הדיירים: זוג הורים בסביבות גיל 40 ושלושה ילדים בני 11, 7 ושנה.

הדירה: 125 מ"ר בצפון הישן בתל אביב. הדירה ממוקמת בקומה שלישית בבניין בן כ-50 שנה, והיא עורפית בת ארבעה כיווני אוויר ופונה לחצר. מצב הדירה היה מוזנח ביותר (הדיירת הקודמת הייתה אישה מאוד מבוגרת), והיא מעולם לא עברה חידוש או שיפוץ בסיסי. הדירה הייתה בת 3 חדרים בלבד + חדר רחצה אחד ושירותים מופרדים. בחלק המזרחי שלה הייתה מרפסת סגורה ומטבח סגור שממנו הייתה יציאה למרפסת שירות. 

אביטל טרן-כהן, מטבח אי גובה
חלון לים התיכון. אי המטבח | צילום: שירי רדושיצקי

הקירות בחזית הדרומית ספגו רטיבות של שנים, ומלבד השיפוץ היה צורך לחדש ולאטום מבחוץ את כל הדירה. הדירה התקלפה, והיו הבדלי גובה תקרה בחלקים הציבוריים בגלל המרפסת, ובכל האזור של חדר הרחצה והשירותים בגלל בוידמים מעופשים. האינסטלציה הייתה ישנה ורקובה וגם הפתחים והחלונות לא היו במצב שמיש. באחד מחדרי השינה נפער פתח גדול בתקרה שנסגר בצורה מאולתרת בבנייה קלה וציפוי עץ.

החזון: להפוך את הדירה לדירת 5 חדרים + שני חדרי רחצה. בני הזוג רצו ליצור הפרדה בין חלל ציבורי לחללים פרטיים, וגם אותם להפריד בין אזור חדרי הילדים לסוויטת הורים על מנת ליצור פרטיות ושקט. הרעיון היה ליצור אנרגיה וזרימה טובה בבית, כאשר לכל אחד יש את הספייס, הפרטיות והביטוי העצמי שלו בתוך החלל. 

בנוסף, ביקש הזוג להפוך את המטבח ללב הבית, מאחר ורוב הפעילות מתרכזת שם (הבעל חובב בישול והילדים שותפים פעילים). המטרה הייתה לאחד את המטבח והסלון לחלל אחד על מנת שההורים יהיו בקשר עין גם בזמן פעילות במטבח.

אביטל טרן-כהן, מטבח שולחן גובה
חלל ציבורי ופתוח. הסלון | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, לפני אחרי סלון
מרפסת סגורה באמצע הבית. המטבח לפני ואחרי | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, לפני אחרי פינת עבודה
לא במצב שמיש. הסלון לפני ואחרי | צילום: שירי רדושיצקי

היה צורך גדול בפתרונות אחסון רבים מאחר והזוג הביא עמו המון ציוד כדוגמת חליפות צלילה, מזוודות, צעצועים, ספרים וציוד מטבח כגון מכונת אספרסו, מיקסרים, סירים וכו'. הבית החדש היה אמור להיראות מסודר ונקי לכל אורך היום, כשלכל דבר יש מקום טבעי לחזור אליו.

הדיירים ביקשו לקבל מראה נקי ועדכני לדירה, אך יחד עם זאת, בחירת החומרים והצבעים באה ממחשבה שהדברים יהיו רלוונטיים גם בעוד עשר שנים ולא מתוך אופנה חולפת.

משך השיפוץ: כחודש ימים של תכנון, כולל הכנת כתב כמויות ותוכניות ביצוע לשם קבלת הצעות מחיר ובחירת בעלי מקצוע, ועוד חודש וחצי של עבודה.

עלות השיפוץ: כ-500 אלף שקלים, שכללו איטום וצביעה חיצונית של כל הדירה, החלפת צנרת אינסטלציה בכל הדירה והוספת קו ביוב חדש, החלפת כל החלונות, התריסים והדלתות, הנמכות גבס ומערכת מיזוג בכל הדירה, עבודות נגרות, מטבח ושיש וכו'.

אי, מדף מרחף ופינת עבודה משותפת

הכניסה: אזור מבואת הכניסה נשבר על מנת לקבל חלל פתוח ומזמין, והבוידמים שהיו מחוברים לאזור הצפוני של הבית בוטלו.

אביטל טרן-כהן, מסדרון גובה
חלל פתוח ומזמין. הכניסה החדשה לבית | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, מסדרון מבט גובה
עכשיו רואים את הבית | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, סלון מבט למטבח
כל האקשן. מרכז הבית החדש | צילום: שירי רדושיצקי

הסלון והמטבח: הקירות בין הסלון למרפסת הישנה נפתחו, ונוצר חלל אחד גדול אליו הועתק המטבח. נבנתה מחיצה נמוכה בין המטבח לסלון שאפשרה קיר בסיס לאי המטבח מצד אחד, ולמערכת קולנוע ביתית מצד שני. צבע הנגרות במטבח קיבל גוון ירקרק בהיר בכדי ליצור הפרדה ויזואלית ועניין בין החללים.

אביטל טרן-כהן, מטבח כללי
הפרדה ויזואלית. המטבח החדש | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, מטבח פינת אוכל גובה
עניין בין החדרים | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, מטבח שולחן
הסלון במרחק נגיעה | צילום: שירי רדושיצקי

פרטי ריהוט שעברו מהדירה הקודמת של המשפחה שולבו גם בדירה החדשה (מתוך מחשבה מוקדמת בשיתוף עם הדיירים עוד בשלב שיחת ההכרות הראשונית), כדוגמת ספת ר' באורך 4x2.70 שהתאימה לצרכי המשפחה. בנוסף הוכנסו פרטי ריהוט מיוחדים שעלו קצת יותר מהממוצע, כמו שולחן אוכל מטולמנ'ס ומנורת ONE OF של מעצבת.

אחת המגבלות בסלון היה עמוד קונסטרוקטיבי באמצע החדר, ולכן סביבו נבנה האי: הוא נצבע בשפכטל גס בצבע אפור בטון והואר באמצעות תאורת UP DOWN וכך הפך לאלמנט דקורטיבי. מצידו השני משמש העמוד כקונסטרוקציה למדף מרחף של מערכת הקולנוע הביתית. האי במטבח קיבל משטח בוצ'ר בגוון כהה כמו גם המדף המרחף בסלון והמדף של פינת העבודה, כדי שהחומרים והצבעים ידברו באותה שפה.

אביטל טרן-כהן, סלון טלוויזיה
מצד אחד אי, מצד שני רחפת | צילום: שירי רדושיצקי

קיר מקורי מפריד שהיווה בעבר ספריית סלון הפך לאזור פינת עבודה משותפת, ובנוסף נבנה קיר ממשיך בסלון שהפך לספרייה ענקית הנותנת פתרון לכמות הספרים והפיצ'פקעס שהמשפחה אספה עם השנים. אזור הספרייה תוכנן כבסיס לפתיחת גרם מדרגות לגג למקרה שבעתיד ירכוש הזוג את הזכויות על הגג ויבנה עוד יחידה.

אביטל טרן-כהן, סלון מבט לכניסה
נבנה קיר ממשיך לסלון | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, סלון גובה
שמוביל אל הספריה | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, פינת עבודה גבוה
ואל פינת העבודה החדשה | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, מטבח אי גובה
וכך זה נראה פעם | צילום: שירי רדושיצקי

כל החלונות באזור זה הוחלפו לחלונות דמוי בלגיים מלמעלה עד למטה, וכך אפשרו כניסה של הרבה אור. צמחיית החוץ (צמחיית עצים גבוהים של החצר) הוכנסה פנימה, וכך התקבל מראה של סלון מרחף וקליל. החלונות תוכננו קטעים קטעים לפתיחה מלאה לצורך תחזוקה קלה, ונוסף פנס חוץ לאפקט מרשים בשעות הערב.

חדרי השינה: שני חדרי שינה אוחדו לחדר אחד גדול שהפך לסוויטת הורים מופרדת הכוללת מבואת ארונות בכניסה וחדר רחצה מרווח ופרטי.

אביטל טרן-כהן, חדר שינה גובה
משני חדרים לאחד. חדר השינה החדש | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, לפני אחרי מטבח
שפעם נראה ככה | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, חדר שינה ארון גובה
מבואת ארונות בכניסה | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, חדר רחצה גובה
מרווח ופרטי. חדר הרחצה החדש | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, חדר רחצה פרחים גובה
תחושה של פריחה וניקיון | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, חדר רחצה כיור גובה
הברזים הוחלפו לגמרי | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, חדר רחצה מקלחון גובה
וכך גם האינסטלציה | צילום: שירי רדושיצקי

מעבר לזה, מקום המטבח הישן הפך לחדר שינה קטן וצמוד לו חדר רחצה לילדים גדול ומרווח, שאוחד עם שארית חדר השרות (אליו הייתה כניסה רק מהמטבח). בכניסה אליו נוצרה פינת כביסה (למכונת כביסה ומייבש), אשר מוסתרת בתוך ארון דקורטיבי בו יש מקום גם לאחסון חומרי ניקוי.

השירותים המקוריים בוטלו וחלק מהשטח נוצל ליצירת חדר משחקים פתוח המוביל לעוד חדר שינה לילדים, שמתוכנן להיסגר בעתיד לחדר שינה נוסף. כך למעשה חדר אחד גדול הפך לשני חדרים יפים שיועדו לילדים. קונסטרוקציית פנים של ארון בגדים מאיקאה קיבל אינטרפטציה אחרת והוסב לספרייה לאחסון צעצועים בחדר המשחקים. הצבעוניות בחדרי הילדים מתבטאת באמצעות מדבקות קיר, סלסילות ופופים צבעוניים מתוך פלטת צבעים שנבחרה מראש ובשיתוף עם הילדים.

אביטל טרן-כהן, חדר ילדים
ניצול של שני חללים | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, חדר ילדים חלונות גובה
והכל בשיתוף מלא עם הילדים | צילום: שירי רדושיצקי

כל ארונות הקיר בכניסה ובחדרים, מלבד נגרות המטבח וחדרי הרחצה, נצבעו בצבע הקירות בכדי לתת מראה מתמשך שאינו בולט וגס. הנגרות הצבועה בחדרי הרחצה מעניקים לארונות עניין לעומת הניקיון של חומרי הגמר השונים. חלקים של קירות חדרי הרחצה נצבעו בשפכטל בגוון בהיר כדי לתת מראה רך יותר.

אביטל טרן-כהן, חדר רחצה ירוק גובה
עניין ועומק. חדר הרחצה של הילדים | צילום: שירי רדושיצקי
אביטל טרן-כהן, חדר רחצה ירוק
מראה רך יותר | צילום: שירי רדושיצקי

חלונות: כל החלונות בבית הוחלפו לחדשים לקבלת מראה אחיד, מודרני ונקי. החלקים התחתונים של החלונות מהווים כיום מעקה בטיחות בפני ילדים. פתרונות ההצללה נעשו בעזרת וילונות שתוכננו במיוחד עבור כל חלון.

תאורה: התאורה הייתה אחד הדברים עליהם ניתן דגש מיוחד בבית, וכל אזור קיבל את הטיפול המיוחד שלו מתוך הסכמה שתאורה משפיעה על אנרגיה ותחושה בבית. נושא זה תוקצב בהתאם ונלקח בחשבון עוד בתחילת תהליך התכנון.

דבר המעצב: חשוב לתכנן ולתקצב את הפרויקט טרם ביצועו ולקחת בחשבון חריגה של כ-15 אחוז כדי לא להתאכזב. חשיבה תכנונית לטווח הרחוק ונתינת ביטוי עצמי לכל בני המשפחה מביאה לתוצאות טובות והרבה סיפוק. במקצוע הזה יש הרבה פסיכולוגיה, וחשוב לדעת להקשיב ללקוח ולזרום איתו. פשטות וניקיון מובילים לתכנון נכון וזורם באופן טבעי, אחד המשפטים שמלווים אותי מהיום בו התחלתי לימודיי הוא "Form Follows Function". אל תנסו להתחכם - עיצוב טוב הוא עיצוב נכון למי שהוא מתוכנן עבורו.

אביטל טרן-כהן, תכנית אחרי
אחרי השיפוץ | צילום: שירי רדושיצקי

מעבר לזה, חשוב לזכור שבית לא בונים ביום אחד: שילוב פרטים, אוספים ופיצ'פקס שנאספו עם השנים של דיירי הבית מכניסים אופי ואישיות ייחודיים. כמו כן, כל חיסרון בבית אפשר להפוך ליתרון כדוגמת העמוד העבה שהיה תקוע בסלון והפך לאלמנט דקורטיבי סביבו תוכנן החלל כולו.

פריט אהוב: פינת העבודה - ארון אחסון המסמכים שתוכנן מתוך המדף המרחף והפך אותו לייחודי וזורם בהמשך לקווים האופקיים שעוצבו בדירה. גם הספרייה - ספרים בחלל ציבורי מכניסים חום וצבעוניות עדינה.

אביטל טרן-כהן, פינת עבודה מבט
ייחודי וזורם. מדף חדר העבודה | צילום: שירי רדושיצקי

רשימת מכולת: מדפי צעצועים בחדר המשחקים - פנים ארון מאיקאה שהוסב: כ–2,500 שקלים; שולחן אוכל עץ בציפוי פורמייקה - טולמנ'ס אאוטלט: כ-7,000 שקלים; סלסילות צבעוניות בחדר משחקים - דן דיזיין - כ-120 שקלים לסלסלה; מדבקות קיר צבעוניות בחדר הורים וילדים למראה דקורטיבי נקי - אתר לוקה - כ-150 שקלים למדבקה; כיסאות אוכל – פיק אפ - כ-400 שקלים לכיסא.

אדריכלות ועיצוב פנים: אביטל טרן-כהן
עיצוב ואדריכלות: שירי רדושיצקי

במדור הקודם: איך הופכים דירת חמישה חדרים לשישה חדרים בהינף יד?
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו