אסמים ישנים הבנויים מאבן פראית פזורים בחבל Broughshane בצפון אירלנד, חבל ארץ כפרי שהאבן היא ממאפייניו וכך גם האסמים המשובצים בנופו. בניצוחו של משרד האדריכלים Moon בראשותם של Jessica McGarry, Steven Moon ו-Adam Currie, הפך אחד מהם, הצופה לאזור חקלאי עשיר, לבית מרשים המשלב עיצוב כפרי ישן עם אלמנטים עכשוויים. נוף זה, כנוף הסביבה כולה, הזמין את האדריכלים להעצימו, והמבנה העשוי אבן היווה עבורם השראה לתכנון המשלב עבר והווה תוך ירידה לפרטים הקטנים ביותר. 

פלטת החומרים מאופקת וכוללת אבן, עץ, זכוכית ואבץ המשמש כחיפוי לגג המבנה. דיוק ושימת הלב לפרטים מאפשרת לחומרים להשתלב זה עם זה בצורה ייחודית, ובחירת החומרים עצמם מיטיבה לבטא את הרעיון שעמד בבסיס התכנון: מתארו של המבנה והאווירה הכללית של המקום נשמרו לאורך כל השטח אך התעשרו בתוספת בנייה, בעוד החלל הפנימי שינה פניו והפך לאזור מודרני מוצף כולו באור.

תוכנית הבנייה מיקמה את אזורי המגורים וחדר השינה המרכזי בקומה הראשונה, כך שיפיקו את המיטב מהנוף ומהאור הטבעי, ואילו חדרי האורחים והשירות מוקמו בקומה התחתונה.

אסם באירלנד 1, האסם במצבו המקורי
האסם במצבו המקורי | צילום: Adam Currie
אסם באירלנד 2, שלד פלדה משולב במבנה הקיים
שלד פלדה משולב במבנה הקיים | צילום: Adam Currie
אסם באירלנד 3, גובה, קונסטרוקציה של עץ
קונסטרוקציה של עץ מוכנסת לתוך השלד המתכתי | צילום: Adam Currie
אסם באירלנד 4, התערבות עכשווית במבנה קיים
התערבות עכשווית במבנה קיים יוצרת אינטראקציה מיוחדת | צילום: Adam Currie

עוד באתר לעיצוב הבית:

לא רפליקה של העבר

"הדיירים ביקשו עיצוב פנים נוח, מרומז ומינימליסטי וזה היה הקו שהנחה אותנו לאורך כל הפרויקט", אומרת האדריכלית ג'סיקה מקגארי. "טכנולוגיות חדשות שולבו עם טכניקות בנייה מסורתיות תוך תשומת לב מרבית לנושא הקיימות, על מנת ליצור ארכיטקטורה כפרית המתאימה למאה ה-21 ולא רק שיפוץ ושחזור הישן". ואמנם, בתהליך העיצוב הושם דגש על ניצול התאורה הטבעית יחד עם חללים לא פורמליים וזורמים היוצרים אווירה דרמטית במהותה, אך לא כזאת המשתלטת על אסם האבן המקורי ובה בעת גם לא כזו ההופכת את המקום לרפליקה של העבר.

מבחוץ שומר המבנה על הצביון המקורי שלו כאסם, ומרמז על העיצוב הדינמי בתוכו פנימה. במבט מכיוון צפון מערב נחשף הבית כבעל מראה מאופק, שלצד מרקמו וצבעו של האבץ, המחפה את הקירות והגג של הקומה העליונה שנוספה במסגרת התכנון, מתכתב עם קירות האבן. הקונסטרוקציה החדשה עושה שימוש ביסודות ובקירות החיצוניים של האסם הישן, אולם בתוך המבנה פנימה הוצב שלד מתכת חדש על מנת לבנות עליו את המפלס העליון. לחיפויו של מפלס זה נעשה שימוש בלוחות אבץ לחיפויו וכן שולבו בו חלונות זכוכית גדולים הנשענים על הקונסטרוקציה המתכתית, המסייעים להפחתת העומס על המבנה המקורי ואף מקנים מראה מרחף מעליו.

אסם באירלנד 6, ג, חלל המגורים בולט החוצה
חלל המגורים בולט החוצה מתוך מבנה האבן המקורי | צילום: Adam Currie
אסם באירלנד 7, ג, הגג המצופה מתכת
הגג המצופה מתכת הצף מעל קירות האבן | צילום: Adam Currie
אסם באירלנד 8, ג, הכניסה מובילה לחצי מפלס שמעליו
הכניסה מובילה לחצי מפלס שמעליו חדרי המגורים ומתח | צילום: Adam Currie

שפה אדריכלית כפרית

המבנה עתיר בחלונות ובפתחים שקופים הפונים לכיוון דרום מזרח ודרום מערב ומאפשרים מבט לנוף וניצול מרבי של קרני השמש, והתקרה הקמורה ופרישת המגורים הפתוחה מדגישות את תחושת המרחב.

חלל המגורים נראה כאילו חובר אל האסם בצורה מושלמת, וכמבוקש מבטא שפה אדריכלית כפרית, אך כזו שהינה שונה לחלוטין במהותה מזו המקורית. הדרך לבית מתבצעת באמצעות שביל מוגבה מהצד הדרום מערבי שלו, והכניסה עצמה נמצאת במפלס ביניים בין קומת הקרקע והקומה העליונה. קומת הקרקע מכילה שני חדרי שינה, חדר אמבטיה, אזור שירותים וגישה לחנייה המקורה, והקומה העליונה מכילה שלושה חללים - מטבח, פינת אוכל ואזור מנוחה וכן סוויטת שינה מרכזית. תקרת חללים אלה מתנשאת לגובה רב במיוחד, ומסייעת בכך לחזותם שטופת האור.

"אנו מרגישים שיצרנו מעון קטן בשטח של 116 מ"ר שהוא יצירת אמנות של חללים זורמים וגבולות מטושטשים בין חוץ ופנים, תוך שמירת אמונים לפרטים הקטנים של המקום הזה - גרסה מודרנית ומעודנת של אדריכלות אירית כפרית", אומרים המתכננים, והתוצאה אכן מאששת את דבריהם - בגלגולו הנוכחי האסם הישן הוא בית המכבד את עברו ואת אופיו המקורי, ועם זאת מציג אווירה עכשווית, נוחה ומעודנת.

אסם באירלנד 9, ג, פלטת הצבעים בפנים הבית מאופקת
פלטת הצבעים בפנים הבית מאופקת ושקטה | צילום: Adam Currie
אסם באירלנד 10, ג, חללי המגורים מוארים ומאווררים
חללי המגורים מוארים ומאווררים | צילום: Adam Currie
אסם באירלנד 11, ג, האח המופעלת בגז
האח המופעלת בגז משתלבת באי המטבח | צילום: Adam Currie
אסם באירלנד 5, ג, התוספות
התוספות | צילום: Adam Currie

תכנון: משרד האדריכלים MOON
Jessica McGarry, Steven Moon ו-Adam Currie
באדיבות: McGarry-Moon Architects

במדור הקודם: בית עשיר בקיסריה
לכל הבתים של בית ונוי

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"