LIVING
מגזין סוף השבוע

דירת 55 מ"ר בבניין רכבת הפכה לדופלקס משגע

בני זוג רכשו דירה ישנה בשכונת ביצרון בתל אביב. הם הגדילו אותה, הוסיפו קומה ויצרו פטיו כדי להוסיף אור לחלל. התוצאה היפה לפניכם

טל וגדי דלמן | living | פורסם 10/12/20 15:00  | עודכן 11/12/20 19:46
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים - 4
קומת הכניסה הוגדלה|צילום: שי אפשטיין

בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים - 1
הקומה העליונה שנוספה לבית|צילום: שי אפשטיין

הדיירים: בני זוג ושלוש בנותיהם, הגדולה בת 11 והקטנה בת 5.

הדירה: דירה בבניין "רכבת" בשכונת ביצרון בתל אביב. הבניין הישן וכולל שתי קומות שבכל אחת ארבע דירות. הדירה נמצאת בקומה השנייה, באמצע הבניין, עם פתחים לדרום ולצפון בלבד. שטח הדירה היה 55 מ"ר ורוחבה 6 מטרים. מצב התשתיות היה רעוע.

החזון: בני הזוג רצו בית שיוכל להכיל את הקשר המשפחתי שלהם, בית שמאפשר לכל אחד פרטיות אבל גם מאפשר לשמור על מעורבות וקרבה, בית שיוכלו להתבגר בו, חופשי, מואר וקליל, שמרגישים בו את הגינה. אחת ההחלטות הראשונות שקיבלנו הייתה למקם את החלל הציבורי בקומה העליונה, שנוספה במהלך השיפוץ, צמוד למרפסות הגג. האתגרים העיקריים היו ליצור נוכחות של הקומה העליונה כבר מהכניסה לבית בקומה התחתונה, להכניס אור ואוויר לעומק ה"נקניק" הצר של הבית, ולאפשר קשרים בין הציבורי והפרטי.

הפתרון היה מבואה המאחדת את שתי הקומות (פטיו) שלצדה גרם מדרגות המחבר בין הקומות ומאפשר קשר עין. בו זמנית, גרם המדרגות מסתיר את פינת המשפחה האינטימית שבקומת הכניסה.

משך השיפוץ: התכנון נמשך כשלושה חודשים, הליכי הרישוי כשנתיים, והבנייה כשנה-שנה וחצי.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 20
מבט מלמעלה אל הפטיו בכניסה לבית|צילום: שי אפשטיין

בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 19
צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים - 11
צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 9
צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 10
צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 5
מתחת לגרם המדרגות יש במה לישיבה|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים - 6
המעקה כולל מדפים קטנים לעציצים וחפצי נוי|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים - 19
מחדר השינה של הבנות יש יציאה לפטיו|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים - 20
סביב החלון נבנה ארון קיר הכולל פינת ישיבה|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 18
חדר הרחצה של הבנות|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 15
חדר השינה של ההורים|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 16
חדר הרחצה של ההורים|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 17
שירותי האורחים|צילום: שי אפשטיין

הדירה הישנה נהרסה לגמרי, ונבנתה דירה חדשה שהורחבה לצפון ולדרום ונוספה לה קומה עליונה ששטחה הוא 40 מ"ר. שטח הבית החדש כולו הוא כ-140 מ"ר. 

גרם המדרגות המשותף של הבניין מוביל למבואה הפרטית שבנויה כפטיו המכניס לבית אור ואוויר. מהמבואה נכנסים דרך דלת זכוכית שהיא חלק מקיר זכוכית גבוה במיוחד המאפשר לראות את הקומה העליונה. היו לנו דיונים בנוגע לגובה קיר הזכוכית – אנחנו רצינו קיר גבוה ויותר, ובני הזוג העדיפו לסמן גבול ברור בין הקומות. בסופו של דבר החלטנו להנמיך מעט את גובה הזכוכית, אבל כך שעדיין אפשר לראות מהמבואה את המטבח והסלון.

גרם המדרגות מסתיר את פינת המשפחה, ובתחתיתו יש במת עץ עם מקום מרבץ ומתחתיה מגירות לאחסון צעצועים ועוד. בארון הקיר משולב שולחן שיכול להיסגר. בצד אחד של פינת המשפחה נמצאים חדרי הילדות ובצד השני יחידת ההורים. הילדות ישנות בשלב זה בחדר אחד ובו מיטת קומותיים ומיטה בודדת. צבעי החדר נבחרו עם הבנות: חלקו התחתון של הקיר צבוע בוורוד, וחלקו העליון באפור. בחדר יש דלת לפטיו, כך שיש לו מעין גינה קטנה. חדר נוסף משמש כחדר משחקים וסטודיו, עם חלון גדול. סביב החלון נבנה ארון קיר הכולל פינת ישיבה. הממ"ד משמש כחדר אורחים, אבל בעתיד תוכל כל אחת מהבנות לקבל חלק משלה. בחדר הרחצה של הבנות הרצפה מחופה אריחים בשחור לבן ויש כיור כפול.

יחידת ההורים כוללת גם חדר רחצה וחדר ארונות קטן. גם בחדר השינה של ההורים נבנה סביב החלון ארון קיר גדול הכולל פינת ישיבה. חדר הרחצה אמנם קטן אך מואר וכולל מקלחון גדול עם שני ראשי טוש. רצפת החדר מחופה אריחים מצוירים, ולעומת זאת אריחי הקיר והאגנית לבנים.

>> במדור הקודם: עפרה: המשפחה עברה מווילה לדו משפחתי והרוויחה בענק

>> לכל הכתבות במדור בשיפוץ  

 

לקומה השנייה מוביל גרם מדרגות שמצדו האחד קיר הזכוכית של הפטיו. גרם המדרגות מורכב ממדרכי עץ ומעקה מתכת עם מדפים קטנים לחפצי נוי ועציצים. המעקה העליון הוא מסגרת עם חורים שבה בני המשפחה מתחו חוטי נירוסטה ליצירת המעקה. בהמשך הם יוכלו להחליף חוטים ולשנות את הדוגמה כרצונם.

החלל בקומה השנייה, הכולל מטבח, פינת אוכל וסלון, תחום בשתי גינות – הגינה הדרומית, ליד המטבח, קטנה יותר, כוללת צמחים נותני צל, ומתאימה לשתיית קפה בבוקר. הגינה הצפונית, הגדולה יותר, היא חלק מהסלון ומתאימה לאירוח ומשחקי הילדים. היא משקיפה לנוף עירוני והמעקה עוצב כמו בר שאפשר לשבת לידו.

המטבח בנוי בשני קווים מקבילים. קו אחד כולל ארונות גבוהים בצבע לבן עם מסגרת בצבע עץ, וקו שני כולל ארונות נמוכים בכחול. לצד המטבח ניצב שולחן אוכל מלבני מעץ עם כיסאות בצהוב ושחור. מהסלון, שמרוהט בספה אפורה וכורסה עם ריפוד פרחוני, אפשר לראות כל מקום בבית, למטה ולמעלה, וכך לשמור על  קשר.

בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 7
צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 8
המעקה העליון מורכב ממסגרת שבה מתוחים חוטים|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים - 2
הארון הכחול במטבח|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים - 3
מבט מהמטבח לסלון|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, ג - 14
המרפסת משקיפה לנוף העירוני|צילום: שי אפשטיין
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, תוכנית לפני
תוכנית הדירה לפני השיפוץ|שרטוט: לבן אדריכלים
בית בתל אביב, עיצוב לבן אדריכלים, תוכנית אחרי
תוכנית הדירה אחרי השיפוץ|שרטוט: לבן אדריכלים
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

פריטים אהובים: מעקה החוטים, והמנורות שהיו שייכות לסבתה של בעלת הבית – אחת תליה מעל שולחן האוכל והשנייה בחדר ההורים. לדברי בעלת הבית, "שתי המנורות של סבתא שלי ממלאות את הבית בזיכרון שהוא אור בפני עצמו"

דבר המעצבים: אחת ההנאות הגדולות שלנו כמתכננים היא להתמודד עם אתגרים כמו הדירה הזו. למרוץ הגודל והמגבלות, בסופו של דבר בדירה יש אור ותחושת מרחב ואור לצד משפחתיות ואינטימיות. העבודה הנעימה, הקשובה ומלאת האמון עם הדיירים אפשרה לנו למקסם את החלל, להאזין לצרכים וליצור בשבילם בית של אושר, בית אנושי. _OBJ_OBJ

טיפ: השתמשנו בזכוכית מבודדת Low E השומרת על טמפרטורה נעימה בבית ומאפשרת ליהנות מאור השמש בלי שהבית יהפוך לחממה (א.ש. אלומיניום).

 

תכנון ועיצוב: טל וגדי דלמן - לבן אדריכלים

 

קבלן מבצע: ג'אבר הבונה

מדרגות ומעקה: קו נבון

תגיות: ריהוט  
תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן