הדיירים: אני (בעלת חברה להובלה) וחמשת ילדיי: בת 26 סטודנטית וג'ודאית בנבחרת ישראל, ושלושה חיילים בני 24 ,22 ,20 שמתוקף עיסוקם ותפקידיהם מגיעים בסופי שבוע. בת 15 תלמידה (בת נשואה נוספת, שלה שלושה ילדים, גרה בבית משלה).

הדירה: נחלה במשק חקלאי במושב בני עטרות. בית אבן טמפלרי מתחילת המאה הקודמת שבעלי שנפטר נולד וגדל בו. ירשנו את הנחלה ועם הזמן, השנים והרחבת המשפחה גם הבית הורחב וקיבל תוספת לפני כ-20 שנה. בבית 13 חדרים, לא כולל מטבח, אמבטיות וחדרי שירותים. החלק הטמפלרי כולל מרתף וגג שטוח עם יציאה למרפסת מקורה. תוספת הבנייה כוללת שתי קומות וגג רעפים. לפני השיפוץ סבל החלק הטמפלרי מרטיבות מתמדת והסגנון היה מיושן וכבר לא ענה על צורכי הילדים הבוגרים. מעבר לכך היה רצון להתחדשות ולשינוי אווירה לאחר אובדן בעלי ואב ילדיי, ובעיקר - הבטחתי לילדיי בית שמח ומזמין.

החזון: בית פונקציונלי וקל לתפעול, חשיבה על הפרטים הקטנים ביותר תוך שימור האופי הטמפלרי (האבן החיצונית, רלסים של רכבת בתקרה, חלונות מקושתים וכו'). עיצוב נקי, רלוונטי לשנים רבות, לא טרנדי עם חשיבה לטווח הארוך, כשהילדים יעזבו את הקן. ביקשתי ליצור אזור ציבורי בחלל הבית הטמפלרי הכולל סלון ועוד אזור אירוח, מטבח מרווח ומאובזר היטב (זהו בית של אוכל ואירוח), ופינת אוכל הכוללת שולחן ארוך.

המרתף הוסב ליחידת דיור עצמאית שבה שני חדרי שינה המשמשים שניים מהילדים, אמבטיה, שירותים, סלון ומטבח. בנוסף ליחידת הדיור העצמאית יצרנו חדר שירות גדול (מכונות כביסה וגיהוץ, אזור אחסון נוסף, מקרר ומקפיא גדול). החלק הנוסף שנבנה בעבר הרחוק הפך לסוויטה שינה עבורי, הכוללת חדר אמבטיה מרווח וחדר שינה גדול ומפנק וממ"ד שמשמש חדר ארונות מרווח (בעבר היו שלושה חדרי ילדים עם אמבטיה ואזור משחקים). הקומה העליונה עברה קוסמטיקה ובה יש שלושה חדרי שינה, אמבטיה ואזור עבודה (מחשב וכו'). בנוסף יצרנו בקומה הזו אפשרות לשינוי קל והסבה לדירה עתידית נפרדת.

נעמי קניון, סלון (6) (צילום: שי אפשטיין)
13 חדרים, לא כולל מטבח, אמבטיות וחדרי שירותים | צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, סלון (7) (צילום: שי אפשטיין)
פונקציונלי וקל לתפעול | צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, סלון (12) (צילום: שי אפשטיין)
ספת שזלונג מעור הפוך בגוון קאמל | צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, כתובת על קיר (11) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין

נעמי קניון, שידה (3) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין

עוד בערוץ עיצוב הבית:

משך השיפוץ: הצפי היה כחצי שנה, אך בפועל זה נמשך שנה ורבע. בזמן השיפוץ עזבנו את הבית ושכרנו יחידה קטנה במושב. את כל תכולת הבית ואף חלונות, אמבטיות מטבח וכו' מכרנו באתר יד שנייה, חילקנו ותרמנו מתוך כוונה להתחדש באופן מוחלט. כדי לא להיכנס לענייני רישוי החלטנו לשמור על החזיתות קיימות ולבצע שינויי קירות רק בתוך הבית. נותרו קירות חיצוניים בלבד, בוצעו חיזוקי פלדה בבית הטמפלרי לגג ולרצפה ונפתחו קירות פנימיים ככל שניתן בהתחשב בקיים ובמוגבלות של הבנייה הטמפלרית.

מהמרתף הוצא בור ביוב שהיה קיים עוד מזמן הטמפלרים ובוצעו עבודות איטום יסודיות. מערכת החשמל והמים בכל הבית הוחלפה וכן חלונות, דלתות ומערכת המיזוג והחימום. מדרגות פנימיות נבנו מחדש וכניסת הבית הראשית הורחבה באמצעות הזזת המדרגות המקוריות מהמרתף. מרפסת עץ חיצונית הוגדלה והוחלפה בפרגולת פלדה ואלומיניום. לפני תחילת השיפוץ הגיע לבקר אוסטרלי בן 90, שטען שזה היה בית ילדותו, עד שנאלצו לעזוב את הארץ. הוא הציג תמונה עתיקה של הבית מימיו הראשונים כשבחצרו הייתה כותרת אבן של עמוד עתיק שעד היום נמצאת שם.

עלות השיפוץ: אילו לא היה מבנה טמפלרי בעל אופי היסטוריה וסנטימנטים אישיים היה משתלם יותר מבחינה כלכלית להרוס את הבית ולבנותו חדש מהיסוד.

נעמי קניון, מטבח (14) (צילום: שי אפשטיין)
שימור האופי הטמפלרי | צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, מטבח (16) (צילום: שי אפשטיין)
עיצוב נקי שרלוונטי לשנים רבות | צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, אי (2) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, מטבח (13) (צילום: שי אפשטיין)
מטבח מרווח ומאובזר היטב | צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, מטבח (4) (צילום: שי אפשטיין)
פורמייקה מטכנולוגיית ננו לייזר בגוון אבן-שמנת | צילום: שי אפשטיין

נעמי קניון, מטבח (5) (צילום: שי אפשטיין)
כיסאות בר מתכת שחורה זהים לכיסאות פינת האוכל | צילום: שי אפשטיין

הכניסה: כמו כל המושבניקים, אנחנו בקושי משתמשים בכניסה הראשית ובפועל נכנסים דרך כניסת המרפסת המוגבהת והמקורה בפרגולת פלדה. במרפסת נבנה מטבח חוץ מפנק מנירוסטה ובו גריל גדול, כיריים, מקרר, טבון ושולחן מאריחי קרמיקה אפורים באורך שלושה מטרים. עוד במרפסת ספת חוץ פינתית וטלוויזיה. ריצוף פנים הבית (אריחי קרמיקה 120*120 בטקסטורת בטון מוחלק) נמשך גם לחוץ והותקן גם במרפסת.

הסלונים: הכניסה מהמרפסת מובילה לאזור ישיבה משפחתי מרווח (המטבח בגלגול הקודם), הזהה בעיצובו לסלון המרווח השני שבאותו חלק, והוצבה בו ספת שזלונג מעור הפוך בגוון קאמל (נבחרה בין היתר משום שהיא קלה לניקוי), שולחן שהוא גזע עץ מרובע עם פלטת זכוכית אובלית עבה. בסלון השני ספה זהה ושולחן גזע עץ עגול עם פלטת זכוכית עגולה. בשני האזורים הללו שידות ממתכת שחורה ועץ בסגנון מינימליסטי ובגדלים משתנים שתכננתי עם סטודיו בלום פילד ביפו.

על הקיר נתלתה כתובת באנגלית מחוטי נחושת מתוך השיר "מלך העולם" וספריית ברזל ועץ תואמת קובעה לקיר. בסלון הראשי עץ אשוח מינימליסטי מפוסל ממתכת שחורה ניצב בפינת החדר. שטיחים אתניים נפרשו בשני הסלונים. בוויטרינות זכוכית הפונות לגינה וילונות טול לבן ושקוף, ובחלונות הבית והחדרים וילונות דואט עדינים שקופים.

פינת האוכל: שולחן באורך ארבעה מטרים (ביתילי) שבנוי משרידי סירות ועץ עתיק עם שאריות צבע וכיסאות ברזל שחור. אל פינת האוכל מובילה מבואה קטנה שנוצרה כאילוץ בשל חיזוקי הפלדה, ובה מראה גדולה ממוסגרת במתכת שחורה ושידה תואמת בשילוב עץ בתכנון שלי.

נעמי קניון, מטבח (1) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, פינת אוכל (9) (צילום: שי אפשטיין)
פינת האוכל. שולחן באורך ארבעה מטרים משרידי סירות ועץ עתיק | צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, פינת אוכל (10) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, פינת אוכל (8) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין

נעמי קניון, מדרגות (17) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המטבח: (חדר שינה הורים עם אמבטיה וחדר ארונות בגלגול הקודם) פורמייקה מטכנולוגיית ננו לייזר בגוון אבן-שמנת עצום ממדים ומרווח, ובמרכזו אי מחופה אבן טבעית גרניט פורצלן שחור עם עורקים לבנים וטקסטורה טבעית. כיסאות בר מתכת שחורה זהים לכיסאות פינת האוכל. באי יש כיור ואחד משני מדיחי מגירה ומקום אחסון רב. עוד תוכננו קיר ארונות גבוהים עם מקרר כפול ענק, תנור כפול, מכונת קפה סטימר ומיקרוגל ובהמשך כיריים במראה תעשייתי, מגירת הדחה נוספת וחיפוי שיש דקטון בגוון הארונות. בצמוד נבנה מזווה תואם באזור שהיה אמבט בגלגול הקודם. כל התאורה בבית מינימלית לבנה וצמודת תקרה למעט באי המטבח ובשולחן האוכל, שם נתלו חישוקים לבנים עדינים. כל הנגרות הקבועה בבית התבצעה על ידי מטבחי רגבה בתכנון המעצבת טובה בוקר מסניף ראשל"צ, שבינינו נוצר חיבור רגשי עמוק.

חדר השינה של האם: בחדר זה בלבד הותקנה רצפת פרקט והריהוט הקודם עבר צביעה לבנה. הותקן חדר ארונות לבן ומרווח כאשר כל ארונות האמבט וארונות הקיר בבית כולו בעיצוב זהה ובלבן כמו חיפוי הקירות באמבטיה. חיפוי משטחי האמבטיה שיש דקטון במראה בטון מוחלק זהה לריצוף הבית וחדרי המקלחת. הגוונים השולטים בבית הם לבן-שחור-עץ.

נעמי קניון, ג, מדרגות (15) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, עבודה (22) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון, שינה (18) (צילום: שי אפשטיין)
חדר השינה. הריהוט הקודם עבר צביעה לבנה | צילום: שי אפשטיין

נעמי קניון, שינה (20) (צילום: שי אפשטיין)
הגוונים השולטים בבית הם לבן-שחור-עץ | צילום: שי אפשטיין

דבר המעצבת: בסדרה של מפגשים הגדרתי הצרכים העיצוביים והפונקציונליים של הבית ותוכננו פרטי הנגרות. הדבר המוצלח ביותר היה לשכור מנהל פרויקט מצוין בעל ניסיון וידע מקצועי שתירגם את הרצון שלי לביצוע בשטח ונתן פתרונות יצירתיים בבית מורכב כזה וחסך לי התמודדות עם בעלי מקצוע ופיקוח.

החשיבה שהובילה אותי היא שבסופו של יום אני זו שמתגוררת בבית הזה, והוא חייב להיות לטעמי ולצורכי הילדים ולא הגשמת פנטזיה של מעצב. אני ממליצה לשמוע דעות, לאסוף רעיונות ובסופו של דבר להחליט לפי הלב ובעיקר לחשוב לטווח הארוך אם הקונספט שעוצב יתאים להמשך החיים מבחינת מראה, אחזקה ותחזוקה. כמו כן - הביאו בחשבון חריגה משמעותית מהתקציב המתוכנן בשל בלתמ"ים.

נעמי קניון, ג, רחצה (19) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
נעמי קניון (21) (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
_OBJ_OBJ

_OBJ

תכנון ועיצוב פנים: נעמי קניון בשיתוף טובה בוקר 

במדור הקודם: שיפוץ דירת שלושה חדרים ביפו
לכל הכתבות במדור בשיפוץ