חלקת אדמה מיוחדת במינה הנמצאת בלבה של מחצבה נטושה, בפאתי הפארק הלאומי Brecon בחבל וויילס, בריטניה, היתה אתגר ממשי לאדריכלים קריסטיאן אלכסנדר וקיי הייד ממשרד האדריכלים Hyde+Hyde הוולשי, שבידם הופקד התכנון, ויתרה מכך: תקציב צנוע של בעלת הבית, צלמת במקצועה, יחד עם נחישות להתמודד באופן יצירתי עם הקשיים הטבעיים הנובעים מבנייה בתוך דפנות המחצבה, אך תרמו למורכבות הפרויקט.

"לאור מגבלות המיקום, החלטנו לפתח אובייקט מבני התלוי בתוך אגן המחצבה", אומרים האדריכלים", הרעיון היה להציג את הבית כאובייקט עצמאי בשטח בלי שיפריע כלל לטופוגרפיה. בחרנו לגעת בקרקע רק בקלילות, ובתוך כך להגביר את הדרמה והמתח שמספק המרחב המיוחד הזה על צורתו והנוף הסובב אותו". ואמנם, הסיטואציה האדריכלית שנוצרה עם תרגום הרעיון אכן מספקת דרמה וחזות מרשימה: על מנת להימנע ממגע עם דפנות המחצבה הגו המתכננים רעיון מקורי שהרים את המבנה מעל פני הקרקע, תוך יצירת בית ייחודי שאינו מתנגש כלל עם הנוף הנמצא סביבו.

מחצבה
גשר מתכת מוליך אל קיר המחצבה, מתחבר אליו ומסתיים באח חיצונית | צילום: David Schnabel, Hyde & Hyde Architects
מחצבה
דופן הקופסה המלבנית עשויה מזכוכית ומאפשרת חדירת אור מקסימלית לחלל הבית | צילום: David Schnabel, Hyde & Hyde Architects
מחצבה
מבט אל המבנה המחופה כולו ברצועות קורטן דמוי חלודה המתכתב בגונו עם נוף הסביבה | צילום: David Schnabel, Hyde & Hyde Architects
מחצבה
מרפסת פתוחה בנויה מבטון יצוק וחשוף ושילוב של חיפוי קורטן שחור | צילום: David Schnabel, Hyde & Hyde Architects

עוד באתר לעיצוב הבית:

מתאר קופסתי מינימליסטי

הקומה הראשונה עשויה מבטון יצוק, ואילו קירות הקומה השנייה מחופים בפאנלים מבודדים להשגת נוחות אקלימית. כך, המבנה הנגלה לעין נדמה כתלוי בתוך המחצבה, מאפשר לאור לחדור אליו ובה בעת גם מעניק לדיירת מבטים אל החוץ, אל הנוף הנשקף ממנו. מתארו הקופסתי והמינימליסטי אכן משתדל ככל האפשר להימנע מהפרעה חזותית ומפגיעה בטופוגרפיה של האזור, וחיפויו החיצוני נעשה ברצועות קורטן דמוי חלודה המבטיחות רמת בידוד גבוהה.

"בחירת החומרים סייעה להדגשת האופי האותנטי של המבנה, והשילוב של בטון, עץ ומתכת משקף את סביבתו הטבעית ומתכתב איתה. באורח זה בולט ומודגש הנרטיב האדריכלי שמבוסס הן על החזות האסתטית והן על הקשר שלה למקום", מסבירים המתכננים את החומריות, שאכן מתכתבת עם זו המאפיינת את נוף הסביבה, המשופע בגגות של אסמי תבואה המצויים באזור.

הפתחים שנפרצו במעטפת המתכת מאפשרים הצצה מחלל המגורים על נוף הטבע הסובב את הבית, וכן גם מחללי הבית הנוספים, וכן שולבו בתכנון מספר משטחי פאטיו  עשויים מבטון יצוק המדגישים את קשריו של הבית עם החוץ. הקווים המינימליסטיים-מתוחכמים של חוץ המבנה מאפיינים גם את חלל הפנים המואר והאוורירי: בקצה הקופסה המלבנית הענקית  משתלב זכוכית הזורם לכל גובהה, כשהוא תוחם חלל דו קומתי המכיל את חדר המגורים ואת הספרייה הנחשפת כגלריה מעליו. קירות החלל חשופים בעיקרם, וחלקם מחופה בתערובת סיבית בצבע טבעי המעניקה רקע אידיאלי לתליית עבודות הצילום. 

מחצבה
הפתחים במבנה מאפשרים לאור טבעי לחדור פנימה | צילום: David Schnabel, Hyde & Hyde Architects
מחצבה
חלל דו קומתי מלווה לכל גובהו בקיר זכוכית מכיל את חדר המגורים ואת הספריה | צילום: David Schnabel, Hyde & Hyde Architects
מחצבה
הצצה אל אחד החדרים: מעטפת בטון חשוף ועיצוב פנים מינימליסטי | צילום: David Schnabel, Hyde & Hyde Architects
מחצבה
מבט אל שביל הבטון היצוק שמוביל אל הבית, ואל הגשר המחבר את המבנה עם צלע המחצבה | צילום: David Schnabel, Hyde & Hyde Architects

במדור הקודם: בית פתוח לשדות השרון
לכל הבתים של בית ונוי 
הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"