נתח של רידיפיין מיט (צילום: אופק גבאי, יח"צ)
רידיפיין מיט. הגיוס האחרון כבר ימתין לדוח של 2022 | צילום: אופק גבאי, יח"צ

 

ישראל מעצמת פודטק, זה כבר רשמי. ארגון GFI מפרסם כעת את הדוח השנתי שלו שעוסק בתחליפי בשר, ומנתח את ההשקעות שנעשו בחברות חלבון אלטרנטיבי בישראל ובעולם.

מהדוח עולה ראשית כי ביחס לעצמה, ישראל חוותה זינוק אדיר בהשקעות בתחום, עם 23 השקעות בשנה בסך מצרפי של 623 מיליון דולר ב-2021 - וזאת מול 16 השקעות בשנה ו-114 מיליון דולר בשנת 2020. אם הולכים אך מעט אחורה, התחום כמעט לא היה קיים, ולשם הדוגמה ב-2018 סך ההשקעות בו עמדו על 14 מיליון דולר.

בניגוד לתחומים אחרים, הפיזור הגיאוגרפי של חברות הפודטק יותר שוויוני מאשר בענפים אחרים בהייטק הישראלי. למעשה, רחובות ולא תל אביב היא בירת החלבון האלטרנטיבי עם 14 חברות בתחום, ויש עוד 4 חברות באשדוד, 4 בקריית שמונה, ועוד חברות במודיעין, נתניה ויקנעם

ההשקעות בתחליפי חלבון רשמו זינוק של 450% מ-2020 ל-2021, הרבה בזכות הגיוס הענק של של פיוצ'ר מיט בדצמבר האחרון שעמד על 347 מיליון דולר. עוד גיוס ענק בתחום היה של אלף פארמס, שגייסה 105 מיליון דולר ביולי 2021. שתי החברות מתחרות בתחום הבשר המתורבת, בשר שמופק במעבדה מתא אחד של חיה - תחום עתיר מדע, השקעות וסיכונים. עוד ניתן לציין ב-2021 את הגיוס של רידיפיין מיט, חברה שמפיקה תחליפי בשר מן הצומח, שעמד על 29 מיליון דולר. הגיוסים המרשימים של חברת החלב Remilk וגיוס המשך נוסף של רידיפיין - ימתינו כבר לדוח של 2022.

FutureMeat (צילום: FutureMeat, יחצ)
Future Meat. מובילה את טבלת הגיוסים עם 347 מיליון דולר | צילום: FutureMeat, יחצ

מלבד השקעות הענק בחברות הצמיחה בתחום תחליפי החלבון, נולדות גם חברות צעירות בתחום, ולאורך השנה ב-GFI מנו 11 כאלו. ובניגוד לתחומים אחרים, הפיזור הגיאוגרפי של חברות הפודטק יותר שוויוני מאשר בענפים אחרים בהייטק הישראלי. למעשה, רחובות ולא תל אביב היא בירת החלבון האלטרנטיבי עם 14 חברות בתחום, ויש עוד 4 חברות באשדוד, 4 בקריית שמונה, ועוד חברות במודיעין, נתניה ויקנעם.

מהדוח עולה עוד כי רשות החדשנות הישראלית היא שחקנית חשובה בנוף תחליפי החלבון והשקיעה עד כה 33 מיליון דולר בתחום בעשור האחרון, אך כ-40% מהסכום בשנה האחרונה לבדה. רשות החדשנות תמכה לאורך העשור ב-47 חברות חלבון אלטרנטיבי אם במענקים ישירים או דרך תוכנית החממות.

גם במונחים אבסולטיים, ישראל שנייה רק לארה"ב בהשקעות בתחליפי חלבון, ולצורך הדוגמה, סכום הגיוסים בישראל ב-2021, היה יותר מסך הגיוסים באיחוד האירופי כולו, מצרפי

אך עוד יותר מעניין מעמדה של ישראל בעולם. על פי עמותת GFI סך הכל ההשקעות בתחום החלבונים האלטרנטיביים עמד על 5 מיליארד דולר בעולם, גידול של פי 1.6 מול השנה הקודמת, אך ניתן לגזור מזה שכ-11% מסך ההשקעות בעולם בתחום היו בסטארטאפים ישראלים. אלו מספרים שאפיינו את תעשיית הסייבר הישראלית באמצע העשור הקודם, רגע לפני שישראל הפכה לשחקנית עולמית משמעותית בזירת הסייבר.

גם במונחים אבסולטיים, ישראל שנייה רק לארה"ב בהשקעות בתחליפי חלבון, ולצורך הדוגמה, סכום הגיוסים בישראל ב-2021, היה יותר מסך הגיוסים באיחוד האירופי כולו, מצרפי.

אביב אורן, GFI (צילום: GFI, יחצ)
אביב אורן, GFI. הגיוסים מתקרבים לרמות של עמק הסיליקון | צילום: GFI, יחצ

בעמותת GFI מברכים על כניסת גופי השקעה מסורתיים להשקעות בתחום: "השנה ראינו משקיעי טק ומשקיעים מוסדיים רבים מצטרפים להשקעות בחלבון אלטרנטיבי, בעיקר לאור העובדה שהתחום מאפשר פוטנציאל רווח גדול והשקעה עם אימפקט סביבתי אדיר. החדשנות הטכנולוגית מאפשרת לחברות פודטק ישראליות לכוון לראשונה להובלה עולמית ולבניית מותג מזון בינלאומי כחול-לבן ולכן גיוסי ההון מתחילים להשתוות למה שרואים בתחום בעמק הסיליקון", מסר אביב אורן סמנכ"ל הפיתוח העסקי ב-GFI ישראל.