כשנכנסים לדירתה של מעצבת הפנים מאיה האזרחי ובעומק חלל המגורים רחב הידיים נגלית מרפסת מזמינה המשקיפה אל נופה האורבני של תל אביב, אפשר בהחלט להבין למה היא מתכוונת כשהיא אומרת "בעצם, מה שרצינו זו מרפסת שלא היתה לנו בדירתנו הקודמת, והיא זו שהיוותה, למעשה, את אחד השיקולים שהובילו לרכישת הדירה". האמת היא שהמרפסת הנעימה כפי שהיא נחשפת כאן לעין לא היתה קיימת בדירה, שכללה רק מרפסת צרה מאוד שזרמה לכל אורכה ולא היתה בת שימוש. אך האזרחי זיהתה את הפוטנציאל לייצר ממנה "מרפסת כמו מרפסת", ועובדת קיומה כאן אכן מדברת בעד עצמה כמימושו המוצלח של אותו פוטנציאל, אשר אגב כך אף זיכה את החלל ביתר שקיפות והעצים את נוכחות נוף הסביבה.

מאיה האזרחי  (צילום: אסף פינצ'וק)
מבט מהכניסה אל החלל הציבורי שבו סלון ומטבח, תחום בוויטרינות ומרוצף בפרקט בגון שחור משופשף | צילום: אסף פינצ'וק

עוד באתר לעיצוב הבית:

מבזבוז לניצול

הדירה, דירת פנטהאוז הממוקמת בבניין מגורים באחת משכונותיה הצפוניות של העיר, משתרעת על שטח של 160 מ"ר, ובעת רכישתה נחלקה לארבעה חדרים. "מצבה ככלל היה טוב והיא אפילו עברה שיפוץ לפני כמה שנים, אבל למרות השטח המרווח חלוקת החלל היתה בזבזנית ולא נוחה. מבנה הדירה היה גיאומטרי משהו, והיא היתה מרובת זוויות לא ברורות", מוסיפה האזרחי, שביצעה בה שיפוץ מקיף שנועד להתאימה לצורכי משפחתה הצעירה, כאשר המטרה היתה, לדבריה "להפוך אותה למרחב מגורים נוח, פרקטי ומותאם לילדים, ואף לנצל את שטחה המרווח באורח טוב יותר תוך שמירה על גמישות לביצוע שינויים עתידיים במידה ויידרשו".

במסגרת השיפוץ הוסרו מהדירה כל מחיצות הפנים, וכשחללה נותר בבחינת מעטפת בלבד, חולק שטחה מחדש לחמישה חדרים בפרישה לשני אגפים - ציבורי ופרטי. בכניסה לדירה מקבלת את פני הבאים מבואה קטנה כפרק מעבר רך מהחוץ אל הפנים, כשבמיקומה מנתבת את זרימת החלל: האגף הציבורי נפרש מולה ומכיל בשטחו מטבח וסלון עם יציאה למרפסת המיוחלת, שהתקבלה כתוצאה מסגירת המרפסת הצרה כולה בוויטרינות עם פרופילי אלומיניום בלגי, כמו גם מנגיסה של חלק משטח החלל הציבורי וצירופו לשטח המרפסת. האגף הפרטי התעשר בעקבות החלוקה החדשה בחדר נוסף, ובגלגולו הנוכחי הוא מכיל יחידת הורים, חדר ילדים, חדר רחצה, חדר עבודה וחדר נוסף, אשר נכון לעכשיו מהווה חדר משחקים/אירוח.

מאיה האזרחי  (צילום: אסף פינצ'וק)
המטבח: חזיתות לבנות, משטחי העבודה ויחידת האי מקוריאן, וחיפוי קיר בטפט המדמה לוח שחור | צילום: אסף פינצ'וק
מאיה האזרחי  (צילום: אסף פינצ'וק)
פינת האוכל: עמוד קונסטרוקטיבי ממתכת צומח מתוך ערוגת חלוקי נחל | צילום: אסף פינצ'וק
מאיה האזרחי  (צילום: אסף פינצ'וק)
מבט מהמטבח אל עבר כלל החלל הציבורי ואל קיר המעבר לאגף החדרים שמגלם קריצה בגונו הצהוב | צילום: אסף פינצ'וק

גופים דקורטיביים מועטים

הנוף האורבני הנשקף מבעד הפתחים הגדולים הכתיב במידה רבה את שפת העיצוב של הדירה כולה: שפה נקייה בעיקרה המגלמת שיק עכשווי ומעודכן, מסוגננת בקפידה ובה בעת שזורה בקריצות היוצקות ממד צעיר וקליל - אם באמצעות אלמנטים שונים ששולבו בה, ואם באמצעות שילוב פריטי נוי ופריטים נוספים המגלמים ייחוד מובחן. פלטת הצבעים מאופקת ונרקמת מגוני שחור, לבן ואפור, עם נגיעות של עץ הנוסך חמימות, ומינון מדוד של גוון צהוב. לריצוף החלל משמש פרקט עץ בגוון שחור משופשף, המעניק לו רקע ועוצמה אך בגונו המרוכך אינו משתלט מדי, ובינות הקירות שנצבעו בלבן שבור משתלבים צבעים וחיפויים שונים, למשל טפט במראה טיח בקיר המבואה, טפט טבעי עשוי רסיסי אבנים במרקם מחוספס המחפה את הקיר שעליו מותקן מסך הטלוויזיה, או קיר צבוע בצהוב באזור המעבר של אגף החדרים. תאורת החלל תוכננה ברוח שפת העיצוב הנקייה, בהתחשב בעובדה שתקרת הדירה נמוכה יחסית, תוך שילוב נורות הלוגן ולד להשגת תמסורת אור טובה ומתן דגש לתרחישי אור מגוונים. חלקה הארי נשען על ספוטים חיצוניים, ובמיקומים מסוימים מוטמעים בתקרה/קירות פסי תאורה הנוסכים עניין צורני, והגופים הדקורטיביים המעטים המשמשים בחלל הותאמו בקפידה כחלק בלתי נפרד מהמארג העיצובי.

כך, לדוגמה, גוף תאורה עשוי פורניר המשתלשל מעל יחידת האי של המטבח כאלמנט מסוגנן המתכתב עם שילובי העץ, או גופי לד שקועים למחצה המותקנים על קיר תוך יצירת תמונת אור מלבבת המאפשרת לשחק עם כיווני האלומות שהם מפיצים. לפינת הישיבה בחרה האזרחי גוף בעל ממדים נדיבים, שעיצובו המרובע משלב מסגרת אלומיניום ובד מתוח, ולמרות היותו צמוד תקרה הוא מייצר מופע בעל נוכחות מרשימה.

מאיה האזרחי  (צילום: אסף פינצ'וק)
על קיר הטלוויזיה בסלון: טפט עשוי רסיסי זכוכית במרקם עשיר המייצר עניין | צילום: אסף פינצ'וק
מאיה האזרחי  (צילום: אסף פינצ'וק)
מוקד ויזואלי מעניין: גופי לד שקועים למחצה על קיר תוך יצירת תמונת אור המאפשרת לשחק עם כיווני האלומות | צילום: אסף פינצ'וק
מאיה האזרחי גובה (צילום: אסף פינצ'וק)
מבט למעבר אגף החדרים מתוך חדר העבודה הפתוח, שתוכנן על מנת לשמור קשר ישיר עם אזורי החלל האחרים | צילום: אסף פינצ'וק

ריהוט בהזמנה

פריטי הריהוט והנגרות מאופיינים בקווים המשמרים את הניקיון והאווריריות, ומרביתם עוצבו על ידי האזרחי ובוצעו בהזמנה, דוגמת מערכת הישיבה בסלון, הכוללת שתי ספות ושולחן רבוע שעוצב כעין הדום גדול מרופד בבד זהה. הבד, מבהירה האזרחי, "הוא בד קל לטיפול, ולצורך הנחת פריטים שדורשים יתר זהירות, שילבתי מגש עץ המתלבש על המשטח העליון".

המטבח הממוקם בקדמת החלל מעוצב בתצורת ר' שמייצרות יחידת קיר ויחידת כיור, ובמרכזו ניצבת יחידת אי גדולה, ארוכה ורחבה במיוחד עם משטח קוריאן. את גונן הלבן של היחידות שוברים מקרר גדול בעל חזיתות זכוכית שחורה וחיפוי קיר כהה שאינו אלא טפט המדמה לוח שחור ומוסיף קריצה קלילה לחזות המוקפדת: על הלוח ניתן לכתוב הודעות ומסרים, למחוק את הכתוב כבכל לוח רגיל, והיותו רחיץ הופך אותו פרקטי לשימוש וקל לטיפול. יחידת האי הגדולה משמשת גם כשולחן אוכל שהינו היחיד, למעשה, שמשתלב בחלל, שכן בשלב זה בחרה האזרחי שלא להציב בו פינת אוכל מוגדרת: "אמנם יש שפע של מקום לכך, אך כרגע העדפתי לשמר כמה שיותר פתיחות ומרחב, מה גם שמידות האי תוכננו כך שבעת הצורך ניתן להצמיד אליו שולחן ולקבל משטח רציף, רחב וגדול דיו לאירוח נוח".

מאיה האזרחי גובה (צילום: אסף פינצ'וק)
עניין מוקפד בכל פינה: קיר צהוב, עבודות אמנות ופסי תאורה מעשירים את חלל המעבר | צילום: אסף פינצ'וק
מאיה האזרחי גובה (צילום: אסף פינצ'וק)
שירותי האורחים כנקודת חן: יחידה עשויה עץ אלון, כיור עשוי בזלת וקומפוזיציה של מראות עגולות על הקיר | צילום: אסף פינצ'וק
מאיה האזרחי גובה (צילום: אסף פינצ'וק)
יחידת ההורים: מחיצת זכוכית שקופה מפרידה בין אזורי השינה והרחצה | צילום: אסף פינצ'וק
מאיה האזרחי  (צילום: אסף פינצ'וק)
אזור הרחצה: ריצוף וחיפוי באריחי שיש אפורים המדמים בטון, ויחידת כיור בעבודת נגרות עם משטח זוברנו | צילום: אסף פינצ'וק

שפת עיצוב קפדנית-קלילה

האגף הפרטי אינו שונה באופיו מהחלל הציבורי, מציג את אותה שפת עיצוב קפדנית-קלילה, נצמד לאותה פלטת גוונים ולאותם שימושי החומרים ושם דגש על נוחות פונקציונלית. את חדר העבודה שלה עיצבה האזרחי במראה תעשייתי וחם, ושלא כמקובל, העדיפה להותירו בינתיים כחלל פתוח ללא דלת הסוגרת עליו, כך שהוא מאפשר לה כאם (פעוט אחד בינתיים) לשמור על קשר ישיר עם אזורי הבית האחרים ובמידת הרצון/צורך לסגור אותו בעתיד. ביחידת ההורים מפרידה מחיצת זכוכית שקופה בין אזור השינה ואזור הרחצה, והיא גורמת לחלל כולו להרגיש אוורירי יותר ומרווח, כדברי האזרחי. לחיפוי הקירות באזור הרחצה משמשים אריחים אפורים המדמים מראה של בטון, ויחידת הכיור עוצבה עם משטח זוברנו ועליה מונח כיור מסוגנן. למשטח הכיור בחדר הרחצה של הילדים נבחר קוריאן בגוון תכלכל-ירקרק המשווה לחלל רעננות קרירה, ושירותי האורחים חושפים קריצה עיצובית שמייצרים יחידת ריהוט עשויה עץ אלון עליה מונח כיור עשוי בזלת במופעה הטבעי, וקומפוזיציה חיננית של מראות עגולות המעטרות את הקיר.

המרפסת, זו שהתחילה את סיפור הדירה, היא מרחב מלבב מרוצף באריחים דמויי פלנקים מעץ, ושטחה מכיל את כל הטובין שחסרו בדירה הקודמת ועתה מאפשרים לבני הבית ליהנות מהם: מתקן ברביקיו, בריכה לילד, אופציה לארח באוויר הפתוח, לשבת מול הנוף עם קפה של בוקר או סתם לתפוס שלווה מרגיעה שאין כמוה לסיומו של יום מפרך.

מאיה האזרחי  (צילום: אסף פינצ'וק)
פינת ישיבה אינטימית מזמינה לתפוס אתנחתא רגועה במרפסת | צילום: אסף פינצ'וק

תכנון ועיצוב: מאיה האזרחי, מעצבת פנים, קבלן ביצוע: מומי אפרתי
פרקט: נגב; ספות: עבודת ריפוד בעיצוב אישי; תאורה: קמחי תאורה; אלומיניום: אלום פז; וילונות: וילונות רן; סאונד: טאצ' קונטרול; כיסאות מטבח: נטורה; נגרות: נגריית רפי; טפט בחיפוי הקיר: MEGA BOARD; גוף תאורה מעל האי: פרמיטיב; טפט: אורנה & מינה; זיגוג: שבירו.

במדור הקודם: וילה שקופה בהרצליה פיתוח
לכל הבתים של בית ונוי 

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"