היום, בעולם שלנו התחפושות מגיעות מסין, פוסט קורונה, הבדידות גוברת והעומס גדל, הדכדוך עולה והרשתות החברתיות מציגות לנו לכאורה כמה הכל טוב אצל אחרים.ולכן היום יותר מתמיד אנחנו זקוקים לתזכורת להעלות את השמחה. השאלה היחידה שנותרה היא, איך עושים את זה? 

"וְהַחֹדֶשׁ אֲשֶׁר נֶהְפַּךְ לָהֶם מִיָּגוֹן לְשִׂמְחָה, וּמֵאֵבֶל לְיוֹם טוֹב; לַעֲשׂוֹת אוֹתָם, יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה, וּמִשְׁלֹחַ מָנוֹת אִישׁ לְרֵעֵהוּ, וּמַתָּנוֹת לָאֶבְיֹנִים" (אסתר ט', כ"ב)

ביהדות יש עוצמה גדולה להיות בשמחה, כשאנחנו בשמחה עם כל מה שקורה ומבינים שהכל מאת אלוהים שאוהב אותנו ובחר בנו, אז התדר של השפע והברכה נכנסים לחיינו. אבל, לא די בכך. את אותו תדר של שמחה לא כדאי שנשמור לעצמנו, אלא נתאמץ להעביר אותו הלאה, על מנת לתת ולא רק על מנת לקבל.

הנה לכם שלוש דרכים גם קלות וגם יעילות בהשראת חג פורים להגדיל את השמחה וגם לתת:

1. מוזיקה

אני לא יודעת לאיזו מוזיקה האזינו בימי אחשוורוש, אבל היום יש לא רק מגוון אינסופי אלא גם מחקרים שלמים שמוכיחים שמוזיקה שמחה מעלה את מצב הרוח. נקודה. שימו לב- מוזיקה קצבית נעימה עד קצבית מאוד, עם מילים חיוביות ושמחות.

והטיפ שלי אליכם – לקראת החג שבו עם בני המשפחה שלכם והרכיבו רשימת שירים (פלייליסט) – כאלה שמשפרים את מצב הרוח. שימו לב חשוב להכניס שירים שגם אתם ההורים וגם הילדים אוהבים, ולהקשיב לרשימה המשפחתית – בזמן התארגנות הבוקר, כשרוצים לשפר מצברוח וכמובן – ביום פורים.

תת המודע מקשיב, כך שביצירת פלייליסט משפחתי יש מסרים תת הכרתיים: כולנו שווים, כל אחד משמיע את קולו ומבטא את טעמו, כולם מקשיבים ונחשפים לאפשרויות וטעמים חדשים, וזה משליך להקשבה הדדית, כבוד ועוד כל כך הרבה ערכים שלא ניכנס אליהם הפעם. (חיפוש זריז בגוגל יחשוף בפניכם רשימות של שירים שמעלים מצברוח).

התפילה היהודית היא ניגון אחד מתמשך. אם יצא לכם להקשיב למגילה, אפילו לחלקה, להרעיש קצת עם רעשנים עם הילדים, להזכיר להם את הנס הגדול בו עם שלם ניצל, כהרף עין. איך הכל יכול להתהפך, אם רק נאמין בזה.

  2. תחפושות:

זה נכון שלא כל מבוגר אוהב להתחפש. לפעמים גם הילדים עצמם לא אוהבים את זה. ביננו, יש תחפושות כל כך לא נעימות שאני יכולה להבין אותם. אגב, על פי ההלכה לגבר אסור להתחפש לאישה ולהיפך.

אז למה כן כדאי להתחפש? כי להתחפש מכניס שמחה, חיוך – פנימי או חיצוני. יותר מזה, התחפושת מאפשרת לנו להתחבר לילד הפנימי שבתוכנו, לילדים שבביתנו. וכמה טוב שחג פורים מזכיר לנו להתחבר קצת לילד/ה הפנימיים.

אם יש לכם בני נוער/מתבגרים בבית – בשבילם לראות אתכם מתחפשים, ולו בקטנה: פאה או מסיכה, אביזרים משעשעים או איפורים, גלימה או כובע. תדאגו שיהיה לכם כמה אביזרים, כך שזה יכול להצחיק, להקליל ולעורר חשק לכל בני הבית להתחפש בעצמם, אפילו למתבגרים. (תבדקו אותי, הכי גרוע זה יצליח).

ביננו, אנחנו מתחפשים כל יום, "לובשים מופע" (דיבור, התנהגות ומראה) במקום העבודה, בבית כהורים, כבני זוג, כחברים... אז אם ניתנת לנו האפשרות – למה שלא נלבש מופע משעשע, קליל, פעם בשנה ונכניס אתו שמחה הביתה?

 3. משלוחי מנות: המצווה כדי לתת

הרעיון הזה של מתן משלוחי מנות איש לרעהו מרגש. לצאת מעצמנו ולתת לאחרים ולאביונים כדי לשמח אותם.

וברמה אחת למעלה – "משלוחי מנות" תודעתיים, בתחפושת של עזרה לזולת, חשובים לא פחות. עזרה לילדים שלנו, לבני הזוג, להורים שלנו ולחברה בכלל. אלה משלוחי מנות שמתבטאים בחיוך, במילה טובה, במידות טובות, בתמיכה מנטלית/רגשית/התנהגותית. להחזיר להם את החיוך, התקווה והאור. אלה משלוחי מנות שמאירים למרחקים ומעלים שמחה פנימית עצומה.

אין משהו משמח יותר מלתת חיזוק, תקווה, אמונה שאפשר להפוך את הגזירה, את הפור , שהכל יכול להתהפך לטובה, שתמיד יש עוד דרך - ממש כמו סיפור המגילה. "וִימֵי הַפּוּרִים הָאֵלֶּה, לֹא יַעַבְרוּ מִתּוֹךְ הַיְּהוּדִים, וְזִכְרָם, לֹא-יָסוּף מִזַּרְעָם" (אסתר, ט', כ"ח)

פורים נותן לנו את מתנת השמחה, כוח אדיר של תקווה, כוח מרפא ומחזק שלא יעבור מתוכנו לעולם. מאחלת לכולנו חג פורים שמח.

כל ארבעת המצוות שאנו מחויבים בהן בפורים, קשורות להעלאת השמחה והתחברות לכוח הזה, לאור ולשמחה שהיו בפורים:

  1. משלוח מנות – נתינה לאחר. לשמח איש את רעהו.
  2. מתנות לאביונים – לתת לאלו שאין להם, לשמח את אלו שחסר להם גם אם איננו מכירים אותם.
  3. קריאת מגילה – כל אחד ואחת מאיתנו מחויבים להקשיב לקריאת המגילה בפורים, להרעיש כשקוראים "המן" ולהסיר את הספק, להקשיב ולהתחבר לשמחה, לאור, לניסים של החג הזה.
  4. סעודת משתה – לשמוח, לשתות גם יין, לחגוג הכי חגיגי ושמח שיש. 

שיהיה פורים שמח:)