Intel 4th Gen Intel Xeon (צילום: Intel, יח"צ)
השבב החדש. ביצועים חזקים כמעט פי 3 | צילום: Intel, יח"צ

אינטל השיקה אמש את הדור החדש של מעבד הדאטה-סנטר שלה Xeon, בניסיון לחזור ולכבוש את ההובלה מול המתחרה הבולטת Nvidia. מעבדי דאטה-סנטר נמצאים בלב טכנולוגיית מחשוב הענן, שדרת המחשוב המרכזית עליה נשען עולם הטכנולוגיה כולו. אינטל טוענת כי עוצמת השבבים החדשים תאפשר תפוקה חזקה באופן משמעותי של מערכות בינה מלאכותית, כדוגמת ChatGPT או Dall-e, כך שחברות הבינה המלאכותית יוכלו להוסיף יותר תכונות ויותר תוצאות חיפוש ולטפל במספר גדול יותר של משתמשים בו בזמן.

חלקים גדולים מהשבב, שמכונה Sapphire Rapids, פותחו על ידי אינטל ישראל: טכנולוגיית ליבת המעבדים שהיא החלק שבו מתבצעת עבודת העיבוד עצמה, טכנולוגיית AMX שמבצעת משימות למידה עמוקה ומשולבת לראשונה בשבבי דאטה סנטר, וטכנולוגיה TDX שמגנה על התוכנות מתקיפות סייבר. השבבים החדשים מיוצרים במפעל הייצור של אינטל בקריית גת.

מדובר בהשקה אסטרטגית עבור אינטל, והצלחתו עתידה להכתיר את מאמצי המנכ"ל פט גלסינגר להבריא את אינטל כניצחון או ככישלון. עד כה נמכרו יותר מ-100 מיליון מעבדי Xeon בעולם והכנסות קבוצת הדאטה סנטר של אינטל בשנת 2021 הגיעו ל-25 מיליארד דולר. בחברה אומרים כי כבר נרשמו הזמנות למעבד החדש מחברות כמו AWS, גוגל, יבמ, אורקל ומיקרוסופט, שחלקן גם מתחרות של אינטל בתחום פיתוח השבבים.

המעבד המוביל את הסדרה החדשה מכיל 60 ליבות, יותר מכל מעבד שקדם לו והוא מתאפיין גם בריבוי מאיצים מובנים, דבר שנועד להתמודד טוב יותר עם עומסי העבודה הגדלים במהירות רבה ככל שגובר השימוש ב-AI

המעבד המוביל את הסדרה החדשה מכיל 60 ליבות, יותר מכל מעבד שקדם לו והוא מתאפיין גם בריבוי מאיצים מובנים, דבר שנועד להתמודד טוב יותר עם עומסי העבודה הגדלים במהירות רבה ככל שגובר השימוש ב-AI.

לטענת אינטל, מעבדי Xeon מהסדרה החדשה יפיקו ביצועים חזקים כמעט פי 3 מקודמיהם. כמו כן השבב החדש מתמודד טוב יותר עם התחממות, וכך יאפשר להפחית את צריכת החשמל העצומה של הדאטה סנטר ולהוזיל את עלות הפעלתו. אינטל גם השיקה אתמול סדרת מעבדים למחשבי על וסדרת מעבדים גרפיים, שני תחומים שבהם Nvidia מובילה כיום את השוק.

הקרב מול אנבידיה 

התוכנה שתומכת במעבד Sapphire Rapids החדש תורמת ליכולתו להתמודד עם משימות אימון AI (למידה עמוקה) ומשימות הסקה (inference) של AI. מגבלות הטכנולוגיה של שרתי ענן כיום היא אחת העיקריות ביכולת לספק שירותי עיבוד שפה טבעית (NLP) כמוChatGPT ומחירה גם מגביל את תפוצתה למשתמשים.

פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל (צילום: GettyImages-Alex Wong)
פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל. השקה אסטרטגית עבור אינטל | צילום: GettyImages-Alex Wong

אריק נרקיס, מנהל קבוצת התוכנה של אינטל ישראל שלקחה חלק בפיתוח המעבד החדש, אמר כי "באמצעות המעבדים החדשים יכולות העיבוד של שפה טבעית למשל יכולות להגיע לשיפור של עד פי 1,220 בביצועים במודלים גדולים. חבילת תוכנת הבינה המלאכותית של אינטל תאפשר למפתחים להשתמש בכלי ה-AI המועדף עליהם ולשפר את הפרודוקטיביות".

באפריל 2021 אינטל השיקה את הדור הקודם של מעבד השרתים Xeon (שם קוד Ice Lake) אבל עוד באותו חודש הפתיעה Nvidia כשהכריזה לראשונה על מעבד CPU לשרתים, דבר שהיווה קריאת תיגר על ההגמוניה של אינטל בתחום מחשוב השרתים. האם גם הפעם אנבידיה תפתיע את אינטל עם דור חדש של מעבדי CPU והאם אינטל תצליח לשמור על לקוחותיה בתחום מרכזי הענן ולהוסיף לקוחות חדשים? התשובות שוות הרבה מיליארדים לענקיות השבבים העולמיות.