בייטדאנס, החברה האם של טיקטוק (צילום: shutterstock)
בייטדאנס, החברה האם של טיקטוק. הבכיר התלונן לממונים על גניבת תוכן והדלפת פרטים | צילום: shutterstock

החשש העיקרי מטיקטוק - של העולם בפרט וארה"ב במיוחד - הוא העברת מידע על משתמשים לגורמי ממשל סיניים. בעוד שבטיקטוק מכחישים זאת שוב ושוב, עדות חדשה מציעה שיש ממש בחששות.

תביעה חושפת שבתוך בייטדאנס (החברה האם של טיקטוק) עצמה פעלה ועדה של המפלגה הקומוניסטית בסין - ומשם עקבה אחרי נתונים שנאספו באמצעות הרשאת גישה מתקדמת, שכונתה "God credential" (הרשאה עליונה, ד"א), כך דווח בבלומברג.

המידע שנטען שנחשף בפני המפלגה הוא מידע אישי של משתמשים, ביניהם פעילי זכויות אזרח ומפגינים מהונג קונג כמו גם משתמשים מארה"ב.

טענות אלה עלו בחומרים חודשים שהוגשו במסגרת תביעה שמנהל יינטאו "רוג'ר" יו, בכיר בבייטדאנס לשעבר, שב-2018 עבד באפליקציית Flipagram (אפליקציה שנמכרה מאז והחליפה שם) שהיתה חלק מענקית הדאטה הסינית.

הבכיר לשעבר פוטר אחרי שהתלונן לממונים על פעילות לא חוקית של גניבת תוכן שמוגן בזכויות יוצרים ממתחרות כגון סנאפצ'ט ואינסטגרם, וכן על פעילות לא חוקית של זיוף משתמשים למטרות ניפוח נתונים

לפי התביעה, שהוגשה במאי לבית המשפט בקליפורניה, יו פוטר אחרי שהתלונן לממונים על פעילות לא חוקית של גניבת תוכן שמוגן בזכויות יוצרים ממתחרות כגון סנאפצ'ט ואינסטגרם, וכן על פעילות לא חוקית של זיוף משתמשים למטרות ניפוח נתונים. לפי יו, בייטדאנס אספה ושמרה נתונים כמו התכתבויות DM, היסטוריית גלישה והיסטוריית חיפוש, וגם נתונים לגבי משך צפיה בסרטונים.

בייטדאנס, כך עולה מהטענות, סיפקה לגורמים ממשלתיים "דלת אחורית" שדרכה היתה להם גישה מתקדמת למידע רגיש של משתמשים. תגובתה של בייטדאנס לתביעה של יו, שלטענתה עבד בחברה פחות משנה: "מעניין שמר יו מעולם לא השמיע את הטענות הללו בחמש השנים שעברו מאז שסיים לעבוד בפליפגרם". בייטדאנס, שטוענת שלתביעה אין ביסוס, הודיעה כי תגיש ערעור. 

תביעתו של יו מחזקת את החשש של הרגולטורים משימוש של אזרחים או עובדי ממשל באפליקציה הסינית. רק לאחרונה מדינת מונטנה אסרה על אזרחים להשתמש בטיקטוק. לפני כן נאסר השימוש בטיקטוק בארה"ב לפי החלטת הבית הלבן, וחל על מכשירים של עובדי מספר סוכנויות פדרליות אמריקאיות.