סיפורו של הבית, חציו של דו משפחתי השוכן במרכז הארץ, התחיל במגרש צר וארוך המשתרע על חצי דונם, עובדה שהציבה בפני מתכנניו, משרד שירלי דן תכנון ועיצוב ומשרד נסטור סנדבנק אדריכלים, שביצעו את הפרויקט בשיתוף פעולה, מגבלות מסוימות שהפכו תחת ידיהם ליתרונות. הבית נועד להוות מרחב מגורים נוח ומפנק לדייריו, גבר וארבעת ילדיו, מקום שבו יוכל כל אחד מהם לזכות בפרטיות, ובמקביל יאפשר להם ליהנות משעות של ביחד משפחתי. בתוך כך, מילוי דרישות הפרוגראמה ורצון להותיר די מרחב לגינה ובריכה הכתיבו תכנון לגובה המנצל את השטח באופן מיטבי, והכניסה פנימה נקבעה בצד המבנה על מנת לזכות במלוא רוחבו.

הבית מכיל שלוש קומות ומרתף, ושביל מרוצף בטון מוחלק בו משתלבות רצועות צמחייה וכמה מדרגות מייצרים תהליך כניסה מזמין המוביל מעלה אל מבואה חיצונית מטופחת ברוח מינימליסטית המרמזת על אופיו של חלל הפנים. דלתו של הבית, שנצבעה בשלייף לק לבן ומבריק, מתיישרת בקו אפס עם קירות המעטפת שלצדה ונפתחת בזווית של 90 מעלות, ועם פתיחתה נגלה מולה פטיו מלבב למראה שבו משתלבים קיר מחופה אבנים אפורות, בריכת נוי עם צמחיית מים ודגים, ורצפת זכוכית שקופה.

שירלי דן, רחבת ישיבה עם מערכת גן מסוגננת
רחבת ישיבה עם מערכת גן מסוגננת | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, ג, הבית במבט מהרחוב
הבית במבט מהרחוב | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, ג, דלת בגימור צבע לבן מבריק נפתחת ב-90 מעלות
דלת בגימור צבע לבן מבריק נפתחת ב-90 מעלות | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, ג, מבואת הכניסה שבצד הבית
מבואת הכניסה שבצד הבית | צילום: גלעד רדט

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

פטיו עם קיר לבנים ורצפה שקופה

קיר הלבנים של הפטיו הוא הקיר המשותף עם בית השכנים, וכשהוא מתנשא לכל גובהו של המבנה ומקורה בסקיילייט, נוכחותו במרכז החלל מהווה מקור נוסף להחדרת אור יום רב פנימה, ובכלל זה לקומת המרתף שאליה הוא מגיע דרך שקיפות הרצפה שלמרגלותיו. את חללו תוחמות מחיצות זכוכית החושפות את גרם המדרגות הממוקם לצדו, ומאפשרות לקיים קשרי עין ישירים בין הקומות, כמו גם בין שני עברי החלל, ונוסכות תחושת פתיחות וחזות אוורירית.

במיקומו היישר מול דלת הכניסה ולכל גובה המבנה, הפטיו אף מסמן, למעשה, את חלוקת מרחב הפנים כהיררכיית חללים טבעית ונוחה הנקראת כשני צדדים עם שטחי מעברים מרווחים ביניהם. היררכיה זו, הנשמרת בכל הקומות, מייצרת הגדרת האזורים ברורה מאד, אשר בה בעת משמרת זרימה ישירה, מבטים ארוכים ותחושת מרחב נעימה: בקומת הקרקע ממוקמים האזורים הציבוריים - סלון ופינת אוכל עם יציאה ישירה לגינה ולבריכה מעברו האחד, ומטבח הנהנה ממרפסת קדמית פרטית, מעברו השני.

שירלי דן, ג, הפאטיו כנתב זרימת החללים בכל הקומות
הפאטיו כנתב זרימת החללים בכל הקומות | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, ג, מבט מהסלון אל עבר הפאטיו ואל גרם המדרגות
מבט מהסלון אל עבר הפאטיו ואל גרם המדרגות | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, עיצוב מינימליסטי, בהיר ומזמין
עיצוב מינימליסטי, בהיר ומזמין | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, ויש גם קמין
ויש גם קמין | צילום: גלעד רדט

הקומה הראשונה מאכלסת בשטחה שתי סוויטות של הילדים וסוויטת הורים מפנקת עם מרפסת הצופה אל הגינה, ושתי סוויטות נוספות ממוקמות בקומה העליונה, שהינה עליית גג המהווה חלק מזכויות הבנייה ומקורה בגג עגול המקנה לה גובה מרבי. קומת המרתף, הנצפית מקומת הקרקע, כוללת בשטחה את משרדו של בעל הבית וכן יחידת מגורים נוספת שבבוא העת תוכל לשרת את אחד הילדים.

שפת הבית מאופיינת בפתיחות ואווריריות שרוקמים פתחים גדולים נתונים במסגרות אלומיניום לבנות ודקות, הקושרים את החוץ והפנים, שקיפות מחיצות הפטיו, גוונים בהירים בעיקרם, מרקמים מבריקים המייצרים השתקפויות, ואלמנטים תכנוניים דוגמת תקרות צפות המנוצלות להשקעת תאורה או מוטיב של ניתוקים בין קירות המקנים תחושת ריחוף קלילה.

ריצוף קומת הקרקע בוצע באריחי שיי גריי בגימור מלוטש שגונם האפור חובר ויזואלית לריצוף הבטון המוחלק שבחוץ, ולחדרי השינה נבחר פרקט עץ אלון המשמש גם במדרכי המדרגות.

מרבית התאורה בחלל מתקבלת מגופים שקועים וסמויים עם שילוב מדוד ביותר של גופים דקורטיביים בעיצוב מינימליסטי, ופלטת הצבעים נארגת מגוני לבן ואפור. גוונים אלה מופיעים בחומרי הגמר, כמו גם בפריטי הריהוט והאביזרים המשלימים שנבחרו בקפידה אנינה. נגיעות הצבע היחידות שכן משתלבות בחלל הבהיר הן, למשל, גונו הכהה יחסית של עץ אלון מגוון שמשמש במטבח ומחמם את עיצובו, או אוסף ציורים המעטר את חלל המדרגות ומלווה את מהלכו עם ערך מוסף של תוכן אמנותי.

שירלי דן, ג, המטבח. מקיים קשרי עין ישירים עם הסלון ועם הגינה
המטבח. מקיים קשרי עין ישירים עם הסלון ועם הגינה | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, חזיתות שלייף לק באפור בהיר עם עץ אלון מגוון
חזיתות שלייף לק באפור בהיר עם עץ אלון מגוון | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, ג, גרם המדרגות הממוקם לצד הפאטיו
גרם המדרגות הממוקם לצד הפאטיו | צילום: גלעד רדט

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

קמין אינטגרלי ושתי גומחות נוי

בסלון הפונה אל הגינה תוכנן הקיר הסמוך למחיצת הזכוכית של הפטיו כקיר שמופעו מרחף הודות לניתוקים הנשמרים בהיקפו, כשהוא מכיל מסך טלוויזיה המוטמע בתוכו, וכן קמין אינטגרלי ושתי גומחות נוי החוברים בחלקו התחתון לקו אופקי המייצר שקט בעיניים. לצד הקיר משתלבים בחלל ספה אפורה, כורסה פיסולית לבנה, צמד כורסאות עור לבנות בעיצוב פוטוני, שולחנות קפה וצד, שטיח תואם ופריטי נוי מובחרים שמשלימים מראה מודרני, מינימליסטי נקי וחמים כאחד.

שירלי דן, סוויטת השינה המפנקת
סוויטת השינה המפנקת | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, פתח שקוף גדול חושף את הפאטיו המלווה את קומות המבנה
פתח שקוף גדול חושף את הפאטיו המלווה את קומות המבנה | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, מרפסת חזיתית צופה אל הגינה והבריכה
מרפסת חזיתית צופה אל הגינה והבריכה | צילום: גלעד רדט

המטבח שמרפסתו הקדמית שוטפת אותו באור ואוויר הוא חלל מרווח ונוח שממנו ניתן לפגוש במבט את הסלון ואף את הגינה האחורית. עיצובו משלב חזיתות שלייף בגון אפור בהיר מאד עם עץ אלון מגוון בחזיתות יחידת ארונות גבוהה ועוטף גם את יחידת האי המרכזית שמשמשת לאחסון וכשולחן אוכל.

היציאה אל הגינה מהווה המשך ישיר של חלל הפנים, ומגלה מרחב חוץ מהנה ומזמין לבלות בו בצוותא. בהמשך לרחבת ישיבה מאובזרת בפריטי ריהוט חוץ מסוגננים משתרעת בריכה מחופה מרבלייט תחומה בין אדניות שתולות המצניעות את הקיר המשותף עם בית השכנים, לבין קטעים מרוצפי בטון ומשולבי פסי צמחייה בדומה לאזור הכניסה, חלקת דשא קטנה וצמחייה ירוקה עשירה. כאן, בגינה הנעימה למראה, מסתיים סיפורו של הבית, שהתחיל במגרש לא גדול צר וארוך ובתכנון שהשכיל להתמודד עם נתוניו תוך יצירת מרחב מדויק והרמוני של בית וגן העונה לצרכי הדיירים ומספק להם אותם בשלמות.

שירלי דן, תוכנית קומת קרקע
תוכנית קומת קרקע | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, תוכנית קומה א
'תוכנית קומה א | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, תוכנית עליית גג
תוכנית עליית גג | צילום: גלעד רדט
שירלי דן, תוכנית מרתף
תוכנית מרתף | צילום: גלעד רדט

מתוך הספר "בבית עם שירלי דן" מאת אורלי רובינזון

תכנון ועיצוב: שירלי דן אדריכלות ועיצוב, נסטור סנדבנק אדריכלים

במדור הקודם: האלכסון שנותן את הטון: בית ייחודי בדרום 
לכל הכתבות במדור בית ונוי