הדיירים: בעלת קליניקה ביתית. הילדים גדולים וכבר לא גרים בבית.

הבית: דופלקס בקומות 16-15 בבניין בצפון תל אביב. שטח הדירה כ-180 מ"ר בשתי קומות, בתוספת 50 מ"ר בשטחי מרפסות. במהלך השיפוץ חולקה הדירה לקומת מגורים שבה סלון, מטבח המשמש גם כפינת אוכל ושירותי אורחים, ולקומה נוספת שבה קליניקה עם חדר רחצה וחדר שינה עם חדר רחצה.

החזון: לפתוח את החללים בתוך הדירה ולהסיר את הקיר בין הדירה למרפסת במטרה לייצר קשר ומבטים בלתי אמצעיים הן בתוך הדירה ובין הקומות והן כלפי חוץ. כך, חלל האירוח בקומת הכניסה נפתח למרפסת גדולה עם נוף לים ואילו הקומה העליונה מאפשרת פרטיות גם בחדר השינה וגם בקליניקה.

משך השיפוץ: תהליך התכנון והביצוע נמשך כשלוש שנים.

נוף
מבט פתוח אל הנוף ללא כל חסימה | צילום: עמית גירון
גג
צילום: עמית גירון
גג
צילום: עמית גירון
סלון
צילום: עמית גירון
סלון
צילום: עמית גירון
ויטרינה
הריצוף בכל הבית הוא יציקת טרצו אפור שנבחרה עם אגרגט גס יחסית | צילום: עמית גירון

עוד בערוץ עיצוב הבית:

מבטים פתוחים אל הנוף

התכנון היה מורכב מאוד בשל אילוצים הנדסיים שהיו בדירה. כדי להשיג את התוצאה הרצויה, נתלתה הרצפה בין הקומות באמצעות עמודי פלדה שחוברו אל קורות בגג העליון. החומרים שנבחרו הם בטון, פלדה ורצפת טרצו, כשקיר בטון חשוף נמתח לגובה שתי הקומות ומעצים את תחושת החלל הכפול.

חוויית התכנון הייתה ארוכה, מורכבת ומלאת אילוצים הנדסיים אך מעניינת. הגובה המקורי, הנמוך יחסית של הדירה, היה מכשול שעליו התגברנו באמצעות ההגבהות בחללים הכפולים והפתיחות לנוף. חסרונות הדירה הפכו ליתרונותיה והחללים נשארו מאוד אינטימיים ונעימים.

שיתוף הפעולה עם הלקוחה היה מלא כשהמטרות והתוצאות הושגו בלא מעט דיונים משותפים כך שהן עונות הן על צורכי הלקוחה והן על הציפיות האדריכליות של שני הצדדים.

חלל
הריהוט בסלון נבחר בקפידה לטובת הרמוניה נעימה ושימוש נוח | צילום: עמית גירון
כורסה
קיר בטון חשוף מעצים את תחושת החלל | צילום: עמית גירון
רן ברוידס
פשטותו הצורנית וגווניו המונוכרומטיים מאפשרים מבט פתוח | צילום: עמית גירון
ישיבה
חוויית התכנון הייתה ארוכה, מורכבת ומלאת אילוצים הנדסיים | צילום: עמית גירון
רן ברוידס
צילום: עמית גירון
פינת ישיבה
צילום: עמית גירון
מנורות
צילום: עמית גירון
מטבח
צילום: עמית גירון
רן ברוידס
המטבח. בקיר האחורי הארונות חופו באלומיניום והקיר חופה זכוכית | צילום: עמית גירון

הכניסה: אל הבית נכנסים דרך מבואה המבודדת מעט מהחלל הראשי, ובה מוצנעים גם שירותי האורחים. פריט הנגרות שמחלק את החלל הוא ארון דו צדדי המשמש למעילים מכיוון הכניסה וכארון למסך הטלוויזיה ולספרים מכיוון הסלון.

הסלון: הריהוט בסלון נבחר בקפידה לטובת הרמוניה נעימה ושימוש נוח, ויחד עם זה גובהו הנמוך, פשטותו הצורנית וגווניו המונוכרומטיים מאפשרים מבט פתוח אל הנוף ללא כל חסימה.

המטבח: בקיר האחורי הארונות חופו באלומיניום והקיר חופה זכוכית. בחלק הקדמי ניצב אי עבודה בגמר אלון עם טקסטורה מגורענת ומשטח גרניט שחורה בגימור מט. אל אלו מצטרף שולחן אוכל מעץ מאסיבי שסביבו כסאות אימס בעלי רגלי עץ ומושבי פלסטיק שחור.

המדרגות: במראה דק מיוחד המשלב מתכת ומדרכי עץ, נתמכות הנדסית על ידי מעקה שתולה אותן מלמעלה. באזור הגג שמעליהן נפרצו פתחים המחדירים אור טבעי המאיר את חלל המדרגות באופנים שונים בשעות היום השונות.

מטבח
אי עבודה בגמר אלון עם טקסטורה מגורענת ומשטח גרניט שחורה | צילום: עמית גירון
מטבח
צילום: עמית גירון
מבט על
צילום: עמית גירון
מדרגות
צילום: עמית גירון
רן ברוידס
צילום: עמית גירון
מדרגות
צילום: עמית גירון
רן ברוידס
צילום: עמית גירון
מדרגות
המדרגות. במראה דק מיוחד המשלב מתכת ומדרכי עץ | צילום: עמית גירון
רן ברוידס
ספרייה צפה הנגישה לשימוש ולהנחת תמונות וחפצי אמנות | צילום: עמית גירון
רן ברוידס
צילום: עמית גירון
רן ברוידס
צילום: עמית גירון
רן ברוידס
צילום: עמית גירון
כורסה
צילום: עמית גירון
רן ברוידס
צילום: עמית גירון

חדר העבודה: משמש קליניקה לקבלת פציינטים וחדר אירוח בעת הצורך. בחדר זה, שממנו ניתן לצפות אל החלל הכפול ואל קומת הכניסה דרך תריס עץ, משולבת פינת קריאה שבה ספריית עץ אנכית שהוצמדה אל קיר הבטון.

חדר השינה: בחדר הרחב יש חדר רחצה גדול ומפנק, שבו מקלחת ואמבטיה העומדת בפני עצמה וממוקמת ליד מרפסת הפתוחה אל הנוף לים. גם כאן נשמרת הפרטיות אך מתאפשרים מבטים אל החלל הכפול באמצעות פתחים ותריסים אנכיים העשויים עץ טיק ומונעים חשמלית.

ארון
צילום: עמית גירון
שינה
חדר השינה. מבטים על החלל הכפול | צילום: עמית גירון
רחצה
חדר רחצה עם נוף לים | צילום: עמית גירון
רחצה
צילום: עמית גירון

טיפ: הריצוף בכל הבית הוא יציקת טרצו אפור שנבחרה עם אגרגט גס יחסית המזכיר מעט את הרצפות הישנות בתל אביב. הבחירה להמשיך עם אותו החומר למרפסת החוץ יצרה תחושה של המשכיות וחלל גדול יותר.

פריט אהוב: לאורך קיר הבטון ומתחת למדרגות שולבה ספרייה צפה הנגישה לשימוש ולהנחת תמונות וחפצי אמנות. האופקיות של הספרייה מדגישה את אורך החלל. מסגרת העץ הארוכה חולקה באמצעות סכיני אלומיניום שחורים המשמשים כחוצצים לספרים.

צילום ביתי
לפני השיפוץ | צילום: ביתי
צילום ביתי
לפני השיפוץ | צילום: ביתי
צילום ביתי
לפני השיפוץ | צילום: ביתי
תוכנית לפני שיפוץ
תוכנית לפני שיפוץ
תוכנית אחרי קומה כניסה
תוכנית אחרי קומה כניסה
תוכנית אחרי קומה עליונה
תוכנית אחרי קומה עליונה
חתך שתי הקומות
חתך שתי הקומות

תכנון: פיצו קדם אדריכלים, אדריכל אחראי: רן מ. ברוידס, סטיילינג לצילומים: אתי בוסקילה

במדור הקודם: שלוש דירות, שלושה סגנונות – במסגרת "בתים מבפנים"

לכל הכתבות במדור בשיפוץ