סם אלטמן ומטבע הקריפטו וורלדקוין (צילום: 
joel saget, gettyimage; Rokas Tenys, shutterstock)
סם אלטמן ו-וורלדקוין | צילום: joel saget, gettyimage; Rokas Tenys, shutterstock

האם יום אחד, בשביל לעשות פעולה בנקאית, נצטרך לתת את העין שלנו לסריקה? זה החזון של סם אלטמן, האיש שמאחורי OpenAI, שמשיק עכשיו עם החברה השנייה שלו את Worldcoin. בהשקה של החברה בשבוע שעבר אמר אלטמן לרויטרס כי וורלדקוין "אמור לסייע לעולם להתמודד עם האופן שבו הכלכלה תעוצב מחדש על ידי AI ג'נרטיבי" - מסבר שמחבר בין שתי האהבות הגדולות של אלטמן.

למעשה, למעט המטבע הדיגיטלי, שהפצתו מתחילה היום, כל שאר הכלים של וורלדקוין כבר הושקו השנה. אפליקציית World App, שהושקה בתחילת מאי, ניתנת להורדה לסמארטפון מחנויות האפליקציות של אפל וגוגל. אבל השקת המטבע עצמו נתקלת בקשיים, כשבאיחוד האירופי שוקלים את הצעדים אל מול וורלדקוין. חלק מהמחוקקים באירופה מעלים חששות מפני הפרויקט והעובדה שהוא מושק במדינתם, ואילו אחרים כבר פועלים במטרה לעצור את מכשירי סריקת העין במדינה, עד שהנושא לא ייחקר לחלוטין.

רגע של השלמת פערים, למי שפספסו: לפיתוח פרויקט וורלדקוין אחראית Tools For Humanity (ובקיצור TfH), חברת סטארט אפ מסן פרנסיסקו שנוסדה ב-2020 על ידי המנכ"ל אלכס בלניה, מקס נובנדשטרן וסם אלטמן. מאז היווסדה גייסה TfH בסך הכל יותר מ-240 מיליון דולר מקרנות הון סיכון. במה החברה השקיעה כל כך הרבה? המכשיר המרכזי של TfH, שהפך לסימן ההיכר שלה, הוא ה"אורב", אותו מכשיר גדול שאליו המשתמשים מכניסים את העין שלהם ונותנים לו לסרוק אותם. המכשירים האלה גורמים להרבה התלהבות אצל חלק מהמשתמשים, ולהתנגדות עזה אצל משתמשים אחרים. אז מה הם אותם אורבים, ולמה הם מפחידים כל כך הרבה אנשים?

מטבע הקריפטו וורלדקוין (Worldcoin) של סם אלטמן (צילום: יחצ)
ה"אורב" של וורלדקוין, המשמש לסריקת הרשתית | צילום: יחצ

דמיינו עולם שבו כלי ה-AI כבר השתלטו על כל השוק. הדבר מוביל לכך שהכלכלה דוהרת, והופכת יעילה יותר וחכמה יותר, ולכן היא מייצרת עושר גדול יותר. אלא שאותה כלכלה גרמה לכך שעבודות הפכו מיותרות, ואיתן מיליוני בני אדם שאיבדו את מקור פרנסתם. העולם נהיה עשיר, אבל לא ברור כיצד לחלק את העושר הזה.

דמיינו עולם שבו כלי ה-AI כבר השתלטו על כל השוק. הדבר מוביל לכך שהכלכלה דוהרת, והופכת יעילה יותר וחכמה יותר, ולכן היא מייצרת עושר גדול יותר. בעולם כזה יהיה צורך לוודא שהכסף מחולק באמת לבני האדם ולא למכונות

בעולם כזה יהיה צורך לחלק משכורות קבועות לבני האדם. משמעות הדבר היא שהמדינה תחלק כספים לא עבור עבודה, אלא תחלק הכנסה קבועה מפוקחת. בעולם כזה יהיה צורך לוודא שהכסף מחולק באמת לבני האדם ולא למכונות. לשם כך יקומו מכשירים שיוכלו לסרוק את העין האנושית ולוודא שהאיש שאליו מועבר הכסף הוא באמת בן אדם ולא מכונה. לכל אדם יהיה מזהה בשם world ID והמזהה הזה יוכל לפתוח עבורו את הכסף שמיועד לו. הכסף יהיה, ניחשתם נכון, מטבעות קריפטו, שכן קל יותר להעביר אותם ולפקח עליהם. הטענה של TfH היא שקריפטו יעזור למטבע להיות מבוזר יותר, וימנע את היכולת של ארגון אחד לשלוט במטבע העתיד.

מטבע הקריפטו וורלדקוין (Worldcoin) של סם אלטמן (צילום: יחצ)
אפליקציית וורלדקוין. ערך המטבע כבר עלה מ-1.94 ל-2.69 דולר | צילום: יחצ

כל זה נשמע לכם עתידני מדי וספקולטיבי מדי מכדי לפתח סביבו חברה שלמה? אתם צודקים. והנה, מיליונים מושקעים בפרויקט. לא רק זה, וורלדקוין הוא מטבע כבר ברגע זה, וניתן להשיג אותו. כל מה שצריך זה להוריד את האפליקציה, ולתת לאורב לסרוק לכם את העין בשביל שתוכלו לפתוח את ה-World ID שלכם. מה יוצא לכם מזה? תלוי את מי שואלים. חלק מהמשתמשים קונים את החזון ורוצים להשיג כבר עכשיו את מטבעות הקריפטו, מתוך המחשבה שבעתיד מדובר יהיה במטבע בינלאומי שיעלה בערכו כמו שעלה הביטקוין - שהוכיח לכולם מהי המשמעות של להיות שם לפני כולם. כבר עכשיו מחיר המטבע עלה, מ-1.94 ל-2.69 דולרים.

הטכנולוגיה נוסתה במדינות מתפתחות

כאמור, המוצר של וורדלקוין מורכב מארבעה כלים: World ID, פרוטוקול תוכנה שמאפשר לאמת את זהותם של משתמשים באינטרנט על פי סריקת רשתית העין שלהם; ערכת פיתוח תוכנה של וורלדקוין; המטבע הדיגיטלי WLD; ואפליקציית הארנק הדיגיטלי World App, שמאפשרת למשתמשים לנהל את הזהות המאומתת שלהם ואת מטבעות וורלדקוין. רשת המטבעות של וורלדקוין מבוססת על את'ריום - טכנולוגיית הבלוקצ׳יין שעליה גם מבוסס את׳ר, מטבע הקריפטו השני בגודלו אחרי ביטקוין מבחינת שווי שוק.

בתגובה לציוץ של אלטמן צייץ אדוארד סנודן אזהרה: "אל תקטלגו עיניים". מאז החל קמפיין מאסיבי של מתנגדי הפרויקט, ובאירופה רבות מפרסומות הרחוב של החברה סובלות מוונדליזם, כשעל חלקן נכתב "ג'ורג' אורוול צדק"

אם Worldcoin הוא חזון לעתיד, למה צריך את העיניים שלכם כבר עכשיו? ולמה החברה מקימה כל כך הרבה אורבים בכל העולם במטרה לסרוק את העיניים שלנו? בחברה טוענים שהיא גם רוצה להתחיל להפיץ את המטבע שלה, אבל גם לעזור למכונה להתאמן על עיניים אנושיות כבר עכשיו, בשביל שבעתיד המכונה תהיה מוכנה לחלוטין לאירוע. ועדיין, התיאבון של החברה מרגיש גדול יותר מסתם עוד ניסוי.

מטבע הקריפטו וורלדקוין (Worldcoin) של סם אלטמן (צילום: יחצ)
וורדלקוין. ייאפשר לכאורה חלוקת עושר הוגנת בעתיד | צילום: יחצ

כבר בשנה שעברה פורסמו מספר מאמרים, ביניהם תחקיר מקיף ב-MIT Tech Review, על שיטות העבודה המפוקפקות של Worldcoin. המאמר תיאר כיצד בחברה הקימו מרכזי "אורבים" במדינות מתפתחות והשתמשו באנשים כמו בשפני ניסיונות, כשלא נאמר להם בדיוק מה המידע שנסרק, איזה מידע ביומטרי נשמר, ומה השימוש שעושה החברה באותו מידע. בחברה מבטיחים שברשותם כל האמצעים הנדרשים לשמור על הפרטים הביומטריים שלנו, אך לא ברור מדוע מלכתחילה הם צריכים לשמור על אותם פרטים, ואפילו אילו פרטים בדיוק נשמרים במערכת.

באוקטובר 2021, בתגובה לציוץ של אלטמן שבו הוצג הפרויקט, צייץ אדוארד סנודן אזהרה: "אל תקטלגו עיניים". מאז החל קמפיין מאסיבי של מתנגדי הפרויקט, ובאירופה רבות מפרסומות הרחוב של החברה סובלות מוונדליזם, כשעל חלקן נכתב "ג׳ורג׳ אורוול צדק".

מעריצי אלטמן מתנדבים להיסרק

מצד שני, חובבי טכנולוגיה ומעריצי סם אלטמן ומאמצים מוקדמים באשר הם, מתנדבים לתת את הרשתיות שלהם. חלק מהמשתמשים טוענים שהם פשוט סקרנים למול הטכנולוגיה המקורית. כך או כך, אם בדרכים מפוקפקות יותר או פחות, החברה כבר הצליחה לסרוק למעלה מ-2 מיליון עיניים.

ומה לגבי ההכנסות? כאן כבר לא ברור עדיין מה המודל הכלכלי של החברה, שנשמעת יותר כמו סיפור מדע בדיוני לאנשי הון סיכון ופחות כמו מוצר שיש לו משהו קונקרטי לפתור בעולם. הרבה מאוד אנשים מוכנים לשים הרבה מאוד כסף בחזון של סם אלטמן ושותפיו, גם אם לא ברור לכולם כמה חלקים מהחזון הזה באמת ידועים לציבור.