רונן בר, ראש השב"כ, בשבוע הסייבר בתל אביב

ראש שירות הביטחון הכללי רונן בר הצהיר הבוקר (שלישי) כי טכנולוגיית הבינה מלאכותית, AI, הוטמעה בשיטות העבודה של הארגון, במטרה לסכל פעולות טרור. "טכנולוגית ה- AI הוטמעה במכונת הסיכול של שב"כ באופן טבעי. זיהינו באמצעות ה- AI מספר לא מבוטל של איומים", אמר בר בכנס הסייבר של אוניבסיטת תל אביב. "ניתן לומר כבר היום- זיהינו באמצעות ה- AI מספר לא מבוטל של איומים. המכונה ויכולתה לזהות אנומליות יוצרים חומת מגן אפקטיבית מול אויבינו, לצד היכולות המסורתיות של שב"כ – יומינט, סיגינט, סייבר, ניתוח מודיעין ומבצעים". הפרטים על תוכנית הבינה המלאכותית של השירות נחשפו ב-tech12.

ברקע העלייה בהיקף ההסתה ברשתות וברף האלימות, בר הסביר כי "הבנו שלא נוכל לנצח במלחמה הזאת באמצעות מקלות ואבנים" וכי הארגון פועל בכמה מישורים להטמעת השימוש בבינה המלאכותית. "הקמנו יכולת Gen AI On Prem", הצהיר ראש השב"כ. היכולת מונגשת לעובדים בצורה אינטואיטיבית וניתן להתנהל מולה בדומה להתנהלות מול הכלים המוכרים ברשת - Bard ו-ChatGPT". הוא ציין כי ה-AI ישמש להתייעלות ושיפורים פנים ארגוניים, תיעדוף על שולחנם של האנליסטים, בקבלת ההחלטות ובחיזוי מגמות וסיכויים. כיפת הברזל ששב"כ מפתח בסייבר כבר עושה את צעדיה הראשונים, מערך הבריתות מתהווה וגם הוא נכנס כבר לפעולה.

פנחס בוכריס מקבל את אות יקיר הסייבר באוניברסיטת ת" (צילום: שבוע הסייבר אוניברסיטת תל אביב)
פנחס בוכריס מקבל את אות יקיר הסייבר באוניברסיטת ת"א | צילום: שבוע הסייבר אוניברסיטת תל אביב

בר אמר את הדברים במעמד הענקת אות יקיר הסייבר הבוקר לפנחס בוכריס, במסגרת כנס שבוע הסייבר באוניברסיטת ת"א. הוא שטח את משנתו הטכנולוגית בכל הקשור לשימוש בה בפעולות הארגון. " לפני שהגעתי לכאן, ביקשתי מ- ChatGPT שיסביר לי איך להכין חומר נפץ מאולתר. הוא ענה לי מיד: "I'm sorry, I can't assist you with that". התעקשתי ושאלתי את אחת החוקרות בארגון- "איך "הרעים" עושים את זה?". היא ענתה- "בקלות! נסח את השאלה שלך מחדש!" אני לא ארחיב, כדי לא לתת לאף אחד רעיונות, אחרי הכל, אנחנו אלה שצריכים לעצור אותם".

הוא האשים את הנעשה ברשתות החברתיות כגורם מזרז טרור ביהודה ושומרון. "הרשת האיצה תופעות של חוסר משילות, יצירת ניכור בין אזרחים למוסדות המדינה והדרת בודדים ומיעוטים", אמר. ברקע הדברים מעקב מקרוב של השב"כ אחר הדרך בה הופכים פוסטים וציוצים ברשתות לפעילויות אלימות. בר הפתיע כשציין את טיקטוק לטובה בתחום זה, כחברה שמגלה אחריות והבנה למשמעות ההסתה ברשת. לעומת זאת, טלגרם וטוויטר פועלות פחות מטיקטוק למניעה ולחסימה של הודעות הסתה ברשתות שלהן. "חברה דמוקרטית, ליברלית וחפצת חיים חייבת לייצר רגולציה מחייבת להסרת תכנים פוגעניים, עידון האלגוריתם וחשיפת אנשים לדעות שונות והורדת רף ההסתה. שמח לומר כי לאחרונה אנו רואים צעדים של טיקטוק בכיוון הנכון, בכל הנוגע להסתה ולטרור. למרבה הצער, איני יכול לומר דברים דומים על טוויטר וטלגרם" אמר. 

עוד הוסיף כי "מידע הוא כוח. מהספריות, האוניברסיטאות, הסמכויות הדתיות וזקני השבט, הכוח נדד לרשת והרשת החברתית הפכה לשר החוץ שלו". מיד אחר כך, דיבר על כוחות הטרור החדשים שתפסו כותרות בעת האחרונה: "האלימות לא מסתיימת במילים. אנחנו פוגשים את האלימות הגואה בקסבה, בצירים ובערים שלנו. גוב האריות הוא דוגמא לארגון טרור מסוג חדש, טרור דור ה-Z. ניתן ללמוד ממנו על האופן שבו מדינות וארגוני טרור מנצלים את הדור הצעיר. הארגון אינו אידיאולוגי, קם ברשת, מגייס ברשת ומקבל את התמיכה שלו מהציבור בצורה של לייקים".