אילוסטרציה קריפטו ביטקוין (עיבוד: סטודיו מאקו)
עיבוד: סטודיו מאקו

הביטקוין ממשיך בצניחה חופשית בסוף השבוע, עם ירידה של 7.2% אתמול. בשעות האחרונות הביטקוין נסחר בשער הנמוך מ-35,000 דולר תוך מסחר תנודתי סוער. מדובר בצלילה לכ-50% מהשיא שנקבע רק בחודש נובמבר האחרון, כשהשער היה 69,000 דולר.

משמעות הירידות היא הרסנית עבור המשקיעים הספקולטיביים: שוק הביטקוין מחק יותר מ-600 מיליארד דולר בחודשים האחרונים, ושוק הקריפטו בכלל מחק יותר מטריליון דולר מאז נובמבר.

מה קורה לקריפטו? הערכות האנליסטים מדברות על מגמות של רגולטורים בעולם, שהופכים את המשקיעים לעצבניים במיוחד. כך למשל כוונת הבנק המרכזי האמריקאי להחזיר את השליטה באינפלציה, ולהעלות את שיעור הריבית מספר פעמים בקרוב, תגרום לעליה בשערי אגרות החוב ולהפחתה באטרקטיביות של השקעות ספקולטיביות.

גורם נוסף שהחריד את המשקיעים להיפטר ממלאי הביטקוין שלהם היתה ההודעה של הבנק המרכזי הרוסי על כוונתו לאסור בחוק כריית קריפטו

גורם נוסף שהחריד את המשקיעים להיפטר ממלאי הביטקוין שלהם היתה ההודעה של הבנק המרכזי הרוסי על כוונתו לאסור בחוק כריית קריפטו (רוסיה נחשבת למעצמה בתחום כריית הקריפטו) כמו גם מסחר בקריפטו, מה שימנע מהבנקים הפועלים ברוסיה לבצע המרות של מטבעות קריפטו. בבנק המרכזי הרוסי מעוניינים להוציא את הכרייה, המטבעות והסחר בהם, אל מחוץ לחוק, גם בשל הספקולטיביות שיכולה להוביל ליצירת בועות, אבל גם בשל עלויות האנרגטיות הגבוהות שמחשבי העל דורשים לצורך הכרייה.

יצוין כי סין כבר אסרה על כל פעילות שקשורה במטבעות מבוזרים. במקביל בתחילת החודש הביטקוין חטף מכה בשל ההתדרדרות הפנימית בקזחסטן, שאחראית לפי אוני' קיימברידג' על כ-18% מכריית הביטקוין העולמית, בשל העובדה שהכורים עברו למדינה אחרי שהכרייה והביטקוין עצמו הוצאו מחוץ לחוק בסין, כשהחוק הוקשח מאוד בשנה שעברה.

התוצאה: הביטקוין איבד כמעט רבע משוויו השנה, כשמטבעות קריפטו אחרים רשמו גם הם ירידות עזות. מדד FT Wilshire של חמשת המטבעות העיקריים להוציא ביטקוין רשם ירידה של 30% בינואר. פרשנים אומרים כי בשווקים נצפית בשלב זה תנועה גדולה של משקיעים לעבר המזומן.

הטלטלה בקריפטו באה בהמשך לירידות תלולות בוול סטריט ביום חמישי, כשהנאסד"ק איבד 7.6% מערכו בשבוע האחרון. שערי המניות של חברות מהירות הצמיחה הן אלה שמניעות את המגמה, מה שמעורר דאגה רבה בקרב המשקיעים בהייטק.

בשבוע שעבר הסברנו כאן מדוע הביטקוין אינו "זהב", במובן שמאפשר לו להיות נכס גידור להשקעות מנייתיות רגילות. בספטמבר האחרון, מייקל בוליגר, מנהל ההשקעות הראשי של בנק UBS - הבנק הפרטי הגדול בעולם, פרסם יחד עם מנהל מחלקת המט"ח דומיניק שניידר, מחקר על ערך הקריפטו. הם חושבים שיש הרבה אפסייד להשקעה בנכסים דיגיטליים מבוססי בלוקצ'יין, אבל הקריפטו עוד רחוק מההגדרה של נכס שמסוגל לשמור על ערכו לאורך זמן. "לנכסים משמרי ערך חייב להיות טרנד של יציבות מחירים. בקריפטו ראינו תנודות קיצוניות במחיר שנעות בין 50 ל-100%", סיכמו החוקרים.