה אחרת | צילום: גדעון לוין
מעיין זוסמן (22), לפני ג (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
_OBJ_OBJ

רשימת מכולת:

ספה שחורה בשילוב רגליים מוזהבות: טולמנס אאוטלט, כ-6,000 שקלים 
כורסה צבע סלמון של GUBI: כ-7,000 שקלים, Pas Normal 
כיסא פינת עבודה: כ-1,000 שקלים, שוק הפשפשים 
שטיח: FIBERS, כ-1,500 שקלים

תכנון ועיצוב פנים: אמיר נבוןמעיין זוסמןאיילת פיצ'ון עוז וכרמית גת, במסגרת תכנית המנטורינג של סטודיו 6B

במדור הקודם: חום, שחור והרבה אור: בית ייחודי ברמה"ש
לכל הכתבות במדור בשיפוץ 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?