דורסי ומאסק (אילוסטרציה: FT, AFP/Getty Images/Bloomberg)
ג'ק דורסי ואילון מאסק. מערכת יחסים קרובה | אילוסטרציה: FT, AFP/Getty Images/Bloomberg

בריטריט של טוויטר בתחילת שנת 2020, הזמין ג'ק דורסי, מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה, כוכב אורח לשאת דברים בפני עובדיו: אילון מאסק.

מנכ"ל טסלה התלונן באוזני הקהל בשיחת וידאו על ריבוי הבוטים ברשת החברתית שלהם – אותה בעיה שהוא נופף בה החודש כדי להקפיא את הצעתו לרכישת חברת המדיה החברתית ב־44 מיליארד דולר.

מעבר לאובססיה המתמשכת של מאסק עם חשבונות מזויפים, הופעתו בריטריט הייתה גם עדות למערכת היחסים הקרובה בין דורסי ובינו - רומן בין מיליארדרים שכבר הספיק לחולל טלטלה גדולה בעתידה של טוויטר.

הברית שלהם הולידה השערות רבות בנוגע לאפשרות שלדורסי יהיה תפקיד מרכזי בחברה אם העסקה תיסגר. אבל היא גם הכעיסה רבים מעובדי טוויטר, שרואים בה בגידה ברשת החברתית שלהם. העסקה המתקרבת צפויה לחולל תהפוכות בחברה, שמכעיס שדורסי יהיה חלק מהן, כגון הקפאה בהעסקות, קיצוצים ומורל נמוך, ועובדי טוויטר גם לא שוכחים שהם שימשו לא אחת מטרה ללעג של מאסק.

לכאורה דורסי כבר אינו חלק אינהרנטי מהנהלת טוויטר. החלק מהשבוע, אין לו תפקיד רשמי בחברה. הוא התפטר מתפקידו כמנכ"ל טוויטר בנובמבר, והשבוע עזב גם את הדירקטוריון, שבו חברים גם מנכ"ל סיילספורס בּרֶט טיילור, יזמת הטכנולוגיה מרתה ליין פורס, וסמנכ"ל הכספים של גוגל לשעבר פטריק פּישֶט.

לאורך תהליך גיבוש העסקה תקף מאסק את הדירקטוריון בפומבי על חלק מההחלטות שקיבל בכל הקשור לטיפול בתכנים קיצוניים, וכן לגבי היקף החשבונות המזויפים באתר. דורסי הצטרף אליו בביקורתו על חברי הדירקטוריון וצייץ באפריל שהם "משמשים שוב ושוב מקל בגלגלי החברה"

ועדיין, הוא בוחש בעסקה מאחורי הקלעים ללא הרף - וגם בציוצים פומביים. מסמכים שהוגשו השבוע לרשויות הרגולטוריות מגלים כי אחרי שמאסק הוזמן לראשונה להצטרף לדירקטוריון טוויטר, בתחילת אפריל כבעל מניות מרכזי, דורסי "חשף את תפיסתו האישית שלפיה טוויטר תיישם את תוכניותיה טוב יותר כחברה פרטית". לפי מקורות שקרובים לעסקה, העמדה הזאת של דורסי נובעת בין היתר מהמתחים הגוברים בינו ובין חברי הדירקטוריון האחרים בכל הקשור לניהול החברה ולסוגיות הקשורות לאופן שבו טוויטר מנהלת את השיח ברשת - מגבלות על חופש ביטוי, עמדות קיצוניות ופייק ניוז.

המתחים גם קשורים לנושאים עסקיים, ולא רק ערכיים: דורסי התעמת עם הקרן האקטיביסטית Elliott Management, שהחזיקה בעבר במושב בדירקטוריון טוויטר. אחדים טוענים כי בעיני דורסי, הגישה של הקרן הייתה מסחרית מדי ומרוכזת מדי בטווח הקצר. בה בעת, כמה מחברי הדירקטוריון נעשו מתוסכלים מדורסי, כי בעיניהם הוא לא היה מספיק מעורב בנעשה בחברה.

בינתיים דורסי ומאסק מתנהלים בתיאום מושלם: שבוע בלבד אחרי שדורסי אמר כי עדיף לטוויטר להפוך לחברה פרטית, הכריז מאסק על תוכניתו לעשות בדיוק את זה. ברגע שהדירקטוריון הסכים לרכישה, צייץ דורסי: "אילון הוא הפתרון האחד שיש לי אמון בו. יש לי אמון במשימתו להרחיב את אורהּ של התודעה".

"הפילוסופיה של ג'ק הייתה לשאת ולתת על הסכם שלום עם Elliott ואז לפעול להפיכת טוויטר לחברה פרטית, כדי שהתמריצים של האנשים האלה לעולם לא יוכלו להשפיע שוב על מוצר חשוב כל כך לחברה", אמר אדם קרוב לדורסי.

היחסים עם אליוט היו טעונים. דורסי שמר על מערכת יחסים מקצועית עם חברי הדירקטוריון, אבל התקשה באופן אישי עם הקרן, שתפסה מושב בדירקטוריון טוויטר אחרי שהשקיעה בחברה בראשית 2020, כך לפי כמה אנשים המעודכנים בפגישות הדירקטוריון. בזמנו חששה אליוט שדורסי מתמקד יותר מדי בתפקידו האחר - כמנכ"ל חברת התשלומים Square - ודרשה להאיץ את קצב הפעילות החדשנית בטוויטר. טענה לא בלתי הגיונית, אך מנגד דורסי, מצדו, הלך והקצין בתפיסות הביזור שאימץ, והעמיק בטכנולוגיות בלוקצ'יין, ומצדו חשב שאליוט קפיטליסטית מדי.

בשלב מסויים, המתחים הללו הפכו פומביים. לאורך תהליך גיבוש העסקה תקף מאסק את הדירקטוריון בפומבי על חלק מההחלטות שקיבל, בכל הקשור לטיפול בתכנים קיצוניים, וכן לגבי היקף החשבונות המזויפים באתר. דורסי הצטרף אליו בביקורתו על חברי הדירקטוריון וצייץ באפריל שהם "משמשים שוב ושוב מקל בגלגלי החברה". דאז, דורסי עוד היה חבר דירקטוריון.

דורסי אמר לאחרונה שהוא לעולם לא יחזור לתפקיד מנכ"ל טוויטר, אבל הוא שוחח עם מאסק על האפשרות שהוא ימשיך "להחזיק אחוזי בעלות בתאגיד השורד, או באחת או יותר מחברות הבת שלה לאחר המיזוג", כך לפי המסמכים הרגולטוריים שהגישה טוויטר

את ההערות האלה אפשר לייחס לבוז הגובר של דורסי לוול סטריט ולפוליטיקה האמריקאית, שנולד אצלו לפני כמה שנים, אומרים מקורביו. אחד מהם מספר שדורסי חווה התפכחות לאחר כמה שימועים בקונגרס שבהם זומן להעיד על טיפול בשיח ברשת, והתחיל להרגיש שמשתמשים בחברה שלו ככלי משחק פוליטי.

באותו הזמן לחץ הדירקטוריון על דורסי לדון בפתרונות לסוגיות מרכזיות בנוגע לגבולות חופש הביטוי, כמו סילוקו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ מטוויטר. לפי אנשים המעודכנים בעניין, הוא לא שש לקיים את הדיונים הללו. יתרה מזו, אחרי המתקפה על הקפיטול ב־6 בינואר בשנה שעברה, קרא הדירקטוריון לדורסי להקדיש את כל זמנו להובלת טוויטר - אבל הוא סירב ובסופו של דבר התפטר מתפקיד המנכ"ל, אמרו שני מקורבים לנושא.

המתיחות, אגב, לא התבטאה בריבים או בקולות מורמים בישיבות דירקטוריון סוערות. למעשה, לפי מקורות של FT, דורסי היה פסיבי וחסר רגש בפגישות הדירקטוריון, מה שהרגיז את החברים האגרסיביים והמעורבים יותר. אדישותו הוציאה אותם מהכלים. לעומת זאת, במשא ומתן שנערך לאחרונה בנוגע לעסקה עם מאסק, הוא החל להפגין חוסר סבלנות ברור כלפי הדירקטוריון.

מייסד טוויטר ג'ק דורסי (צילום: Frederic Legrand - COMEO, שאטרסטוק)
ג'ק דורסי, מנכ"ל טוויטר לשעבר. אוהד נלהב של מאסק מההתחלה | צילום: Frederic Legrand - COMEO, שאטרסטוק

אמנם דורסי אמר לאחרונה שהוא לעולם לא יחזור לתפקיד מנכ"ל טוויטר, אבל הוא שוחח עם מאסק על האפשרות שהוא ימשיך "להחזיק אחוזי בעלות בתאגיד השורד, או באחת או יותר מחברות הבת שלה לאחר המיזוג", כך לפי המסמכים הרגולטוריים שהגישה טוויטר.

זה כנראה לא מקרי. דורסי, כאמור, מאמין במאסק, ויש להם הרבה במשותף. מעבר לעניין המשותף שלהם בטוויטר, צמד היזמים מצאו מכנה משותף בנושאים כמו מטבעות דיגיטליים, טכנולוגיות קוד פתוח וחופש הביטוי. שניהם נחלו הצלחה כמייסדים בעמק הסיליקון, ושניהם ניהלו יותר מחברה אחת במקביל. "אין ספק שג'ק היה אוהד נלהב של אילון מההתחלה", אמר סטפנו בּוֹניני, מומחה לממשל תאגידי מהמכון הטכנולוגי סטיבנס.

יש עובדים שחושבים שדורסי, שבעבר זכה להערצה של גורו בתוך החברה, משכתב כעת את ההיסטוריה של טוויטר בכך שהוא מבקר פומבית החלטות הנוגעות לטיפול בתכנים קיצוניים שהתקבלו בזמן שהיה מנכ"ל

ההתפתחויות האחרונות טלטלו רבים בתוך בטוויטר, כך לפי שלושה עובדים ומנהלים לשעבר. המסמכים הרגולטוריים חושפים כי השניים קרובים יותר מכפי שהעובדים הבינו לפני כן, אומר אחד המקורות.

יש עובדים שחושבים שדורסי, שבעבר זכה להערצה של גורו בתוך החברה, משכתב כעת את ההיסטוריה של טוויטר בכך שהוא מבקר פומבית החלטות הנוגעות לטיפול בתכנים קיצוניים שהתקבלו בזמן שהיה מנכ"ל, ולא מגבה את המנכ"ל החדש, פּאראג אַגְרָוואל, שלדורסי היה חלק גדול בהעסקתו.

ימים ספורים לאחר שהסכימו הצדדים על העסקה, התחיל מאסק לפרסם ביקורת פומבית על החלטותיה בנושא תכנים, ובהן חסימת כתבה על אודות האנטר, בנו של הנשיא ביידן. רבים מתוסכלים מכך שדורסי לא הגן על המדיניות של טוויטר ועל ראשת המחלקה המשפטית, ויג'איה גאדֶה, שספגה מטח של הטרדות והערות גזעניות בעקבות הביקורת של מאסק.

אף על פי כן, יש המפקפקים באותנטיות של מערכת היחסים הזאת. "ג'ק באמת ובתמים חושב שהדבר הנכון בשביל טוויטר הוא להיות חברה פרטית. ואם יש דרך לעשות זאת, ומהר, אז זה שווה את זה", אמר אדם המקורב אליו. "[אבל] מערכות היחסים האלה הן טנטטיביות. הן מתבססות על גברים המגינים על המורשת שלהם".

טוויטר סירבה להגיב. Square, שידועה כעת כ־Block, וכן Elliott Management, לא ענו מיד לבקשותינו לתגובה.

תרגום: תומר בן אהרון

© The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 https://www.ft.com/content/4fbe0767-e13b-44fe-9e68-8f716f0cf4bf