ירידת מניות ארצות הברית (עיבוד: שאטרסטוק)
עיבוד: שאטרסטוק

עונת הדוחות לסיכום 2021 תופסת תאוצה, כשהשבוע מצפים לנו כמה דיווחים מעניינים במיוחד. מחר אחרי המסחר, ענקית החומרה IBM (IBM), תדווח על תוצאות רבעון 4 והשנה כולה. יום שלישי צפוי להיות יום עמוס עם דיווחים של מיקרוסופט (MSFT), ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ), חברת התקשורת ורייזון (VZ), יצרנית השבבים Texas Instruments (TXN), ענקיות הנשק ריית'יון (RTX) ולוקהיד מרטין (LMT).

חכו, זה לא נגמר. ברביעי נקבל את טסלה (TSLA), את היקירה המקומית אינטל (INTC), את ענקית התקשורת AT&T (T) ואת יצרנית המטוסים הגדולה בעולם, בואינג (BA). בחמישי נקבל את דוחותיה של החברה המסחרית הגדולה בעולם, אפל (AAPL), קומקאסט (CMCSA) וענקיות האשראי ויזה (V) ומאסטרקארד (MA), ובשבוע הבא נקבל גם את הדוחות של מטא (FB), גוגל (GOOG) ואמזון (AMZN), כדי להשלים את הסריה לכל שחקניות הטק הגדולות בעולם.

אפל כבר רחוקה מ-3 טריליון

שישי האחרון, כמו מרבית הימים מאז 19 בנובמבר – אז הנאסד"ק הגיע לשיא של למעלה מ-16 אלף נקודות ומאז ירד כבר בלמעלה מ-14% ובשבוע המסחר שעבר ירד בלמעלה מ-7% – לא האיר פנים לסקטור הטכנולוגיה, גם לא לגדולות שהצליחו עד כה למנוע מהמדד להתרסק לגמרי.

אפל, שרק לא מזמן הגיעה לשווי של 3 טריליון, כבר רחוקה ביותר מ-10% מהשיא שלה, כשנכון לסגירה של שישי היא עומדת על שווי שוק של 2.65 טריליון. אבל היא ירדה רק 1.3% בשישי. אמזון נפלה 6%, טסלה נפלה 5.3%, פייסבוק – שפלרטטה עם שווי של טריליון דולר - נפלה 4.2% לשווי שוק של 843 מיליארד, גוגל 2.6%, ונטפליקס, שהורידה תחזיות והתרסקה בקרוב ל-22%, או כמעט רבע משוויה, בשל חשש המשקיעים כי החברה הגיעה לשיא הצמיחה שלה.

עכשיו, כשהכסף יהיה פחות זול – מניות הערך, אלה שמחזירות כל רבעון דיבידנד למשקיעים ונתפסות כיותר בטוחות, הרבה יותר קורצות למשקיעים.

האנליסטים מייחסים את השינוי במגמה מאז 19 בנובמבר לשינוי מחזורי, שמניע את הכסף לעבור ממניות צמיחה למניות ערך. מה הכוונה? עד עכשיו, בחסות התנאים הנוחים בשווקים הפיננסיים - כלומר בעיקר הריבית - מניות הצמיחה, אלה שעולות באחוזים גבוהים ובכך מחזירות את ההשקעה בהן, היו הלהיט. עכשיו, כשהכסף יהיה פחות זול – מניות הערך, אלה שמחזירות כל רבעון דיבידנד למשקיעים ונתפסות כיותר בטוחות, הרבה יותר קורצות למשקיעים.

הסיבה האמיתית היא שהשוק מבין שנכנסים לתקופה מורכבת, מה שהולך לשנות את הרכב ההוצאות של לא מעט משקי בית. לכן המעבר להשקעות בחברות קמעונאי מזון והבנקים בין היתר, קורץ יותר למשקיעים מאחר ומדובר בכסף יחסית בטוח יותר.

ירידת מניות קורונה (עיבוד: שאטרסטוק)
חודש ההתפכחות וההתפקחות מהעליות של הקורונה ב-2020 | עיבוד: שאטרסטוק

ההרחבה מצטמצמת

כמאמר השיר הנושן, לפעמים החגיגה נגמרת. כרגע, המצב בנאסד"ק הוא בדיוק זה – חגיגה שנגמרת. או במקרה הנוכחי – ההרחבה מצטמצמת. הרכישות של הבנק המרכזי האמריקאי, הפד', שהחלו באפריל 2020 כאמצעי נגד השפעות הקורונה על השווקים, נחתכה בחצי החודש מ-120 מיליארד ל-60. בקרוב הריבית תעלה. הכסף שניתן במתנה והחובות התאגידיים שהצטברו יהפכו להרבה יותר יקרים ככל שהריבית תעלה.

זה לא היה מטריד איש, אילולא החוב התאגידי האמריקאי הגיע ל-11 טריליון דולר – בערך חצי מהתמ"ג האמריקאי – נכון לתחילת דצמבר. כשהחוב הזה יהיה יקר יותר, הוא יכול בקלות לעבור ממנוף פיננסי שמעודד צמיחה למשקולת שמטביעה בים החובות.

החוב התאגידי האמריקאי הגיע ל-11 טריליון דולר – בערך חצי מהתמ"ג האמריקאי – נכון לתחילת דצמבר

כך שאת מה שעובר השוק כרגע, ניתן להשוות לגמילה מקפאין או ניקוטין. יש כאבי ראש, מצב רוח רע וסף עצבים נמוך מאוד לבולשיט ובכלל. והשוק לא עובר גמילה מרצון, אלא מכורח. כמו תינוק שנגמל מבקבוק. וההורים? הם יודעים שתקופה מאתגרת עומדת לפתחם.

הנאסד"ק באמת עבר שבוע מאתגר מאוד. ינואר 2022 נראה כמו חודש ההתפכחות וההתפקחות מהעליות של הקורונה ב-2020. ההבנה כי העלויות האינפלציוניות בחומרי הגלם ובעלויות והוצאות כוח האדם ימשיכו לעלות ולכרסם בהכנסות, והורדת תחזיות כמעט גורפת מאז אמצע 2021 ובמיוחד האחרונה של נטפליקס, גרמו לנאסד"ק לרדת ביום שישי האחרון ב-2.6%. ה-S&P500 ירד 1.9%.

בדרך למחיקת הון של 35 טריליון דולר?

בשבוע שעבר הגיעו 2 אזהרות מ-2 אנשים מאוד בכירים, ותיקים ומוערכים. שניהם אמרו פחות או יותר את אותו הדבר וזה שהשוק עומד לפני מה שמכנים בעגה הוול סטריטית - מרחץ דמים.

"אם היו מדברים איתי בשלישי הייתי אומר שהשוק יתקן ב-10%, עכשיו אני מעריך שהתיקון למטה יהיה 20% או יותר"

הראשון הוא ראלף אקמפורה, מי שקיבל את הכינוי "הסנדק של הניתוח הטכני", שנמצא בוול סטריט מאז ימי מלחמת ששת הימים ובתחילת 95' הצליח לחזות את השוק השורי של החצי השני של העשור ההוא - זה שבסוף הפך לבועת הדוט.קום. אקמפורה התייחס למסחר ביום חמישי, שבו הנאסד"ק היה בשיאו ב-2.1% בירוק וסיים את היום ב-1.3% באדום. לטענתו, "זה אירוע שלא קרה במדד למעלה מ-20 שנה".

"זו לא פעילות קליימטית, אלא כזו שמעידה על שינוי תבנית", אמר אקמפורה לאתר MarketWatch. "אם היו מדברים איתי בשלישי הייתי אומר שהשוק יתקן ב-10%, עכשיו אני מעריך שהתיקון למטה יהיה 20% או יותר", הוסיף.

האזהרה השנייה הגיעה מכיוונו של היסטוריון השווקים ושותף מייסד במנהלת הקרנות הוותיקה GMO, ג'ונתן גרנטהאם, כלומר ה-G ב-GMO. מאז יוני האחרון הוא הזהיר מבועה בשווקים, אבל עכשיו התסריט שלו הפך לקצת יותר מפחיד. גרנטהאם הזהיר בבלוג שלו כי השוק האמריקאי נמצא ב"בועת על", שמשלבת את שוק המניות, שוקי האג"ח, הנדל"ן והסחורות. בועה שכזו הייתה לאחרונה ביפן בסקטור הנדל"ן וזו הביאה למכה שהשווקים היפניים, למעלה מ-30 שנה אחרי, עוד לא התאוששו לגמרי ממנה. להערכתו, נפילה בשווקים יכולה להביא למחיקת הון של לא פחות מ-35 טריליון דולר.

אז פלא שהשוק עצבני?