הדיירים: בני זוג בני 35. אלעד, מעצב פנים, ויהודה, מזכיר משפטי במערכת בתי המשפט.

הדירה: דירת שני חדרים בשטח של 50 מ"ר במבנה צמוד קרקע הנמצא במושב אבן ספיר הסמוך לירושלים.

החזון: כששותפתי למשרד, טלי פורת סטרר, ואני ניגשים לפרויקט חדש, אחת השאלות הראשונות שאנו שואלים את הלקוחות היא "מה מרגש אתכם?". בפרויקט הזה, שבו אנחנו המעצבים ואני הלקוח, נדרשנו לענות על השאלה בעצמנו. כמי שמתעסקים מדי יום בתכנון ועיצוב חללים וחשופים לטרנדים, טקסטורות וחומרים שונים, מהר מאוד הבנו שחומרי הגמר ה"יפים והנקיים" יישארו מחוץ למפתן הדלת, ובמקומם נשתמש בחומרים "אסורים". כך נכנסו חלודה, כתמי זמן, ארונות כיבוי אש וארגזי תחמושת והיוו לוח השראה לפרויקט כולו. החלום היה ליצור חלל פתוח, על זמני, מסעיר ומלא ניגודים, ועם זאת לשמור על ניקיון אדריכלי שיעטוף פשטות עיצובית יחד עם עושר חומרי.

משך השיפוץ: תהליך התכנון והשיפוץ ארך כשלושה חודשים.

עלות השיפוץ: כ-200 אלף שקל כולל הכל. החל בעבודות קבלן ואנשי מקצוע, החלפת תשתיות, החלפת אלומיניום, חומרי גמר ונגרות ועד הלבשת הבית.

סלון
שימוש בחומרים אסורים | צילום: גלית דויטש
סלון
ניקיון אדריכלי שיעטוף פשטות עיצובית | צילום: גלית דויטש
סלון
ארגזי תחמושת כשולחן סלון | צילום: גלית דויטש
כריות סלון
כריות פופ מוסיפות צבע והומור | צילום: גלית דויטש
איפור
צילום: גלית דויטש
פינת אוכל
צילום: גלית דויטש
אחד לאחד
צילום: גלית דויטש

עוד באתר לעיצוב הבית:

סגנון תעשייתי גולמי ומחוספס

החלל עבר שיפוץ כללי וכך, למעט קירות המעטפת, לא נשאר דבר מהתכנון המקורי. חלוקת החללים וסכמת המעברים בדירה מושפעות מקיר קונסטרוקטיבי שעובר במרכזה והפך, מכורח המציאות, לאלמנט אדריכלי דומיננטי. כדי להדגיש אותו אף יותר, חופה הקיר בלוחות פח תעשייתיים בגוון שחור שהיוו בסיס לבחירת שאר החומרים ולהלבשת הדירה. מצדו האחד של הקיר נמצא החלל הציבורי הכולל סלון, מטבח ופינת אוכל, ואילו מצדו האחר נמצא החלל הפרטי הכולל חדר שינה, חדר רחצה ונישת שירות. בין שני החללים נמצא פתח מעבר חופשי ללא דלת.

קירות הדירה כולה נצבעו טיח אקרילי בגוון אפור גרפיט, שאליו הותאם, עבור החלונות, פרופיל אלומיניום דמוי בלגי, גם הוא בגוון אפור גרפיט. זכוכית חלבית מבודדת את הדירה מהסביבה וכן מסננת ומרככת את האור החודר פנימה. עבור הריצוף נבחרו קורות עץ אורן לא מעובד לחלל הציבורי, וצפחה מבוקעת לחלל הפרטי, חומרים המיועדים בדרך כלל לחוץ. קורות האורן נשפכות לכיוון החלל הפרטי בצורה אמורפית היוצרת במה שממנה יורדים בשלוש מדרגות אל אזור השינה והרחצה.

בשני החללים, הציבורי והפרטי, הופרדו הפונקציות השונות בעזרת קירות מנותקים המתחילים ברצפה אך אינם מסתיימים בתקרה. כך צומח קיר טלוויזיה ממשטח העבודה במטבח ויוצר חיץ בינו לבין הסלון, ואילו בחדר השינה גב המיטה הופך גם הוא לקיר חוצץ, ומצדו השני נתלו ארון וכיור רחצה.

אין שפה סגנונית אחת בדירה. יש בה הרבה מהסגנון התעשייתי הגולמי והמחוספס על חומריו הגסים בעלי הצבעוניות הניטראלית. אלה מהווים בסיס לאלמנטים שונים בצבעוניות עזה בשילוב קריצות הומוריסטיות.

אחד לאחד
צילום: גלית דויטש
פינת אוכל
פינת האוכל. שולחן עץ עגול וכיסאות פלסטיק של איימס במבחר גוונים | צילום: גלית דויטש
פינת אוכל
צילום: גלית דויטש
מטבח
המטבח. קומפקטי אך מכיל את כל המרכיבים הדרושים | צילום: גלית דויטש
מטבח
חיפוי פורמייקה בגוון סופר מט אפור גרפיט | צילום: גלית דויטש
מטבח
ארונות כיבוי אש אמיתיים | צילום: גלית דויטש
מטבח
צילום: גלית דויטש
מטבח
צילום: גלית דויטש

ארונות כיבוי אש מקוריים

המטבח: המטבח קומפקטי אך מכיל את כל המרכיבים הדרושים. הארונות התחתונים, המיועדים לאחסון, עשויים חיפוי פורמייקה בגוון סופר מט אפור גרפיט, ואליהם הותאם משטח עבודה באפור בהיר. שלושת הארונות העליונים, שמוקמו כך שיהיו נגישים מעל הכיריים, הם ארונות כיבוי אש מקוריים עשויים פח בגימור אדום עז. כדי להשלים אווירה אורבנית ולהתחבר לצבעוניות שנבחרה, צופה מקרר ישן בטפט נייר בדוגמת רחוב לונדוני שבו מופיע אוטובוס קומתיים אופייני. 

הסלון: הקיר המנותק, החוצץ בין המטבח לסלון, משמש בצד הסלון כנישה לטלוויזיה שטוחה, לספרים ולחפצי נוי. הסלון, שקיר אחד שלו נצבע כחול עמוק, כולל מקומות אחסון פונקציונליים ופינת ישיבה מרווחת. ספת שזלונג מרופדת בד ג'רסי אפור ניצבת בסמוך לשולחן בעל פלטה צהובה עגולה וארגזי תחמושת ישנים המשמשים כשולחנות קפה ולהנחת חפצי נוי. אל אלו הותאמו כריות פופ שלוקטו בחנויות שונות ותמונת כבשה של קדישמן המוסיפות צבע והומור לחלל.

פינת האוכל: פינת האוכל הקטנה, הנמצאת בין המטבח לסלון, מורכבת משולחן עגול עשוי עץ וכיסאות פלסטיק של איימס במבחר גוונים.

אחד לאחד
צילום: גלית דויטש
שינה
צילום: גלית דויטש
שינה
חלל השינה. בנוי משני מפלסים | צילום: גלית דויטש
שינה
צילום: גלית דויטש
שינה
צילום: גלית דויטש
אחד לאחד
השפה האורבנית והצבעונית באה לידי ביטוי גם בגב מיטה | צילום: גלית דויטש
שינה
גב המיטה הופך לקיר חוצץ, ומצדו השני ארון וכיור רחצה | צילום: גלית דויטש
שינה
צילום: גלית דויטש

הומור בחדר השינה

חדר השינה: החלל הפרטי בנוי משני מפלסים. מדרגות מפרידות בין אזור המשמש כנישת אחסון וטלוויזיה לבין אזור המיטה והרחצה. גם כאן נמשכת אותה שפה אורבנית וצבעונית שבאה לידי ביטוי למשל בגב מיטה ומיטה שהוזמנה במיוחד העשויה לוחות OSB צבועים לבן, ובאריחי חדר הרחצה התעשייתיים. משפט מפתח על קיר גב המיטה, כריות הפופ והתמונות שצוירו על ידי אלעד משחקות כאן את אותו תפקיד צבעוני והומוריסטי כמו פרטי האמנות והכריות בסלון. 

אזור הרחצה: אזור הרחצה עשוי ארון תלוי המורכב ממסגרת עץ ודלתות באפור שעליו מונח כיור באופן חופשי. ארגזי תחמושת קטנים משמשים כאן לאדנית ולאחסון מגבות. יחד עם לבנים מלבניות בלבן ומראה נטולת מסגרת הם תורמים לאווירה האורבנית מחוספסת.

רחצה
ארון וכיור רחצה שנתלו בגב המיטה | צילום: גלית דויטש
רחצה
ארגזי תחמושת קטנים משמשים כאן לאדנית ולאחסון מגבות | צילום: גלית דויטש
רחצה
צילום: גלית דויטש
רחצה
ארון תלוי המורכב ממסגרת עץ ודלתות באפור | צילום: גלית דויטש
רחצה
צילום: גלית דויטש

דבר המעצב: חוויה יוצאת דופן ומהנה מתחילתה ועד סופה. התהליך היה אפוף תחושה של חופש ללא הגבלה תכנונית ועיצובית של גורם שלישי. עצם העיצוב לעצמי יצר את האפשרות לשבור מוסכמות (כהה לא בהכרח מקטין), והתוצאה היא של חלל מפתיע ומרגש כל יום מחדש.

טיפ: להתחיל בחלום ולסיים בחלום בלי להתפשר בדרך.

פריט אהוב: השלם עולה על סך חלקיו. פריט זול היוצא מהקשרו יכול בהחלט להפוך לפונקציונלי, חינני ובעל ערך עיצובי.

שירותים
צילום: גלית דויטש
שירותים
צילום: גלית דויטש
סלון לפני
הסלון לפני | צילום: גלית דויטש
מטבח לפני
המטבח לפני | צילום: גלית דויטש
רחצה לפני
חדר הרחצה לפני | צילום: גלית דויטש
אחד לאחד, התוכנית לפני
התוכנית לפני | צילום: אחד לאחד
אחד לאחד, תוכנית השיפוץ
תוכנית השיפוץ | צילום: אחד לאחד
_OBJ

1:1 אחד לאחד - מעצבים פנים - אלעד יששכר וטלי פורת סטרר

במדור הקודם: הישראלית ששיפצה וילה חלומית באיטליה
לכל הכתבות במדור בשיפוץ