האם סם אלטמן, מייסד ChatGPT, יציל את העולם ממשבר האקלים? בינה מלאכותית היא אחת הטכנולוגיות המזהמות בעולם בפער עצום בהשוואה לרכבים, מטוסים וצריכה של בני אדם, וכעת אלטמן משקיע מאמצים רבים על מנת לפתור את הבעיה שפוגעת בכדור הארץ.

אימון של מודל של בינה מלאכותית צורך המון חשמל, עם מעבדים גדולים, חזקים ויקרים. אמנם אימון של מכונה נערך רק פעם אחת על מנת להרכיב אותה, ובהמשך היא עובדת על פחות אנרגיה, אבל פליטת הפחמן הדו-חמצני המזהם שמייצר אימון של מודל אחד שקולה ליותר מ-300 טיסות מניו יורק לסן פרנסיסקו.

סאם אלטמן רוצה להמשיך לייצר את המוצרים הטכנולוגיים האלה, אבל עם פחות זיהום. אולי בינה מלאכותית היא זו שבכלל תיזום את הפתרון. הוא פותר את הבעיה על ידי השקעה בסטארטאפים שמיועדים לכך - ומתמקדים בייצור אנרגיה גרעינית.

"אם השימוש בבינה מלאכותית יגדל כפי שאני רואה זאת, זה ידרוש הרבה אנרגיה", אמר אלטמן. "אני לא רואה דרך להגיע לשם בלי גרעין. נוכל אולי להגיע לשם עם דרך ואחסון אנרגיה, אך מנקודת מבט שלי אני מאמין שזאת הדרך עם ההסתברות הגבוהה ביותר כדי להגיע לשם".

מנכ"ל OpenAI סם אלטמן (צילום: Kevin Dietch, getty images)
מנכ"ל OpenAI סם אלטמן | צילום: Kevin Dietch, getty images

לישראלים אנרגיית גרעין אולי נשמעת מסוכנת כי לנו אין אנרגיה כזו לשימושים אזרחיים, אך יכול להיות שנצטרך לעקוף את זה ולייצר אנרגיה כזו גם בישראל.

אלטמן השקיע בחברה שנקראת אוקולו שבונה צימרים יפהפיים שבתוכם יש כור גרעיני קטנטן. הכור הזה לא מזהם ויכול לייצר אנרגיה אדירה. הוא בעצם מיזג את החברה הזו עם ספאק שהוא הקים שנקרא AltC וגייס 500 מיליון דולר למיזם לפני כשבועיים. בתוך כמה שנים החברה הזו תוכל לבנות כורים גרעיניים בחצר. 

אלטמן גם משקיע בסטראטאפ נוסף המתמקד בהיתוך גרעיני שנקרא הליון. אלטמן הזרים אליו באופן אישי 375 מיליון דולר. אם כור גרעיני עושה ביקוע ופולט אנרגיה ומפרק את הגרעין לחלקיקים, ההיתוך הגרעיני עושה את ההפך - הוא דוחס שניים ביחד וזה תהליך שפולט אנרגיה אדירה. באתר שלהם כתוב שכוס אחת של התוצר הזה יכול לתת אנרגיה של בית ל-865 שנה, או לגרום למכונית לנסוע 35 מיליון מיילים. 

 לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 140 - התייעצה עם ChatGPT - והתגרשה מבעלה