טים קוק באירוע השקה המקוון של אפל (צילום: בלומברג, getty images)
צילום: בלומברג, getty images

דוחות אפל, שנחשפו אמש, היו טובים מהצפוי. למעשה, מבחינת מכירות, היה זה רבעון טרום הכריסמס הטוב ביותר של אפל אי פעם. חרף משבר השבבים, חרף הקורונה, חרף הרגולטורים. "תוצאות השיא של הרבעון התאפשרו בזכות מערך המוצרים והשירותים החדשניים ביותר שלנו אי פעם", אמר טים קוק, מנכ"ל אפל. אפל הכתה את התחזיות עם צמיחה של 11.2% לעומת הרבעון המקביל, והמניה מגיבה בהתאם עם עלייה של יותר מ-3% במסחר המאוחר. בראש ההכנסות, עמד האייפון, ובעוד שאפל חזתה כי ההכנסה מהאייפון תעמוד על 67.7 מיליארד דולר, האייפון שבר שיא עם הכנסות של של 71.63 מיליארד דולר, כשמדובר בעלייה של 9.2% לעומת רבעון מקביל. קטגוריית השירותים נסקה גם היא ב-23.8% כשהיא רשמה הכנסות של 19.52 מיליארד דולר.

במקום השלישי נמצאת קטגוריית המוצרים הלבישים כמו ה-Apple Watch (שנזכיר כי הינו השעון הנמכר ביותר בעולם, כשהוא עוקף את כל תעשיית השעונים השוויצרים) הקטגוריה רשמה הכנסה של 14.7 מיליארד דולר, כשמדובר בעלייה של 13.3% לעומת רבעון מקביל. גם מכירות מחשבי המק הפתיעו ורשמו זינוק של 25.1% עם הכנסה של 10.85 מיליארד דולר. אך בין כל העלויות, נרשמה גם ירידה במכירות האייפד של 14.1%, עם הכנסה של 7.25 מיליארד דולר.

אייפון 13 פרו (צילום: @Apple Hub, twitter)
אייפון 13 פרו. השבב של ה-13 ינדוד ל-SE וישפר אותו | צילום: @Apple Hub, twitter

ויש עוד צד חיובי: במהלך הישיבה, קוק אמר כי בעיית האספקה של החברה משתפרת, "הרבעון של דצמבר היה גרוע יותר מהרבעון של אפל בספטמבר, אך הרבעון של מרץ עשוי להשתפר", אמר קוק, והוסיף: "הבעיה הגדולה ביותר שלנו היא אספקת שבבים בטכנולוגיית ׳צמתים מדור קודם׳, כשאנחנו מסתדרים עם שבבים מובילים". נסביר כי  שבבים מובילים הינם המעבדים החזקים בלב הסמארטפונים, בעוד ששבבי "צמתים מדור קודם" הם החלקים האחרים, הפחות מתוחכמים שאחראים על פונקציות כמו הפעלת המסכים או ניהול כוח.

לאן הולכת אפל

קוק יכול לחייך. לפני 38 שנים, השבוע, אפל שחררה את המק הראשון, ה-Macintosh 128K. המחשב נמכר תמורת 2,495 דולר שמקבילים ל-6,215 דולר היום (כך שאם אתם חושבים שהמקבוק פרו יקר, תחשבו שוב). המקינטוש הראשון של אפל סימן את תחילת מהפכת המחשוב של ענקית הטכנולוגיה האמריקנית, שהגיעה לשיאה הלילה עם פרסום הדוחות שמעידים על עוד רבעון שבו היא מכה את התחזיות. 36 שנים קדימה, ואפל עשתה זאת שוב, כשהביסה את אינטל עם ערכת השבבים M1 מתוצרתה. כשיצא, הוא נתן נוקאאוט לכל המתחרים וחולל מהפכה בתחום. כיום מתנהל קרב ענקים בין M1 Max לבין Core i9 של אינטל. לפי ההדלפות ה-Core I9 יהיה מהיר בסך הכל ב-4%, אך אפל מתכוונת לשלוף את M2 במסגרת השקת המוצרים הרחבה שמתוכננת ל-2022.

מוקדם יותר השבוע נחשפו בקשות רגולטוריות ברוסיה עבור שלושה דגמי אייפון חדשים ותשעה אייפדים חדשים

אפל מקפידה לבצע השקות בצורה סדורה ועקבית, שנה אחר שנה. למעשה, מאז השקת האייפון, הסטייה היחידה בסבב ההשקות הייתה בשנת 2020, עם התפרצות הקורונה. אז אפל נאלצה להשיק את סדרת האייפון החדש במהלך אוקטובר ולא בספטמבר כפי שעשתה בעשור האחרון. על פי לוח הזמנים של אפל, האירוע הראשון נערך באביב, אז היא מכריזה על עדכונים למוצרים היותר מינוריים או מוצרים משלימים כמו האייפד מיני לדוגמה. בקיץ היא חושפת תוכנה חדשה במהלך כנס המפתחים WWDC השנתי. בספטמבר היא משיקה את סדרת האייפונים החדשה ובמהלך אוקטובר-נובמבר, היא משיקה את המחשבים החדשים.

APPLE M1 (צילום: בלומברג, getty images)
מעבד M1. התוכנה באה לפני החומרה | צילום: בלומברג, getty images

התכנון לא מקרי, וישנן שתי סיבות עיקריות שעומדות מאחורי האסטרטגיה של אפל: האחת, מפת הדרכים של התוכנה צריכה להיות פרושה לפני שהחומרה מוכנה להפעלה, כלומר תוכנה לפני חומרה. כך הלקוחות והמפתחים מקבלים הצצה לתוכנה כבר במהלך חודש יוני. בלוח הזמנים בין יוני לספטמבר המפתחים עומלים על פיתוח של תוכנות חדשות, ובסתיו כשהכל מוכן, התוכנות החדשות כבר פועלות על המוצרים החדשים.

ה-M2 הולך לשלוט: מבול של מוצרים חדשים

השנה הזו לא תהיה שונה משנים קודמות. האירוע הראשון צפוי להתקיים במרץ או באפריל, בדומה לאירוע ההשקה אשתקד, אז השיקה את ה-AirTags, iPad Pro M1 ו-Apple TV, לצד ה-iMac M1 שעוצב מחדש. אז מה לגבי השנה הנוכחית? ככל הנראה, דגם האייפון SE יהיה זהה (שוב) לשל האייפון 8 שהושק אי שם ב-2017, אך הוא יגיע עם שבב A15 מהאייפון 13, התואם לשל האייפד מיני שהושק אשתקד. עוד באביב הקרוב האייפד פרו יחגוג שנה מאז העדכון האחרון, אז הושק עם מסך ה-Mini LED המתקדם ומעבד ה-M1 שהכתיר אותו כטאבלט המתקדם ביותר. עם זאת, ההשקה בשנה שעברה הייתה בסך הכל עדכון לאייפד פרו שהושק ב-2020, כשהעדכון כלל את ערכת השבבים החדשה ומערך צילום מתקדם יותר. השנה האייפד צפוי להגיע עם עיצוב מעודכן, שבב M2 וטעינה אלחוטית. M2 צפוי להיות במיטב המסורת מהיר וחסכוני יותר, ויתן פייט ל-i9 של אינטל.

מוקדם יותר השבוע נחשפו בקשות רגולטוריות ברוסיה עבור שלושה דגמי אייפון חדשים ותשעה אייפדים חדשים. מסמכי האייפון קשורים ככל הנראה לדגמים השונים של האייפון SE, אבל תשעה דגמים חדשים יהיו הרבה יותר מדגם אייפד אייר חדש אז השערות מדברות על אפשרות להשקה נוספת, מלבד דגם ה-Air. עוד ייתכן כי אפל תשיק כבר במחצית הראשונה את שבב ה-M1 Pro לדגמי ה-iMac בגודל 27 אינץ׳ שעדיין פועלים על גבי המעבד של אינטל. עוד היא עשויה לעדכן את שבב ה-M1 לדגם ה-Mac Mini, כך שיגיע עם שבב ה-M2 העדכני. נזכיר כי בשנים האחרונות נראה כי ה-Mac Mini היה המחשב שזכה להכי פחות תשומת לב מצד אפל, עד כדי כך שהוא נמכר עם חומרה בת 4 שנים.

_OBJ

בנוסף השנה אפל צפויה להשיק ארבעה אייפונים חדשים, מקבוק פרו מעודכן עם שבב ה-M2, דגם iMac מעודכן, ה-Mac Pro החדש שלראשונה יגיע עם מעבד מתוצרת אפל, Macbook Air עדכני, הדור השני לאוזניות ה-AirPods Pro הפופולריות, שלושה שעונים חכמים ודגם אייפד חדש כשלצידו אייפד פרו מעודכן.
החזיתות של אפל

אבל לצד ההשקות הצפויות השנה, אפל מתמודדת עם לא מעט חזיתות. ראשית זו כמובן שרשרת האספקה המשובשת, אם כי קוק אמר הלילה בשיחת המשקיעים כי הוא צופה שיפור לקראת דוחות הרבעון הבא.
חזית נוספת היא המפתחים, שזועמים על שיטת העמלות בחנות האפליקציות בה אפל מחייבת להעביר את כל התשלומים באפליקציות דרכה, וגוזרת סכומים שנעים בין 15 אחוזים ועד ל-30 אחוזים מההכנסות. בארה"ב מתנצל כעת ויכוח משפטי סוער בנושא, כשבהולנד זה כבר תורגם לסנקציות ממשיות: לאחר איומים בקנסות מצד הממשלה, אפל הסכימה לאפשר למפתחים שמוכרים אפליקציות היכרויות בחנות האפליקציות בהולנד, להשתמש בשיטות תשלום חלופיות. המפתחים יצטרכו ליצור אפליקציה מקומית שתהיה זכאית לעקוף את מערכת הרכישה בתוך חנות האפליקציות. אבל אפל עדיין מצפה שהמפתחים ישלמו עמלה, כשייתכן שבסך הכל, יזכו להנחה של בין 1% עד ל-5% מהעמלות הרגילות.

המפתחים זועמים על שיטת העמלות בחנות האפליקציות בה אפל מחייבת להעביר את כל התשלומים באפליקציות דרכה, וגוזרת בין 15 אחוז ועד ל-30 אחוז מההכנסות

 

העובדה שאפל עדיין תקבל תשלום, לא אומר שזה לא נושא רגיש מבחינתה. הלחץ הממשלתי לצד התביעות שנערמות, מנסות להפריד בין חנות האפליקציות לאפל עצמה. רק נזכיר שאפל גובה 30% מהמפתחים מזה עשור, ואנו לא צופים שזה ישתנה כל כך מהר.

_OBJ

עוד חזית מגיעה מכיוון כוח האדם האיכותי של אפל שנוטש את החברה בקצב, ורק לאחרונה יותר מ-100 עובדי אפל נטשו ל-Meta. כעת אפל מאבדת את ג׳ו באס, ראש ניהול תוכניות הנדסת תוכנה בצוות הרכב של אפל עד לאחרונה. עם עזיבתו, כמעט כל צוות ניהול הרכב של אפל שהיה במקום רק לפני שנה נעלם. גל העזיבות של אפל הפך לכל-כך משמעותי, עד שאפל נאלצה לחלק בונוסים של עד 180,000 דולר. בינתיים הפרויקט שמשלם את המחיר הוא הרכב החשמלי, שניראה כי עומד במקום, ונראה כי החברה נדרשת לעשות מאמצים גדולים כדי להניע אותו לקראת השקה מתוכננת ב-2025.