הדיירים: זוג הורים פלוס שלושה ילדים בני 9, 7, ו-4 וכלב. האם מעצבת פנים ומרצה, עובדת מהבית.

הדירה: דירת קרקע הממוקמת בשכונת מעוז אביב (אזור צפון תל אביב). הדירה נקנתה לפני 10 שנים כששטחה היה 65 מ"ר בלבד. לאחר מספר שנים הורחבה הדירה לכיוון צפון, ובשנה האחרונה הורחבה אף לכיוון דרום. שטחה כיום, לאחר שתי ההרחבות, כ-95 מ"ר. לדירה פתחי יציאה לגינה משותפת של הבניין. מבנה הבניין בן 50, והוא חלק משכונה שלמה אשר בנויה ממבנים חזרתיים - מבני רכבות עם חצרות משותפות בין הבניינים. כל הדירות בעלות שני כיווני אוויר, צפון ודרום - נקודה מאד קריטית בעת תכנון הפנים של הדירה.

מיכל צרפתי, סלון צבי (צילום: יואב ז'אק)
דירה אחת, שלושה שיפוצים | צילום: יואב ז'אק
1 (צילום: יואב ז'אק)
רצפת פרקט, אלון מולבן | צילום: יואב ז'אק

מיכל צרפתי, יציאה לחצר (צילום: יואב ז'אק)
המטבח פנימי ללא מגע עם החוץ | צילום: יואב ז'אק

החזון: האילוצים אשר נדרשתי להתמודד כמתכננת, הינם המספר המועט של כיווני האוויר, הפרופורציות של החלל (אורך ביחס לרוחב), ומיקום בריכות מי השופכין אשר ממוקמות רק בצפון. כמו כן, מאחר והדירה עברה שלושה גלגולים של שיפוצים: בעת הקנייה, ושתי הרחבות נוספות, היה ניסיון לקחת בחשבון בתכנון הראשוני את התוספות העתידיות, כך שכל תוספת לא תייצר שינויים בחלל הפנימי שכבר שופץ, ושכמובן, התפרים שבין הישן לחדש יטושטשו, והחלל החדש שמתקבל יהיה רציף והרמוני. המחיר שאנו משלמים על כך הוא שהמטבח (מתוך ידיעה מראש) הוא פנימי ואין לו כל מגע אל החוץ.

ההחלטה הראשונית היתה להפוך את הדירה, כך שהחלל הציבורי (חדר המגורים) יפנה אל הצד הדרומי ואל הגינה. הצד הצפוני, גם הוא מייצר מבט משמעותי, של חורשה פראית יותר וגינת משחקים. ולכן אחת המטרות התכנוניות והעיצוביות היתה לייצר כמה שיותר פתחים ומבטים. מבטים קצרים אל הפנים ומבטים ארוכים יותר אל החוץ. ריבוי הפתחים בדירה היווה כלי ליצירת תחושת עומק ומרחב. למשל, מהמטבח ניתן להשקיף על חדר הילדים וממנו לגינה הקדמית, מפינת העבודה שבחדר השינה ניתן להשקיף על חדר המגורים והכניסה, וכו'. על מנת שהמחיצה המפרידה בין חדר הילדים למטבח לא תסתיר את הנוף ותחשיך את הבית, הפכה המחיצה לאחר התלבטות ממושכת למערכת של שתי דלתות הזזה לתוך קיר, אשר נפתחות בבוקר, ונסגרות בערב כאשר הילדים הולכים לישון.

מיכל צרפתי, מטבח (צילום: יואב ז'אק)
פתחים ומבטים, פנימה והחוצה | צילום: יואב ז'אק

מיכל צרפתי, סלון חלון (צילום: יואב ז'אק)
משחקי גוונים על הקירות | צילום: יואב ז'אק

משך השיפוץ: השיפוץ הראשון שכלל הריסה מוחלטת ובנייה מחודשת כולל יציקת רצפה והחלפת כל המערכות, ארך כחודשיים וחצי, ולאחר מכן כל הרחבה ארכה כחצי שנה (כולל יציקת שלד וכו').

עלות השיפוץ: השיפוץ הראשון עלה בזמנו כ-250 אלף שקל וכלל שבירת קירות, החלפת צנרות חשמל ואינסטלציה, נגרות ותכנון. השיפוצים השני והשלישי (תוספות בנייה) עלו כ-220 אלף שקלים, וכללו שלד ואלומיניום, טיח חוץ ופנים.

תיאור כללי של השיפוץ: הדירה המקורית נהרסה כליל, כולל הרמת הריצוף שישב על חול ללא תשתית של רצפה יצוקה מתחת. כל המיקומים המקוריים של הדירה שונו. אלמנטים קונסטרוקטיביים נשארו כפי שהיו. נעשה ניסיון לייצר בבית כמה שיותר פתרונות אחסון בצורה שלא תעמיס את החלל ולניצול מרבי. כל הנגרות הקבועה בבית בוצעה על ידי נגר (מוחמד אגרבייה), על פי תכניות שמסרתי לו ותוך התאמה למידות בשטח.

מיכל צרפתי, פינת אוכל (צילום: יואב ז'אק)
פינת האוכל מובילה לפינת העבודה | צילום: יואב ז'אק

מיכל צרפתי, פינת עבודה (צילום: יואב ז'אק)
כאן יושבים ומתכננים בתים אחרים | צילום: יואב ז'אק

כל חלל נחשף לחלל אחר

דלת הכניסה מפרידה בין המטבח לבין חדר המגורים. מצד אחד רואים את הסלון ואת החלל של פינת האוכל, ובצד השני רואים את המטבח הפונה אל הסלון, ומתוך המטבח רואים גם את חדר הילדים. מול הכניסה ישנו קיר עצמאי קטן אשר מסתיר את הכניסה לחדר הרחצה. קיר זה משמש גם כגב לדלפק ישיבה במטבח. חדרי השינה ממוקמים פנימה.

הסלון: הסלון הוא החלל שבמרכז הבית. יש קשר ויזואלי בין שאר החללים בבית אליו: לדוגמה, פינת העבודה הממוקמת בחדר השינה פונה לסלון באופן כזה שפינת העבודה נחשפת, אך האזור הפרטי שבחדר השינה מוסתר. הספה ושולחן הסלון נקנו בחנות "חדרים" בתל אביב, כיסא הנדנדה מבית הורי. הקירות שבחלל הציבורי מגוון בחמישה גוונים מנוכרומטיים שונים (מלבן ועד אפור בהיר). ההבדלים כמעט אינם נראים לעין, אך מייצרים תחושת עומק. כמו כן, יש שימוש בסוגי צבעים שונים לאותו הגוון, למשל, גוון אחד יכול להיצבע בצבע אקרילי רגיל, או באוניאור (צבע שמן על בסיס מים), או בסופרלק (צבע שמן מבריק). הריצוף בסלון, כמו בכל שאר הבית הוא פרקט אלון תלת שכבתי מולבן, גמר שמן.

פינת האוכל: החלל בו ממקום שולחן האוכל (שנקנה בטולמנס) הינו חלל פתוח מכל צדדיו אל החוץ, באמצעות חלונות אלומיניום גדולים ובצד אחד מחובר אל הסלון. כל החלל הדרומי מאובזר בתריסי רפרפה חיצוניים, אשר באמצעותם ניתן לקבוע את מידת החשיפה החוצה.

מיכל צרפתי, חדר שינה ארון (צילום: יואב ז'אק)
ארון מצעים מברזל בחדר השינה | צילום: יואב ז'אק

מיכל צרפתי, חדר שינה פינת עבודה (צילום: יואב ז'אק)
פינת עבודה בחדר, צופה אל הסלון | צילום: יואב ז'אק

פינת העבודה: בחלק המוסתר יותר של חלל פינת האוכל ממוקמת פינת העבודה שלי, שתוכננה ובוצעה על ידי נגר. את הכיסאות הישנים מצאתי ברחוב ובחרתי שלא לצבוע אותם כדי לשבור את המראה הנקי של פינת העבודה.

חדר השינה: החדר הדרומי הוא חדר שינה של ההורים כשבתוכו ממוקמת פינת עבודה קטנה לאב.  גם פינת העבודה הזו תוכננה על ידי נגר. הוא עשוי ממשטח מרחף הכולל בתוכו שתי מגירות, מסתור למחשב ומדפים צפים. בנוסף לארון הקיר שבחדר, בצד המיטה ממוקם ארון ברזל שנעשה על ידי מסגר, שחלקו התחתון אטום וחלקו העליון עשוי ממסגרת ברזל וזכוכית שקופה והוא משמש לאחסון המצעים והמגבות.

מיכל צרפתי, חדר ילדים שטיח (צילום: יואב ז'אק)
חלל אחד לשלושה ילדים | צילום: יואב ז'אק
מיכל צרפתי, חדר ילדים בועז (צילום: יואב ז'אק)
לכל ילד ישנה מיטה, ארון ושולחן משלו | צילום: יואב ז'אק

מיכל צרפתי, חדר ילדים אוסף (צילום: יואב ז'אק)
אין חזרות, כל בובה אחרת | צילום: יואב ז'אק

חלל אחד, שלושה מוקדים

חדר הילדים: החדר פונה לצד הצפוני. שלושת הילדים ישנים בחלל מרווח אחד גדול (25 מ"ר) אשר ניתן להיכנס אליו או מהמטבח או מהמסדרון. היה לנו חשוב שבשנים הראשונות לחייהם הם יגדלו באותו החלל וייהנו מהמרחב הפתוח שלו ומהירוק שבחוץ. החלל מחולק לשלושה מוקדים שונים, כך שלכל ילד ישנה מיטה, ארון ושולחן משלו, ויש תחושה של הפרדה מצד אחד ושל פינה אישית יותר, ומצד שני, החלל הוא חלל אחד ומשותף. כדי לתת מענה לצורך בייחודיות, בחרנו בריהוט שונה לכל אחד מהילדים, שבכל זאת ייצר שפה אחידה.

מיכל צרפתי, חדר ילדים ארון כביסה (צילום: יואב ז'אק)
דלתות הארון הן גם לוח משחק | צילום: יואב ז'אק
מיכל צרפתי, חדר ילדים מיטה דניאלה (צילום: יואב ז'אק)
הרבה שטחי אחסון ומידוף בחלל | צילום: יואב ז'אק
מיכל צרפתי, חדר ילדים מיטה בועז (צילום: יואב ז'אק)
כל ילד והריהוט המאפיין אותו | צילום: יואב ז'אק

מיכל צרפתי, חדר ילדים יעל (צילום: יואב ז'אק)
מיטה גבוהה לניצול מרבי של אחסון | צילום: יואב ז'אק

המיטה של הילדה המרכזית מוגבהת, על מנת לנצל את הגובה לטובת שטחי אחסון ועל מנת לייצר שונות וייחוד בין כל מיטה. הפינה של הילד הבכור מובלעת בתוך החלל הגדול ומייצרת הפרדה בין השטח של שתי הבנות. כשתידרש חלוקה של החדר לשני חללים נפרדים, ניתן יהיה לעשות זאת בקלות. החדר עובר כל הזמן שינויים, בהתאם לצרכים השונים שנוצרים עם גדילת הילדים.

חדר הרחצה: בדירה ישנו חדר רחצה אחד הממוקם בין חדר השינה של ההורים לבין חדר הילדים. הוא מכיל ארון תלוי, עשוי מ-mdf גמר צבע מבריק (אפור ירקרק), המשטח עשוי מעץ מלא. ארון האמבטיה מנותק הן מהרצפה (אבן אפורה) והן מהמשטח שמעליו על מנת לייצר תחושה אוורירית בחלל.

חצר: החצר היא חצר משותפת של כל הבניין ולכן איננו מוצאים לשם ריהוט פרטי, אך מצד שני אנחנו טיפחנו והכנו אותה לפינה נעימה ואסתטית, הכוללת נדנדת עץ, סולם במבוק וספסל גינה נחמד.

מיכל צרפתי, חדר ילדים מיטה דניאלה (צילום: יואב ז'אק)
גם פרטי גם משותף | צילום: יואב ז'אק
מיכל צרפתי, חדר ילדים בית בובות (צילום: יואב ז'אק)
בית בובות ופינת מנוחה | צילום: יואב ז'אק

מיכל צרפתי, חדר רחצה (צילום: יואב ז'אק)
חדר רחצה בין החדרים | צילום: יואב ז'אק

דבר המעצב: באופן כללי הדירה בעלת אילוצים רבים אשר נובעים כפי שנכתב מגודל הדירה, כיווני האוויר, מיקום מערכת האינסטלציה וכו'. בגלל שהצורה הכללית של הדירה היא מלבן ארוך שבשני קצותיו הצרים ממוקמים הפתחים, נוצר מצב בלתי נמנע שנוצרים חללים "כלואים" ללא כיווני אוויר. הדילמה היא האם בחללים אלה למקם את המטבח והאמבטיה, מה שמנוגד לכל היגיון תכנוני, או שלמקם בהם את חדרי השינה, ואז ייווצרו חדרי שינה ללא חלונות. אני בחרתי באופציה הראשונה מתוך ידיעה מוקדמת של המחיר שהדירה תשלם. אני מודה כי נוכחתי שהמחיר אינו כבד כפי שחשבתי, וזאת בזכות מערכת הפתחים אשר קיימת בדירה המחדירה אור ומבטים אל החוץ.

פריט אהוב: הפריטים נאספו, שופצו ונקנו במהלך השנים, עד עכשיו אני ממשיכה לאבזר את הדירה. לוקח הרבה זמן למצוא את הפריט הנכון, ובכלל רוב הרהיטים בדירה מוזמנים מבעלי מקצוע, ואינם מוצרי מדף (לצערי). אני מאד אוהבת את כסאות האוכל של הדלפק אשר נקנו בטולמנס עודפים, את ארון הברזל הלבן בחדר השינה שיוצר על ידי מסגר.

מיכל צרפתי, חצר (צילום: יואב ז'אק)
יציאה לזולה בחצר המשותפת לבניין | צילום: יואב ז'אק

מיכל צרפתי, חצר (צילום: יואב ז'אק)
ואי אפשר בלי נדנדה וסולם | צילום: יואב ז'אק

תכנון ועיצוב פנים: מיכל צרפתי, 054-6312318

במדור הקודם: הדירה הדרמטית של מעצב האירועים
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו