נשיא ארה"ב ביידן ממרפסת בידודו (צילום: רויטרס)
ביידן ממרפסת בידודו. העיקר שמחיר הנפט יורד | צילום: רויטרס

למרות שהיה בבידוד במשך שבועיים בשל העובדה כי נדבק שוב בקורונה, זה כנראה היה השבוע הטוב ביותר פוליטית של הנשיא ג'ו ביידן מאז שנכנס לתפקידו. המהלך של הזרקת נפט לשווקים מהמאגרים הלאומיים בקושינג על ידי הממשל, יחד עם העובדה שרוסיה מצליחה לחמוק מהסנקציות ולייצא את הנפט שלה, מוריד את המחיר של הסחורה וגם את המחיר של הדלק בתחנות – אחת מהנקודות החשובות ביותר עבור האמריקאי הממוצע. בחודשים האחרונים הנפט ירד מ-120 דולר לחבית, לפחות מ-90 דולר. עדיין גבוה ובכל זאת. "בלמעלה מחצי מתחנות הדלק לרוחבה של ארה"ב, מחיר הדלק הוא פחות מ-4 דולר לגלון", נכתב בציוץ בחשבונו הרשמי של ביידן.

עד כדי כך החגיגה הגדולה, למרות שבסקר שנערך בשבוע שעבר ע"י FiveThirtyEight, ביידן עדיין בטריטוריה שלילית בפופולריות שלו, כשיש לו רק 39% תמיכה וכמעט 56% שאינם שבעי רצון ממנו – אבל המספרים החיוביים במגמת עלייה וזה מה שחשוב.

אבל זה לא רק הנפט. הביקור של ננסי פלוסי בטיוואן, זה שמאיים להצית את מזרח אסיה, נתפס כמהלך חזק של הנשיא וארה"ב אל מול סין הבריונית. במקביל, בשבוע שעבר אושרה ההחלטה להעביר 280 מיליארד דולר ליוצאי מלחמות אפגניסטן ועיראק, אבל יותר חשוב, הסנטור הסורר ג'ו מנצ'ין הדמוקרטי, שעד עכשיו התנגד לתוכנית הדגל של ביידן, Build Back Better (BBB), הודיע עכשיו כי הוא תומך. היקף התוכנית שאמורה להילחם בשינויי האקלים ולעודד אנרגיה מתחדשת היא כמעט 370 מיליארד דולר – זאת לאחר שהודיעו כי התוכנית תסייע לתמוך בצמצום החוב הלאומי האמריקאי.

כדי לממן את ה-650 מיליארד דולר הללו, הדמוקרטים מחפשים פתרונות יצירתיים למימון היוזמות הזוכות לתמיכה רחבה בציבור האמריקאי. הראשונה היא להעלות את מס החברות לחברות הגדולות במשק האמריקאי. לפי ההצעה שהוגשה, מס החברות יעמוד על מינימום של 15%, כשלאחר מכן תהיה מדרגה נוספת, שבה חברות עם הכנסות שנתיות מתואמות שלפני מס של מיליארד דולר, יצטרכו לשלם את המס הנוסף – שטרם נקבע.

עליית המס אינה הצעה חדשה, לאחר שכבר בשנה שעברה, אחרי שנכנס לתפקידו, ביידן החל לקדם מס חברות בינ"ל של מינימום 15% - הצעה שבינתיים נמצאת בדיונים, אבל נראה שכרגע היא לא כל כך על הפרק, בשל המצב הגיאופוליטי המורכב. בכל מקרה, עכשיו הדמוקרטים מנסים ליישם את ההצעה בארה"ב. 

רשת אמזון, amazon web (צילום: Casimiro PT, shutterstock)
אמזון. נהנתה ממס של 9% בלבד | צילום: Casimiro PT, shutterstock

ב-UBS עשו מיפוי של החברות הגדולות במשק האמריקאי שיושפעו מהמהלך והגיעו לרשימה של 102 חברות, מתוכן כמה שצפויות לחטוף מכה משמעותית יותר. השם הגדול ברשימה הוא של אמזון, שנהנתה ממס של 9% והכנסות שנתיות רלוונטיות של למעלה מ-25 מיליארד דולר אשתקד. גם מתכננת השבבים, AMD, שהכניסה אשתקד לפני מס 1.8 מיליארד, צפויה להיפגע. חברות נוספות הן יצרניות הרכבים טסלה ופורד, אנבידיה, בורדקום וסיילספורס.

זה לא נגמר במס. המחוקקים בארה"ב מפנים את החיצים שלהם גם לכיוון מדיניות רכש העצמי של מניות, הבייבק. המס על הרכישות החוזרות צפוי לעמוד על כ-1% מערך הרכישה החוזרת, כשהשנה, בשל כמויות הכסף שמרבית החברות בארה"ב אגרו, זוהי שנת שיא מבחינת תוכניות הרכישה חוזרות של החברות האמריקאיות.

מי שיושפעו מכך הן החברות הגדולות ביותר בבורסה, בהן אפל, שבמהלך ארבעת הרבעונים האחרונים השקיעה סכום של מעל ל-86 מיליארד דולר ברכישה חוזרת של מניות, מה שהעלה אותה למקום הראשון ברשימת החברות שמבצעות רכישות חוזרות. עוד חברות שיושפעו הן מטא שהוציאה קרוב ל-48 מיליארד דולר, אחריה מיקרוסופט עם רכישה חוזרת בגובה 28 מיליארד דולר, כשגוגל רכשה מניות עצמיות בגובה של מעל 20 מיליארד דולר כל אחת.