אילון מאסק (צילום: getty images)
מאסק. לפי הפלייבוק של מיקרוסופט | צילום: getty images

נתחיל בציטוט: "בקצת יותר מחודש, המניה איבדה יותר מחצי משוויה, בשל תחזיות צמיחה גרועות, פחד מאובדן הכנסות עתידיות וחששות המשקיעים מבועה בסקטור הטק. הבעיות שעומדות בפני הרשת החברתית הן הרבה מעבר לחברה עצמה - ונובעות מכל אחד מערוצי ההכנסות שלה", כתב דמיאן קימלמן, מייסד ומנכ"ל מכון המחקר DueDil בטור שפרסם ב-TechCrunch. "במילים אחרות, המודל העסקי לצמיחה של הרשת החברתית מפריע לה לצמוח", הוסיף.

וכעת חידה: על איזו רשת חברתית כתב קימלמן את הדברים? אם עניתם טוויטר - טעיתם. את הדברים האלה כתב בסוף פברואר 2016 קימלמן על לינקדאין, שאז עוד נסחרה בנאסד"ק והייתה בקריסה רבתי, בשל כל שנכתב לעיל. 4 חודשים לאחר מכן, ביוני 2016, גורלה של לינדקאין התהפך, כשמיקרוסופט הודיעה על רכישתה של הרשת לפי שווי של 196 דולר למניה - שהסתכמו בקצת יותר מ-26 מיליארד דולר.

המטרה של הנהלת מיקרוסופט ברכישת הרשת החברתית הייתה כפולה: הראשונה, לייצר מאחז יש מאין בתחום הרשתות החברתיות, משהו שעד לאותו הרגע ענקית התוכנה לא הצליחה לעשות. השנייה: לשלב את הרשת החברתית עם יתר היישומים שהיא מוכרת ולהגדיל את השירותים שהיא מעניקה. מאז הרשת פורחת והצליחה להחזיר לעצמה את הנחשקות שאבדה אי אז במחצית העשור הקודם.

linkedin, לינקדאין (צילום: Worawee Meepian, shutterstock)
לינקדאין. רכישה מוצלחת של מיקרוסופט | צילום: Worawee Meepian, shutterstock

וכאן זה מחזיר אותנו למאסק וטוויטר. זה אמנם נראה כנצח, אבל רק בתחילת החודש שעבר מאסק רכש למעלה מ-9% מהטוויטר, ועוד לא הספקנו לצייץ ומיד ניסה להשתלט עליה לגמרי, לפי הצעה חד פעמית במיוחד של 44 מיליארד דולר, או 54 דולר למניה. אבל אחרי אותה הצעה, מניית טסלה החלה לחטוף כהוגן, מחשש המשקיעים כי ההשקעה תבוא על חשבון חברת הרכבים החשמליים וגם הלוואת המרווחים כנגד המניות, גרמה לעסקה להיות פחות כדאית.

לא פלא אם כן שמאסק החל להראות רגליים קרות, כשהאמתלה שבגינה שקל לסגת מהעסקה הייתה כמות הבוטים, שטוויטר העריכה בכ-5% מסך המשתמשים, כשלטענתו המספר קרוב יותר ל-20%. לפני שבועיים אמר שהעסקה בהמתנה, וכולנו חשבנו שהסיפור נגמר ושמאסק רק מחפש סולם לרדת מהעץ. אבל אמש לפתע מסר מאסק לרשות ני"ע האמריקאית כי הצליח להשיג מימון של 33.5 מיליארד דולר לרכישה, ואף ציין כי הוא "עדיין מחויב לעסקה".

וזה מחזיר אותנו לשאלה, למה מאסק כל כך מתעקש לרכוש את טוויטר. פרט להצהרותיו הרבות לגבי גבולות חופש הביטוי בטוויטר והביקורת שיש לו על האופן שהרשת מתנהלת בו, נקודת המבט ההיסטורית יכולה לתת זווית נוספת: טוויטר יכולה להתאים למאסק כרשת חברתית, כניוז אאוטלט וכפלטפורמה עתידית למתן שירותים. בדיוק כמו לינדקאין למיקרוסופט.

אילון מאסק וטוויטר (צילום: Tada Images, שאטרסטוק)
טוויטר. יכולה לשרת את האימפריה של מאסק | צילום: Tada Images, שאטרסטוק

נראה שמאסק רוצה להשתמש גם בחלק מהפלייבוק של מיקרוסופט וגייטס ברכישת לינקדאין בכל הנוגע לאיך להפוך רשתות חברתיות לרווחיות: אחרי השלמת רכישת לינקדאין, הצעד הראשון של ענקית האנטרפרייז, היה להודיע על מחיקתה מהמסחר. הסיבה פשוטה: אם החברה לא מסוגלת לעמוד בציפיות השוק, היא לא צריכה להיות שם. אין סיבה שחברה תעלה ב-20% בהכנסות אבל תתרסק ביום המסחר. במיוחד אם נראה שהמשך צמיחה כזו לא תספק את רעב המשקיעים להחזרים פנומנליים.

הצעדים הבאים, לפי הצהרותיו של מאסק בשבועות האחרונים, הם להתחיל לגבות כסף מעסקים ויוזרים לחשבונות עסקיים שירצו להשתמש בהצעות ערך שהרשת תחל לנפק. שוב ממש כמו לינקדאין. אם הכול ילך כמתוכנן ומאסק יצליח לרבע את הכנסות טוויטר עד 2028, סביר להניח שינפיק אותה מחדש, כדי להשיא ערך על ההשקעה שלו. עד אז, כשקהלי היעד הם ליטרלי אותם קהלים, אין סיבה שמשתמשים ישלמו 30 דולר בחודש ללוגו הכחול של לינקדאין ולא ישלמו 3 דולר ללוגו הכחול של טוויטר.

וברגע שטוויטר תימחק מהמסחר, היא יכולה לשרת את מאסק בהיבטים נוספים: למאסק יש חברת חלל – SpaceX; יש לו את סטארלינק שהיא רשת לווינים שמספקת אינטרנט; חברת רכבים חכמים - טסלה; חברת כריית מנהרות תת קרקעיות; את חברת הטכנולוגיה נויורלינק ועוד ועוד. כל הדאטה שהחברות הללו מייצרות נאגר ומנותח. ייתכן שטוויטר יכולה להשתלב בעולם שמאסק מקדם ומייצר ולהפוך ולהיות החוט המקשר בין כל עסקיו - כזירה ציבורית, מסחרית ושירותית. 

טוויטר, כשהיא משתלבת עם כל יתר השירותים שתחת המטריה של מאסק, בעתיד לא רק תוכל לייצר לעצמה מרקט פלייס high-end ללקוחותיה - כזה שבמובנים מסוימים יוכל להתחרות באמזון - מאסק אפילו יוכל להקים חטיבת ענן תומכת, כזו שתתכלל את זיכרונות הצריכה של הלקוחות, את אלה של הבית, הרכב והטלפון החכמים וכל פעילות מקוונת אחרת שתהיה באמתחתו. צריך לזכור עוד משהו, בעתיד הלא רחוק יעברו מאינטרנט דו ממדי לתלת ממדי או במציאות רבודה. במובנים מסוימים, ייתכן מאוד ומאסק יעשה לעולם הרשתות החברתיות את אותו הדיסרפשן שעשה בכל תחום אחר שנכנס אליו ויראה לנו פוטנציאל חדש, בעולם שבו המטאוורס בינתיים מרסק את פייסבוק ולא להיפך. לסיכום, טוויטר משתלבת היטב בעתיד שמאסק בונה, עתיד שגם מעביר צמרמורות בגבם של לא מעט צופים מהצד.