יונתן סומפולינסקי ומטבע הכספא (צילום: דורון לצטר, שאטרסטוק. עיבוד: tech12)
ד"ר יוני סומפולינסקי ומטבע הכספא. "דרך בריאה של ייצור כסף יש מאין" | צילום: דורון לצטר, שאטרסטוק. עיבוד: tech12

גם אם אין לכם ביטקוין או את'ריום, סביר להניח שכבר נתקלתם בשמותיהם של שני מטבעות הקריפטו הגדולים ביותר. נוסף אליהם, קיימים אלפי מטבעות קריפטו - יותר מ-25 אלף לפי נתוני אתר CoinMarketCap - שאינם מוכרים לציבור הרחב, אלא בעיקר לקהילות קטנות יחסית של משקיעי קריפטו או פעילים בעולם הבלוקצ'יין. אחד מהם הוא כספא (Kaspa), מטבע קריפטו חדש יחסית, פרי פיתוח ישראלי, שבחודשים האחרונים זכה לפופולריות מפתיעה.

המטבע הדיגיטלי כספא, שהושק בנובמבר 2021, נותר מתחת לרדאר של שוק הקריפטו יותר משנה, עד שבחודשים האחרונים התחיל לעורר עניין בקרב משקיעים. בפברואר האחרון עלה מחירו הדולרי של כספא לראשונה מאז השקתו ליותר מ-1 סנט (0.01 דולר).

ההפתעה הגדולה הגיעה בתחילת אפריל, כשלפתע זינק כספא לשיא כל הזמנים, יותר מ-4 סנט (0.0423 דולר) - זינוק שהביא את שווי השוק של המטבע הדיגיטלי לזמן קצר לרמה של יותר מ-700 מיליון דולר. וכל זה, כשנה לאחר שהסטארט אפ שעמד מאחורי פיתוח המטבע בכלל נסגר.

"פרויקט כספא צמח בצורה מפתיעה מאוד מתוך ההריסות של דאגלאבס. זה היה מין ריקוד מוזר, שבו החברה גוועת ורשת המטבעות צומחת מתוכה", אומר בשיחה עם tech12 ד"ר יוני סומפולינסקי, ממייסדי הסטארט אפ דאגלאבס (DAGLabs), שהטכנולוגיה שלו עומדת בבסיס המטבע הווירטואלי המדובר.

כמו מחיריהם של רוב מטבעות הקריפטו, גם המחיר של כספא מאופיין בתנודתיות רבה. המאפיין הזה הוא אחת הסיבות לכך ששוק הקריפטו נתפס כאחד השווקים המסוכנים ביותר עבור משקיעים. בחודשיים שחלפו מאז השיא שלו, צנח מחירו של כספא ביותר מ-50%, ונכון ליום חמישי, 15 ביוני, נסחר המטבע בבורסות הקריפטו במחיר ממוצע של כ-1.9 סנט (0.019 דולר), המשקף לו שווי שוק של כ-360 מיליון דולר, לפי נתוני CoinMarketCap.

כספא, שסימולו בבורסות הקריפטו הוא KAS, נסחר עד כה במחזורי מסחר קטנים יחסית ובמספר מצומצם של זירות מסחר. נכון להיום, רק כעשר בורסות קריפטו מציעות מסחר במטבע זה, וכולן קטנות למדי. ועדיין, העניין שצץ באחרונה סביב המטבע הדיגיטלי הזה מעורר סקרנות. אז מה קרה פתאום לכספא?

התוכנית: לפתח את רשת הבלוקצ'יין המהירה בעולם

דאגלאבס (DAGLabs), הסטארט אפ הישראלי שפיתח את כספא, נסגר כבר בקיץ 2021, חודשים ספורים לפני השקת המטבע. דאגלאבס נוסד ב-2017 על ידי ד"ר יוני סומפולינסקי וגיא כורם. סומפולינסקי הוא חוקר בלוקצ'יין, שבמסגרת לימודיו האקדמיים פיתח את פרוטוקול התוכנה GHOST.

העבודה שכתב סומפולינסקי בנושא GHOST יחד עם המורה שלו, פרופ' אביב זהר מהאוניברסיטה העברית, צוטטה ב-2013 ב"נייר הלבן" של את'ריום - פלטפורמת הבלוקצ'יין שלימים צמחה להיות השנייה בגודלה אחרי ביטקוין. פרופ' זהר הוא גם מייסד-שותף של סטארט אפ הבלוקצ'יין QEDIT. כורם, שותפו של סומפולינסקי להקמת דאגלאבס, היה ממייסדי Spondoolies-Tech, אחת החברות הישראליות הראשונות שפעלו בתחום של כריית ביטקוין. בקיצור: מאחורי דאגלאבס עמדה חבורה מרשימה של חוקרים בתחום הקריפטו.

המטבע הדיגיטלי כספא, שהושק בנובמבר 2021, נותר מתחת לרדאר של שוק הקריפטו יותר משנה, עד שבחודשים האחרונים התחיל לעורר עניין בקרב משקיעים. לזמן קצר היה שווי השוק של המטבע הדיגיטלי הישראלי יותר מ-700 מיליון דולר

הרעיון למטבע הדיגיטלי כספא נולד בדאגלאבס, והפיתוח שלו התבסס על המחקר שביצעו סומפולינסקי וזהר. לצוות שהוביל את הפרויקט הצטרפו בהמשך חוקר הקריפטוגרפיה אליחי טורקל וגם גדי גליקברג, שבעבר ניהל את מרכז הפיתוח הישראלי של חברת כריית הביטקוין הסינית Bitmain. פעילות המחקר והפיתוח של דאגלאבס מומנה באמצעות השקעה של 8 מיליון דולר שגויסה מהקרנות של Polychain Capital ו-Accomplice.

השאיפה של דאגלאבס בפיתוח כספא הייתה לפתח את רשת המטבעות הדיגיטליים המהירה אי-פעם שמבוססת על הוכחת עבודה (Proof of Work, או בקיצור PoW). הוכחת עבודה היא סוג של מנגנון קונצנזוס (הסכמה) בפרוטוקולים של בלוקצ'יין, שעליהם מבוססים רוב מטבעות הקריפטו. מנגנון ה-PoW המוכר ביותר מיושם ברשת הביטקוין, מטבע הקריפטו הראשון והגדול בשוויו בעולם. גרסת התוכנה הראשונה של ביטקוין שוחררה לפני יותר מ-14 שנה, בינואר 2009, על ידי סאטושי נקמוטו - שמו הבדוי של המפתח, שזהותו נותרה בלתי ידועה עד היום.

בדאגלאבס פותח פרוטוקול הקונצנזוס GHOSTDAG, שמבוסס על שילוב בין טכנולוגיית בלוקצ'יין מבוססת PoW, כמו זו של ביטקוין, לבין טכנולוגיית DAG (ראשי תיבות של Directed Acyclic Graph, או בעברית - גרף מכוון חסר מעגלים). עד היום לא פותחו מטבעות קריפטו רבים על בסיס DAG, ואחד הראשונים שעשו זאת היה IOTA, רשת מטבעות דיגיטליים שהושקה ב-2016, עם צוות שכלל גם כמה מפתחים ישראלים.

ביטקוין  (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
ביטקוין (אילוסטרציה). קהילת כספא דומה במובנים רבים לקהילת הביטקוין וכמוה מבוזרת לחלוטין | צילום: סאלי פאראג, shutterstock

כמו בלוקצ'יין, גם DAG היא טכנולוגיה לבניית מסדי נתונים. בעוד שהמבנה של בלוקצ'יין נראה כמו שרשרת (ולכן גם נקרא "שרשרת בלוקים"), המבנה של DAG מזכיר יותר גרף (או עץ), מכיוון שלכל צומת ב-DAG יכול להיות יותר משורש-אב אחד, המודל שלו יכול לכאורה לאפשר אימות בו-זמני של יותר עסקאות מאשר בלוקצ'יין.

לאחר יותר משלוש שנות פיתוח בדאגלאבס, באפריל 2021 הושקה רשת המבחן (Testnet) של כספא, שאפשרה למפתחים להתנסות בשימוש במערכת ולבחון את יכולותיה. יחד עם הטסטנט של כספא הושקו גם כמה יישומים, ובהם ארנק דיגיטלי, צומת מלא (Full node) של הרשת ואפליקציה לחלוקת מטבעות (Faucet).

נוסף על כך הושק Katnip: בלוק אקספלורר (סייר בלוקים) שמשמש למעקב אחר תנועות המטבע ברשת, גרף אינספקטור, שמציג את שרשרת הבלוקים של כספא; וכן Kashboard: יישום להצגת ניתוחים וגרפים של רשת המטבע.

בפיתוח של בלוקצ׳יין, Testnet היא גרסת ניסוי המשמשת לצורכי פיתוח, בדיקות וסימולציה, ואילו Mainnet (מיין-נט או רשת ראשית) היא הגרסה הרשמית המלאה של הבלוקצ׳יין, שבה כל העברות המטבע הדיגיטלי נרשמות, מתועדות ומאומתות. בעוד הטסטנט מיועדת למפתחים בלבד, המיין-נט מיועדת לכלל המשתמשים באותו בלוקצ׳יין.

פחות מחודשיים לאחר השקת הטסטנט של כספא הגיע הסטארט אפ שמאחורי הפרויקט לסוף דרכו. באוקטובר 2021, כשהושקה הרשת הראשית (MainNet) של כספא, החברה שפיתחה את הטכנולוגיה כבר לא היתה פעילה - והפיתוח עבר לידי קהילה מבוזרת של מפתחים

באופן מפתיע, פחות מחודשיים לאחר השקת הטסטנט, הגיע הסטארט-אפ שמאחורי הפרויקט לסוף דרכו. סומפולינסקי עצמו עבר לאוניברסיטת הרווארד שבמסצ'וסטס, ארה"ב, ללימודי פוסט דוקטורט במדעי המחשב, עם התמקדות בתחום הקריפטו והאלגו-טריידינג, ובקיץ 2021 נסגרה דאגלאבס סופית.

וכך, באוקטובר 2021, כשהושקה הרשת הראשית (מיין-נט או MainNet) של כספא ואיתה המטבע עצמו - החברה שפיתחה את הטכנולוגיה כבר לא היתה פעילה, והפיתוח עבר לידי קהילה מבוזרת של מפתחים.

קהילת כספא דומה במובנים רבים לקהילת הביטקוין (הוותיקה והגדולה הרבה יותר כמובן), בכך שהיא פועלת באופן מבוזר לחלוטין, ללא אף גוף מרכזי שמנהל אותה, ומסתמכת על השתתפות וולונטרית של מפתחים, חוקרים, יזמים ומשקיעים, שמקיימים ביניהם דיונים פתוחים ומקבלים החלטות משותפות על פיתוח הפרויקט ועתידו.

"החלטנו לוותר על המודל העסקי של דאגלאבס"

בשיחה עם סומפולינסקי הוא אומר שהשקת המיין-נט של כספא באוקטובר 2021 נעשתה בדרך של Fair Launch (השקה הוגנת): השקה של מטבע קריפטו שמבטיחה שלאף גורם לא תהיה גישה מוקדמת למטבע, לכרייה מוקדמת של מטבעות או הקצאה מוקדמת של מטבעות. כריית קריפטו היא המנגנון שבאמצעותו מונפקים מטבעות קריפטו חדשים.

במהלך 2022 התחילו בורסות קריפטו לרשום למסחר את מטבעות כספא. תהליך הרישום קרה במקביל לקריסה הכואבת של שוק הקריפטו במחצית השנייה של 2022. לדברי סומפולינסקי: "כשיש לך פתאום פרויקט אחד שצומח בזמן ששאר השוק צונח, זה נותן חיזוק משמעותי לאותו פרויקט"

"בעצם החלטתי לוותר על המודל העסקי של דאגלאבס ולעשות כרייה פתוחה של מטבעות כספא לכולם, ללא כרייה מוקדמת וללא הקצאה של מטבעות לחברה", אומר סומפולינסקי. "חשבתי שזה לא מתאים למודל Proof of Work שתהיה כרייה מוקדמת. בסופו של דבר, דאגלאבס השתתפה בכרייה של כספא בלי שהיה לה כל יתרון על כל כורה אחר.

"בעיני, זה התאים לרעיון שמאחורי כספא - לפתח דרך בריאה של ייצור כסף יש מאין, כשהקונספט הוא שעלות הנפקת המטבע צמודה לעלות החשמל שמשמש לכרייה, הוא מפרט.

"חשבתי שאחרי השקת המיין-נט של כספא, כאשר הכרייה נפתחה לכולם, יהיו לפחות כמה חודשים שבהם יהיו לרשת רק כמה כורים בודדים. להפתעתי, בתוך זמן קצר אחרי ההשקה נוספו הרבה כורים וצמח במהירות ה-Hash rate (כוח החישוב) ברשת. כדי שנוכל להחזיר משהו מההשקעות בדאגלאבס, השתמשנו בכסף שנשאר לפרויקט כדי לבצע כרייה בענן.

"כעבור חצי שנה מהשקת המיין-נט, מישהו שיחרר Dual-Miner (מכונת כרייה שמסוגלת לכרות במקביל שני סוגי מטבעות קריפטו שונים) של את'ריום וכספא. זה העלה את ה-Hash rate (כוח החישוב) של רשת כספא, כי הרבה כורי את'ריום רצו לנצל את ציוד הכרייה שלהם, שמבוסס על GPUs (מעבדים גרפיים), כדי להרוויח עוד כסף מכריית כספא. אז נוספו עוד קהלים לרשת כספא, וזה גם הקפיץ את מחיר המטבע", מספר סומפולינסקי.

סם בנקמן-פריד מנכ"ל בורסת הקריפטו FTX (צילום: בלומברג, getty images)
מייסד ומנכ"ל בורסת הקריפטו FTX סם בנקמן-פריד. קרסה בדיוק כשהמסחר בכספא החל | צילום: בלומברג, getty images

במהלך 2022 התחילו בורסות קריפטו לרשום למסחר את מטבעות כספא. תהליך הרישום של כספא בבורסות קריפטו קרה במקביל לקריסה הכואבת של שוק הקריפטו במחצית השנייה של 2022, שהתרחשה, בין השאר, על רקע פשיטות רגל של חברות קריפטו והנפילה של בורסת FTX של סם בנקמן-פריד.

"כל בורסה שעושה רישום של מטבע חדש למסחר, חושפת את המטבע לעוד משקיעים ברחבי העולם", אמר סומפולינסקי. "כשיש לך פתאום פרויקט אחד שצומח בזמן ששאר השוק צונח, זה נותן חיזוק משמעותי לאותו פרויקט".

באחרונה הכריזה ענקית כריית הקריפטו ביטמיין על השקה של מערכות כרייה מתקדמות (ASICs) מתוצרתה לכריית כספא. לדברי סומפולינסקי, המהלך הזה "אמנם צפוי לתת דחיפה משמעותית ל-Hash rate של כספא, אבל זה גם טילטל את הקהילה. רוב הכורים של כספא כיום משתמשים במכונות מבוססות GPU, והם חוששים שעכשיו הכרייה תצא מהידיים שלהם עם ה-ASICs".

"לא כולם מבינים את הטכנולוגיה"

בערוץ הטלגרם הרשמי של כספא רשומים כיום קרוב ל-22 אלף חברים שעוקבים אחרי התפתחות הפרויקט, וזהו מספר גבוה יחסית לפרויקט שלא השקיע באף קמפיין של פרסום או יחסי ציבור. "האנשים היחידים שעשו שיווק לפרויקט, הם חברי קהילת כספא. גם האתר של כספא נבנה על ידי חברי הקהילה", אומר סומפולינסקי. "לא כל האנשים שמצטרפים לקהילה מבינים את הטכנולוגיה מאחורי כספא. אני מעריך שיש 20%-30% מבין חברי הקהילה, בעיקר אלה שמגיעים מישראל, שמתעניינים באמת בטכנולוגיה עצמה".

סומפולינסקי: "לא כל האנשים שמצטרפים לקהילה מבינים את הטכנולוגיה מאחורי כספא. אני מעריך שיש 20%-30% מבין חברי הקהילה, בעיקר אלה שמגיעים מישראל, שמתעניינים באמת בטכנולוגיה עצמה"

באתר של קהילת כספא, מסבירים המפתחים כי "בניגוד לבלוקצ'יין המסורתי, פרוטוקול GHOSTDAG אינו מייתר בלוקים שנוצרו במקביל, אלא מאפשר להם להתקיים במקביל ומסדר אותם בקונצנזוס. הכללה זו של קונצנזוס נקמוטו (ביטקוין) מאפשרת פעולה מאובטחת תוך שמירה על קצב יצירת בלוקים מהיר מאוד (כרגע בלוק אחד בשנייה, עם כוונה להגיע בעתיד הקרוב ל-10 בלוקים בשנייה, ושאיפה להגיע בעתיד הרחוק ל-100 בלוקים בשנייה) וזמני אישור קצרצרים".

בשיחה עם סומפולינסקי הוא הסביר שכספא צפויה להגיע בתוך כמה שבועות למהירות של 32 בלוקים בשנייה. לשם השוואה, קצב יצירת הבלוקים של ביטקוין הוא בלוק אחד ב-10 דקות, כך שהקצב הנוכחי של כספא (בלוק אחד בשנייה) מהיר פי 600 משל ביטקוין, ועוד צפוי להיות מהיר הרבה יותר.

"עבור משתמש הקצה במטבעות כספא, הבדלי המהירות בין בלוק בשנייה ל-10 בלוקים בשנייה זניחים", אמר. "אבל אם נסתכל, למשל, על תעשיית האלגו-טריידינג (מסחר אלגוריתמי), שם המהירויות האלה נעשות משמעותיות הרבה יותר, מבחינת החסינות של המסחר למניפולציות של בוטים".

סומפולינסקי: "הפיתוח של כספא נמשך גם לאחר סגירת החברה בהובלת כמה מעובדי דאגלאבס ובראשם מיכאל סיטון. המפתחים קיבלו מהקהילה מענק של כ-100 מיליון מטבעות כדי לכתוב מחדש את קוד התוכנה של כספא, במטרה להביא את הרשת לביצועים מקסימליים"

"הפיתוח של כספא נמשך גם לאחר סגירת החברה, ומי שהוביל אותו היה כמה מעובדי דאגלאבס לשעבר, ובראשם מיכאל סיטון, בוגר תואר שני במדעי המחשב", סיפר סומפולינסקי. "המפתחים קיבלו מקהילת כספא מענק של כ-100 מיליון מטבעות כספא כדי לכתוב מחדש את קוד התוכנה של כספא, במטרה להביא את הרשת לביצועים מקסימליים.

"כתוצאה מהשיפורים בהנדסת התוכנה, הרשת מסוגלת להגיע למהירות של 32 בלוקים בשנייה. אם תשווה את זה למהירות של ביטקוין, שבה מיוצר בלוק אחד ב-10 דקות, תבין כמה זה מרגש".

לדבריו, המימון לפיתוח הגיע מתרומות (מענקים) מקהילה של כמה מאות פעילים שתומכים בפרויקט, ועד היום כבר תרמו לפיתוח כ-200 מיליון כספא. במחיר המטבע כיום, הסכום שווה יותר מ-3 מיליון דולר.

סומפולינסקי: "אני מתכנן לפתח יישומי קריפטו נוספים על גבי רשת כספא. באוקטובר האחרון הצגתי באוניברסיטת ברקלי פריצת דרך בפרוטוקול תוכנה חדש, שנקרא DAG KNIGHT. מבחינתי, זה הדובדבן שבקצפת בעבודה שלי בשבע השנים האחרונות מאז שעשיתי את הדוקטורט"

לסומפולינסקי יש עוד תוכניות מעניינות. "אני מתכנן לפתח יישומי קריפטו נוספים על גבי רשת כספא", גילה בשיחה עם tech12. "באוקטובר האחרון הצגתי באוניברסיטת ברקלי פריצת דרך בפרוטוקול תוכנה חדש, שנקרא DAG KNIGHT. מבחינתי, זה הדובדבן שבקצפת בעבודה שלי בשבע השנים האחרונות מאז שעשיתי את הדוקטורט".

לדבריו, גם הצגתו של הפרוטוקול החדש, שבינתיים עוד לא מומש בתוכנה של כספא, הגבירה את העניין הציבורי סביב הפרויקט. לאחר שיסיים את הפוסט דוקטורט בהרווארד, הוא מתכנן לממש את הפרוטוקול החדש בתוכנת כספא בעזרת מענק שיקבל מהקהילה למימון הפיתוח. נוסף על כך, הוא מתכנן לפתח אפליקציות חדשות בשכבה השנייה של כספא.