מאסיושי סאן (צילום: Tomohiro Ohsumi, Getty images)
מסיושי סאן. מינה את מקורבו לתפקיד המנכ"ל | צילום: Tomohiro Ohsumi, Getty images

חברת הענק סופטבנק נמצאת לאחרונה בכותרות בתחום הטק - ולא בהקשרים חיוביים. קרן ההון סיכון של התאגיד היפני הובילה כעת מהלך ירידת שווי של 90% בסטארט אפ סייבריזן והחלפת מנכ"ל החברה. גם חברה אחרת בפורטפוליו, Rapid, עברה חילופי מנכ"ל בשבוע החולף ופיטרה כ-50% מעובדיה. כל זה קורה לאור המשך הפסדים בקרן היפנית, שעמדו בדיווח האחרון על 5.5 מיליארד דולר, רבעון רביעי ברציפות של הפסדים.

מול זאת, גורם בכיר בסופטבנק טוען כי החברה לא ויתרה על שוק הטק, וספציפית גם לא על השוק הישראלי. "לא נטשנו את החברה", משיב הגורם לגבי הסערה בסייבריזן, "היו"ר מסיושי סאן מינה לתפקיד המנכ"ל את אריק גאן, מקורב מאוד שלו ובעל המניות הפרטי השני הכי גדול בסופטבנק. הוא עזב הכל וישמש כמנכ"ל לכל דבר ועניין, והכל נעשה כדי להבריא את החברה ולהעלותה חזרה על דרך הישר בדרך להנפקה", טען. הבכיר מסביר כי ההנהלה הקודמת "התפרעה, כדרכו של השוק", מכוון להוצאות וגיוסי כח אדם, שהיו נהוגים בכלל השוק לאורך שנות הגאות.

"אנחנו לא מניחים לחברות הפורטפוליו, עוזרים להן ונותנים להם, ולא רק בכסף", הוסיף הבכיר בתאגיד. הוא הסביר כי סופטבנק עוזרת למשל לחברות בהתפתחות הטכנולוגית או להתרחב לשווקים בחו"ל בהם השוק היפני. כדוגמה בישראל הוא ציין את קלארוטי, עוד אחזקת סייבר של ויז'ן פאנד (שם הקרן של סופטבנק) שלטענת הגורם צועדת מחיל אל חיל וגדלה.

לדברי הבכיר, "כולנו נהיינו יותר שמרניים אבל עדיין מחפשים הזדמנויות בכל מקום שיש טכנולוגיה של ממש שנמכרת בהצלחה"

לסיכום הוא טען שסופטבנק לא חדלה להשקיע בחדשנות, כולל בישראל: "יש לוויז'ן פאנד עדיין 30 מיליארד דולר להשקעות ובצ'קים של מתחת ל-300 מיליון דולר צריך לעבור ועדת השקעות בלי אישור של סאן. 80% מההשקעות יילכו לארה"ב וישראל. מבחינת שוויים, חברות חזרו לנורמל ומבקשות הערכות שווי הגיוניות - כולנו נהיינו יותר שמרניים אבל עדיין מחפשים הזדמנויות בכל מקום שיש טכנולוגיה של ממש שנמכרת בהצלחה". הוא טען ששוק משברי דווקא מייצר הזדמנויות השקעה טובות.

ליאור דיב, סייבריזן (צילום: יחצ)
ליאור דיב. "ההנהלה הקודמת התפרעה" | צילום: יחצ

גם סופטבנק פנימית עברה תהליך קיצוצים שקרה בספטמבר האחרון ובו עזבו לפחות 150 איש מתוך 500 בזרוע ההשקעות. הסניף הישראלי של סופטבנק מנוהל על ידי יוסי כהן, שהיה קודם לכן ראש המוסד, והחל מלפני שנה הצטרפה לצוות גם ד"ר אירית אידן כיועצת השקעות. הסניף הישראלי החל לאחרונה לדווח לארה"ב (במקום ללונדון), בעקבות שינוי אותו ביקש כהן.

האטה בהשקעות

סופטבנק מושקעת בישראל בכעשר חברות טק, רובן ככולן בשלבי הצמיחה וחלק לא קטן מהן נאלץ לעבור סבבי התייעלות במשבר. בין אלו ניתן לציין את Trax, סטרים אלמנטס ו-eToro (שאף היא ספגה ירידת שווי חדה). ההשקעה האחרונה של סופטבנק בישראל אירעה בדצמבר 2022, אז הורחב סבב הגיוס בחברת הביוטק Quris AI.

יוסי כהן, ראש המוסד לשעבר ומנהל פעילות סופטבנק ביש (צילום: getty images)
יוסי כהן. החל לדווח לארה"ב | צילום: getty images

מאז לא נעשו סבבי השקעה של הענקית מיפן אבל הדבר מאפיין את שוק הצמיחה כולו ויש עצירה או האטה משמעותית בהשקעות של כל הענקיות ש"שיגעו" את השוק המקומי ב-2021-2020. כך למשל אינסייט האטה את השקעותיה בצורה משמעותית וטייגר גלובל עצרה אותן כליל. גם בלקסטון, שמינתה ב-2021 את יפעת אורון כמנהלת ההשקעות בישראל, לא עושה השקעות בפועל.

שוויי העבר המנופחים מצד אחד, מול השוויים בשוק הציבורי ועצירת ההנפקות מהצד השני, יצרו קושי אמיתי לבצע השקעות בחברות גרות'. לכן, החברות חייבות לחתוך בהוצאות שלהן בחדות. לעיתים, הדבר מצריך גם החלפת מנכ"ל כפי שקרה בישראל במספר חברות צמיחה ביניהן פאבריק, אורקה וכעת גם ראפיד וסייבריזן.