סם בנקמן-פריד מנכ"ל בורסת הקריפטו FTX (צילום: בלומברג, getty images)
סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX שהתפרקה | צילום: בלומברג, getty images

משקיעי ההון סיכון (VC) ברחבי העולם נטשו את תעשיית הבלוקצ׳יין ומטבעות הקריפטו בשנה החולפת, במגמה שהחריפה במחצית הראשונה של 2023. לפי נתוני חברת המחקר RootData, השקעות ההון סיכון הגלובליות בפרויקטים בתחום הנכסים הדיגיטליים הסתכמו במחצית הראשונה של השנה ב-4.4 מיליארד דולר, צניחה של 78% בהשוואה להשקעות במחצית המקבילה ב-2022, שהסתכמו ב-20.3 מיליארד דולר.

זה קרה, בין השאר, בגלל הצניחה בהיקפי המסחר בשוק הקריפטו בסוף 2022, על רקע לא מעט שערוריות בשוק, ובראשן הקריסה של בורסת הקריפטו הגדולה FTX והקריסה של פרויקט הסטייבלקוין Terra, כאשר בשני המקרים מייסדי הפרויקטים מואשמים בהונאת משקיעים. גם התרסקות של הבנקים האמריקאים שנחשבו ״ידידותיים״ לתעשיית הקריפטו, סיגנצ׳ר בנק וסילברגייט בנק, הגבירה את הרתיעה של משקיעים מפני התחום.

לכל אלה נוספה בחודש שעבר ״הכרזת המלחמה״ של רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) על תעשיית הקריפטו, עם התביעות שהגישה נגד בורסות הקריפטו קוינבייס ובייננס, ובמקביל משקיעי VC רבים בעולם גילו בשנה האחרונה תחום "חם" הרבה יותר - בינה מלאכותית (AI).

בסך הכל הושלמו ב-6 החודשים הראשונים של השנה 494 סבבי גיוס לפרויקטים בתחום הקריפטו, עם היקף השקעות ממוצע של 9 מיליון דולר לסבב גיוס. לפי RootData, היקף ההשקעות הממוצע לסבב גיוס היה נמוך בכ-32% בהשוואה למחצית השנייה של 2022. 

במבט על החודש האחרון, במהלך יוני הושלמו ברחבי העולם 83 סבבי גיוס עבור פרויקטים מתחום הקריפטו בסכום כולל של 520 מיליון דולר. לפי נתוני RootData, היה יוני 2023 החודש החלש ביותר מבין 12 החודשים האחרונים בהשקעות VC בתחום. בחודש המקביל בשנה שעברה, לשם השוואה, גויסו 1.8 מיליארד דולר ב-149 סבבי גיוס בעולם. הנתון הזה משקף ירידה שנתית של 71% בהיקף החודשי של השקעות ה-VC בתחום זה. 




בהשוואה לחודש הקודם, השקעות ה-VC בתחום הנכסים הדיגיטליים צנחו ביוני ב-32%, לעומת השקעות של כ-763 מיליון דולר בחודש מאי. הירידה בולטת אף יותר בהשוואה לחודש אפריל, שבו הסתכמו ההשקעות בתחום בכ-816 מיליון דולר. 

מבין קרנות ההון סיכון שמשקיעות בתחום הקריפטו, הקרן הפעילה ביותר בשנה האחרונה, לפי נתוני RootData, היתה Coinbase Ventures, שהשתתפה ב-71 סבבי גיוס ב-12 החודשים האחרונים. הקרנות הפעילות הבאות אחרי קוינבייס ונצ׳רס בתחום היו Hashkey Capital ו-Shima Capital, שהשתתפו בשנה האחרונה ב-54 וב-49 סבבי גיוס, בהתאמה.

צניחת היקפי ההשקעות בתחום הקריפטו בחודשים האחרונים חמורה יותר מאשר הירידה הכללית בהשקעות ה-VC ברחבי העולם. על פי נתוני Crunchbase נכון לתחילת יוני, השקעות ה-VC הגלובליות בכל התחומים (ובכל שלבי הגיוסים) הסתכמו בחודש מאי האחרון בקרוב ל-22 מיליארד דולר, ושיקפו ירידה שנתית של 44% בהשוואה לחודש המקביל ב-2022, שבו גויסו בסך הכל 48.3 מיליארד דולר. באפריל האחרון הסתכמו השקעות ה-VC הכלליות ב-20.6 מיליארד דולר, ירידה של 62% לעומת 55 מיליארד דולר באפריל 2022.

לפי הערכות, הצניחה של השקעות ההון סיכון בתחום הקריפטו נובעת גם מהמשיכה של משקיעים לתחום ״חם״ הרבה יותר - AI. אבל זה גם כמובן קשור לשערוריות הרבות שהיו בשוק, ובראשן הקריסה של בורסת הקריפטו הגדולה FTX

לפי Crunchbase, חלה ירידה מאסיבית בהשקעות ה-VC בעולם בכל התחומים מאז שנת 2021 והמחצית הראשונה של 2022. היקפי ההשקעות בחודשים האחרונים תואמים את הסכומים שנראו בשנים 2018 עד 2020. על פי נתוני CB Insights, השקעות ההון סיכון הגלובליות הסתכמו ברבעון הראשון של 2023 ב-58.6 מיליארד דולר, ירידה של 13% מהרבעון הרביעי של 2022.

ירידה בשווקים (אילוסטרציה: jira pliankharom, shutterstock)
הצניחה בהשקעות בקריפטו חמורה יותר מהירידה הכללית בהשקעות VC ברחבי העולם | אילוסטרציה: jira pliankharom, shutterstock

למרות נסיגתם של משקיעי ההון סיכון מתחום הנכסים הדיגיטליים בשנה האחרונה, מטבעות הקריפטו הגדולים מפגינים חוסן יוצא דופן. ביטקוין, מטבע הקריפטו הראשון והגדול בשוויו, נסחר כיום במחיר של יותר מ-30 אלף דולר, לאחר שהשלים זינוק של כ-85% מתחילת 2023. את׳ריום, מטבע הקריפטו השני בגודלו בשוק, נסחר במחיר של יותר מ-1,900 דולר, כשהוא משלים עלייה של כ-65% מתחילת השנה. השווי הכולל של שוק הקריפטו, המונה כיום יותר מ-26 אלף סוגי מטבעות דיגיטליים, מגיע כיום ליותר מ-1.2 טריליון דולר, לאחר עלייה של 50% מתחילת השנה, לפי נתוני אתר CoinMarketCap.