סניף SVB בהרצליה (צילום: tech12)
סניף SVB בתל-אביב. "הכספים הונגשו לחברות" | צילום: tech12

פרשת SVB מתחילה לדעוך ובהייטק הישראלי נושמים לרווחה. משקיעים מדווחים כי כבר עם ראשית המשבר, רוב החברות הצליחו למשוך את הכספים בזמן, וגם אלו שלא הצליחו להעביר כסף לפני קריסת הבנק בחמישי האחרון מצליחים, בהדרגה, להגיע לחשבון כעת ולבצע בו פעולות. "בינתיים כולם הצליחו מלבד יזם אחד שמחכה שהפיקדון שלו ישתחרר", דיווחה משקיעה בשוק שחשופה לעשרות חברות.

עו"ד יאיר גבע, ממשרד HFN, כתב בטוויטר שלו בהתייחס ללקוחותיו: "החל מאתמול, יום שני בבוקר שעון קליפורניה, הכספים בחשבונות הונגשו לחברות. לא שמענו על בעיות". ועדיין עבור חלק מהיזמים לא הכל עובד חלק ויש עוד קצת קשיים תפעוליים שנובעים מהעומס על מערכות SVB. "האתר לא מתפקד בצורה טובה, ויש לי לקוחות שעדיין לא הצליחו להיכנס לחשבון", מסר עו"ד אחר.

אופיר אנג'ל, יו"ר פירמת הייעוץ Auren ישראל, אומר כי "אחת החברות שנפגעו מהקריסה של בנק סיליקון ואלי פנתה לעזרה בפתרון בנקאי מהיר. מדובר בחברת טק ישראלית עם פעילות וסניף עם עובדי שיווק בארה"ב, הם נתקעו בלי כסף להעביר משכורות לצוות האמריקאי. הפתרון שאנחנו מציעים זה לקבל הלוואה מבנק ישראלי בארה"ב ועד שיפתחו חשבון אחר בארה"ב - הליך ביורוקרטי שאורך זמן - לנסות ולהעביר משכורות לעובדים האמריקאים ישירות מישראל. לפחות לחודש הקרוב. יש עשרות אם לא מאות חברות הייטק ישראליות עם מחלקת פיתוח בישראל ושיווק בארה"ב, שרובן עומדות בפני בעיה דומה של קשיים בנזילות שעלולים להקשות עליהן לשלם שכר לעובדים ולעמוד בהתחייבויות בפני הספקים האמריקאים".

עופר בן נון, מנכ"ל טאלון (צילום: שלומי יוסף, יח"צ)
עופר בן נון. "נבזר את כספי החברה" | צילום: שלומי יוסף, יח"צ

לדברי עופר בן-נון, מנכ"ל טאלון סקיוריטי, "שמענו בזמן בעצת המשקיעים וחברים יזמים למשוך את הכסף מהחשבון ב-SVB עד שיתבהרו השמועות. עכשיו עם פתיחת הגישה לחשבון מחדש אנחנו לא מתכוונים לחזור לבנק כלקוח, למרות הגיבוי מצד הפדרל ריזרב. המערכת הבנקאית בארה"ב נכנסה לתקופה של טלטלה וגם בסיומה אירועים דומים עלולים לצוץ שוב בארה"ב ובטריטוריות נוספות, בעיקר בבנקים פחות גדולים. לכן אנחנו עוברים לניהול כספי החברה בביזור. בארה"ב נבזר רק בבנקים גדולים מאוד בהם הסיכון נמוך יותר. גם בישראל נפצל את הכסף בין בנקים גדולים למרות הביטוח מצד המדינה, מאחר ושיבוש במערכת בנקאית אחת יכול להכניס חברה לפרק זמן קריטי עד שייפתר. ההבנה התחדדה לכך שצריך להגן על הלקוחות, העובדים, המשקיעים, מכל השפעת מאקרו וגם מיקרו, בכל מדינה או בנק".

פניות של יותר מ-100 חברות

חברת תשלומי השכר הישראלית-אמריקאית Deel הודיעה אתמול כי תסייע לחברות הייטק שמתקשות לממן את תשלום המשכורות הקרוב. בעקבות זאת החברה קיבלה פניות ממעל 100 חברות בבקשה לסיוע, בעיקר חברות שעדיין לא הצליחו לחלץ את הפקדונות שלהן בעקבות קריסת בנק SVB. היום העבירה Deel לחברות בארה''ב סכומי כסף כדי לעזור לחברות בהעברת המשכורות.

בהייטק כבר מתחילים לחשוב על היום שאחרי. "SVB היה שחקן החוב הגדול ביותר בישראל ונגע בהמון חברות", הסביר גורם בכיר בשוק. השאלה מי יתפוס את מקומו. לדבריו, "ההייטק הישראלי לא מאוד ממונף. זה כשל שוק שנובע מזה שיש מעט שחקנים ביחס בין שוק האשראי לשוק האקוויטי ולכן השוק לא מספיק צומח ו'משלם' יותר מדי באקוויטי". אמנם, הכשל שוק הזה עמד לטובתנו במשבר הנוכחי, אבל כעת נעלם השחקן הכי חשוב בשוק והכשל שוק מעמיק.

בכיר בענף אמר כי "ההייטק הישראלי לא מאוד ממונף. זה כשל שוק שנובע מזה שיש מעט שחקנים ביחס בין שוק האשראי לשוק האקוויטי ולכן השוק לא מספיק צומח ו'משלם' יותר מדי באקוויטי"

ענף האשראי בישראל אכן מצומצם: הוא מורכב מהשחקנים הבנקאיים: לאומי-טק, פועלים, דיסקונט ועוד מספר קטן של שחקנים מתמחים: ויולה קרדיט, קראוס קפיטל וליקוודיטי שקשורה למיטב דש. כלומר מספר שחקנים בודד מול מאות קרנות הון סיכון שמתמחות באקויוטי. הקבוצות האלו יגדילו (למעשה כבר הגדילו) את תיק האשראי שלהן עם קריסת SVB, אך יתכן שהוואקום שנוצר יתמלא בעוד דרכים, כמו חברות חדשות או גופים פיננסיים ותיקים שייכנסו לחלל.