אנדי ג'סי, Andy_Jassy, מנכ"ל אמזון  (צילום: Lisi Mezistrano Wolf, ויקיפדיה)
אנדי ג'סי. המנכ"ל החדש מקיים את בשורת הקיצוצים | צילום: Lisi Mezistrano Wolf, ויקיפדיה

הפיטורים של אלפי עובדי אמזון יוצאים לדרך תחת הנהלתו של המנכ"ל אנדי ג'סי, שמקדם קיצוץ עלויות נרחב, זאת לאחר שמוקדם יותר השבוע נודע שבכוונת חברת הענק לפטר כ-10,000 עובדים. CNBC דיווחה שעובדים מיחידות שונות כבר החלו לקבל הודעות פיטורים החל מהלילה (שעון ארה"ב). בין היחידות בהן הפיטורים החלו בפועל ניתן למנות את אלכסה (Alexa) ויחידת משחקי הענן לונה (Luna).

למרות שדבר הפיטורים פורסם בכלי תקשורת רבים בעולם, עד אתמול בצהריים אמזון לא שיחררה מידע לעובדי החברה, דבר שהביא לתסכול רב בגזרתם. לצד פיטורי החברה, אמזון סיימה את העסקתם של עובדי קבלן בשבועות האחרונים שעסקו בתחום גיוס כוח אדם לתחומי פרסום, תפעול פנימי בחברה ופלטפורמת התוכן הטלוויזיוני Fire.

הפיטורים הם שלב נוסף במסע קיצוץ העלויות באמזון שהחל בחודשים האחרונים וכולל סגירת משרדי שירות לקוחות טלפוני והעברת נותני השירות לעבודה מהבית, הקפאות גיוסים למשרות מטה וקמעונאות, ביטול רובוט המשלוחים האוטונומי וסגירה או ביטול של הקמת עשרות מחסנים ברחבי ארה"ב.

תנאי השוק משתנים ושוק הנדל"ן ברתיחה

חברות טכנולוגיה נוספות שהעבירו עובדים לעבודה מהבית, הקפיאו גיוסים או פיטרו השפיעו על שוק הנדל"ן המשרדי בערים רבות, שוק שנסמך על הביקוש מצד חברות הטכנולוגיה לשטחי משרדים כמנוע צמיחה. לפי הוול סטריט ג'ורנל, חברות טכנולוגיה רבות ביניהן מטא, ליפט וסיילספורס, שיחררו מיליוני מטרים רבועים של שטחי משרדים בעמק הסיליקון, בניו יורק, בטקסס ובאזורים נוספים ברחבי ארה"ב. אמזון, שהחלה בפיטורי ענק, עצרה בנייה של בנייני משרדים עוד בחודש יולי האחרון כתוצאה מהקפאות גיוסים. מטא, שקידמה בניית גורד שחקים בבירת טקסס, מנסה כעת להציע לשכירות משנה את שטחי המשרדים שעדיין בבנייה.

חברות הטכנולוגיה היו אחראיות ל-20.5% מכלל פעילות שכירת שטחי משרדים בארה"ב ב-2021 לפי נתוני CBRE, יותר מהסקטור העסקי ויותר מסקטור הפיננסים שכל אחד מהם אחראי לנתח של 16% השכרות משרדים. חברות טכנולוגיה מציעות כעת שכירות בהיקף של כ-2.8 מיליון מ"ר של שטחי משרדים, יותר מפי 3 משטחי המשרדים שהיו זמינים ברבעון האחרון של 2019, לפי נתוני חברת הנדל"ן המסחרי CBRE. נתון נוסף של CoStar Group מצביע על עלייה בשיעור המשרדים הפנויים הלאומי (בארה"ב) ל-12.5% לעומת 9.6% בשנת 2019.