ורטקס  (צילום: עומר כהן, יח"צ)
צוות ורטקס. בשנים האחרונות השקיעו בחמש חברות עם מייסדות נשים | צילום: עומר כהן, יח"צ

קרן ההון סיכון ורטקס, מהוותיקות בקרנות בישראל שנוסדה ב-1997, מודיעה כעת על גיוס שתי קרנות חדשות: קרן ורטקס-6 שהיא קרן של 230 מיליון דולר וקרן ורטקס אופרטיוניטי-2 שהיא קרן של 170 מיליון דולר. קרנות אופרטיוניטי נועדו לאפשר לקרנות להמשיך לתמוך בחברות הטובות של הקרן בשלבי הצמיחה שלהן ובצ'קים גדולים. הגיוס הקודם של ורטקס היה ב-2018, אז היא גייסה את הקרן החמישית שלה וקרן אופרטיוניטי ראשונה (אבל הן היו משמעותית קטנות מהקרנות החדשות).

קרן 6 של ורטקס אינה סוד ולמעשה החברה מבצעת כעת רק "סגירה" של הקרן, אבל כבר ביצעה ממנה 15 השקעות עד כה. ורטקס בחרה לחשוף את הקרנות החדשות בפוסט באתר מדיום שכתב השותף הכללי אביעד אריאל.

"בקרנות החדשות אנחנו מתכוונים להמשיך לעשות מה שעשינו בעשורים הקודמים, ולהוביל השקעות בשלבים מוקדמים במגוון ורטיקלים ושווקים", כתב אריאל. "במקור תכננו לגייס קרנות קטנות יותר, אבל סיימנו עם הקרן הגדולה ביותר עד כה בגלל השינויים הדרמטיים בשוק ובראשם הגידול המסיבי בסבבי הגיוס. על כך יש להוסיף את אי הוודאות בשוק שמצריכה מאתנו יותר 'רזרבות' לתמוך בפורטפוליו שלנו במגוון תרחישים".

עוד כותב אריאל: "הצניחה המסיבית במכפילים בשווקים הציבוריים משפיעה על ההחזרים של הקרנות, ובתוך כך ורטקס. אבל אם להסתכל על חצי הכוס המלאה, נמנעו בשנים האחרונות מלהשקיע ב'הייפ'. יזמים צריכים להיות ריאלסטיים ולבנות עסקים ברי קיימא שיש להם סיכוי אמיתי למצוא צורך בשוק תוך יעילות פיננסית".

השותף הכללי אביעד אריאל: "ברור שהשנים הבאות יהיו יותר מאתגרות עבור רוב החברות, כי ההון נהיה יותר יקר, וניתן להניח שהביקוש יקטן בשל קיצוצים"

אריאל מדווח כי החברות של ורטקס גדלו מצרפית בהכנסות הצפויות (ARR) מ-300 מיליון דולר ל-550 מיליון דולר ב-2021, ומוסיף כי בקרן "מאמינים שנוכל להגיע לפורטפוליו עם הכנסות מצרפיות צפויות של מיליארד דולר עד סוף השנה הבאה". הוא מציין לטובה ארבע חברות שהן "מוכנות להנפקה" לדבריו והן: יוטפו, OwnBackup, ורביט ו-Axonius. אריאל כותב כי "ברור שהשנים הבאות יהיו יותר מאתגרות עבור רוב החברות, כי ההון נהיה יותר יקר, וניתן להניח שהביקוש יקטן בשל קיצוצים".

אריאל התייחס גם לשאלת השיווין המגדרי בהייטק, וציין כי "המספרים כרגע לא מתקבלים על הדעת וייקח עוד שנים לסגור את הפער. בשנתיים שלוש האחרונות אנחנו בורקטס השקענו ב-5 חברות עם מייסדות נשים, בערך 20% מההשקעות באותה התקופה. אנחנו מאמינים שהן יבנו חברות פנומנליות". 

לבסוף, אריאל מזכיר את תנאי המאקרו בעולם שכוללים קונפליקט באירופה, אינפלציה, נפילה בשווקים הציבוריים וצווארי בקבוק בשרשרת האספקה, "אבל כמשקיעים אנחנו יכולים להבטיח רק מה שאנחנו יכולים לשלוט בו - להיות נגישים ליזמים בימים הקשים בדיוק כמו בימים הטובים".