אלכס משינסקי, מנכ"ל צלזיוס (צילום: בלומברג, getty images)
משינסקי. מואשם בהונאת משקיעים בניו יורק בהיקף של מיליארדי דולרים | צילום: בלומברג, getty images

הישראלי-אמריקאי אלכס משינסקי, המייסד והמנכ"ל לשעבר של חברת הקריפטו פושטת הרגל Celsius Network, נעצר בארה"ב, לפי דיווח של חדשות בלומברג. מהדיווח עולה כי רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) הגישה תביעה בבית משפט בניו יורק נגד משינסקי וחברת צלזיוס נטוורק. בתביעה נטען כי מ-2018 ועד ליוני 2022, משינסקי "הוביל תוכנית להונאת לקוחות של צלזיוס נטוורק והחברות הקשורות אליה".

בדיווח מעודכן של בלומברג על התביעה שהוגשה אתמול (חמישי) נגד משינסקי, נמסר כי הוא מואשם, בין השאר, כי "הריץ" את מטבע הקריפטו של צלזיוס (CEL) כדי למשוך משקיעים לפלטפורמת הלוואות הקריפטו שניהל, וגרף בדרך זו לחשבונו הפרטי סכום של 42 מיליון דולר. משינסקי עצמו טען לחפותו בדיון שנערך ביום חמישי בבית המשפט בניו יורק. עורך דינו של משינסקי, ג׳ונתן אורינג, אמר לבלומברג כי מרשו מכחיש בתוקף את הטענות נגדו. "הוא מצפה להגן על עצמו בבית המשפט בפני ההאשמות חסרות הבסיס נגדו", הוסיף.

בעקבות הדיון בבית המשפט, משינסקי שוחרר בערבות לאחר שהסכים לערבות אישית בסך 40 מיליון דולר שעליה חתמו אשתו ואדם נוסף. הוא הפקיד את שני הדרכונים שלו אצל הרשויות והוטל עליו איסור לצאת מתחומי ניו יורק.

לפי הודעת התובע במנהטן, משינסקי מואשם בשבע עבירות פליליות, בהן הונאה בניירות ערך, הונאת סחורות והונאת באמצעות תקשורת אלקטרונית. נוסף על כך, רשות ניירות ערך האמריקאית מאשימה בתביעה את משינסקי ואת חברת צלזיוס בגיוס מיליארדי דולרים באמצעות מכירת מטבעות קריפטו שנחשבים לניירות ערך בלתי רשומים, ובהטעיית משקיעים לגבי ההצלחה הפיננסית של פעילות החברה.

רשות ני"ע מאשימה בתביעה את משינסקי ואת חברת צלזיוס בגיוס מיליארדי דולרים באמצעות מכירת מטבעות קריפטו שנחשבים לניירות ערך בלתי רשומים, ובהטעיית משקיעים לגבי ההצלחה הפיננסית של פעילות החברה.

נוסף על תביעת המדינה נגד משינסקי, שהוגשה על ידי התובע של המחוז הדרומי של ניו יורק, דמיאן וויליאמס, הוגשו נגד מייסד צלזיוס אתמול תביעות מקבילות על ידי שלושה רגולטורים פיננסיים של ארה״ב: רשות ניירות ערך (SEC), נציבות המסחר בחוזים עתידיים על סחורות (CFTC) ונציבות הסחר הפדרלי (FTC).

עם זאת, חברת צלזיוס התקשרה בעסקת טיעון עם משרד המשפטים האמריקאי ובהסכם פשרה עם ה-FTC. במסגרת הסכם הפשרה, נאסר על החברה לנהל נכסי לקוחות והוטל עליה קנס עצום של 4.7 מיליארד דולר. עם זאת, תשלום הקנס יושעה, לדברי ה-FTC, כדי לאפשר לחברה להחזיר כספים ללקוחותיה לשעבר במסגרת הליך פשיטת הרגל שלה.

תביעת המדינה הוגשה אתמול גם נגד עורך הדין הישראלי רוני כהן פבון, לשעבר סמנכ"ל בצלזיוס, הנאשם בארבע עבירות פליליות, כולל הונאה. בדיווחים הראשונים בתקשורת פורסם אתמול כי כהן פבון נעצר יחד עם משינסקי, אבל התובע וויליאמס מסר לבלומברג כי פבון אינו נמצא בארה״ב ולא הגיב לשאלה אם משרד המשפטים האמריקאי צפוי לבקש את הסגרתו לארה״ב.

מהצלחה לפשיטת רגל

צלזיוס היתה אחת מחברות הקריפטו הבולטות שקרסו בשנה שעברה. פלטפורמת ההלוואות של צלזיוס צברה פופולריות בשנים האחרונות הודות לריבית הגבוהה של עד 17% שהציעה על הפקדות של מטבעות דיגיטליים. ואולם, לאחר קריסתו במאי 2022 של TerraUSD, סטייבלקוין (מטבע קריפטו צמוד דולר) אלגוריתמי, והצניחה בשוקי הקריפטו שבאה בעקבותיו, נותרה צלזיוס עם "בור" במאזן החברה ולא יכלה יותר לעמוד בזרם המשיכות של לקוחותיה. בסופו של דבר, החברה הגישה ביולי 2022 בקשה לפשיטת רגל והכריזה על חוב של כ-1.2 מיליארד דולר.

חברת צלזיוס, Celsius crypto company  (צילום: mundissima, shutterstock)
צלזיוס. הציעה 17% עמלה על הפקדות | צילום: mundissima, shutterstock

משינסקי בן ה-57 הקים את צלזיוס בתחילת 2017 יחד עם השותף המייסד דניאל לאון, גם הוא ישראלי-אמריקאי. במרץ 2018 גייסה החברה 50 מיליון דולר ממשקיעים ב-ICO, הנפקה ראשונית של מטבע דיגיטלי. מאז השלימה חברת הקריפטו עוד 5 סבבי גיוס, ובסך הכל גייסה כ-500 מיליון דולר, לפי אתר Crunchbase. בגיוס האחרון שביצעה באוקטובר 2021, הוערך שווייה של החברה ב-3 מיליארד דולר.

בשנה האחרונה נמצאת צלזיוס תחת חקירה אינטנסיבית של כמה רשויות בארה"ב, מאז שהחברה הגישה בקשה לפשיטת רגל בארה״ב. התביעה של ה-SEC מהיום אינה הראשונה נגד משינסקי. התובעת הכללית של ניו יורק, לטישיה ג'יימס, תבעה אותו בינואר בגין הונאה. ג'יימס מאשימה בתביעה את מייסד צלזיוס בהונאת משקיעים בניו יורק בהיקף של מיליארדי דולרים במטבעות קריפטו, באמצעות מצגי שווא על בטיחות פלטפורמת ההלוואות שהקים.

שרשרת הונאות בקריפטו

בשנה שעברה נחשפו בתעשיית הקריפטו כמה מקרי הונאה רחבי היקף. בחודש שעבר הורשע בבית משפט במונטנגרו דו קוון (Do Kwon), יזם דרום קוריאני שמואשם בארה"ב בהונאה של מיליארדי דולרים, והוטל עליו מאסר בפועל של ארבעה חודשים בגין שימוש בדרכונים מזויפים. דו קוון היה המייסד והמנכ״ל של חברת הקריפטו הקוריאנית Terraform Labs, שפיתחה את הסטייבלקוין TerraUSD. על פי דיווחים במונטנגרו, גם ארה"ב וגם קוריאה הדרומית ביקשו מהמדינה להסגיר לידיהן את קוון.

סם בנקמן-פריד, המייסד והמנכ"ל לשעבר של בורסת הקריפטו פושטת הרגל FTX, שקריסתה הסעירה את העולם בנובמבר האחרון, ניצב גם הוא מול תביעה בארה״ב. המיליארדר לשעבר בן ה-31, שנעצר בארה"ב בדצמבר ושוחרר בערבות של 250 מיליון דולר, מואשם, בין השאר, כי גנב מיליארדי דולרים מכספיהם של לקוחות FTX כדי לכסות על הפסדים של קרן הגידור שלו, Alameda Research. התביעה נגדו כוללת 13 סעיפי אישום, ובהם עבירות של הונאה, הלבנת הון והפרות של חוקי מימון קמפיינים פוליטיים בארה"ב. נוסף על כך, הוא מואשם כי שילם שוחד של יותר מ-40 מיליון דולר לפקידים סינים, כדי שישחררו חשבונות של אלמידה, שהוקפאו בנובמבר 2021 על ידי המשטרה הסינית במסגרת חקירה שנוהלה על ידה.

מייסד בורסת FTX סם בנקמן-פריד יוצא מביהמ"ש (צילום: Michael M. Santiago/Getty Images)
סם בנקמן פריד בביהמ"ש. נעצר ושוחרר בערבות של 250 מיליון דולר | צילום: Michael M. Santiago/Getty Images

משינסקי סיפר ב-2019 בראיון ל"גלובס" כי עלה לישראל בצעירותו מאוקראינה וכי חי ב-30 השנים האחרונות בארה"ב, שם ייסד שבעה סטארט-אפים. לדבריו, חברת ההשקעות שלו, Governing Dynamics, גייסה מאז שנת 2000 יותר ממיליארד דולר לסטארט-אפים, ואף הצליחה למכור באקזיטים מוצלחים שתי חברות: Arbinet, שפועלת בתחום רשתות התקשורת; ו-Transit Wireless, העוסקת בשירותי תקשורת ניידים.

משינסקי סיפר באותו ראיון, בין השאר, כי היה גם אחד היועצים של סירין לאבס, סטארט-אפ של משה חוגג, שפיתח את סמארטפון הבלוקצ'יין Finney. משינסקי גם השקיע בכמה גיוסי ICO (הנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים), כמו למשל, ה-ICO של Saga Foundation של עידו שדה-מן, שגייס 30 מיליון דולר במרץ 2018.