יובל טל (צילום: זיגדון אנטרפרייס)
יובל טל, שותף מנהל ב-Team8 Fintech | צילום: זיגדון אנטרפרייס

עוד לפני שהמונח "פינטק" בכלל נטבע, יובל טל כבר עשה פינטק במו ידיו וייסד את פיוניר (Payoneer), מהחברות הגדולות בתחום שצמחו בישראל. כיום הוא משמש כשותף מנהל ב-Team8 Fintech, שם לדבריו הוא ממשיך לייסד חברות ומהווה משקיע ושחקן חשוב בתחום הפינטק. טל שוחח עם דרור גלוברמן.

אנחנו אחרי כמה שנים של דהירה בהייטק, דהירה בגיוסים וגיוסי כוח אדם, וזו דהירה שגדלה והפכה לבועה שהתנפחה ובחודשים האחרונים אנחנו רואים שבועות יכולות להתפוצץ. איך אתה רואה את השוק והתעשייה בחודשים האחרונים?
"אני אקח את הפרספקטיבה של יותר מעשרים שנה ואגיד שיש פה הצטברות של הרבה ידע ניסיון, הבנה של product market, גיוס כסף והנפקת חברות. זה לא קשור לבועות ואני אופטימי לגבי התשתית האנושית שיודעת להקים חברות. הרבה סטארט אפים מצליחים נמכרים או מונפקים, יש הרבה חברות גלובליות שפועלות בארץ ויש ידע שמגיע הנה עם החברות הבינלאומיות כמו גוגל ואמאזון. כל הידע הזה מייצר קבוצה מאוד מיוחדת של אנשים שאין כמוה בעולם והיא יודעת לזהות צורך או בעיה להתאים אותו לשוק ולייצר חברה".


מה משבר כזה, שאנחנו לא יודעים את האורך והעומק שלו, עושה לאסטרטגיה של מדינת ישראל שמאוד תלויה בתעשיית ההייטק, בתעסוקה ובהכנסות ממנה?
"אני חושב שמה שחשוב זה זה הטווח הארוך, שלאורך זמן יהיה למדינה אופק גדול של חברות שקמות ומצליחות. עכשיו מה שחשוב זה שהחברות ידעו להתנהל במשבר הזה, לנהל חכם את המזומנים, לקצץ, לגייס בשוויים אחרים, להתייעל ולשרוד את התקופה".

לפני חצי שנה היה מחסור של עשרות אלפי מתכנתים והיום חברות מפטרות עובדים ובמאות. לאן לדעתך התעשייה הולכת?
"מי שלמד הנדסת חשמל בטכניון או מדעי המחשב בתל אביב לא צריך לדאוג. בשלב הזה הפיטורים עדיין בשוליים ולא הגיעה לאנשי הטכנולוגיה או אנשי פרודקט. התחלופה היא בשוליים ובינתיים לא קרה משהו משמעותי בתעשייה, אם כי כל מקרה של פיטורים בפני עצמו הוא כואב.

"בהייטק וגם לא בהייטק, 10%-15% מהעובדים מחזיקים את הנכס העיקרי של החברה, אז מי שרוצה לא לדאוג צריך להיות חלק באחוז הזה בחברה ולעשות את העבודה שלו יותר טוב. להיות מישהו שהארגון לא יכול לוותר עליו. מי שפחות מחויב – יקוצץ. חברות שלא יפטרו עכשיו עובדים, יכול להיות שכל החברה תיסגר וכולם יפוטרו".

בנושא הפינטק, אנחנו רואים שלל חברות שמציעות מגוון רחב של שירותים פיננסיים בלי פיקוח ורגולציה ובין החברות שנפלו יש את צלזיוס. האם כאיש פינטק אתה חושב שצריך לעבוד עם המדינה כי מדובר בכסף של אנשים?
"לאורך כל ההיסטוריה תמיד יש חברות שבהן פרוד (תרמית) ואני לא בקיא במקרה של צלזיוס. בפינטק הרבה חברות רוצות להגיע למקומות שבהם הרגולציה לא מכבידה מדי. פרי פייד כארד לפני 15 שנה או קריפטו לפני שנה, ולאט לאט הרגלוציה נכנסת לתחומים האלה. הפינטק יצירתי מאוד וככל שיש יותר חברות פינטק מצטבר גם ידע ויצירתיות שיוצרים חברות חדשות. כל פעם יש רעיון חדש ויפה וחברה חדשה שמצליחה, ויש הרבה אקזיטים ואני מאוד אוהב את זה".