אנשי ונשות עסקים עומדים עם מטריות. אילוסטרציה (אילוסטרציה: סאלי פאראג, shutterstock)
אילוסטרציה: סאלי פאראג, shutterstock

שומעים את זה? זהו צליל חריקת הבלמים בגיוסי הון הסיכון. התופעה התחילה מהירידות החדות בשוק הציבורי, והיא מחלחלת מטה לשוק הפרטי. בתחילה לחברות הצמיחה, ובהדרגה יתכן שתגיע גם לשאר הסטארט אפים ולשלבים יותר מוקדמים.

הדברים עולים מדוח של חברת CB Insights שמסכם את הרבעון הראשון בהון סיכון בעולם. "מימון סטארט אפים ברמה הגלובלית עמד על 144 מיליארד דולר והציג ירידה של 19% מול הרבעון הקודם. במונחי אחוזים, זו הצניחה הגדולה ביותר שחזינו מאז רבעון 3 של 2012", נכתב בדוח. אך החוקרים מציינים שזהו עדיין רבעון חזק בהשוואה לרבעון המקביל, היינו הראשון של 2021, עם התחזקות של 7% מולו.

עיקר הפגיעה היא בחברות הצמיחה, או כמו שנכתב בדוח: "ירדנו לשיא שלילי של 5 רבעונים ביצירת חדי קרן". לאורך הרבעון נולדו רק 113 כאלו עולמית, ירידה של 15% מול הרבעון הקודם. נתון דומה מציג ירידה חדה גם במה שמכונה Mega-Rounds, סבבי גיוס שעומדים על 100 מיליון דולר ומעלה. גיוסים כאלו הגיעו לסכום מצרפי של 74 מיליארד דולר ברבעון, ירידה של 30% מול הרבעון הקודם, ואף ירידה מול הרבעון המקביל.

גם מספר העסקאות קטן. חברת המחקר תיעדה 8,835 השקעות ברבעון, מול 9,256 עסקאות ברבעון הקודם. גודל גיוס הון ממוצע בהייטק העולמי: 21 מיליון דולר ברבעון הזה, מול 25 מיליון דולר בשנת 2021 כולה. מול זאת יש לציין שגובה העסקה החיצוני נשאר אותו דבר, 5 מיליון דולר, מה שמראה שעיקר ההשפעה הוא על הסבבים הגדולים. נתונים דומים על האטה הציגה גם חברת מחקר אחרת, PitchBook, שהתמקדה בשוק האמריקאי וכתבה כי סך גיוסי ההון סיכון עמדו על 70 מיליארד דולר ב-3,700 עסקאות ברבעון החולף מול 77 מיליארד דולר ב-4,300 עסקאות ברבעון המקביל.

דוח CB Insights: "מימון סטארט אפים ברמה הגלובלית עמד על 144 מיליארד דולר והציג ירידה של 19% מול הרבעון הקודם. במונחי אחוזים, זו הצניחה הגדולה ביותר שחזינו מאז רבעון 3 של 2012"

מה הסיבה לכל זה? רמז לה אפשר לראות בכמות ההנפקות והנפקות ה-SPAC לאורך הרבעון. הן ירדו לסך הכל של 164 אירועים כאלו ברבעון, מול 296 אירועים כאלו ברבעון האחרון של 2021. או במילים אחרות: ההתקררות שהכתה בשוק הציבורי גורמת למשקיעי השוק הפרטי להתעטש.

כל הנתונים האלו עומדים בהתאמה למה שכנראה קורה בישראל, כך על פי דוח מוקדם שהוציאה IVC שבו היא סיכמה את הרבעון הראשון עם האטה בנפח הגיוסים, שמרמזת על ירידה בשוויים של החברות.

לפי הדוח, הקרן הפעילה בעולם היא Tiger Global שביצעה 120 השקעות ברבעון – עסקה אחת ליום. שניה אחריה, מעין סינדיקט אנג'לים בשם Gaingels שמשקיעה בחברות שמקדמות גיוון תעסוקתי, במיוחד בהקשר הקהילה הגאה

עוד נתונים מעניינים מהדוח של CB: הקרן הפעילה בעולם היא Tiger Global אשר ביצעה 120 השקעות ברבעון – עסקה אחת ליום. שניה אחריה, אולי מעניין לציין, מעין סינדיקט אנג'לים בשם Gaingels שמשקיעה בחברות שמקדמות גיוון תעסוקתי, במיוחד בהקשר הקהילה הגאה. הפעילות ביצעה 96 השקעות ברבעון. אינסייט פרטנרס, המוכרת היטב לקהילת הטק המקומית, ביצעה 70 השקעות ברבעון והיא רביעית ברשימה. 49% מכלל ההון שהושקע ברבעון זרם לחברות בארה"ב, עוד 20% לאירופה, ובשאר מתחלק שאר העולם. 20% מכלל ההשקעות העולמיות הן בפינטק, התחום הגדול ביותר בנתח הדולרים.

מה יקרה ברבעונים הקרובים? ובכן קשה לומר, אבל יש להזכיר שכמה ענקיות כמו טייגר גלובל וסופטבנק החליטו בשבועות האחרונים על האטה בקצב ההשקעות הטק בגלל הצניחה בשווי אחזקות הטק שלהן.

מול כל זאת, ב-PitchBook מזכירים לנו שהכיסים של המשקיעים תפוחים מאי פעם וברבעון החולף גייסו קרנות הון סיכון אמריקאיות 74 מיליארד דולר, כנראה סכום שיא אי פעם לרבעון. גם שורה של קרנות ישראליות התחמשו בחודשים האחרונים בהתחייבויות גדולות לקרנות המשך ביניהן אפשר לציין את ורטקס, ויולה, גלילות, קוליידר ואחרות.